Με το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε για «δημόσια διαβούλευση», που είναι και το πρώτο της κυβέρνησης Παπανδρέου, η «αντικομφορμίστρια» υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη έδειξε καθαρά πια, ότι θα συνεχίσει την καταστροφική δασική πολιτική των προκατόχων της υπουργών ΠΕΧΩΔΕ στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, στον κύκλο των ανθρώπων που ασχολούνται συστηματικά με το δάσος και ευρύτερα το περιβάλλον και την προστασία του είχε ήδη δείξει τα χαρτιά της.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της υπουργίας της Τ. Μπιρμπίλη, δίπλα στην υπουργό –βαθύτατη γνώστη των περιβαλλοντικών θεμάτων, σύμφωνα με τα τιτιβίσαματα των πολύχρωμων μιντιακών παπαγάλων– εμφανίστηκε ως σύμβουλος ιδιοκτήτης καπιταλιστικής επιχείρησης μελετών, της μεγαλύτερης στο αντικείμενό της, που έχει πάρει πάρα πολλές δουλειές από το δημόσιο, την τοπική αυτοδιοί-κηση και κρατικές εταιρίες. Την ακριβή θεσμική ιδιότητα και την εργασιακή σχέση του εν λόγω κυρίου δεν την γνωρίζουμε, γι’ αυτό θα παρακαλούσαμε να μας την πει η υπουργός. Το αν η θέση είναι αμειβόμενη ή όχι για μας έχει ελάχιστη σημασία. Η ίδια η παρουσία ενός καπιταλιστή, εργολάβου του δημοσίου συνιστά καραμπινάτο σκάνδαλο. Ενα σκάνδαλο με το οποίο ξεκινά την καριέρα της στη front line της αστικής πολιτικής η κ. Μπιρμπίλη.
Ας μας απαντήσει, λοιπόν, η υπουργός: υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο στη σχέση αυτή, που ξεπερνά ακόμη και το τυπικό πέρα από το οποίο αρχίζει η διαπλοκή; Δεν αποτελεί πρόκληση να παρευρίσκεται ένας ιδιώτης μεγαλομελετητής-καπιταλιστής στην πρώτη κιόλας σύσκεψη της υπουργού και των υφυπουργών (Πέμπτη, 8 Οκτώβρη του 2009) με τους προϊσταμένους όλων των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (έως τώρα ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας) και υπηρεσιακούς παράγοντες από τις Διευθύνσεις του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ και της Ενέργειας, που περνούν στο νέο υπουργείο; Με ποια ιδιότητα πήρε μέρος σ’ αυτή τη σύσκεψη; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, μαζί και ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων), ο οποίος επίσης προσκλήθηκε στη σύσκεψη, προφανώς ως συνδικαλιστικό μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν να εγείρουν ζήτημα για την παρουσία του. Το κυριότερο, ακόμη και μετά τη σύσκεψη, εξακολουθούν να μην εγείρουν ζήτημα παράνομης συμμετοχής ενός ιδιώτη σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων ενός υπουργείου, μολονότι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν συγγενικό πρόσωπο κάποιου υφισταμένου τους έχει σχέση με εταιρία που παίρνει προγράμματα από το υπουργείο, ζητούν την εξαίρεση του υπαλλήλου από το χειρισμό αυτών των υποθέσεων επικαλούμενοι ασυμβίβαστο. Εν προκειμένω, επέλεξαν να κάνουν την πάπια, κατά το κοινώς λεγόμενο.
Στο προηγούμενο φύλλο σημειώναμε ότι με τη δήλωση της Τ. Μπιρμπίλη, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στους διαπιστευμένους συντάκτες στις 18.10.09, ότι η εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ θα αναλάβει να φτιάξει τους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι είναι ειλημμένη η απόφασή της, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, να συνεχιστεί το ξεπάτωμα των δασών. Το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα επιβεβαίωσε αυτή μας την εκτίμηση, καθώς εισάγει διατάξεις που ευνοούν τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
Ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο
Καλό… ποδαρικό κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου, συνεχίζοντας την παλιά δοκιμασμένη τακτική του ελληνικού γκουβέρνου να καταθέτει ψευδεπίγραφα νομοσχέδια. Σημειώνουμε, καταρχάς, ότι ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου κουνάει τη σημαία της διαφάνειας, ακόμη δεν δημοσιοποίησε (τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, που γράφεται αυτό το άρθρο), την εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου. Γιατί άραγε; Εχει λόγο να φοβάται η κ. Μπιρμπίλη; Σαφώς ναι, όπως θα δούμε παρακάτω.
Ενώ, όμως, η εισηγητική έκθεση δεν έχει δοθεί ούτε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει δοθεί σε διάφορους καπιταλιστές της πιάτσας! Εμείς την έχουμε στα χέρια μας και είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις αρχικές εκτιμήσεις που κάναμε διαβάζοντας ένα νομοσχέδιο που γράφτηκε βιαστικά και είναι γεμάτο από σκόπιμες ασάφειες.
Η κ. Μπιρμπίλη ετοίμασε ένα νομοσχέδιο υποτίθεται για να προστατεύσει τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις της Αττικής, όμως σ’ αυτό συμπεριέλαβε και διατάξεις που ισχύουν για όλη την Ελλάδα.
Ο τίτλος «για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων» είναι ψευδεπίγραφος και μόνο επειδή επιτρέπει την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 2): «Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών για κτίσματα εντός των αναδασωτέων περιοχών για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια μόνον μετά από αυτοψία Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου για την διαπίστωση της ακριβούς και νόμιμης χωροθέτησης του κτίσματος». (Η κ. Μπιρμπίλη προφανώς δεν γνωρίζει ότι από την εποχή της υπουργίας της Βάσως Παπανδρέου στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο όρος «οικοδομική άδεια» έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από τον όρο «άδεια δόμησης». Οταν, όμως, φτιάχουμε νομοσχέδιο, οφείλουμε να είμαστε ακριβείς. Καλοί οι… εξωτερικοί σύμβουλοι, καλό όμως είναι να ρωτιούνται και οι υπηρεσιακοί παράγοντες).
♦ Το Σύνταγμα είναι σαφές στο άρθρο 117 παρ.3: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».
♦ Για να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις (δημόσια ή ιδιωτικά) πρέπει πρώτα να αρθεί η απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, με την οποία η συγκεκριμένη έκταση είχε κηρυχθεί αναδασωτέα.
♦ Επεμβάσεις επιτρέπονται μόνο για δημόσια έργα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 998/1979 και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Οταν εκλείψουν οι λόγοι γι’ αυτές τις επεμβάσεις, η έκταση ή οι εκτάσεις ξαναμετατρέπονται σε δάσος μέσω τεχνητής ή φυσικής αναδάσωσης. Σημειωτέον ότι υπάρχει συναρμοδιότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις κεντρικές Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες με το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη παρακάμπτονται στην ψύχρα. Η παράκαμψη των Δασικών Υπηρεσιών και η υπαγωγή τους στη λογική της «ανάπτυξης» (που έχει ξεπατώσει τα δάση) ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η αρμοδιότητα για τα δάση μεταφέρεται στο περιβόητο υπουργείο Περιβάλλοντος.
♦ Οι αποφάσεις των γενικών γραμματέων των Περιφερειών για κήρυξη των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, έχουν προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα για τους υποψήφιουςν καταπατητές, γι’ αυτό και πρέπει να διατηρούνται σε ισχύ και μετά την ολοκλήρωση της αναδάσωσης.
Επομένως, το εδάφιο 2 της παρ. 2 του άρθρου 2 του νομοσχέδιου Μπιρμπίλη αντίκειται στο Σύνταγμα και στην ισχύουσα δασική νομοθεσία. Προωθείται, όμως, για ψήφιση στη Βουλή, επειδή οι εμπνευστές του γνωρίζουν ότι σε αρκετές από τις περιοχές που κάηκαν έχουν εκδοθεί παράνομα άδειες δόμησης από τα Πολεοδομικά Γραφεία και μ’ αυτό τον τρόπο θέλουν να νομιμοποιήσουν τις βίλες και τις μεζονέτες που έχουν χτιστεί. Βίλες και μεζονέτες που χτίστηκαν παλαιότερα σε δάση που είχαν καεί και κηρύχτηκαν αναδασωτέα. Γνωρίζουν, ακόμη, ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις από το ΣτΕ, μετά από παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τις οποίες κηρύχτηκαν παράνομες οι άδειες δόμησης που είχαν εκδοθεί από συγκεκριμένο Πολεοδομικό Γραφείο. Γνωρίζουν, τέλος, ότι οι βίλες και οι μεζονέτες μεγαλοπαραγόντων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής δεν γκρεμίστηκαν, μετά από ερωτήματα των «αμαρτωλών» Πολεοδομικών Γραφείων προς Νομικό Σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τύχη των αδειών δόμησης. Ο Νομικός Σύμβουλος εισηγήθηκε, ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι παράνομες άδειες και ο αρμόδιος υφυπουργός (γνωρίζουμε περιπτώσεις που αφορούν τον Στ. Καλογιάννη) έκανε δεκτή την εισήγησή του. Ετσι, νομιμοποιήθηκαν όλες οι παράνομες βίλες και μεζονέτες. Φαίνεται ότι με την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου κάποιες απ’ αυτές τις πολυτελείς κατοικίες έπαθαν ζημιές και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τις επισκευάσουν. Γι’ αυτό και οι συντάκτες του νομοσχεδίου σπεύ-δουν να νομιμοποιήσουν τις οικοδομικές εργασίες που θα γίνουν σε εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες.
Τι περισσότερο από την Τ. Μπιρμπίλη θα έκανε ο Γ. Σουφλιάς; Τίποτα. Αλλωστε, εμείς προειδοποιήσαμε από το προηγούμενο φύλλο μας, πως σε λίγο καιρό ο Σουφλιάς θα φαντάζει αγγελούδι μπροστά στη Μπιρμπίλη. Εκείνος τουλάχιστον χόρευε τσάμικο με τους εργολάβους, δεν το ‘παιζε «πράσινος» και «περιβαλλοντιστής».
Παράθυρο στη δόμηση
Η παρ. 1 του άρθρου 2 του νομοσχέδιου προβλέπει: «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής και η εκτέλεση σχετικών εργασιών, μόνο για νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, δημόσια κτίρια, ειδικές εγκαταστάσεις και έργα, δημόσια έργα και έργα υποδομής τα οποία έχουν χωροθετηθεί».
Η ρύθμιση αυτή εγείρει σημαντικά ζητήματα.
Πρώτο, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και τη συνταγματική επιταγή, επιβάλλεται πριν από οτιδήποτε άλλο να αρθεί η απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, που κήρυξε την έκταση αναδασωτέα. Γι’ αυτό έπρεπε να γίνεται ρητή αναφορά στην παράγραφο αυτή, κάτι που δεν γίνεται. Δεύτερο, αντί να γίνεται γενικόλογη αναφορά ότι επιτρέπεται η έκδοση άδειας δόμησης και οι επισκευές μόνο στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, έπρεπε να γίνεται ρητή αναφορά στην ισχύουσα δασική νομοθεσία και στη συναρμοδιότητα των Δασικών Υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας που τώρα θα γίνουν κεντρικές Δασικές Υπηρεσίες του περιβόητου υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η φράση «και έργα υποδομής τα οποία έχουν χωροθετηθεί» παραπέμπει στην πρακτική των προκατόχων της Τ. Μπιρμπίλη υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, που αποφάσιζαν την κατασκευή έργων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αγνοώντας τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, ενώ υπάρχει συναρμοδιότητα. Εφταναν στο σημείο να λοιδορούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν το σθένος να υπερασπίζονται τη δασική νομοθεσία και σε αρκετές περιπτώσεις απαίτησαν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος τους.
Κατά συνέπεια, το άρθρο 2 του νομοσχέδιου Μπιρμπίλη, με τις εξαιρέσεις του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Ανάμεσα στις άλλες παρενέργειες των καταπατήσεων δασών και δασικών εκτάσεων θα έχουμε και τη νομιμοποίηση πολλών αυθαίρετων βιλών της μπουρζουαζίας. Δεν θα περάσει πολύς χρόνος για ν’ αρχίσουν σημαντικά τμήματα του ελληνικού λαού να κακοχαρακτηρίζουν και να μιλούν απαξιωτικά για το πολυθρύλητο υπουργείο Περιβάλλοντος και την πρώτη υπουργό του. Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τα λαμόγια των ΜΚΟ δεν θα μπορέσουν για καιρό να κρατήσουν την ασπίδα προστασίας γύρω από την Τ. Μπιρμπίλη.
Ποιοι δασικοί χάρτες;
Η Τ. Μπιρμπίλη και τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης έκαναν μεγάλο θόρυβο για την προσωρινή αναστολή της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 (νόμος Δρυ). Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου (αυτή που ούτε στη δημοσιότητα δόθηκε ούτε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες παραδόθηκε) οι συντάκτες του ισχυρίζονται, ότι δήθεν το έκαναν για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ και την έκδοση της προσωρινής διαταγής 202 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ. Παρακάμπτουμε προσωρινά αυτό τον ισχυρισμό και πάμε κατευθείαν στο ψητό.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, όπως και αυτές του Κ. Σημίτη, δεν έχει καμιά πρεμούρα να συντάξει δασι- κούς χάρτες προκειμένου να προστατεύσει τα δάση ως δημόσια περιουσία και να αποφύγει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Διαβάζουμε ξανά και ξανά προσεκτικά την παρ. 1 του άρθρου 1 του νομοσχέδιου Μπιρμπίλη: «Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδομικής εργασίας σε όλα τα μη δασικού χαρακτήρα γήπεδα… έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες». Στην αμέσως όμως επόμενη σελίδα του νομοσχέδιου, με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2, που ασχολείται με τις εξαιρέσεις, έρχεται και αναιρεί την κύρωση των δασικών χαρτών ως προϋπόθεση προκειμένου να εκδοθούν άδειες δόμησης. Παραθέτουμε τη σχετική διάταξη: «Μετά την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών, στο χρόνο που ορίζει ο Νόμος, αίρεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με απόφαση του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας».
Πριν σχολιάσουμε την παραίτηση των συντακτών του νομοσχέδιου και της υπουργού από τη ρητή αναφορά στην κύρωση των δασικών χαρτών ως προϋπόθεση, θα κάνουμε μια παρένθεση. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής είναι υποχρεωμένος μέσα σε τρεις μήνες να εκδώσει την απόφαση με την οποία οι περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που κάηκαν τον περασμένο Αύγουστο θα κηρυχτούν αναδασωτέες. Τον Ιούλη του 2008 προκηρύχτηκε από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ο διαγωνισμός για τη σύνταξη των δασικών χαρτών 113 δήμων σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και μεγάλα τμήματα της Αττικής. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους 113 δήμους είναι και ορισμένοι απ’ αυτούς που κάηκαν τον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν τρεις δήμοι απ’ αυτούς που κάηκαν για τους οποίους δεν έγινε ακόμη διαγωνισμός για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Σύμφωνα με τις έξι συμβάσεις που υπογράφηκαν μέσα στο 2009 ανάμεσα στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και τις καπιταλιστικές εταιρίες που ασχολούνται με τη σύνταξη δασικών χαρτών (και όχι μόνο) οι έξι εταιρίες θ’ αρχίσουν να παραδίνουν τους χάρτες το 2011 (μερικούς τον Απρίλη του 2011 και τους περισσότερους τον Αύγουστο του 2011). Αν προσθέσουμε και τρεις μήνες που απαιτούνται για τη θεώρησή τους από τις δασικές υπηρεσίες και την ολοκλήρωση των ενστάσεων (νομοσχέδιο Μπιρμπίλη), θα δούμε ότι η κύρωση των δασικών χαρτών θα γίνει μεταξύ Ιούλη και Νοέμβρη του 2011. Επομένως, ανάμεσα στην απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, που θα γίνει το Νοέμβρη του 2009, και την ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών, που θα γίνει το Νοέμβρη του 2011, μεσολαβούν δυο ολόκληρα χρόνια. Ομως, το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη, στο άρθρο 1 της εισηγητικής έκθεσης, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως αυτές οι διαδικασίες είναι παράλληλες. Πως –ούτε λίγο ούτε πολύ– το Νοέμβρη του 2009 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο διαδικασίες και έτσι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από το προαπαιτούμενο της σύνταξης των δασικών χαρτών. Αυτό όμως δεν ισχύει, όπως είδαμε. Το ένα άρθρο (προαπαιτούμενο οι δασικοί χάρτες για να αρχίσουν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες) αναιρείται από το επόμενο (αίρεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μόλις οι εκτάσεις κηρυχτούν αναδασωτέες). Η μια διάταξη μπαίνει για λόγους προπαγάνδας, ενώ η άλλη διάταξη, που την ακυρώνει στην πράξη, μπαίνει για λόγους ουσίας. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ότι δυο χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Οχι βίλες, πολυκατοικίες ολόκληρες χτίζονται.
Φαίνεται, λοιπόν, καθαρά και πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πουλάει φτηνή δημαγωγία για την ανάγκη σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ στην πράξη κλείνει το μάτι στους ήδη και τους υποψήφιους «χτίστες», δίνοντάς τους μια ολόκληρη διετία για το καταστροφικό τους έργο. Επομένως, η προσωρινή αναστολή της παρ. 3 του άρθρου 1 του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 γίνεται καθαρά για δημαγωγικούς λόγους και όχι επειδή η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει πραγματικούς δασικούς χάρτες, που θα κατοχυρώνουν και θα αναπτύσσουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Καμουφλάζ
Η αναστολή της παρ. 3 του άρθρου 1 του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, που αφορά τον ορισμό του δάσους, γίνεται γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει αυτή τη χρονική στιγμή να δημοσιοποιήσει το νέο ορισμό του δάσους (που ετοιμάζει ή έχει έτοιμο) και άλλες αντιδασικές διατάξεις (π.χ. αυτή που θα αντικαταστήσει τη διάταξη του δασοκτόνου νόμου με την οποία έκταση κάτω από τρία στρέμματα δεν είναι πια δασική). Δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το νέο ορισμό, γιατί ο αντιδασικός και καταστροφικός χαρακτήρας του άρθρου 1 του νόμου 3208 έχει γίνει ευρέως γνωστός και η κυβέρνηση φοβάται ότι θα στιγματιστεί για πολιτική που συρρικνώνει τα δάση στην Ελλάδα. Εκτιμά ότι πρέπει να αναζητήσει πιο κατάλληλο χρόνο και να παρουσιάσει τη θέση της για τον ορισμό του δάσους.
Χτυπά στο μάτι η ασάφεια που υπάρχει στο άρθρο 6 γύρω από το τι θα ισχύσει την περίοδο της αναστολής της παρ. 3 του άρθρου 1 του 3208. Δηλαδή, δεν αναφέρεται ρητά ότι θα ισχύσει ο ορισμός του νόμου 998/1979, αλλά υπάρχει η διφορούμενη πρόταση: «που προβλέπουν οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύουν». Η διατύπωση αυτή είναι διφορούμενη, θολώνει τα νερά και κρύβει τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες απ’ αυτές που θέλουν τη διατήρηση του δασοκτόνου νόμου με μερικά επουσιώδη ρετουσαρίσματα.
Η εκτίμησή μας αυτή ενισχύεται απ’ αυτά που διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου: «Η διάταξη αυτή έχει τεθεί υπό την κρίση του ΣτΕ, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη οριστική απόφαση. Επειδή η εκκρεμότητα αυτή έχει δημιουργήσει προβλήματα και δυσλειτουργίες, κρίνεται σκόπιμη η αναστολή εφαρμογής της διάταξης αυτής. (Μέχρι τότε θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 3; του ν. 998/79;)».
Αυτό πια είναι από τ’ άγραφα. Μάλλον συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Εισηγητική έκθεση νομοσχέδιου με σχόλια και ερωτηματικά. Οι συντάκτες της αναρωτιούνται τι θα ισχύει την περίοδο κατά την οποία αναστέλλουν άρθρο ενός νόμου. Είναι προφανές πως κάποιους απ’ αυτούς που πήραν μέρος στην επεξεργασία του νομοσχέδιου (μήπως η ίδια η Τ. Μπιρμπίλη ή κάποιος από τους υφυπουρ- γούς;) είχε απορία για το τι θα ισχύει την περίοδο της αναστολής, έγραψε την απορία και μες στη βιασύνη τους να δώσουν γρήγορα το νομοσχέδιο, για να κάνουν τη σχετική φιγούρα, ξέχασαν να σβήσουν το ερώτημα! Ετσι, επιβεβαίωσαν το διφορούμενο της σχετικής αναφοράς, αλλά και τις πραγματικές τους προθέσεις. Γιατί αν είχαν κατά νου να επαναφέρουν τον παλαιότερο ορισμό για το δάσος θα το έγραφαν ρητά και κατηγορηματικά. Επί της ουσίας, αυτός ή αυτή που έγραψε το ερώτημα ρωτάει μήπως πρέπει από τώρα να προωθήσουν το νέο ορισμό για το δάσος.
Αρκεί η αναστολή της παρ. 3 του άρθρου 1 του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 για να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες των 113 υπό κτηματογράφηση δήμων και για να κυρωθούν οι ήδη συνταχθέντες και ελεγχθέντες χάρτες των 330 δήμων, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση; Η απάντηση είναι αρνητική και να γιατί.
Πρώτο, σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 28 του νόμου 2664/1998, πρέπει –για μια σειρά λόγους– να καταργηθούν πολλές ακόμη διατάξεις του δασοκτόνου νόμου (π.χ. άρθρο 10 του 3208/2003), για να μπορούν να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες και για να μη χαθεί το τεκμήριο του δημοσίου από την εγκατάλειψη δημόσιων δασικών εκτάσεων.
Δεύτερο, με την αναστολή μόνο αυτών των διατάξεων του δασοκτόνου νόμου και όχι όλων όσων προσέβαλε το ΓΕΩΤΕΕ προσφεύγοντας στο ΣτΕ (ανάμεσα σ’ αυτές είναι και οι διατάξεις του νόμου 3147/2003), πετυχαίνοντας να εκδοθεί η απόφαση 202 για την αναστολή της σύνταξης δασικών χαρτών, δεν θα επιτευχθεί η κατάργηση της απόφασης 202, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για τους δασικούς χάρτες.
Μετά την ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών, είτε άμεσα από τις δημόσιες Δασικές Υπηρεσίες είτε από ιδιωτικές εταιρίες, το επόμενο στάδιο ήταν ο έλεγχός τους από τα αρμόδια τμήματα των Διευθύνσεων Δασών των νομών που αφορούσαν οι δασικοί χάρτες (είτε σε όλη την έκτασή τους είτε σε μερικούς δήμους τους). Αρχικά, στο νόμο 2664/1998 δεν είχε μπει διάταξη με χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο έπρεπε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των δασικών χαρτών και να γίνει η πρώτη ανάρτησή τους ώστε να γίνουν οι πρώτες ενστάσεις. Αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα το Σεπτέμβρη του 2007, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργών Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ Ε. Μπασιάκου και Γ. Σουφλιά, που όριζε τις τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Με αυτές εισήχθηκε διάταξη που όριζε ότι ο μέγιστος χρόνος θα είναι 4,5 μήνες. Υπάρχει ζήτημα κατά πόσο με την ΚΥΑ μπορούσε να οριστεί χρονικό διάστημα. Η παρατήρηση δεν είναι ρητορική, αλλά συναρτάται με την πραγματική κατάσταση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των δασικών χαρτών. Είχαν το προσωπικό για να μπορέσουν μέσα σε 4,5 μήνες να κάνουν έναν ουσιαστικό έλεγχο; Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με το ΠΔ 187 του 2007, σε κάθε τμήμα έπρεπε να εργάζονται 5 δασολόγοι ΠΕ, 1 τεχνολόγος δασοπονίας ΤΕ και 6 άλλοι διάφορων ειδικοτήτων. Κάποια χρονική στιγμή έγιναν μερικές προσλήψεις δασολόγων. Στη συνέχεια, όμως, απέσπασαν τους περισσότερους σε άλλα τμήματα και έτσι απογύμνωσαν τα αρμόδια τμήματα των Διευθύνσεων Δασών. Το αποτέλεσμα ήταν να μη φτάνουν οι 4,5 μήνες για να ελεγχθούν ουσιαστικά οι δασικοί χάρτες. Το αποτέλεσμα θα είναι να νομιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες που θα φτιάξουν οι ιδιώτες, που έχουν κάθε λόγο να κάνουν δουλειά άρπα-κόλλα.
Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, έρχεται η Τ. Μπιρμπίλη και μειώνει τους 4,5 μήνες σε δύο! Αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί με τους 113 δασικούς χάρτες που συντάσσουν οι έξι ιδιωτικές εταιρίες, τους οποίους, όπως αναφέραμε, θα παραδώσουν σε δύο δόσεις, τον Απρίλη και τον Αύγουστο του 2011. Είναι φανερό, ότι μ’ αυτή τη ρύθμιση θα ευνοηθούν οι συγκεκριμένες εταιρίες και γι’ αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να υποστηρίξουμε ότι παρενέβησαν, μέσω του καπιταλιστή-άτυπου συμβούλου της υπουργού, πείθοντάς την να μειώσει κατά 68% το χρόνο που διατίθεται στις δημόσιες υπηρεσίες για τον έλεγχο των δασικών χαρτών. Από διαφορετικές πηγές έχουμε την πληροφορία ότι στην επιτροπή που συνέταξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πήρε μέρος και ο καπιταλιστής-άτυπος σύμβουλος, που ηγεμονεύει στο αντικείμενό του και επιδιώκει να πάρει τη μερίδα του λέοντος.
Θέσαμε το ζήτημα αυτό σε υψηλόβαθμο κομματικό και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του επισημάναμε την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που έχει ο καπιταλιστής-άτυπος σύμβουλος από την υπουργό, σε αντίθεση μ’ αυτόν που από ένα σημείο και μετά τον έβαλε στο ψυγείο. Μας επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του «μελετητή», αλλά διαφώνησε στην εκτίμησή μας για δική του παράκαμψη. Δεν τον παρέκαμψε κανένας, μας είπε, αλλά παρέμεινε μέχρι το τέλος στην επιτροπή. Το συγκεκριμένο στέλεχος, την Πέμπτη το πρωί, εγκωμίαζε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη από το ραδιόφωνο του Σκάι!
Και διαπλοκή
Μέχρι τον Ιούλη του 2008 οι διαγωνισμοί για τους δασικούς χάρτες γίνονταν σύμφωνα με το νόμο 3316/2005. Δεν χρησιμοποιούνταν όμως το άρθρο 10, βάσει του οποίου επισπεύδονται οι διαδικασίες και γίνεται επιλεκτική επιλογή των μελετητών-καπιταλιστών. Με το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη (άρθρο 4, παρ. 2) εφαρμόζεται για πρώτη φορά αυτή η διάταξη, την οποία θέσπισε ο Γ. Σουφλιάς, που ήθελε να ελέγχει ασφυκτικά το παιχνίδι και να μοιράζει την πίτα στους εργολάβους με αδιαφάνεια. Εν αντιθέσει με τη θέσπιση του ασφυκτικού περιθώριου των δυο μηνών για τον έλεγχο των δασικών χαρτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία οι καπιταλιστές-μελετητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα (για ευνόητους λόγους, αφού θα περάσουν τα πάντα), με τη χρήση της δυνατότητας επιλογής μελετητή έχουν πρόβλημα. Υποστηρίζουν (καθόλου αβάσιμα), ότι πρόκειται για μια ακόμη φωτογραφική διάταξη για μερικούς καπιταλιστές-μελετητές και ιδιαίτερα για τον άτυπο σύμβουλο της υπουργού.
Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον Σουφλιά για αδιαφάνεια. Είπαμε, όμως, σύντομα ο Σουφλιάς θα μοιάζει με αγγελούδι.
Χαρίζουν πρόστιμα
Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του νομοσχέδιου Μπιρμπίλη αναφέρει: «Καταργείται η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του ν. 3208/2003 για τα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος εκδιδόμενα κατά τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 114 του ν. 1892/1990 πρωτόκολλα». Ας κάνουμε την αποκωδικοποίηση.
Ο Δρυς είχε θεσπίσει διάταξη (παρ. 15, άρθρ. 21 ν. 3208/2003) που προέβλεπε ότι παγώνει η καταβολή προστίμων για παράνομη δόμηση και προστίμων διατήρησης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Στους διαδρόμους της Βουλής λέγονταν πολλά για το… αντιμίσθιο αυτής της ρύθμισης. Η Μπιρμπίλη καταργεί αυτή τη διάταξη και τα παπαγαλάκια της στήνουν τρελό χορό. Ομως, η κατάργηση έχει και «ουρά». Η προκλητική ρύθμιση του Δρυ διατηρείται κανονικότατα. Καταργείται μόνο για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου Μπιρμπίλη! Φυσικά, αυτό τα παπαγαλάκια το έκαναν γαργάρα.
Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που πρέπει να σχολιάσουμε, όμως ο χώρος δεν το επιτρέπει. Θα επανέλθουμε, όμως, γιατί με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο του νεότευκτου υπουργείου συντελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της «πράσινης ανάπτυξης».