Απανωτά ισχυρά πλήγματα δέχονται το τελυταίο διάστημα οι αμερικανονατοϊκές δυνάμεις κατοχής και οι μαριονέτες τους στο Αφγανιστάν.
Το πρώτο ήταν η θεαματική επιχείρηση απελευθέρωσης 1.200 κρατουμένων στη φυλακή Σαρπόσα της Κανταχάρ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας και 30 μαχητές την περασμένη Παρασκευή, 13 Ιουνίου, στις 9:20 το βράδυ. Ο ένας βομβιστής ανατίναξε ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά στην κεντρική πύλη και ο δεύτερος στην πίσω πλευρά της φυλακής. Αμέσως μετά, μια ομάδα μαχητές πάνω σε μοτοποδήλατα επιτέθηκαν με ρουκέτες και πυροβόλα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, και άνοιξαν τα κελιά. Ανάμεσα σ’ αυτούς που απέδρασαν ήταν και 400 πολιτικοί κρατούμενοι Ταλιμπάν, οι οποίοι διέφυγαν με αυτοκίνητα που τους περίμεναν, χωρίς να μπορέσουν οι αφγανονατοϊκές δυνάμεις στην πόλη να αντιδράσουν. Πολλοί κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν, με τη βοήθεια της νύχτας, μέσα από τους κήπους που περιβάλλουν την πόλη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποδράσεις στην ιστορία. Το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε από ξηρά και αέρα τις επόμενες μέρες απέβη άκαρπο.
Μόλις πριν από ένα μήνα, στη φυλακή αυτή 400 περίπου κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας, από τους οποίους 40 είχαν ράψει τα στόματά τους, διαμαρτυρόμενοι γιατί κρατού-νται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για περισσότερο από δύο χρόνια και κάποιοι γιατί δεν τους επιτρέπουν να κάνουν έφεση για βαρύτατες ποινές που τους έχουν επιβληθεί, αλλά και γιατί υποβάλλονται σε βασανιστήρια.
Εκπρόσωποι της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Αφγανιστάν είχαν προειδοποιήσει την αφγανική κυβέρνηση ότι η οργή και η απελπισία και των κρατουμένων και των οικογενειών τους στη γύρω περιοχή δημιουργού-σε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και ότι οι Ταλιμπάν κερδίζουν υποστήριξη στην περιοχή και λόγω των κακοποιήσεων και των βασανιστηρίων που υποβάλλονται οι κρατούμενοι και λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών με θύματα πολίτες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου, πριν προλάβουν οι δυνάμεις κατοχής να συνέλθουν από το σοκ της μαζικής απόδρασης, οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε μια νέα επίδειξη δύναμης. Εκατοντάδες μαχητές κατέλαβαν 10 χωριά στην περιοχή Arghandab της επαρχίας Κανταχάρ, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Πρόκειται για μια περιοχή σε απόσταση 30 χλμ βόρεια της Κανταχάρ, με πλούσια βλάστηση, κατάφυτη με αμπέλια και ροδιές, την οποία διασχίζει ένα μεγάλο ποτάμι. Στην ανατολική πλευρά, που βρίσκεται πιο κοντά στην Κανταχάρ, έχουν αναπτυχθεί τα αφγανονατοϊκά στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν και η δυτική ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέστρεψαν γέφυρες και τοποθέτησαν νάρκες ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης των αφγανονατοϊκών δυνάμεων.
Οπως επισήμαναν τοπικοί φύλαρχοι, η Arghandab αποτελεί εξαιρετικό ορμητήριο για τους Ταλιμπάν, γιατί μπορούν να καλύπτονται εύκολα στην πλούσια βλάστηση και να πολεμούν, αλλά και να εξαπολύουν επιθέσεις στην Κανταχάρ, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Αφγανιστάν. Σημειωτέον ότι ο ρώσικος στρατός δεν κατάφερε ποτέ να τη θέσει υπό τον έλεγχό του και όποτε το επιχείρησε είχε μεγάλες απώλειες.
Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, τα αφγανονατοϊκά στρατεύματα επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, χωρίς να έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής σημαντικές μάχες. Η περιοχή αυτή είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν και πριν από ένα χρόνο, αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν ύστερα από σφοδρούς αμερικάνικους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Αυτή τη φορά δεν είναι ακόμη σαφές αν στόχος τους είναι απλώς να κάνουν μια ακόμη επίδειξη δύναμης και να αποχωρήσουν ή να πολεμήσουν για να κρατήσουν την περιοχή και να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση επιθέσεων στην κοντική Κανταχάρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο απερχόμενος αμερικάνος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Νταν Μακνίλ, οι επιθέσεις των ισλαμιστών μαχητών στο ανατολικό Αφγανιστάν αυξήθηκαν κατά 50% τον Απρίλιο, ενώ για πρώτη φορά σκοτώθηκαν περισσότεροι αμερικάνοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν από το Ιράκ. Συγκεκριμένα, το Μάιο, 17 Αμερικάνοι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και 14 στο Ιράκ.
Η αύξηση των επιθέσεων αποδίδεται από τους Αμερικάνους στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που προωθεί η πακιστανική κυβέρνηση με σημαντικούς πολέμαρχους των παραμεθόριων φυλετικών περιοχών, στην ανικανότητα ή την απροθυμία του πακιστανικού στρατού να περιορίσει τις μετακινήσεις μαχητών στα αφγανοπακιστανικά σύνορα και στην αναστολή ουσιαστικά των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Πακιστάν, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας που επικρατεί, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί ο Λευκός Οίκος. Ακόμη και τον Αφγανό πρόεδρο έβαλαν οι Αμερικάνοι να απειλήσει με εισβολή του αφγανικού στρατού στο Πακιστάν, επικαλούμενος το δικαίωμα της άμυνας από εχθρούς που εφορμούν από πακιστανικό έδαφος.
Σύμφωνα με τους πάντα καλά πληροφορημένους «Asia Times» (11/6/08), «Στους δύο τελευταίους μήνες των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός, οι Ταλιμπάν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις προετοιμασίες των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 μαχητές έχουν περάσει τα σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001.
Το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Ακόμη και σε μια επαρχία όπως η Γκαζνί, οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να καταλάβουν περιοχές και στην επαρχία Βαρντάκ έχουν συλλάβει αφγανούς στρατιώτες αιχμαλώτους. Εκτός από λίγα περιφερειακά διοικητήρια, ολόκληρη η επαρχία Χέλμαντ είναι στα χέρια των Ταλιμπάν. Και στις επαρχίες Κουνάρ, Νουριστάν και Κοστ, οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει στρατηγικό βάθος εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αγγλόφωνη πακιστανική εφημερίδα «The News» (18/6/08) αποκάλυψε ότι σε μια εντυπωσιακή επιχείρηση πριν από μερικές βδομάδες, που προκάλεσε σοκ στο Πεντάγωνο και στο Λευκό Οίκο, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν κομμάτια τριών αμερικάνικων ελικοπτέρων – Σινούκ, Μπλακ Χοκ και Κόμπρα – καθώς μεταφέρονταν σε τεράστια κοντέινερ από την Πεσαβάρ του Πακιστάν στη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από Πακιστανούς αξιωματούχους, ενώ ο εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε να το σχολιάσει ακόμη κι όταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του επισήμανε ότι κυκλοφορούν και είχε δει ο ίδιος φωτογραφίες όλων των αμοντάριστων κομματιών των ελικοπτέρων.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τελευταία αεροπορική επίθεση σε παραμεθόριο φυλετική περιοχή του Πακιστάν, που προκάλεσε το θάνατο πολιτών και 11 στρατιωτών των μεθοριακών δυνάμεων, είχε στην πραγματικότητα στόχο την τοποθεσία όπου ήταν αποθηκευμένα από τους Ταλιμπάν τα αμοντάριστα κομμάτια των ελικοπτέρων.
Ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» στο αφγανικό μέτωπο εξελίσσεται σε πραγματικό Γολγοθά για τους Αμερικάνους.