Γίνονται τέτοια πράγματα; Επιχειρήσεις να λαδώνουν κρατικούς αξιωματούχους για να παίρνουν δουλειές; Μόνο η Siemens το έκανε για μια περίοδο, όταν διοικούνταν από κάποιους «κακούς». Μετά ήρθαν στα πράγματα οι «καλοί» και αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και η ηθική τάξη. Αυτό δεν προσπαθούν να μας πείσουν την τελευταία διετία, που έχουν φουντώσει και στη χώρα μας οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Siemens;
Τι να πουν τώρα, όμως, που έρχεται στο φως και σκάνδαλο Daimler; Oπως μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, έρευνα του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 1998 και 2008 το γερμανικό μονοπώλιο (μεταξύ των άλλων ελέγχει και τη Mer-cedes) δωροδόκησε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κρατικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων, προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνίες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν την προμήθεια οχημάτων από κρατικές υπηρεσίες. Οι χώρες που αναφέρονται είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Νιγηρία, το Βιετνάμ και άλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η Daimler έχει ήδη κάνει «ντιλ» με το αμερικανικό δημόσιο να καταβάλει 185 εκατ. δολ. ως συμβιβασμό (93,6 εκατ. δολ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 91,4 εκατ. δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), με αντάλλαγμα να μη διωχθεί για συνωμοσία και λογιστικές παρατυπίες βάσει του νόμου «περί αλλοδαπών πρακτικών διαφθοράς» (Foreign Corrupt Practices Act).
Περιττεύει να πούμε πως η δίωξη αυτή (όπως και η ανάλογη για τη Sie-mens παλαιότερα) έχει να κάνει με τον άγριο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η Siemens κυνηγήθηκε ύστερα από παρέμβαση της General Εle-ctric, ενώ για τη Daimler ακόμα δεν έχουμε μάθει λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό, όμως, για να καταλάβουμε ότι πίσω από το αμερικάνικο κράτος είναι η καταρρέουσα αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία.
Στην Ελλάδα προς το παρόν επικρατεί σιγή, που θυμίζει την ηρεμία πριν τη θύελλα. Η Daimler έχει πουλήσει στο ελληνικό κράτος και οχήματα για το στρατό, ενώ δεν γνωρίζουμε σε τι άλλες κρατικές προμήθειες έχει ανάμιξη. Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε σύντομα το ξέσπασμα του σκανδάλου ή αν θα πάρει καιρό. Αυτό σίγουρα θα εξαρτηθεί και από τον αμερικανογερμανικό εμπορικό πόλεμο και τις συμφωνίες που θα κλειστούν κατά την εξέλιξή του. Εκείνο που κρατάμε προς το παρόν είναι η επιβεβαίωση όσων υποστηρίζαμε πάντοτε πως, ανεξάρτητα από το τι αποκαλύπτεται, οι μίζες είναι μόνιμο στοιχείο της εμπορικής πολιτικής των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τα κράτη.