Η φωνή του αναγνώστη από τη Μυτιλήνη ακουγόταν από τη τηλέφωνο γεμάτη οργή. «Ρε σύντροφοι, γράψτε κάτι για το λάδι, καταστρέφετε ο κόσμος. Ενας ντενεκές λάδι θα κάνει όσο ένα κιλό μανιτάρια, έχουμε κάτι άγριες ποικιλίες εδώ. Δε συμφέρει να μαζέψουμε ελιές ούτε από τα καλά χωράφια, τα κακά άσ’ τα, τα έχουμε ήδη παρατήσει. Ο κόσμος εδώ είναι σε απόγνωση. Λάδι και γάλα παράγει η Μυτιλήνη και τα δυο πάνε κατά διαόλου. Αδειασαν τα καφενεία, σας λέω».
Ελάχιστες μέρες μετά το οργισμένο τηλεφώνημα, στις 18 Δεκέμβρη, η ΕΣΥΕ έδωσε στη δημοσιότητα τους Δείκτες Τιμών Εισροών-Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία για τον Οκτώβρη του 2007. Αρκετοί αρθρογράφοι αστικών εφημερίδων εκμεταλλεύτηκαν την αύξηση των Δεικτών των Εκροών του συγκεκριμένου μήνα, σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2006, για να κάνουν προπαγανδιστικό παιχνίδι υπέρ της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της στον αγροτικό τομέα. Δεδομένου ότι οι Δείκτες Τιμών των Εκροών αντιπροσωπεύουν τις τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων, προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οι εμπορικές τιμές που εισπράττουν οι αγρότες είναι πολύ καλές και έτσι διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» που «κινδυνολογούσαν» μιλώντας για τις πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές που θα εισπράττουν οι αγρότες, ως συνέπεια των επιπτώσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με την κυβερνητική προπαγάνδα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Οι αγύρτες πανηγυρίζουν κατά παραγγελίαν, εξασφαλίζοντας έτσι το παντεσπάνι τους, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και κάνει θρύψαλα τους ισχυρισμούς τους.
Εμείς πήραμε από την ΕΣΥΕ τους Δείκτες Τιμών Εκροών-Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία για όλη τη χρονιά (από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2007) και όχι μόνο για τον Οκτώβρη και τα συστηματοποιήσαμε στους τρεις Πίνακες που δημοσιεύουμε.
Ο Πίνακας 1 καταγράφει τους Δείκτες Τιμών των Εκροών όλων των μηνών του 2007 και όχι μόνο του Οκτώβρη.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι Δείκτες Τιμών των Εκροών, δηλαδή η εξέλιξη των τιμών παραγωγού, μέχρι και τον Ιούνη του 2007 μειώνονται σε σχέση με το 2006. Το Γενάρη του 2007 ήταν χαμηλότερες κατά 1,6% και τον Ιούνη η μείωση έφτασε το 5,4%. Τον Ιούλη του 2007 ήταν ψηλότερες κατά 1,5% από τις τιμές παραγωγού του 2006 και τους επόμενους μήνες οι αυξήσεις ήταν 6,6% τον Αύγουστο, 16,9% το Σεπτέμβρη και 14,8% τον Οκτώβρη.
Από την άλλη έχουμε αυξήσεις στο Δείκτη Τιμών των Εισροών, δηλαδή των τιμών των εφοδίων-προϊόντων που είναι απαραίτητα στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Τους πρώτους έξι μήνες, περίοδο που οι Δείκτες Τιμών των Εκροών έχουν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή οι τιμές παραγωγού είναι πεσμένες σε σχέση με το 2006, οι αυξήσεις των Δεικτών Τιμών των Εισροών προστίθενται στους αρνητικούς Δείκτες Τιμών των Εκροών και έτσι οι μειώσεις των τιμών παραγωγού είναι μεγαλύτερες. Διευκρινίζουμε ότι, επειδή οι αυξήσεις ή μειώσεις των Δεικτών Τιμών αναφέρονται σε διαφορετικά ποσοτικά μεγέθη, δεν αθροίζουμε τα ποσοστά των Δεικτών για τις Εκροές και τις Εισροές για να βγάλουμε συνολικό ποσοστό αύξησης ή μείωσης των τιμών παραγωγού.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μόνο για τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2007) παρατηρήθηκε στις τιμές των εφοδίων αύξηση μικρότερη από τις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.
Ο Πίνακας 2 καταγράφει την κίνηση των τιμών μερικών βασικών εφοδίων-προϊόντων, άκρως απαραίτητων για τη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Σημειώνουμε τις αυξήσεις των τιμών των εφοδίων κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλη μέχρι τον Οκτώβρη, γιατί μόνο αυτούς τους μήνες αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι τα αναλώσιμα παρουσίασαν συνεχείς αυξήσεις. Από 5,1% τον Ιούλη εκτινάχτηκαν στο 14,7% τον Οκτώβρη του 2007. Οι τιμές των σπόρων το ίδιο. Από αύξηση κατά 5,2% τον Ιούλη εκτινάχτηκαν στο 13,2% τον Οκτώβρη του 2007. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν κατά 10,6% τον Ιούλη και η αύξηση εκτινάχτηκε στο 25,2% τον Οκτώβρη του 2007.
Οι τόσο μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές αφυδάτωσαν τις πενιχρότατες αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της ζωικής παραγωγής, όπως αυτές καταγράφονται στον Πίνακα 3. Και μόνο στις αυξήσεις τιμών του νωπού γάλακτος, αν σταθούμε, που όλους τους μήνες (πλην του Οκτώβρη) είχαν αρνητικό πρόσημο, τότε βλέπουμε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι γαλακτοπαραγωγοί. Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση όλων των κτηνοτρόφων, αφού και οι αυξήσεις τιμών στα κρέατα ήταν πενιχρότατες. Από τον Πίνακα 3 διαπιστώνουμε ότι τους μήνες που αυξήθηκαν οι τιμές των κρεάτων δεν ξεπέρασαν το 2.7%.
Στη φυτική παραγωγή οι τιμές παραγωγού είχαν αρνητικό πρόσημο μέχρι τον Ιούνη του 2007. Τον Ιούλη η αύξηση ήταν 1,7% και εκτινάχθηκε στο 22,6% τον Οκτώβρη του 2007. Οι αυξήσεις στα δημητριακά ήταν οι μεγαλύτερες, λόγω της μείωσης της παραγωγής τους στην Ελλάδα, την ΕΕ και τις σιτοπαραγωγικές χώρες εκτός ΕΕ. Η μείωση της παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη νέα ΚΑΠ και όχι στις καιρικές συνθήκες. Με τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ η καλλιέργεια σκληρού σταριού έγινε ασύμφορη, γιατί με τα ποσά που συγκέντρωνε ο παραγωγός με την πούληση της σοδειάς του δε μπορούσε να καλύψει τα καλλιεργητικά έξοδα. Τι εκτάσεις θα καλλιεργηθούν με φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα σιτηρά κανείς δεν το γνωρίζει. Κι αν ακόμη οι τιμές των δημητριακών διατηρηθούν σε υψηλότερα από το 2006 επίπεδα, κανείς δε μπορεί να προβλέψει για πόσα χρόνια θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Μην ξεχνάμε ότι είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που αποτελούν πρώτες ύλες για τη μεγάλη βιομηχανία
.
.
Η κατάσταση στην ελαιοπαραγωγή είναι εξαιρετικά δραματική. Οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, όπως καταγράφονται στον Πίνακα 3, έπεσαν κατακόρυφα σε σχέση με αυτές του 2006. Η κατάσταση θα γίνει πιο δραματική μετά το 2009 για τους ελαιοπαραγωγούς (και όχι μόνο γι’ αυτούς), με την νέα αναθεώρηση της ισχύουσας ΚΑΠ, που βρίσκεται στα σκαριά, όπως καταδείχτηκε με πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι εδώ και χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, στο πλαίσιο της λεγόμενης ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της «συνεργασίας» θ’ ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα των χωρών αυτών, με την κατάργηση των ποσοστώσεων και των δασμών. Φυσικά, σε αντάλλαγμα, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα διεισδύσει στις αγορές των κρατών αυτών. Η συμφωνία αυτή θα αρχίσει να ισχύει το αργότερο από το 2012 και θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ευρωπαϊκή αγορά με πάμφθηνα αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο.
Το 2012, λοιπόν, θα συμβούν «βιβλικές» εξελίξεις στην ελαιοπαραγωγή. Οι διαπραγματεύσεις για την ευρωμεσογειακή συνεργασία διεξάγονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να μην προκληθεί αντίδραση από τους ελαιοπαραγωγούς.
Οι γνωρίζοντες τα της αγροτικής οικονομίας γνωρίζουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι αγρότες στηρίζονται σε ένα ή μερικά αγροτικά προϊόντα. Οπως π.χ. η Λέσβος, στην οποία αναφερθήκαμε εισαγωγικά, απ’ αφορμή το τηλεφώνημα αναγνώστη, η οποία στηρίζεται στο ελαιόλαδο και την κτηνοτροφία. Αντιλαμβάνεστε πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των αγροτών σ’ αυτή την περιοχή. Αργά ή γρήγορα οι αγρότες θα κατέβουν μαχητικά στους δρόμους διεκδικώντας το δίκιο τους. Οσο πιο γρήγορα το κάνουν τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς. Ας προσέξουν μόνο τα διάφορα «βαρίδια», που πολλές φορές μέχρι τώρα καταδίκασαν στην ήττα τους αγώνες τους. Ας αφήσουν την οργή τους να εκφραστεί όπως ταιριάζει σε ανθρώπους της δουλειάς που καταδικάζονται στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση.