«Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, τον Ιούνιο θα το κάνουμε, δεν θα περιμένουμε τον Οκτώβριο». Αυτό δήλωσε την περασμένη Τρίτη στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου. Στην επίσημη δήλωσή του, βέβαια, δεν επανέλαβε το ίδιο, όμως είναι κοινό μυστικό πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν να μη τη «ζαλίσει» μέχρι τις ευρωεκλογές με πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων. Εχει διαρρεύσει, δε, ότι ο Παπαθανασίου θα συναντηθεί με τον Αλμούνια για να του παρουσιάσει το νέο «πακέτο» στις 8 Ιούνη, δηλαδή την επαύριο των ευρωεκλογών.
Το «εάν χρειαστεί» του Παπαθανασίου μόνο σαν το πραγματικό πιο σύντομο ανέκδοτο ακούστηκε. Μια μέρα πριν, τη Δευτέρα, δημοσιοποιήθηκαν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου. Πριν από δυο μήνες, στην προηγούμενη πρόβλεψη των Κομισάριων, που διέψευδε την κυβερνητική «πρόβλεψη» για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2009, ο Παπαθανασίου είχε δηλώσει ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν είναι θέσφατα, διότι αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν διαψευστεί. Επέμεινε, δε, ότι το +1,1% είναι η σωστή πρόβλεψη. Αυτή τη φορά δεν δοκίμασε να κάνει καμιά διάψευση ή να κρατήσει αποστάσεις. Δέχτηκε το -0,9% και προσπάθησε να πάει τη συζήτηση αλλού. Στο ότι… εμείς είμαστε καλύτερα από άλλους, αφού ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι -4% (!) και στο ότι (εδώ κρατηθείτε) «οι νεότερες προβλέψεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα μέτρα για την τόνωση του οικοδομικού κλάδου, της αγοράς αυτοκινήτου και της απασχόλησης».
Εχει και η γελοιότητα τα όριά της, αλλά ο μεγαλέμπορος Παπαθανασίου μάλλον δεν έχει την παραμικρή αίσθηση του γελοίου. Οταν αποδέχεσαι το -0,9%, ενώ εσύ έχεις φτιάξει προϋπολογισμό με +2,5% και αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με +1,1%, σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση είσαι 200% κάτω από την πραγματικότητα. Τα φορολογικά σου έσοδα θα κατακρημνιστούν. Οσο και να «στύψεις» τις δαπάνες, δε μπορείς να κατεβάσεις το έλλειμμα στο 3%, όταν μάλιστα την προηγούμενη χρονιά σου έχει ξεφύγει στο 5% και οσονούπω θα μετρηθεί πάνω και από το 5%.
Τι θα κάνεις, λοιπόν; Θα πάρεις πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα. Ηδη, στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών κυκλοφορούν τα σενάρια που με μυστικότητα επεξεργάζεται το επιτελείο του Παπαθανασίου:
– Μεγάλη αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός, ποτά κ.ά.).
– Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2010, που θα πληρωθούν τους τελευταίους μήνες του 2009.
– Αύξηση (γίνεται λόγος για διπλασιασμό) του ΕΤΑΚ.
– Αύξηση του φόρου ή κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για μερικές κατηγορίες εισοδημάτων.
– Ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, την οποία ήδη επεξεργάζεται ο Σουφλιάς. Προκειμένου να παρακαμφθεί το ΣτΕ, δεν θα γίνεται νομιμοποίηση, αλλά εξαίρεση από την κατεδάφιση.
– Φτάνουν αυτά για να κατέβει το έλλειμμα στο 3%; Σιγουρότατα όχι. Ετσι, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ. Σ’ αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι η μεγάλη κάμψη της ζήτησης ρίχνει συνέχεια τον πληθωρισμό, αφού οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις ξεστοκάρουν και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και σε μείωση τιμών.
– Πρέπει, επίσης, να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει πάγωμα μισθών και συντάξεων και το 2010. Γιατί αυτό θεωρείται διαρθρωτικό μέσο και είναι το μόνο που χειροκρότησαν ανοιχτά οι Βρυξέλλες.
Μολονότι οι προεκλογικές σκοπιμότητες υποχρεώνουν την κυβέρνηση να μην ανακοινώσει τίποτα μέχρι τον Ιού-νη, ο Παπαθανασίου άρχισε ήδη να στρώνει το έδαφος, καλλιεργώντας το φόβο. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο ν’ ακούς υπουργό αστικής κυβέρνησης να λέει ότι «οι προβλέψεις είναι πολύ χειρότερες από αυτές που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες» και ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ ζοφερή».
Βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μόνο το κράτος και τη φορομπηχτική του πολιτική. Εχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον καθημερινό άγριο πόλεμο του κεφάλαιου. Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι η ανεργία στη χώρα μας από 7,7% το 2008, θα αυξηθεί σε 9,1% το 2009 και σε 9,7% το 2010. Ξέρουμε πολύ καλά πως το επίσημο ποσοστό ανεργίας δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, όμως οι διαφορές από χρόνο σε χρόνο είναι ενδεικτικές της τάσης που διαμορφώνεται. Στους ανέργους πρέπει να προσθέσουμε και τους υποαπασχολούμενους, καθώς η «εκ περιτροπής» εργασία οργιάζει, νόμιμα και παράνομα. Οι εργαζόμενοι έχουν να διαλέξουν ή τα μισά μεροκάματα ή την απόλυση. Οι προβλέψεις της Κομισιόν μιλούν και για μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων, τάση που αποδίδουν στη σταδιακή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Ας σημειωθεί ότι κανένας τους δεν δοκιμάζει να δώσει ορίζοντα εξόδου από την κρίση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Παπαθανασίου: «Κάποιος είπε ότι δεν ξέρει αν είναι η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής, αλλά εν πάσει περιπτώσει όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής πρόβλεψη».