Πλούσια αλλά όχι ευχάριστη η ειδησεογραφία της προηγούμενης βδομάδας. Τα σοβαρά επεισόδια σε Καβάλα και Γιάννενα κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και ξανάνοιξαν τη συζήτηση για τη βία στον αθλητισμό, ενώ σημαντικό χώρο στα πρωτοσέλιδα κέρδισε και η απομάκρυνση του Ζίκο από την τεχνική ηγεσία των ερυθρόλευκων.
O Κόκκαλης, από την Αμερική όπου βρίσκεται για δουλειές (ή για κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως λένε οι κακές γλώσσες), μετά την ισοπαλία στην Καβάλα έστειλε το Ζίκο στο ταμείο ανεργίας. Η απόφασή του ξάφνιασε, γιατί –αν δεν με απατά η μνήμη μου– είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ερυθρόλευκων ενεργεί υπό καθεστώς λαϊκής πίεσης. Πολλοί ήταν αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι ο Ζίκο θα παραμείνει στον ερυθρόλευκο πάγκο, με το επιχείρημα ότι ο Κόκκαλης θα τον διώξει όποτε θέλει αυτός και όχι τώρα που το ζητούν οι οπαδοί και οι δημοσιογράφοι.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού, μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, χαρακτηρίζεται επιεικώς άθλια και ο πρώην τεχνικός έχει τη σημαντικότερη ευθύνη. Εχοντας χάσει τον έλεγχο στ’ αποδυτήρια, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη καθήκοντά του και αν αληθεύει το ρεπορτάζ, μάλλον επεδίωξε την απόλυσή του, ώστε να εισπράξει τη μεγάλη αποζημίωση που προβλέπεται στο συμβόλαιο. Από την πλευρά του ο Κόκκαλης αρχικά προσπάθησε, με τη βοήθεια του Τύπου, να τον απαξιώσει τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ηθικό επίπεδο και να τον ωθήσει σε παραίτηση, κατάλαβε όμως ότι ο Ζίκο δεν είναι διατεθειμένος να τον διευ-κολύνει και αναγκάστηκε να τον απομακρύνει για να προλάβει τα χειρότερα. Εχουμε γράψει αρκετές φορές, ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε καταλάβει ότι ο φετινός τίτλος θα πήγαινε στους πράσινους και για το λόγο αυτό κύριο μέλημά του ήταν να «κρατήσει» την ομάδα του στο κόλπο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο τις αντιδράσεις των ερυθρόλευκων οπαδών. Τα αρχικά επιτυχημένα αποτελέσματα του Ζίκο σε συνδυασμό με το «βαρύ» του όνομα ως ποδοσφαιριστή έδειχναν ότι θα τα κατάφερνε, όμως η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη.
Πλέον, οι ερυθρόλευκοι καλούνται να διαχειριστούν εκτός από την απώλεια του τίτλου και το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στ’ αποδυτήρια. Το δίδυμο Μπάντοβιτς-Νινιάδη μπορεί να τα καταφέρει, αφού γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Ρέντη και επιπλέον θα έχει και τη στήριξη της διοίκησης, η οποία θα προσπαθεί να φορτώσει όλα τα στραβά στο Ζίκο. Εκτός όμως από το εγχώριο στραπάτσο, ο Ολυμπιακός δέχτηκε και ένα μεγάλο πλήγμα στην ευρωπαϊκή του εικόνα. Το όνομα Ζίκο έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και αναγνωρισιμότητα στο ποδόσφαιρο σε σύγκριση με το όνομα Ολυμπιακός και είναι σίγουρο ότι η άποψη του βραζιλιάνου τεχνικού για τα τεκταινόμενα της συγκεκριμένης περιόδου θα κυριαρχήσει σε διεθνές επίπεδο. Σε δηλώσεις του ο Ζίκο προανήγγειλε προσφυγή στη ΦΙΦΑ, αν δεν τα βρει με τους ερυθρόλευκους, και είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθεί, όπως και ο Σόλιντ, που μπορεί να άργησε λίγο (περίπου δυο χρόνια χρειάστηκε να βγει η τελική απόφαση), πήρε όμως τα φράγκα που δικαιούνταν με τους αναλογούντες τόκους.
Τη φετινή αγωνιστική περίοδο οι συγκρούσεις των οργανωμένων οπαδών έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και σχεδόν κάθε αγωνιστική έχουμε περιστατικά σε κάποιο γήπεδο. Την προηγουμένη βδομάδα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχαμε την κορύφωση, αφού εκτός από την Καβάλα και τα Γιάννενα είχαμε συγκρούσεις και στο Περιστέρι ανάμεσα στους οπα- δούς της Λάρισας και τους μπάτσους, ενώ ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ και στην Τούμπα, όπου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ έφτασαν στο παραένα της σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, στην Καβάλα από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Στις συγκρούσεις σώμα με σώμα, ένας οπαδός γηπεδούχου ομάδας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, μετά από χτυπήματα με σπασμένο κάθισμα και αφού γλύτωσε το κάψιμο (οι αντίπαλοί του προσπάθησαν να του βάλουν φωτιά με καπνογόνο, όμως το μπουφάν του άντεξε) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε 4ωρη νευροχειρουργική επέμβαση!
Η απαγόρευση στις μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών και η θεσμοθέτηση της τιμωρίας των ομάδων που θεωρούνται ότι προάγουν τη βία, με ποινές πέραν αυτών που προβλέπονται από την αθλητική δικαιοσύνη, ήταν οι αποφάσεις σύσκεψης την περασμένη Τρίτη (19-1), στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Καταστολής Σπύρος Βούγιας, οι γενικοί γραμματείς Αθλητισμού και Δικαιοσύνης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ανέλαβε να μεταφέρει τη γραμμή της κυβέρνησης στους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Την Τετάρτη 20-1 συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και της Ενωσης σωματείων Β’- Γ’ Εθνικής και ζήτησε μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου να τροποποιήσουν τον ΚΑΠ και τον πειθαρχικό κώδικα, με πρόβλεψη για βαρύτερες ποινές σε περιπτώσεις επεισοδίων, οι οποίες θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον υποβιβασμό (κόψε κάτι μεγάλε). Απείλησε, μάλιστα, ότι αν δεν πάρουν μέτρα οι ίδιοι, θ’ αναγκαστεί να τα πάρει η Πολιτεία, αφού η δημόσια τάξη είναι πάνω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Από την πλευρά τους οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν αντέκρουσαν τον γγΑ, αφενός γιατί μετά τα τελευταία γεγονότα η πλειοψηφία των φιλάθλων ζητάει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και αφετέρου γιατί ξέρουν ότι μόλις φύγει το θέμα από την επικαιρότητα θα μειωθεί και η «πίεση» της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, η Λίγκα αποδέχτηκε την απόφαση της κυβέρνησης και κατά συνέπεια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος δεν θα έχουμε μετακινήσεις φιλοξενούμενων οπαδών. Πρότεινε ακόμη να ενεργοποιηθεί το μέτρο «της τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος» για την αστυνόμευση των αγωνιστικών χώρων, να προχωρά η αστυνομία σε συλλήψεις των παραβατών με βάση στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας και να ισχύσει το ονομαστικό εισιτήριο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος συμφώνησε με τις θέσεις της Λίγκας και επιπλέον ζήτησε την επαναφορά του ιδιώνυμου για όσους καταδικάζονται για θέματα αθλητικής βίας, την έμμεση κατάργηση των συνδέσμων οπαδών (πρότεινε κάθε ΠΑΕ να νομιμοποιεί έναν ή το πολύ δύο συνδέσμους), την ανάθεση της αστυνόμευσης του εσωτερικού χώρου των γηπέδων στις ΠΑΕ (εταιρίες security), τη δίωξη παραγόντων σε περίπτωση δηλώσεων ή ανακοινώσεων που μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή και βία και μερικά ακόμη άνευ σημαντικής ουσίας μέτρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν στόχο να λύσουν το πρόβλημα, αφού μεταθέτουν τις όποιες λύσεις στο καλοκαίρι. Αποσκοπούν μονάχα σε επικοινωνιακά οφέλη, προκειμένου όλοι όσοι εμπλέκονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικές παραμέτρους του προβλήματος. Πρώτον, οι «στρατοί» και οι δολοφονικές συμμορίες των οργανωμένων οπαδών είναι δημιούργημα των καπιταλιστών που διοικούν τις ΠΑΕ για να προωθούν τα συμφέροντά τους και αν ήθελαν θα μπορού-σαν να τους διαλύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εχουμε, άλλωστε, παλιότερα παραδείγματα, στα οποία όταν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θέλησε να ξεμπερδέψει με κάποιες ομάδες οργανωμένων οπαδών τα κατάφερε (οι παλιότεροι θυμόμαστε πώς «τελείωσε» τη ΝΟΠΟ ο Βαρδινογιάννης).
Δεύτερον, το κράτος έχει επιλέξει να αφήσει ανεξέλεγκτη τη δράση των δολοφονικών συμμοριών, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις εξέδρες των γηπέδων και τους συνδέσμους των οπαδών ως χώρο για πειραματική εφαρμογή των κατασταλτικών μέσων που έχει σχεδιάσει εναντίον του λαού και της νεολαίας. Μάλιστα η κυβέρνηση από την καταστολή θα κέρδιζε πόντους, αφού μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θα επικροτούσε το τσάκισμα των αλητών των γηπέδων, που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν. Θα το ξαναπούμε και ας γινόμαστε βαρετοί. Η βία στα γήπεδα είναι πρώτα και κύρια κοινωνικό φαινόμενο και κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνικούς όρους και όχι με καταστολή. Συνεπώς, όσοι θέλουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε εκτός των αστικών τειχών δεν μπορούμε να το προσπερνάμε σφυρίζοντας αδιάφορα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr