«Κοινή προσέγγιση στα θέματα Περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης με τον ΟΟΣΑ», διαπίστωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα για να παρουσιαστεί η Εκθεση Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, για τα έτη 2000-2009. Ας δούμε, λοιπόν, τι εισηγείται ο ΟΟΣΑ και έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Παπανδρέου, αφού σημειώσαμε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση ένας οργανισμός σαν τον ΟΟΣΑ, που προωθεί τα συμφέροντα του διεθνούς μονοπωλιακού κεφάλαιου, να μιλά για το περιβάλλον, το οποίο τα αφεντικά του καταστρέφουν συστηματικά και καθ’ έξιν, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος με κάθε μέσο.
Ο ΟΟΣΑ βρίσκει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις. «Θα έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειές της στην περιβαλλοντική χρηματοδότηση, κινούμενη προς την πλήρη εφαρμογή των αρχών “ο ρυπαίνων πληρώνει” και “ο χρήστης πληρώνει”». Τι σημαίνει το τελευταίο; Σημαίνει την επιβολή φόρων στα λαϊκά στρώματα, που θα βαφτιστούν «πράσινοι» φόροι.
Για παράδειγμα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανγκελ Γκουρία, στην Ελλάδα «οι φόροι στην ενέργεια και τα καύσιμα είναι σχετικά χαμηλοί (!!!) και η ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη εξαιρείται του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οι εκπτώσεις στις τιμές της ενέργειας (π.χ. στο οικιακό πετρέλαιο θέρμανσης) και οι φοροαπαλλαγές αποδυναμώνουν τα κίνητρα για αποδοτική χρήση της ενέργειας»! Ζητάει, δηλαδή, να εξισωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μ’ αυτόν που ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης! Σήμερα, ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι 382 ευρώ ανά τόνο, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης 21 ευρώ! Ζητά, δηλαδή, να αυξηθεί η τιμή κάθε τόνου πετρελαίου θέρμανσης κατά 361 ευρώ!
Είπε, ακόμη, ο Γκουρία ότι «τα διόδια δεν έχουν προσαρμοστεί επαρκώς στον πληθωρισμό, οι φόροι επί των οχημάτων λίγο λαμβάνουν υπόψη του την αποδοτικότητα καυσίμου και την περιβαλλοντική απόδοση», γι’ αυτό και «η Ελλάδα θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις τιμές χρήσης των δρόμων και τους φόρους επί των καυσίμων και των οχημάτων, ώστε να αντανακλούν καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μεταφορών»! Προφανώς, στον ΟΟΣΑ δε φτάνουν ούτε οι δυσθεώρητες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ούτε τα διόδια που πληρώνουμε στους νταβατζήδες των εθνικών οδών!!
Από το στόχαστρο του ΟΟΣΑ, όμως, δεν ξέφυγαν και οι αγρότες. «Παρά τα οξεία προβλήματα έλλειψης νερού – αναφέρει η Εκθεση – σε πολλές περιοχές της χώρας, οι τιμές του γεωργικού νερού είναι χαμηλές και ούτε καλύπτουν το κόστος παροχής, ούτε παρέχουν επαρκή κίνητρα εξοικονόμησης». Προτείνει, λοιπόν, ογκομετρική χρέωση, δηλαδή να μπουν υδρόμετρα στα χωράφια και να τελειώσουν μια ώρα γρηγορότερα όσοι φτωχοί αγρότες απέμειναν στην παραγωγή.
«Είναι προφανές – είπε στην ομιλία της η Μπιρμπίλη – ότι η Εκθεση θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην εξειδίκευση του σχεδιασμού της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ. Η παρουσίαση της Εκθεσης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στα αρχικά στάδια της υλοποίησης της στρατηγικής μας, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και ενθαρρυντική, καθώς οι βασικές αρχές που διέπουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Εκθεσης συμφωνούν απόλυτα με τις διαπιστώσεις και το βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησής μας σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης».