«Μέχρι την Παρασκευή είμαστε ακόμα δεσμευμένοι (σ.σ. από την εκεχειρία) αλλά μετά από τότε, κανένας δε μπορεί να πει», δήλωνε ένας από τους ηγέτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg από το σπίτι του στη Γάζα. Και συμπλήρωνε: «Η γενική διάθεση όλων των παλαιστινιακών τάσεων είναι αρνητική».
Η εξάμηνη εκεχειρία με τους Σιωνιστές βαίνει προς το τέλος της, λοιπόν. Εκεχειρία που ήταν περισσότερο μονομερής –από την παλαιστινιακή πλευρά– με τους Σιωνιστές να την παραβιάζουν συνεχώς, σφίγγοντας ταυτόχρονα όλο και περισσότερο τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Φτάνοντας να καταδικάζουν σε πολύμηνη φυλάκιση τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Βουλής, Δρ Αζίζ Ντουέικ, μόνο και μόνο με την κατηγορία ότι είναι μέλος της Χαμάς! Με την τελευταία, όμως, να έχει δηλώσει, ότι θα διορίσει τον Ντουέικ υπηρεσιακό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στις 9 Γενάρη, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να συνεχιστεί η εκεχειρία. Αλλωστε, ο ίδιος ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγια, ξεκαθάρισε ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί μόνο αν σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας.
271 είναι τα θύματα αυτού του αποκλεισμού μέχρι σήμερα, με τους Σιωνιστές να ανοίγουν με το σταγονόμετρο τα συνοριακά περάσματα (πριν μερικές μέρες τα άνοιξαν για να τα ξανακλείσουν λίγο αργότερα). Ο λαός της Γάζας όμως δεν λυγίζει. Η τεράστια συγκέντρωση της Χαμάς την περασμένη Κυριακή (250 χιλιάδες άτομα αναφέρεται ότι συγκεντρώθηκαν στη Γάζα για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 21 χρόνων από την ίδρυσή της) δείχνει ότι η εξωτερική πίεση δεν έχει πετύχει το στόχο της.
Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Παλαιστίνη το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Αντίσταση θα ενταθεί και μαζί της θα ενταθεί η σύγκρουση με τον αμερικανόδουλο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δηλώνει ότι πολύ σύντομα θα προκηρύξει νέες εκλογές, καθώς λήγει η θητεία του. Τα «δώρα» που του κάνει η ισραηλινή πλευρά –όπως η απελευθέρωση 223 Παλαιστίνιων αποκλειστικά από τη Φατάχ– είναι τόσο ισχνά, που δε μπορούν να πείσουν τον παλαιστινιακό λαό να σταματήσει να αντιστέκεται. Πόσο μάλλον όταν από την διάσκεψη της Ανάπολης (που έγινε στα τέλη του Νοέμβρη του 2007) έχουν απελευθερωθεί 900, αλλά έχουν συλληφθεί 4.950, σύμφωνα με τον Μουσταφά Μπαργκούτι, ηγέτη του κόμματος της «Εθνικής Πρωτοβουλίας».