Πέρασαν τρεις βδομάδες από την ημέρα που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων του πρώτου τετραμήνου του 2007 και ο λαλίστατος Ε. Μπασιάκος εξακολουθεί να κάνει το κορόιδο. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει ένα δελτίο Τύπου για να δώσει εξηγήσεις για τη μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το πρώτο τετράμηνο του 2007 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2006. Αυτός που τα δύο προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που η ΕΣΥΕ δημοσίευε τα ίδια έστηνε τρελό πανηγύρι για τις αυξήσεις των εξαγωγών, τις οποίες μάλιστα συνέδεε με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης (και της αφεντιάς του, φυσικά).
Σε άρθρο μας πριν δυο βδομάδες καταδείξαμε ότι οι αυξήσεις στις εξαγωγές κατά τη διετία 2005-2006 δεν οφείλονται στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά στην ύπαρξη μερικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, που λειτουργούν εδώ και χρόνια ως κράχτες και αυξάνουν τις εξαγωγές, χωρίς καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση και την αγροτική πολιτική. Καταδείξαμε ακόμη, ότι παρ’ όλες τις αυξήσεις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε, γιατί απλούστατα αυξήθηκαν περισσότερο οι εισαγωγές.
Επανερχόμαστε με τα νεότερα στοιχεία της ΕΣΥΕ, βάσει των οποίων φτιάξαμε τους Πίνακες 1 και 2. Στο προηγούμενο δημοσίευμά μας είχαμε προβλέψει ότι πιθανόν να έχουμε και το 2007 αύξηση των εξαγωγών λιπασμάτων, που θα προέλθει από το ξεφόρτωμα του στοκ της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που έχει κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και μεθοδεύει το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση της δραστηριότητας και του εργοστασίου της Καβάλας. Από τον Πίνακα 2 διαπιστώνουμε ότι οι εξαγωγές λιπασμάτων το τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη του 2007 ανήλθαν σε 159,74 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006 ήταν μόνο 32,92 εκατ. ευρώ! Η διαφορά των 127 εκατ. ευρώ δείχνει μια καθαρά συγκυριακή αύξηση.
Οι συνολικές εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο του 2007 (Πίνακας 2) μειώθηκαν κατά 31, 77 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα 127 εκατ. ευρώ της συγκυριακής αύξησης των εξαγωγών λιπασμάτων, φτάνουμε σε μια πραγματική μείωση των εξαγωγών κατά 158,77 εκατ. ευρώ!
Οι εισαγωγές (Πίνακας 1) αυξήθηκαν κατά 139,75 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 171,22 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τη συγκυριακή αύξηση των 127 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές λιπασμάτων, το πραγματικό εμπορικό έλλειμμα ανέρχεται σε 298,22 εκατ. ευρώ! Ας δούμε και τα επιμέρους στοιχεία των Πινάκων 1 και 2.
Φρούτα και λαχανικά: Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,83 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας, ότι λειτουργούν με αυτόματο πιλότο, χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης. Επειδή, όμως, στο τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη αυξήθηκαν και οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών κατά 30 εκατ. ευρώ, τελικά το εμπορικό ισοζύγιο ήταν μόνο 12 περίπου εκατ. ευρώ. Εχουμε περιέργεια να δούμε πού θα «καθήσει» το ισοζύγιο στα τέλη του Ιούνη και του Δεκέμβρη του 2007.
Μεσογειακά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι και ελαιόλαδο): Σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2006 είχαμε αύξηση των εξαγωγών στον καπνό (ακατέργαστο και κατεργασμένο) κατά 8 εκατ. ευρώ και αύξηση στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 6 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το 2006 η παραγωγή ακατέργαστου καπνού μειώθηκε κατακόρυφα, θεωρούμε ως δεδομένο ότι όχι μόνο στην αύξηση αλλά και σ’ αυτή καθ’ αυτή την παραγωγή καπνού συνετέλεσε καταλυτικά η παραγωγή τσιγάρων. Η αξία των εξαγωγών βαμβακιού έπεσε κατά 90 εκατ. ευρώ. Στη μείωση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο και η μειωμένη κατά 250 έως 300 χιλιάδες τόνους παραγωγή σύσπορου βαμβακιού το 2006, που είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, για την οποία πανηγύριζαν οι Μπασιάκος, Κοντός και Τσιτουρίδης τον Απρίλη του 2004. Η αξία του εξαχθέντος ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 124 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που γράψαμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας για τις εξαγωγές ελαιόλαδου. Οτι βασικά εξαρτώνται από την καλή ή κακή παραγωγή και από τις διεθνείς τιμές, που τις διαμορφώνουν τα μεγάλα καπιταλιστικά συγκροτήματα τυποποίησης ελαιόλαδου και όχι η κυβέρνηση της ΝΔ.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στις κατηγορίες προϊόντων που παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Εννοούμε τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέατα και παρασκευάσματα απ’ αυτά, γαλακτοκομικά κ.ά). Προτιμούμε να μην πλατιάσουμε. Αλλωστε, νομίζουμε ότι με όσα αναφέραμε δώσαμε μια καλή εικόνα τόσο για την πορεία των εξαγωγών όσο και του εμπορικού ελλείμματος. Είναι αυτή που ανάγκασε τον λαλίστατο Ε. Μπασιάκο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να το βουλώσουν κανονικότατα και να κρύβονται λες και δεν συνέβη τίποτα. Πού πήγαν, κύριοι, οι μεγάλες κουβέντες για την πολιτική σας για τα ποιοτικά προϊόντα που ανοίγουν δρόμους και στις εξαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο;