Η αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης και η σύλληψη ως ύποπτου του πακιστανικής καταγωγής Φαΐζάλ Σαχζάντ, που φέρεται να «ομολόγησε» ότι εκπαιδεύτηκε στο Βόρειο Βαζιριστάν, είναι το πρόσχημα για μια πρωτοφανή άσκηση πιέσεων από το Λευκό Οίκο στην πακιστανική κυβέρνηση για να αναγκαστεί να προχωρήσει άμεσα σε πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Βόρειο Βαζιριστάν. Η Κλίντον έφτασε μάλιστα μέχρι το σημείο να δηλώσει ότι μέλη της πακιστανικής κυβέρνησης γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Μουλάς Ομάρ και η ηγεσία των Αφγανών Ταλιμπάν.
Ο Φαΐζάλ Σαχζάντ συνδέεται από τη CIA με το δίκτυο «Τehrik –I – Taliban Pakistan (ΤΤΡ)», με βάση την ομολογία του, παρόλο που η πακιστανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.
Στις 5 Μαΐου, η αμερικάνικη κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της στη CIA να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις φυλετικές περιοχές του δυτικού Πακιστάν αυξάνοντας τους βομβαρδισμούς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με στόχο και θέσεις απλών μαχητών, άγνωστης ταυτότητας, και όχι μόνο γνωστούς υψηλόβαθμους «τρομοκράτες», όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, οι οποίοι, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικάνων αξιωματούχων, υποτίθεται ότι επιλέγονταν με «μεγάλη προσοχή για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και η καταστροφή περιουσιών».
Ομως τα υπάρχοντα στοιχεία διαψεύδουν τις δηλώσεις αυτές, αφού από τους 500 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από μη επανδρωμένα αμερικάνικα αεροσκάφη από τα μέσα του 2008, το 90% είναι άμαχοι και απλοί μαχητές και μόνο 14 χαρακτηρίστηκαν από ειδικούς υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν, της Αλ – Κάιντα και άλλων ομάδων.
Συνεπώς, η απόφαση του Λευκού Οίκου για επέκταση των βομβαρδισμών εναντίον απλών μαχητών σημαίνει γενίκευση των βομβαρδισμών, κήρυξη ουσιαστικά του πολέμου στο έδαφος των Πακιστάν εναντίον του πληθυσμού των φυλετικών περιοχών και ιδιαίτερα εναντίον του Βόρειου Βαζιριστάν, που χαρακτηρίζεται από τους Αμερικάνους ως «άντρο της τρομοκρατίας», αφού οι μαχητές ζουν στα χωριά τους μαζί με τις οικογένειές τους. «Στόχος μας είναι να σπάσουμε το ηθικό των απλών μαχητών», δήλωσε ο Τζέφρι Αντικοτ, διευθυντής του «Κέντρου της Νομοθεσίας για την Τρομοκρατία» στο πανεπιστήμιο Σαιντ Μέρι.
Σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές, η απόφαση αυτή νομιμοποιείται για λόγους αυτοάμυνας απέναντι σε απειλές που προέρχονται από τους αντάρτες εναντίον των αμερικάνικων στρατευμάτων στο γειτονικό Αφγανιστάν και των ΗΠΑ συνολικά.
Και φυσικά η CIA δεν έχασε χρόνο. Στις 11 Μαΐου, 9 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 20 πυραύλους, στην ορεινή περιοχή Ντόγκα του Βόρειου Βαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με την αφγανική επαρχία Πάκτικα. Ο απολογισμός είναι 28 νεκροί και άγνωστος αριθμός τραυματιών. Ανάμεσα στους νεκρούς, ο μόνος γνωστός είναι ο αδελφός ενός φερόμενου ως διοικητή των Ταλιμπάν. Και έπεται συνέχεια, όπου οι νεκροί θα βαπτίζονται «αντάρτες» για να δικαιολογούν οι Αμερικάνοι τον πόλεμο που έχουν κηρύξει.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής της αμερικάνικης Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επισκέφτηκε το Πακιστάν και συνάντησε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για να την πιέσει να ανοίξει άμεσα το μέτωπο του Βόρειου Βαζιριστάν. Ομως παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η τελευταία, δε φαίνεται πρόθυμη να ξεκινήσει βιαστικά αυτό το δύσκολο εγχείρημα και ζητά μια προθεσμία τουλάχιστον μερικών μηνών.
Για πολλούς λόγους. Γιατί ο πόλεμος στο ορεινό, δύσβατο και αφιλόξενο έδαφος του Βόρειου Βαζιριστάν παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες για τον κυβερνητικό στρατό. Ο πακιστανός αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του πακιστανικού στρατού, Σαρντάρ Μαχμούντ Αλί Κχαν, μιλώντας, στα πλαίσια πρόσφατης στρατιωτικής συνόδου στην Ιορδανία, για τις δυσκολίες του πολέμου στο Βόρειο Βαζιριστάν, αναφέρθηκε, εκτός από τις φυσικές δυσκολίες που παρουσιάζει το έδαφος, στη δυσκολία χρήσης ελικοπτέρων, στην αδυναμία αιφνιδιασμού του αντιπάλου, στην ανάγκη να χρησιμοποιηθεί μεγάλος αριθμός στρατευμάτων εγκλιματισμένος σε μεγάλο υψόμετρο και στις πολύ περιορισμένες δυνατότητες ευελιξίας.
Αλλά και γιατί η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία δε θέλει να ανοίξει ένα τόσο δύσκολο μέτωπο μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα που έχει ανοίξει σε άλλες φυλετικές περιοχές και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες ο κυβερνητικός στρατός στο Νότιο Βαζιριστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC (10/5/10), με τίτλο «Το Πακιστάν αντιμετωπίζει αναβίωση των Ταλιμπάν», οι ντόπιοι Ταλιμπάν έχουν επιστρέψει στις φυλετικές περιοχές που αποτελούν τις «Ομοσπονδιακές Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές» και στην Κοιλάδα Σουάτ, την οποία μαζί με τις γειτονικές κοιλάδες είχε εκκαθαρίσει από τους ισλαμιστές μαχητές ο πακιστανικός στρατός πριν από ένα χρόνο, μετά από σφοδρές μάχες και την ανάπτυξη 50.000 στρατιωτών.
Οι πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν αρχίσει ξανά να εκτελούν φύλαρχους και τοπικούς παράγοντες και να απειλούν αυτούς που συνεργάζονται με την κυβέρνηση και το στρατό, να αποτελούν κίνδυνο για το στρατό, να εμποδίζουν τα έργα ανάπτυξης και να απειλούν με εξάπλωση της βίας. Βαριά οπλισμένοι μαχητές κυκλοφορούν με μοτοσυκλέτες στα χωριά και απειλούν όποιον συνεργάζεται με το στρατό, συχνά μπροστά στα μάτια της αστυνομίας και του στρατού.
Οταν συμβαίνουν αυτά στις περιοχές που υποτίθεται ότι έχουν περάσει στον έλεγχο του στρατού, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς την απροθυμία της πακιστανικής στρατιωτικής ηγεσίας να υποταχθεί στις εντολές του Πενταγώνου, αλλά και το τι περιμένει τον κυβερνητικό στρατό στο Βόρειο Βαζιριστάν, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι δυνάμεις των ισχυρότερων πολέμαρχων. Γι’ αυτό και η πακιστανική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να συνάψει συμφωνία εκεχειρίας με τους ισχυρότερους, τον Τζαλαλουντίν Χακανί και τον Γκιούλ Μπαχαντούρ, στόχος των οποίων, όπως δηλώνουν, δεν είναι ο πακιστανικός στρατός, αλλά οι δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν. Ομως η κλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων από τη CIA στην περιοχή αλλάζει τα δεδομένα. Η εκδίκηση για τα νέα θύματα των αμερικάνικων επιθέσεων, που αποτελεί απαράβατο κανόνα στον ηθικό κώδικα των Παστούν, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος στη χώρα.