Απόφαση με την οποία διατίθενται 700.000 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση 280 υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (40 ώρες για κάθε υπάλληλο το μήνα από 1ης Μάρτη μέχρι 31 Δεκέμβρη 2010) υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης (ΦΕΚ 289/18.3.10). Οπως αναφέρει η απόφαση, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα ασχοληθούν με όλα τα ασφαλιστικά ζητήματα. Ακόμα και με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο και απλά φτιάχνουν το κλίμα για την κατάθεσή του στη Βουλή.
Μεταξύ των θεμάτων που θα ασχοληθούν αυτοί οι υπάλληλοι είναι και ο «καθορισμός των επαγγελμάτων, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» (αναφέρεται στη ΔΕΗ), «με βάση το πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό».
Οπως ήδη έχει πει ο Λοβέρδος, η κυβέρνηση αποδέχεται το πόρισμα της «στημένης» επιτροπής Μπεχράκη (το πόρισμά της εκδόθηκε επί υπουργίας Πετραλιά), η οποία χωρίς την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά χρησιμοποιώντας προκλητικά και χωρίς να το κρύβει τη μέθοδο «ψηλός-κοντός» (πώς μέσα από ένα πλήθος διακρίνεις τους ψηλούς από τους κοντούς ανθρώπους;), κατηγοριοποίησε τα ΒΑΕ και έβγαλε τη συντριπτική πλειοψηφία απ’ αυτά. Οι υπάλληλοι του υπουργείου, λοιπόν, δουλεύοντας υπερωρίες τ’ απογεύματα, θα φτιάξουν την τελική λίστα, με βάση αυτό το προκλητικό, αντιεπιστημονικό και αντεργατικό πόρισμα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται προφανώς να καταργήσει τα ΒΑΕ (πλην ελάχιστων επαγγελμάτων) μέσα στην τρέχουσα χρονιά, για να μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο της αύξησης του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. Γιατί στα ΒΑΕ είναι ασφαλισμένο ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης (γύρω στις 700.000 εργάτες και εργάτριες).