Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Ιράν καταδικάζει κάθε προσπάθεια παραγκωνισμού του παλαιστινιακού ζητήματος
  • Σαν σήμερα 14 Αυγούστου
  • Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)
  • Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο
  • Σαν σήμερα 13 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κόκκινη κλωστή τα κέρδη του κεφαλαίου
Παιδεία

Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

Κόκκινη κλωστή τα κέρδη του κεφαλαίου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Φεβ 2008, 00:00

Την πλήρη υποταγή της έρευνας στις δυνάμεις της αγοράς, την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου με την ενίσχυση αποκλειστικά των ευκαιριών για «έρευνες αιχμής», τη σύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά με γνώμονα το όφελος της εργαζόμενης κοινωνίας και του ανθρώπου, προοιωνίζει το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογία.

Το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με το νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρυσι και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που θα έρθει σε λίγο καιρό στη βουλή, θα βάλει την ταφόπλακα πάνω στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ολοκληρώνοντας τη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» του Καραμανλή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρά τα μεγάλα λόγια για ενίσχυση της βασικής έρευνας, η οποία αποτελεί και το δεύτερο συστατικό της ύπαρξης των πανεπιστημίων μετά τη διδασκαλία (έστω τύποις, μιας και η υπάρχουσα δομή έχει μετατρέψει προ πολλού τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές καθηγητές σε κυνηγούς ευρωπαϊκών και ιδιωτικών προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας), δίνεται έμφαση στα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, ώστε η έρευνα να οργανώνεται απόλυτα με τους όρους και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της αγοράς και τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται μόνο ως δεξαμενές ερευνητών, οι οποίοι για να αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα και να χρηματοδοτηθούν πρέπει να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Ενα σημείο, που περνάει στα ψιλά και που όμως έχει τη σημασία του, είναι ότι το νομοσχέδιο προτρέχει της κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ετσι στο άρθρο 2, στον ορισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αποφεύγεται η αναφορά στην έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος (που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο νόμου). Αναφέρεται μόνο η διάκριση σε Πανεπιστημιακό Τομέα και Τεχνολογικό Τομέα. Προφανώς για να μην υπάρξουν προσκόμματα στις μελλοντικές εξελίξεις με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, αλλά και στο μερίδιο της έρευνας που ευελπιστούν να πάρουν τα «ανωτατοποιημένα» ΤΕΙ.

Το νομοσχέδιο, όπως ομολογείται και στην αιτιολογική έκθεση, έρχεται «να ενσωματώσει τα πορίσματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και των σχετικών πρωτοβουλιών και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έρευνα», όπως αυτά καθορίστηκαν από τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Η Ελλάδα, συνδεδεμένη στο άρμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, καλείται να συνεισφέρει με τις δυνάμεις της (έστω τις ελάχιστες) στο στόχο να καταστεί η ΕΕ «η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία στον κόσμο». Καλείται δηλαδή να βοηθήσει τις ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές χώρες να κερδίσουν πόντους στον ανταγωνισμό τους με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Κίνας κ.λπ. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι οι επιλογές αυτές δεν εξυπηρετούν ταυτόχρονα και το ελληνικό κεφάλαιο.

Με βερμπαλιστική γλώσσα και εκφράσεις του τύπου «κοινωνία της γνώσης», «ευρωπαϊκός χώρος έρευνας», «αριστεία» και τα ρέστα, το νομοσχέδιο έχει στόχο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας, να θέσει οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου και να μετρήσει με βάση αυτό το στόχο την «αποτελεσματικότητα» αυτής της έρευνας.

Η «αποδοτικότητα» των ερευνητικών κέντρων και η «αποτελεσματικότητα» των ερευνητικών τους προσπαθειών θα συνδέεται και με τη χρηματοδότησή τους και θα κρίνεται με βάση ένα σύστημα διαρκούς εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, ένα από τα κριτήρια της οποίας θα είναι η «αριστεία στην έρευνα αιχμής». Οπως αντιλαμβάνεστε όλοι θα τρέχουν να προσκυνούν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν η κρατική χρηματοδότηση είναι με το σταγονόμετρο.
Χρήσιμο να ερευνηθεί είναι αποκλειστικά ό,τι συμφέρει τις επιχειρήσεις και την αποκόμιση μέγιστου κέρδους, με έμφαση τις νέες τεχνολογίες. Κάθε ερευνητική προσπάθεια σε επιστήμες και τομείς, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμη εφαρμογή ευεργητική για τον άνθρωπο θα παραγκωνιστεί και θα ατονήσει. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο μόνο για ξεκάρφωμα στην ουσία, αναφέρει αόριστα δράσεις που αφορούν σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, ενώ ολόκληρο διαπνέεται από έντονο επιχειρηματικό πνεύμα. Αλλωστε, όπως η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία επεσήμανε «κεντρικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων της έρευνας και η σύνδεση της επιστήμης με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να επιτευχθούν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος έλεγχος και η υποταγή στη στρατηγική για την έρευνα και τεχνολογία, που χαράσσει η ελληνική αστική τάξη και η εκάστοτε κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα συμφέροντά της, στην κατεύθυνση και των διεθνών υποχρεώσεών της στο πλαίσιο των καπιταλιστικών οργανισμών και των συμφωνιών, επικεφαλής του συστήματος έρευνας τίθεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός .

Συγκροτείται ένα  συγκεντρωτικό, πολύπλοκο, γραφειοκρατικό διοικητικό και διαχειριστικό σύστημα, έξω από τα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, ασφάλειας και πειθάρχησης των επιστημόνων στην κυρίαρχη πολιτική για την έρευνα, που κάτω από κάθε πέτρα του ξεφυτρώνει και ένας καπιταλιστής και επιχειρηματίας.

Το σχεδιασμό και τη χάραξη της «εθνικής πολιτικής» για την έρευνα, καθώς και τη γενική πολιτική της κατανομής των σχετικών κονδυλίων, έχει η Διυπουργική Επιτροπή για την Ερευνα και την Τεχνολογία (ΔΕΕΤ), επικεφαλής της οποίας τίθεται ο πρωθυπουργός και μέλη της είναι σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου. Η ΔΕΕΤ εκτός από τη χάραξη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, έχει ως έργο την οριοθέτηση σαφών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων και τη διατύπωση προτάσεων για τους τρόπους και τις πηγές χρηματοδότησης.

Στη ΔΕΕΤ εισηγείται για τα πάντα (από την πολιτική της έρευνας ως την κατανομή των κονδυλίων) το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας. Στο 15μελές αυτό συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο, 5 μέλη του είναι «έγκριτα στελέχη του χώρου των επιχειρήσεων». Εκπρόσωπος των επιχειρηματιών υπάρχει και στα 5μελή Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια.
Τελειώνουν, λοιπόν, οι παλιές πασοκικές συνταγές της συγκρότησης τέτοιων οργάνων, όπου συμμετείχαν όλοι οι «κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς» και όπου απαιτούνταν έγκριση της βουλής και περνάμε σε πιο άγρια νεοφιλελεύθερα μοντέλα, όπου δεν υπάρχει ρουθούνι από όλους αυτούς, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Γίνονται, λοιπόν, ξεκάθαρες πια οι προθέσεις. Μοναδικός «φορέας» που συμμετέχει στα όργανα λήψης αποφάσεων είναι οι επιχειρήσεις.

Την εφαρμογή και τη διαχείριση των δράσεων της βασικής, εφαρμοσμένης-τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας έχει ο Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, που είναι ΝΠΙΔ.

Στο 5μελές Διοικητικό του Συμβούλιο, ένα μέλος προέρχεται επίσης από τον «ιδιωτικό τομέα».

Βασικό εργαλείο είναι το Εθνικό Πρόγραμμα για την Ερευνα και Τεχνολογία (ΕΠΕΤ), στο πλαίσιο του οποίου θα εκτελούνται ερευνητικά προγράμματα, εκπόνηση μελετών, εφαρμογών προγραμμάτων και δράσεων και η πραγματοποίησή τους μπορεί να γίνεται από δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώσεις προσώπων, ακόμη και φυσικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο δημιουργεί τους όρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της έρευνας, με όρους μάλιστα ρεμούλας. Χαρακτηριστικές είναι οι απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων, έργων μελετών κ.λ.π. από δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, εφόσον το χρηματικό αντικείμενο δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, οι κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεις, από τον υπουργό Ανάπτυξης, με σύμβαση έργου μελέτες, έρευνες και αξιολογήσεις σε ειδικούς επιστήμονες, σε εμπειρογνώμονες, σε ειδικά γραφεία ή εταιρίες, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου η πρόσληψη του προσωπικού γίνεται κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, ακόμη και η παροχή δυνατότητας στα ερευνητικά κέντρα να παρέχουν υπηρεσίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Βέβαια, οι όρκοι πίστης στη Λισσαβόνα, αφορούν μόνο το «πνεύμα» της έρευνας. Οσον αφορά στη χρηματοδότησή της, εκεί η κυβέρνηση είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», παρόλο που η Λισσαβόνα προβλέπει αύξηση των δαπανών στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2010. Η ψωροκώσταινα κρατά καθηλωμένες τις δαπάνες στο εξευτελιστικό ποσοστό του 0,6%, ενώ ούτε και το 1,5% που είναι σήμερα ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ δε μπορεί να πιάσει. Εδώ, οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ φαίνεται να δείχνουν σχετική κατανόηση και να μην πιέζουν ασφυκτικά. Αλλωστε τι μπορεί να περιμένουν από μια χώρα σαν την Ελλάδα;

Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, δεν υπάρχει καμιά σαφής στρατηγική για τη χρηματοδότηση, ούτε καμιά ρητή δέσμευση. Υπάρχει μόνο η γενική αναφορά για ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ισως, μάλιστα (όπως επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Παραγωγής και Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων) μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου (κατάργηση της γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και δημιουργία νέου φορέα) να επιχειρείται μια αλχημεία λογιστικού τύπου, μια προσπάθεια να συνενωθούν λογιστικά, κάτω από μια κοινή ομπρέλα, αυτής της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ερευνα και την Τεχνολογία, όλες οι δαπάνες της έρευνας σε διάφορους φορείς και υπουργεία, ώστε να πιαστεί πλασματικά ο στόχος του 1,5%, χωρίς να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου φάνηκε η απόλυτη ταύτιση των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Και τα δυο συναινούν στην άποψη ότι η έρευνα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Μάλιστα οι πασόκοι θεωρούν ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που είναι πολύ χαμηλή στη χρηματοδότηση της έρευνας, είναι ο λόγος που υστερούμε σε σχέση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και ότι η συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες για την έρευνα εκπορεύεται απλά από την ανάγκη της αδυναμίας της αγοράς να δώσει το επιθυμητό μέγεθος της έρευνας σε κάποιους τομείς της οικονομίας. Τάσσονται υπέρ της στρατηγικής της Λισσαβόνας και θεωρούν πως τα πανεπιστήμια κακώς καταναλώνουν τα περισσότερα κρατικά κονδύλια για την έρευνα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτονται από τις επιχειρήσεις. Κουβέντα, βεβαίως δε λένε για τη συμμετοχή των καπιταλιστών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την έρευνα. Οι ενστάσεις τους αφορούν μόνο «τον περιστασιακό τρόπο που συγκροτούνται τα όργανα» που δεν εξασφαλίζουν «τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης στην πολιτική για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

Βασικός στόχος η σύνδεση με την αγορά
Επόμενο άρθρο

Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

Βρετανική συνταγή αξιολόγησης

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Παιδεία 8 Αυγ 2026, 05:27

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

Παιδεία 6 Αυγ 2026, 18:24

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

Παιδεία 2 Αυγ 2026, 19:43

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Το Ιράν καταδικάζει κάθε προσπάθεια παραγκωνισμού του παλαιστινιακού ζητήματος

14 Αυγ 2026, 07:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

14 Αυγ 2026, 00:01
Αγροτικά

Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων

13 Αυγ 2026, 20:38
Κόντρες

Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)

13 Αυγ 2026, 19:50
Η παπάρα

Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο

13 Αυγ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

13 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία

12 Αυγ 2026, 19:58
Διεθνή

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν

12 Αυγ 2026, 19:11
Καταστολή

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 

12 Αυγ 2026, 09:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

12 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Οταν σε υμνεί η Δεξιά

11 Αυγ 2026, 19:44
Διεθνή

Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

11 Αυγ 2026, 18:08
Πολιτισμός

Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε

11 Αυγ 2026, 17:46
Διεθνή

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

11 Αυγ 2026, 10:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

Πορτογαλία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1385).
Πακιστάν: Ημέρα ανεξαρτησίας (1947).
Μπαχρέιν: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).
1909: Στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί.
1941: Συστήνονται ειδικά δικαστήρια εναντίον των κομμουνιστών στη Γαλλία.
1949: Εκτελούνται ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μόχσεν αλ-Μπαράλι της Συρίας μετά από νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.
1954: Εκτελείται ο Νίκος Πλουμπίδης.
1956: Πεθαίνει ο Bertolt Brecht.
1974: «Αττίλας 2» στην Κύπρο – Αποχωρεί η Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
1988: Μέλη της 17Ν εισβάλλουν στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα και αφού κλειδώνουν αστυνομικούς στο κρατητήριο αφαιρούν όπλα και πυρομαχικά.
1994: Συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο Κάρλος (Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες).
1996: Δολοφονείται ο Σολωμός Σολωμού στην πράσινη γραμμή της κατεχόμενης Κύπρου από τούρκους στρατιώτες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι Η.Π.Α. έχουν τον πλήρη έλεγχο του Στενού του Ορμούζ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ! Ο Ναυτικός Αποκλεισμός μας αποκαλείται, από όλους, «ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ», και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει το Ιράν γι’ αυτό. Δεν έχουν Ναυτικό, δεν έχουν Πολεμική Αεροπορία, οι εναπομείναντες στρατιώτες τους παραμένουν απλήρωτοι, το ΙRGC (Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης) έχει αποδεκατιστεί και τρέπεται σε φυγή, και η «Ηγεσία» τους είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιη! Δεν έχουν Χρήματα – η χώρα τους είναι «ρημαγμένη». Το μόνο που έχουν είναι ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ και 300% ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, και η κατάσταση χειροτερεύει! Το Ιράν είναι πλέον μόνο λόγια και καθόλου πράξεις, Οχι Πια ο Νταής της Μέσης Ανατολής. Δόξα στον Αλλάχ! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ

Truth Social

(Ανάμεσα σε δεκάδες αναρτήσεις προσωπικής υποστήριξης [endorsement] διάφορων ρεπουμπλικανών υποψήφιων για τη Βουλή, τη Γερουσία, θέσεις Κυβερνήτη και πολιτειακού εισαγγελέα, στις οποίες κυριαρχεί το… πλούσιο λεξιλόγιό του [τέσσερα επίθετα εναλλάσσονται: fantastic, incredible, tremendous, great], πετάει και μια ανάρτηση για τον πόλεμο κατά του Ιράν. Ενας λογικός άνθρωπος τη διαβάζει και τρίβει τα μάτια του, ψιθυρίζοντας: μα τι λέει ο ξεμωραμένος; Ας αναλογιστούμε, όμως, ότι η ίδια η συνθήκη της επικράτησης του Τραμπ αρχικά στο χώρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μετά σε πανεθνικό εκλογικό επίπεδο – που αφορά μόλις το ένα τρίτο όσων έχουν δικαίωμα ψήφου – στηρίζεται σε μια βάση παραλογισμού, ανορθολογισμού, τερατολογίας, σκοταδισμού. Υπάρχει ένα φανατικό κοινό έτοιμο να πιστέψει ό,τι «φίδια» του πει ο Τραμπ. Αυτό το κοινό θέλει να κρατήσει ενεργό ώστε να πάει να ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη και να μειώσει τις απώλειες των Ρεπουμπλικανών. Τι να τους πει; «Δυστυχώς, χάσαμε τον πόλεμο κατά του Ιράν»; Δε γίνεται. Να τους πλακώσει σε αναλύσεις για τη «ρευστότητα» και την «πολυπλοκότητα» της κατάστασης; Ούτε ο ίδιος μπορεί να κάνει τέτοιες αναλύσεις, ούτε αυτοί τις καταλαβαίνουν. Θα πετύχαινε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Τους πλακώνει λοιπόν στην τερατολογία και στο φιδεμπόριο. Επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα ίδια «φίδια» – όπως διδάσκει το δόγμα Γκέμπελς – στο τέλος κάποιοι μπορεί να τον πιστέψουν. Είναι η καλύτερη επιλογή που έχει. Κι αν μέχρι τον Νοέμβρη έρθει σε συμφωνία, ικανοποιώντας τις – παλιές και νέες – απαιτήσεις του Ιράν, αυτός θα  πλακωθεί σε νέα ψέματα: «νίκησα το Ιράν, άνοιξα το Ορμούζ». Τα υπόλοιπα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία δε θα τα αναφέρει, με τη βεβαιότητα ότι μεγάλο μέρος των φανατικών του MAGA δε θα δώσει σημασία. Γι’ αυτό και οι Δημοκρατικοί, που ως κόμμα έχουν τα χάλια τους, δεν προσπαθούν τόσο να πάρουν κόσμο από το MAGA, όσο να πάρουν κόσμο από την αποχή και να τον οδηγήσουν στην κάλπη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    17Ν
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Εφετείο 17Ν
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Όροι χρήσης
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo