Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση
  • Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές
  • Ο αφθώδης πυρετός συνεχίζει να κάνει θραύση στο ζωικό κεφάλαιο της Λέσβου
  • Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη
  • Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου
  • Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Κοινωνική κατάκτηση ή εμπόριο ελπίδας;
Διεθνή

Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

Κοινωνική κατάκτηση ή εμπόριο ελπίδας;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούλ 2009, 00:00

Πόσο επαναστατική φαντάζει μια μεταρρύθμιση που δίνει τέλος στην ύπαρξη ανασφάλιστων σε μία χώρα που ο ένας στους έξι στερείται ασφάλισης στον τομέα της Υγείας; Εκ πρώτης όψεως πάρα πολύ. Αυτό όμως που φαίνεται «επαναστατικό» με την πρώτη ματιά μετατρέπεται στο αντίθετό του όταν αρχίσει κανείς να ξύνει την αστραφτερή επιφάνεια και επιχειρεί να το ψάξει παραπέρα. Αυτό συμβαίνει και με τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, που έχει βάλει στα σκαριά η κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Ομπάμα διατείνεται ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε και αυτές τις μέρες συζητιέται στο Κογκρέσο (America’s Affordable Health Choices Act of 2009) θεσμοθετεί την υποχρεωτική ασφάλιση των Αμερικανών, δίνοντας λύση στους 45.6 εκατομμύρια Αμερικάνους που στερούνται οποιασδήποτε μορφής ασφάλισης στον τομέα της Υγείας. Πράγματι, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των Αμερικάνων. Ομως, αρκεί αυτό για να διαπιστώσουμε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση ενστερνίζεται επιτέλους την αρχή ότι η ασφάλιση αποτελεί κοινωνικό αγαθό που το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει στον καθένα άσχετα με την οικονομική του κατάσταση;

Οπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει. Πριν αναφερθούμε, όμως, σ’ αυτό, καλό είναι να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση της ασφάλισης στον τομέα της Υγείας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Στρατιές ανασφάλιστων

Μπορεί η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ να υπερηφανεύεται για τη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων Αμερικανών μεταξύ 2006 και 2007, από τα 47 στα 45.7 εκατομμύρια (ποσοστιαία από το 15.8% στο 15.3% αντίστοιχα)[1], όμως μια προσεκτικότερη ματιά στα επίσημα στοιχεία δείχνει μια διαφορετική εικόνα.

Αν εξετάσει κανείς το ρυθμό αύξησης των ανασφάλιστων Αμερικανών σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αποφεύγοντας έτσι τις συγκυριακές ενδεχομένως μεταβολές που εμφανίζονται κατά τις ετήσιες μεταβολές των αριθμών), θα διαπιστώσει ότι την τελευταία εικοσαετία τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν. Οπως φαίνεται από τον Πίνακα 1,  που συντάξαμε με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης των ανασφάλιστων Αμερικανών μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ήταν διπλάσιος από αυτόν της αύξησης του πληθυσμού!

Κατ’ ευφημισμόν ασφάλιση

Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να διαβάσει κανείς πως την περιγράφει το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο της Νέας Υόρκης Commonwealth Fund:

«Τα προγράμματα Υγείας που είναι βασισμένα στον εργοδότη είναι η κυρίαρχη μορφή της ασφάλισης Υγείας για τους εργαζόμενους ενηλίκους και τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία η αδυσώπητη ετήσια αύξηση των εξόδων και των ασφαλίστρων για την υγειονομική περίθαλψη έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολο για τους εργοδότες –ειδικά για τις μικρές εταιρίες– να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν εκτεταμένα ασφαλιστικά οφέλη (σ.σ . στους εργάτες τους). Η παρούσα ύφεση και η νωθρή οικονομική ανάπτυξη που προηγήθηκε απλά τροφοδότησαν αυτή την προβληματική τάση. Οι εργοδότες απαντούν στην αύξηση του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και στη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης με το να σταματούν εντελώς την κάλυψη (σ.σ . δηλαδή την ασφαλιστική κάλυψη Υγείας στους εργάτες τους) ή με το να περνούν σε λιγότερο γενναιόδωρα ασφαλιστικά προγράμματα που απαιτούν από τους εργάτες και τα εξαρτημένα μέλη (σ.σ. των οικογενειών τους) να πληρώσουν περισσότερα λεφτά από την τσέπη τους για υγειονομική περίθαλψη»[2].

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του Commonwealth Fund, η κατάσταση με τα πανάκριβα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης είναι τόσο άσχημη που πάνω από τους μισούς (57%) από τους ερωτηθέντες ηλικίας 19 μέχρι 64 ετών, που προσπάθησαν να αγοράσουν ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας στην αγορά τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσαν ότι ήταν από πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να το κάνουν, γιατί δεν διέθεταν αρκετά χρήματα, ενώ το 73% τελικά κατέληξε στο να μην αγοράσει κανένα ασφαλιστικό πακέτο στον τομέα της Υγείας.

Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταλάβει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί και «πρότυπο» για την κεφαλαιοκρατία και τις κυβερνήσεις της σε όλη την Ευρώπη.

Η «λύση» Ομπάμα

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να δίνει τη «λύση». Μια «λύση» που χαιρέτησαν πολλοί (μεταξύ των οποίων κι ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύνδεσμος και μεγάλη μερίδα του αμερικάνικου Τύπου). Η ασφάλιση γίνεται υποχρεωτική στον τομέα της Υγείας και όποιος δεν το αποδεχτεί αυτό θα έχει πρόστιμο ίσο με το 2.5% του ακαθάριστου προ-φόρου εισοδήματός του προσαρμοσμένου σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία (δηλαδή του εισοδήματος χωρίς να αφαιρεθούν οι φόροι και οι διάφορες φοροαπαλλαγές, όπως π.χ. οι ασφαλιστικές εισφορές, τα έξοδα ανώτατης εκπαίδευσης, φοιτητικών δανείων κτλ). Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρόστιμο δεν θα υπερβαίνει το μέσο ασφάλιστρο υπολογισμένο σε εθνική βάση.

Μιλάμε για ένα σεβαστό ποσό, που μπορεί να φτάσει τις μερικές χιλιάδες δολάρια και στόχο έχει να αναγκάσει τους Αμερικανούς να καταφύγουν σε κάποιο συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να απαλλαγούν από τον «κεφαλικό φόρο».

Γιατί άραγε αυτή η «καούρα» της κυβέρνησης Ομπάμα για την υποχρεωτική υγειονομική ασφάλιση; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Ομπάμα στην εκπομπή του καναλιού ABS «Ερωτήσεις στον Πρόεδρο: Συνταγή για την Αμερική», πριν από ένα μήνα, όταν δήλωσε: «Ενα από τα κίνητρα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να μπλεχτούν σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ενδεχομένως ότι θα έχουν μία ολόκληρη ομάδα νέων πελατών, πελατών που πληρώνουν»[3].

Αυτός είναι επομένως ο στόχος. Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και η τόνωση της αγοράς «Υγείας», μήπως και κονομήσουν κανένα φράγκο περισσότερο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που βλέπουν ότι η κρίση έκανε τους Αμερικάνους πιο διστακτικούς στο ν’ αγοράσουν τα «επωφελή» πακέτα τους. Αν ο Ομπάμα έβλεπε την ασφάλιση Υγείας ως κοινωνικό αγαθό, δε θα πετσόκοβε τα προγράμματα Medicare και Medicaid, δηλαδή τα προγράμματα Υγείας για τους ηλικιωμένους (άνω των 65) και τους ανάπηρους (Medicare) και για τους φτωχούς (Medicaid). Χωρίς ίχνος ντροπής, ο Ομπάμα δεν δίστασε να προτείνει τον περασμένο μήνα πρόσθετη περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 313 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα Medicare, εκτός από τις περικοπές 635 δισ. δολαρίων, που είχε προτείνει νωρίτερα αυτό το χρόνο (οι μισές από τις οποίες αφορούσαν περικοπές στα προγράμματα Medicaid και Medicare)[4].

Βλέποντας ότι οι ασφαλισμένοι σ’ αυτά τα προγράμματα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 25%[5], η κυβέρνηση «από το λαό για το λαό» σπεύδει να πετσοκόψει τις παροχές. Τα λεφτά που θα περικοπούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, προορίζονται για την μεταρρύθμιση στην Υγεία που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 τρισ. δολάρια για την ίδια χρονική περίοδο[4]. Σημειώνουμε ότι οι αμερικάνοι εργαζόμενοι πληρώνουν κρατήσεις γι αυτά τα προγράμματα που τώρα πετσοκόβει η κυβέρνηση Ομπάμα. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο προβληματισμός του, η μείωση των δαπανών, αφού όπως δήλωσε χωρίς περιστροφές στην εκπομπή του ABS, «εάν δεν κατεβάσουμε το κόστος, τότε δεν θα είμαστε ικανοί να κάνουμε όλα αυτά τα άλλα πράγματα»[3].

Τα παίρνουμε από τη μία τσέπη για να τα μεταφέρουμε σε μια άλλη (που είναι ήδη πιο γεμάτη) και να τονώσουμε ταυτόχρονα τη ζήτηση των εμπόρων της Υγείας. Αυτό είναι με λίγα λόγια το «επαναστατικό επίτευγμα» της κυβέρνησης Ομπάμα.

Κοινωνικός Καιάδας

Για να φύγει και η τελευταία αμφιβολία για τους στόχους του πολλά υποσχόμενου αφροαμερικανού προέδρου, αρκεί να διαβάσετε από που θα κόψει τα 313 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα Medicare. Το 35% των περικοπών που πρότεινε ο Ομπάμα (110 δισ.) αφορούν πετσόκομμα προγραμματισμένων αυξήσεων στις πληρωμές του Medicare. Το 34% (106 δισ.) των περικοπών αφορούν λεφτά που δίνει το κράτος στα νοσοκομεία για την περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών (!) και το 24% (75 δισ.) αφορούν περικοπές που θα προκύψουν από «την καλύτερη τιμολόγηση των φαρμάκων της Medicare»! Τι να τα κάνουν οι γέροι τα φάρμακα, αφού ο μόνος στόχος της ζωής τους είναι πλέον… τα θυμαράκια;

Θα μας πείτε κυνικούς που γράφουμε τέτοια πράγματα, όμως δεν είμαστε εμείς αλλά ο Ομπάμα που (πάντα με το γάντι, φυσικά) έριχνε τους γέρους και τους ανήμπορους στον… Καιάδα. Μιλώντας σε συνέντευξη στο New York Times Magazine για τα «ηθικά διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αναφορικά με τους ηλικιωμένους και τους χρόνια αρρώστους», κατέληξε στο ότι αυτοί αποτελούν το μέγα βάρος για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού «οι χρόνια άρρωστοι και αυτοί που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους καταναλώνουν ενδεχομένως το 80% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη»[6]. Ενώ, ερωτηθείς από μία γυναίκα με μητέρα 105 χρόνων για το ποιος θα παρέχει πλέον ιατρική βοήθεια στη γριά μητέρα της, η οποία πριν από πέντε χρόνια έβαλε βηματοδότη, παρά τις αποτρεπτικές συμβουλές των γιατρών, επειδή είναι πολύ ακριβός και δεν συνίσταται για την ηλικία της, ο Ομπάμα δήλωσε ορθά-κοφτά: «Το να φορτώνεις με επιπρόσθετα τεστ και επιπρόσθετα φάρμακα, που τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα βελτιώσουν απαραίτητα την υγεία, που τουλάχιστον θα πρέπει να αφήσουμε τους γιατρούς που ξέρουν και η μητέρα σου το ξέρει αυτό, ξέρεις κάτι; Ισως αυτό να μην βοηθήσει. Ισως καλύτερα να μην κάνεις την εγχείρηση, αλλά να πάρεις το παυσίπονο»[3].

Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση; Οτι όλα αυτά τα περί οικονομίας στα προγράμματα Υγείας λέγονται και γράφονται σε μια εποχή που η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει ξοδέψει (ή πρόκειται να ξοδέψει σύντομα) πάνω από 1 τρισ. δολάρια για τη στήριξη των καπιταλιστών και των τραπεζών! Μετά απ’ αυτά, δεν θα πρέπει ν’ απορεί κανείς γιατί πέφτει η δημοτικότητα του Ομπάμα (σε επίπεδα χαμηλότερα και από του Μπους στο πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του). Εμείς το είχαμε πει από την αρχή. Ο Ομπάμα ήταν «άτυχος» που εκλέχτηκε σε περίοδο κρίσης. Γιατί το «φιλεύσπλαχνο» πρόσωπο δεν αρκεί όταν τα πράγματα πιέζουν και πρέπει να βρεθούν λεφτά για το κεφάλαιο. Εκεί θα πρέπει να διαλέξεις: ‘Η με τον καπιταλισμό ή ενάντιά του. Κι ο Ομπάμα έχει κάνει από καιρό τις επιλογές του. Γι’ αυτό άλλωστε είχε τη δυνατότητα να εκλεγεί και Πρόεδρος των ΗΠΑ…

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές:

[1] Εισόδημα, Φτώχεια και Ασφαλιστική Κάλυψη Υγείας, στις ΗΠΑ: 2007 – Στατιστικό Γραφείο ΗΠΑ (US Census Bureau).

[2] Αποτυχία στην προστασία: Γιατί η ατομική ασφαλιστική αγορά δεν είναι μία βιώσιμη επιλογή για τις περισσότερες αμερικάνικες οικογένειες – Διαπιστώσεις από την διετή έρευνα για την υγειονομική ασφάλιση από το Commonwealth Fund το 2007 (Commonwealth Fund”, Ιούλης 2009).

[3] Αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Ομπάμα στην εκπομπή του ABS, που δημοσιεύτηκαν στον αμερικάνικο ηλεκτρονικό τύπο (CNSNews, 26/06/09).

[4] Ο Ομπάμα προσβλέπει σε πρόσθετες περικοπές 313 δισ. δολαρίων για την υγειονομική μεταρρύθμιση – Αρθρο του πρακτορείου Ρόιτερς, 13/6/09.

[5] Σύμφωνα με το Employee Benefit Research Institute (Ινστιτούτο Ερευνών Επιδομάτων Υπαλλήλων) σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2007, το 1994 οι Αμερικάνοι που ήταν ασφαλισμένοι στα προγράμματα Medicaid και Medicare αριθμούσαν 32.8 εκατομμύρια άτομα, ενώ το 2006 έφτασαν στα 41.4 εκατομμύρια, δηλαδή σημείωσαν αύξηση 26.2%.

[6] Από παλαιότερη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Ομπάμα στο περιοδικό New York Times Magazine, 14/4/09.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

Το ντοκουμέντο της προδοσίας
Επόμενο άρθρο

Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

Η απειλή της έκρηξης πείθει

Σχετικά Αρθρα

Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση

Θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας και ελπίδας για όλες τις γενιές

Διεθνή 27 Σεπ 2026, 18:38

Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές

Διεθνή 27 Σεπ 2026, 09:54

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

Διεθνή 26 Σεπ 2026, 12:48

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 21:06

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 09:30

Ρεζαεΐ: Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ούτε θα ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του

Διεθνή 24 Σεπ 2026, 21:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση

Θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας και ελπίδας για όλες τις γενιές

27 Σεπ 2026, 18:38
Διεθνή

Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές

27 Σεπ 2026, 09:54
Αγροτικά

Ο αφθώδης πυρετός συνεχίζει να κάνει θραύση στο ζωικό κεφάλαιο της Λέσβου

27 Σεπ 2026, 09:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

27 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου

26 Σεπ 2026, 19:06
Πολιτισμός

Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

26 Σεπ 2026, 14:30
Παιδεία

Δικηγορικοί Σύλλογοι για ιδιωτικά «πανεπιστήμια»-πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια: Ναι μεν, αλλά…

26 Σεπ 2026, 13:35
Διεθνή

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

26 Σεπ 2026, 12:48
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

26 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

25 Σεπ 2026, 21:06
Πολιτική

Μητσοτάκης: Γλάστρα του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου στον ΟΗΕ, όταν όλα τα κράτη τον απομόνωσαν

25 Σεπ 2026, 20:41
Περιβάλλον

Εδωσαν «μπιρ παρά» το Ελληνικό στους Λάτσηδες και τώρα η περιφέρεια Αττικής νοικιάζει πανάκριβα αθλητικές εγκαταστάσεις

25 Σεπ 2026, 20:17
Κόντρες

Πόθοι στον καταραμένο βάλτο

25 Σεπ 2026, 19:30
Καταστολή

Ο Βασίλης Μάγγος βασανίστηκε (και) μέσα στην Ασφάλεια Βόλου: αυτό προκύπτει από τα ντοκουμέντα

25 Σεπ 2026, 18:19
Υγεία

Πατούλης και στα εβραϊκά

Υπερασπίζεται τον ιατρικό τουρισμό και τον σιωναζισμό

25 Σεπ 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

25 Σεπ 2026, 09:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Σεπτέμβρη

25 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ρεζαεΐ: Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ούτε θα ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του

24 Σεπ 2026, 21:23
Παιδεία

Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ενάντια στις πρυτανικές αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό στο ΕΜΠ

Συγκέντρωση ενάντια στην πειθαρχική ακρόαση υποψήφιου διδάκτορα, τη Δευτέρα

24 Σεπ 2026, 20:19
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

Ημέρα τουρισμού.

Βραδιά του ερευνητή.

1940: Υπογράφεται σύμφωνο συμμαχίας Ιταλίας – Γερμανίας.

1960: Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις.

1962: Εκτελείται από αντάρτες ο Μουχάμαντ αλ-Μπαντρ, μια εβδομάδα αφότου ανέβηκε στον θρόνο της Υεμένης. Τερματίζεται η μοναρχία.

1970: Τερματίζεται ο εμφύλιος στην Ιορδανία (3.440 νεκροί και 10.840 τραυματίες) με την υπογραφή συνθήκης με τους Παλαιστίνιους.

1977: Βόμβα στο σπίτι του Θ. Καφίρη, δήμαρχου της χούντας στην Καλλιθέα.

1996: Εκτελείται ο πρόεδρος  του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ από τους Ταλιμπάν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    17Ν
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Εφετείο 17Ν
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    ΕΛΑ
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Ποιοι είμαστε
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Επικοινωνία
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Όροι χρήσης
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Ποιοι είμαστε
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Επικοινωνία
  • Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Μεταρρύθμιση Ομπάμα στην Υγεία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo