Η «επιστημονική επιτροπή» παρέδωσε το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να το δώσει στη δημοσιότητα. Στη δημοσιότητα έδωσε ένα εννεασέλιδο δελτίο Τύπου με τίτλο «Δώδεκα σημεία σύγκλισης της Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος», σημειώνοντας εισαγωγικά ότι αυτά τα σημεία «συγκέντρωσαν την ομόφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής». Αρκούν και μόνο τα τρία πρώτα σημεία για να καταδείξουν την ξετσιπωσιά αυτών των ανθρώπων.
Στο πρώτο κιόλας σημείο οι «επιστήμονες» συμφωνούν ότι «το συνταξιοδοτικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο». Και τι φταίει γι’ αυτό; Το μόνο που αναφέρουν είναι ότι «το 8% των ασφαλισμένων ευθύνεται για το περίπου 25-30% του συνολικού αναλογιστικού ελλείμματος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης»!
Με μια μόνο φράση ρίχνουν το βάρος στους εργαζόμενους (αυτοί φταίνε για τα χάλια της Ασφάλισης) και καθαγιάζουν την επί πάνω από μισό αιώνα πολιτική των κυβερνήσεων, που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των Ταμείων και τα μοίρασαν στους καπιταλιστές (ως «αναπτυξιακά» κίνητρα), που φόρτωσαν στα Ταμεία την προνοιακή πολιτική του κράτους, που ευλόγησαν την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή κ.λπ. κ.λπ.
Το δεύτερο και το τρίτο σημείο αναφέρεται στην εισφοροδιαφυγή και οι «επιστήμονες» εμφανίζονται σαν να έχουν έρθει από άλλο πλανήτη. Γράφουν ότι είναι αντίθετοι στις ευνοίκές ρυθμίσεις που γίνονται (με μικρή προκαταβολή, πολλές δόσεις και μείωση στα πρόσθετα τέλη), διότι «πολλοί οφειλέτες, αφού αποκτούσαν ασφαλιστική ενημερότητα, σταματούσαν την καταβολή των δόσεων» και έτσι «κατά βάση, η συγκυριακή ρύθμιση κατέληξε να λειτουργεί ως κίνητρο εισφοροδιαφυγής». Γράφουν ακόμη, ότι «η επανεξέταση σε απωλεσθείσα ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις που δεν θα διευκολύνουν τον οφειλέτη να τη χρησιμοποιεί με επαναλαμβανόμενο τρόπο».
Μα αυτό ακριβώς έκανε ο υπουργός Εργασίας με τη ρύθμιση που ψήφισε εσπευσμένα, συμπεριλαμβάνοντάς τη στο νόμο με τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα. Ψήφισε μια ρύθμιση καθαρά για διευκόλυνση των εισφοροκλεπτών, την οποία μάλιστα διαφήμισε δεόντως. Και από τα ΜΜΕ: «Χωρίς προκαταβολή με ελάχιστη δόση 200 ευρώ, χωρίς προκαταβολή επαναλαμβάνω, μπορεί να πάει να ρυθμίσει το χρέος του και να πάρει φορολογική ενημερότητα. Και αν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις, μπορεί μετά αν δυσκολευτεί για δύο-τρεις μήνες να μείνει έξω απ’ το πρόγραμμα για ένα διάστημα χωρίς να αποκλειστεί», έλεγε στον Real FM. Και από το βήμα της Βουλής: «Ολες οι κυβερνήσεις κατέφυγαν στο μέσο της ρύθμισης των οφειλών αυτών. Και η δικιά μας θα το κάνει αυτό. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κίνηση, αλλά είναι μία κίνηση, η οποία θα οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες, πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν προβλήματα ασφαλιστικής ενημερότητας, να αποκτήσουν. Θα δώσουν ενδεχομένως μία κίνηση στην αγορά αυτή τη στιγμή, που είναι απαραίτητη. Και από την άλλη, έχουν και τα Ταμεία –που έχουν πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο έχουμε περιγράψει– τη δυνατότητα να μαζέψουν κάποια χρήματα… Η κίνηση αυτή ενδέχεται –θα το δού-με στην πράξη- να δώσει έσοδα φέτος, το 2010, στα Ταμεία μας, να μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και από την άλλη, ξαναλέω, να δώσει μία κίνηση στην αγορά… Η καινοτομία εδώ είναι το χωρίς προκαταβολή. Αρα, μπαίνει ένας επαγγελματίας, μπαίνει ένας άνθρωπος που οφείλει εισφορές εύκολα»!!!
Δεν τα ξέρουν αυτά οι «επιστήμονες»; Φυσικά και τα ξέρουν, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα. Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει τέτοιες προκλητικές ρυθμίσεις για τους εισφοροκλέπτες, αυτοί μοιράζουν ευχολόγια για το μέλλον, προσφέροντας έτσι στην κυβέρνηση το άλλοθι που τόσο έχει ανάγκη αυτή την περίοδο. Απέναντι στους εργαζόμενους δεν αισθάνονται καμιά ευθύνη. Ευθύνη αισθάνονται μόνο απέναντι στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές.
Αμέσως μετά, στο σημείο 4, επιχειρούν μια ακόμη λαθροχειρία μιλώντας για «Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για τη διασφάλιση της επαρ- κούς χρηματοδότησης χρηματοδότησης του συστήματος». Γράφουν, χωρίς ντροπή, τα εξής: «Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω πρόσθετων πόρων από νέες πηγές διατυπώθηκε η άποψη των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ για δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης. Ο Λογαριασμός αυτός θα τροφοδοτείται από μια σειρά πόρων. Η άποψη αυτή απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη των μελών. Η πρόταση για την επιβολή ενός φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφούσα».
Ξέρετε για τι πράγμα μιλάνε; Για το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) της Πετραλιά! Και το παρουσιάζουν σαν σύστημα εξασφάλισης νέων πόρων. Οσοι παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό θα θυμούνται ότι ο Λοβέρδος διαφήμισε δεόντως το γεγονός ότι στο ΑΚΑΓΕ γράφτηκαν από τον Παπακωνσταντίνου οι όροι που προβλέπονται από το νόμο Πετραλιά. Περσινά ξινά σταφύλια, δηλαδή. Απλά για να παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι εξασφαλίζουν νέους πόρους για τη χρηματοδότηση της Ασφάλισης και όχι μόνο αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση των συντάξεων και των άλλων παροχών.
Σε ό,τι αφορά την περιβόητη «νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος», η επιτροπή προσφέρει μεν θεωρητικές αρχές για τη συνολική ανατροπή, όχι όμως και νομιμοποιητική βάση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η ανατροπή. Συγκεκριμένα, επιχειρηματολογεί υπέρ της μετατροπής της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική υπόθεση με τον εξοβελισμό ακόμη και της αρχής της «αλληλεγγύης των γενεών», στην οποία στηρίζονταν ως τώρα τα ασφαλιστικά συστήματα. Γράφουν οι «επιστήμονες»: «Θα πρέπει να είναι ορατό “τι” εισφέρει ο καθένας και “τι” νομιμοποιείται να προσδοκά από την κοινωνία. Ορθολογικοποιώντας τα αντίστοιχα πεδία ευθύνης των εμπλεκομένων μερών αφενός θα επέλθει οικονομία πόρων αφετέρου θα αποκατασταθεί η ανταποδοτική και η διανεμητική δικαιοσύνη». Ο εργαζόμενος ως μοναδικός παραγωγός του κοινωνικού πλούτου εξαφανίζεται. Το ίδιο εξαφανίζεται και το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων σε μια αξιοπρεπή σύνταξη, μια σύνταξη που να τους επιτρέπει να ζουν. Ακόμη και η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, που δεν φτάνει τα 500 ευρώ, θεωρείται υπερβολική! Μόνη ανεκτή βάση είναι τα 360 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ!
Ομως, επειδή ξέρουν ότι στις συντάξεις δεν θα πέσει ψαλίδι αλλά… μπαλτάς, οι «επιστήμονες» αποφάσισαν να το παίξουν Πόντιοι Πιλάτοι: «απελθέτω απ’ ημών το ποτήριον τούτο», λένε και πετούν στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση: «Η Επιτροπή ενώ συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το “ανταποδοτικό”, δεν κατέληξε σ’ ένα συγκεκριμένο σχήμα της βασικής και αναλογικής σύνταξης, ούτε σε κοινές αντιλήψεις για το “πώς” θα πρέπει να διαμορφωθεί το δίδυμο “βασική-αναλογική σύνταξη”». Αυτό θα πρέπει να το κάνουν ο Λοβέρδος με τον Κουτρουμάνη, που είναι βέβαιο ότι ετοίμαζαν εν κρυπτώ (με τη συνεργασία έμπιστων υπηρεσιακών παραγόντων) το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρέπει ήδη να είναι έτοιμο.
Ομως, η Επιτροπή, αναφερόμενη στην ενοποίηση των Ταμείων, περιγράφει ευθέως την ανάγκη εξίσωσης των συντάξεων προς τα κάτω, μιλώντας για «εναρμόνιση των χορηγούμενων παροχών στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας». Μόνο έτσι έχει νόημα η ενοποίηση των Ταμείων, σημειώνεται.