Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Eρβαντ  Αμπραχαμιάν: Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν
  • Η Χεζμπολά στήνει ενέδρες σε σιωναζιστικές δυνάμεις στο Ματζντάλ Ζουν και το Κφαρ Τιμπνίτ
  • Σαν σήμερα 14 Ιούνη
  • Αμπάς Αραγτσί: Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά» στην ολοκλήρωσή της
  • Τι γύρευε η Εφη Αχτσιόγλου σε δίκη λαμόγιων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Φεβ 2026, 09:57

Τον Απρίλιο του 2024 στις οικονομικές σελίδες του αστικού τύπου δημοσιεύτηκε η είδηση ότι τρεις φαρμακοβιομηχανίες οι Demo, Win Medica του ομίλου ELPEN και Faran προχωρούν σε νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Τρίπολη και πανηγυρίστηκε δεόντως ότι έτσι η αρκαδική πρωτεύουσα μετατρέπεται σε hub παραγωγής φαρμάκων.

Δεν απόσωσαν οι πανηγυρισμοί και η κυβέρνηση έσπευσε να εξασφαλίσει στους καπιταλιστές του φαρμάκου εξαθλιωδώς αμειβόμενο εργατικό προσωπικό, με τις δεξιότητες και την «προσωπικότητα» που απαιτούν οι επιχειρήσεις τους.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό (Ν. 5237/2025 «Σύσταση Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενταξη των Ακαδημιών στο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, άλλα θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και λοιπές διατάξεις»), η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προχώρησε στην ίδρυση Ακαδημίας Φαρμάκου στην Τρίπολη μετά από παραγγελία («σύμπραξη» ονομάζεται κομψά) της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Η Ακαδημία Επαγγελματικής Κατάρτισης Φαρμάκου θα λειτουργεί ως παράρτημα της δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) (σ.σ. πρόκειται για τα «αναβαθμισμένα» ΙΕΚ) Τρίπολης, προσφέροντας προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Στη σχετική φιέστα, η υπουργός Παιδείας Ζαχαράκη δήλωσε: «Με τον πρόσφατο νόμο για τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, βάλαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση, άμεσα συνδεδεμένη με την πραγματική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη… Οι νέοι μας μέσα από την δωρεάν φοίτηση, πρόκειται να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες και πραγματικές προοπτικές απασχόλησης στον χώρο του φαρμάκου, ενώ και οι φορείς που συμμετέχουν, θα έχουν την υποχρέωση να απορροφήσουν τουλάχιστον το 40% των αποφοίτων. Οι Ακαδημίες ήρθαν για να μείνουν, ως ένας καινοτόμος θεσμός που απαντά στις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας, στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και δίνει στους νέους ανθρώπους λόγο να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘΑ:

Για τη λειτουργία της Ακαδημίας, η Π.Ε.Φ. συνεργάζεται με τη WinMedica του ομίλου ELPEN και την DEMO.

Βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:

  • Η Ακαδημία Ε.Κ. Φαρμάκου θα προσφέρει τη νέα και καινοτόμο ειδικότητα του «Παρασκευαστή Φαρμάκου».
  • Η Π.Ε.Φ., σε συνεργασία με τις συμβαλλόμενες εταιρείες, εξασφαλίζει την παραχώρηση του αναγκαίου υλικοτεχνικού, εργαστηριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Διασφαλίζεται η εύρεση θέσεων πρακτικής άσκησης για όλους τους καταρτιζόμενους, ενώ η Π.Ε.Φ. αναλαμβάνει την υποχρέωση απορρόφησης του 40% των πιστοποιημένων αποφοίτων σε θέσεις εργασίας των μελών της.
  • Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναλαμβάνει τις διαδικασίες ίδρυσης και στελέχωσης της Ακαδημίας, καθώς και το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος του υποδιευθυντή, του διοικητικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση απευθείας στην αγκαλιά των καπιταλιστών

Οι Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ήταν «πρωτοβουλία» (ουσιαστικά παραγγελία, επιταγή των καπιταλιστών) του προηγούμενου διδύμου στο ΥΠΑΙΘΑ, των Πιερρακάκη, Λυτρίβη.

Ο «πολύς» Πιερρακάκης μάλιστα ισχυρίστηκε ότι προχωρά στις «συμπράξεις» με τους καπιταλιστές «εξαιτίας της δυσκολίας των καταρτιζομένων των δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. (σ.σ. πρώην ΙΕΚ) να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση και μαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και επιχειρήσεις, της περιορισμένης διασύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, της αδυναμίας υποστήριξης των αναπτυξιακών επενδύσεων της Χώρας με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό». 

Είναι για να γελά και να οργίζεται κανείς. Ισχυρίστηκε δηλαδή, ότι έπρεπε το Δημόσιο, το υπουργείο Παιδείας, να δώσει τον έλεγχο απευθείας στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και να τους κάνει δώρο και από πάνω τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό για να δεήσουν τάχα αυτές να αποδεχτούν σπουδαστές να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στα κάτεργά τους!

Παραθέτουμε τα όσα γράφαμε τον Φλεβάρη του 2025 σε άρθρο μας με τίτλο: «Παραδίδουν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση απευθείας στους καπιταλιστές. Και τους δίνουν πανωπροίκι τις εγκαταστάσεις και τους μισθούς των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού»:

Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που «μπορεί να είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κοινοπραξίες ή ενώσεις αυτών, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων», θα βάλουν, λέει, τον υλικοτεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και θα «εξασφαλίσουν» την πρακτική άσκηση ή μαθητεία των καταρτιζόμενων.

Η «εξασφάλιση», βεβαίως, είναι προνόμιο πρωτίστως των καπιταλιστών και όχι των σπουδαστών, καθώς οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν στην ουσία εξαθλιωδώς αμειβόμενη εργασία, μέσω της «πρακτικής άσκησης» ή της «μαθητείας».

Οι καπιταλιστές θα καταρτίζουν επιπλέον και τα προγράμματα σπουδών (οδηγούς κατάρτισης) για να δημιουργούν εργάτες με την προσωπικότητα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά, κοντολογίς εργαζόμενους πειθαρχημένους, υποταγμένους στα αφεντικά, με γνώσεις τόσες όσες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Για τα μάτια προβλέπεται ότι τα προγράμματα σπουδών θα …εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας.

Το νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη-Λυτρίβη είναι το τρίτο κατά σειρά «λίφτινγκ» της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ), με το οποίο επιχειρείται να αντιστραφεί το ενδιαφέρον της νεολαίας της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την προσπάθεια για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, (όπου και εκεί καραδοκούν κι άλλοι σκληροί ταξικοί φραγμοί, όπως η Τράπεζα θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο κλειστός αριθμός εισακτέων και πάνω απ’ όλα οι πανελλαδικές εξετάσεις) στην ΤΕΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανοιχτός και αναφανδόν υποστηρικτής των συμφερόντων του κεφαλαίου, έκρινε ότι δεν αρκεί αυτό που επιτυγχάνονταν ως τώρα με τους δύο προηγούμενους νόμους (ν. 4763/2020 της Κεραμέως και ν. 5082/2024 του Πιερρρακάκη), με τους οποίους οι καπιταλιστές έχουν λόγο στη διαμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης, συνεργάζονται με το ΥΠΑΙΘΑ, υποδέχονται και παρακολουθούν την πρακτική άσκηση των σπουδαστών, την μαθητεία κ.λπ.

Τώρα επιδιώκει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να παραδοθεί εξ ολοκλήρου στα νύχια των καπιταλιστών («συμπράξεις» ονομάζεται αυτή η μορφή), μέσω της ίδρυσης των λεγόμενων «Ακαδημιών».

Η παράδοση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης στα νύχια των καπιταλιστών θα διασφαλίζεται με τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής (κατά το παράδειγμα των Ωνάσειων Σχολείων). Η ΔΕ θα είναι πενταμελής, τα δύο μέλη της οποίας θα υποδεικνύονται από τον καπιταλιστή (τον «συνεργαζόμενο οικονομικό φορέα») και τα τρία μέλη από το Δημόσιο.

Η φοίτηση στις «Ακαδημίες» θα είναι δωρεάν και οι καπιταλιστές θα προσφέρουν ως «αντίδωρο», ως «καθρεφτάκι» στους σπουδαστές την ελπίδα, την πιθανότητα ότι μπορεί να επιλέξουν κάποιους από αυτούς για να εργαστούν στη συνέχεια στα εργοδοτικά τους κάτεργα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ιδιωτική επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό αποφοίτων της Ακαδημίας που θα το ορίζει ο νόμος, θα απορροφάται από την ίδια.

Αυτή είναι η ουσία, γιατί το βαρύγδουπο όνομα (Ακαδημίες) δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αφού αυτές θα ανήκουν στο επίπεδο 5, όπως ακριβώς και τα ΙΕΚ και επιλέχθηκε μόνο και μόνο για να υπηρετηθεί το αφήγημα της δήθεν «αναβαθμισμένης» τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, που τάχα εξασφαλίζει θέσεις στην αγορά εργασίας.

Εκτύπωση 🖨
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Επόμενο άρθρο Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Σχετικά Αρθρα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

Παιδεία 11 Ιούν 2026, 07:19

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

Παιδεία 10 Ιούν 2026, 05:50

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

Παιδεία 8 Ιούν 2026, 08:39

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Παιδεία 7 Ιούν 2026, 07:05

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Eρβαντ  Αμπραχαμιάν: Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν

14 Ιούν 2026, 10:06
Διεθνή

Η Χεζμπολά στήνει ενέδρες σε σιωναζιστικές δυνάμεις στο Ματζντάλ Ζουν και το Κφαρ Τιμπνίτ

14 Ιούν 2026, 08:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούνη

14 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Αμπάς Αραγτσί: Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά» στην ολοκλήρωσή της

13 Ιούν 2026, 10:28
Αγροτικά

Τι γύρευε η Εφη Αχτσιόγλου σε δίκη λαμόγιων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ;

Για τις 30 Ιούνη διακόπηκε η νέα δίκη των Χλύκα (πατέρα και γιού) και Καλφούτζου

13 Ιούν 2026, 09:41
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούνη

13 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Χαρά στο κουράγιο του(ς)

12 Ιούν 2026, 20:15
Πολιτική

Μαργαριτάρια και γαϊδουράγκαθα, ΜαρΚα μ’ έκαψες…

12 Ιούν 2026, 13:22
Η παπάρα

Τι έχουν τα έρ’μα και ψοφούν;

12 Ιούν 2026, 11:28
Διεθνή

Συμφωνία θα υπάρξει όταν την ανακοινώσει το Ιράν – Θα αντανακλά τη νίκη του Ιράν επί του αμερικανοσιωνιστικού άξονα

12 Ιούν 2026, 11:06
Διεθνή

Ισραήλ: Απέλασαν γαλλίδα δημοσιογράφο

12 Ιούν 2026, 08:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούνη

12 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

11 Ιούν 2026, 21:26
Πολιτική

Περονόσπορος θερίζει γενικούς γραμματείς

11 Ιούν 2026, 19:32
Υγεία

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

11 Ιούν 2026, 12:07
Καταστολή

ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ! | Δίκη 5 αγωνιστών – Συνεχής ενημέρωση

11 Ιούν 2026, 11:54
Η παπάρα

Ο Μητσοτάκης με το πηλίκιο του Παπαδόπουλου και το σκήπτρο του Λουδοβίκου ΙΕ

11 Ιούν 2026, 10:44
Παιδεία

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

11 Ιούν 2026, 07:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούνη

11 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούνη

Ημέρα εθελοντή αιμοδότη.

Δανία: Ημέρα σημαίας (1219).

ΗΠΑ: Ημέρα σημαίας (1777).

1923: Δολοφονείται ο βούλγαρος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπολίσκι.

1962: Συλλαμβάνονται στη Γαλλία τριάντα άτομα που σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Ντε Γκολ.

1977: Τρεις οπλισμένοι κροάτες εθνικιστές επιτίθενται στη γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

1982: Τέλος του πολέμου των Φόκλαντ.

2000: Συνοριοφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν μετανάστη στον Εβρο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η ακρίβεια κλέβει τη λάμψη των μακροοικονομικών επιτυχιών και στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικοινωνιολόγοι αναλύουν με προβληματισμό τις ποιοτικές μετρήσεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Όπως μαθαίνουμε, διαπιστώνουν ένα πολιτικό παράδοξο. Την ώρα που η χώρα εισπράττει επαίνους από την Κομισιόν και τις αγορές και έχει πρόεδρο στο Eurogroup τον Πιερρακάκη, εντούτοις η δημοφιλία του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης πιέζονται στα… ράφια των σουπερμάρκετ και στις… αντλίες των πρατηρίων! Τι λένε οι ειδικοί μέσα στην κυβέρνηση; Οτι οι μεγάλες οικονομικές επιτυχίες χρειάζονται μήνες για να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία και στο πορτοφόλι του πολίτη. Οπότε όλοι είναι στο… περίμενε, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το περιβάλλον που θα επικρατεί όταν φτάσουμε στις εκλογές!

Political

(Το παραπάνω σχόλιο το υπογράφει ο ίδιος ο εκδότης της καραδεξιάς Political, που έχει «ανοιχτή γραμμή» με το μέγαρο Μαξίμου. Εχει τίτλο «Γιατί είναι προβληματισμένοι οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη». Το «παράδοξο» δεν βλέπουμε. Ούτε ο εκδότης το βλέπει, είμαστε σίγουροι. Κάτι πρέπει να γράψει, όμως, για να μην καρφωθεί. Φόρεσε κάπα, πήρε και μια γκλίτσα στο χέρι και παριστάνει τον αφελή βοσκό που νόμιζε ότι τα πρόβατα μπορούν να επιζήσουν χωρίς τροφή φτάνει να τα αφήνει να λιάζονται. Εχει, λέει, τεράστιες μακροοικονομικές επιτυχίες ο Μητσοτάκης, παίρνει συγχαρητήρια από την Ούρσουλα και την καμαρίλα της, του έκαναν και τον Πιερρακάκη παιδί για τα θελήματα στο Eurogroup, αλλά χρειάζεται καιρός για ν’ αποδώσουν οι… μακροοικονομικές επιτυχίες. Οπότε, ο κόσμος βρίζει, φτύνει και μουτζώνει, γιατί στενάζει από την ακρίβεια. Ο λαϊκός κόσμος, χωρίς να γνωρίζει πολιτική οικονομία, βλέπει, συγκρίνει και κρίνει. Βλέπει ότι αυτά που ονομάζουν «μακροοικονομικές επιτυχίες» ήδη αποδίδουν. Μόνο που αποδίδουν μονόπλευρα. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές εισπράττουν τους τόκους τους και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, καθώς ενθυλάκωσαν και τα λεφτά από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μεροκάματα, όμως, παραμένουν καθηλωμένα σε πραγματικούς – συχνά και σε ονομαστικούς – όρους, ο πληθωρισμός καλπάζει, σε επίπεδα πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι συνέπειες της κρίσης εκτινάσσουν τις τιμές σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Οσος χρόνος κι αν περάσει, αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα «χρόνου για να αποδώσουν οι μακροοικονομικές επιτυχίες», αλλά ζήτημα εφαρμογής μιας σκληρής ταξικής πολιτικής. Κι αυτό κάθε άλλο παρά παράδοξο είναι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Εφετείο 17Ν

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • ΕΛΑ

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Εφετείο ΕΛΑ

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Επαναστατικός Αγώνας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

       Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Επικοινωνία

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Όροι χρήσης

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Ποιοι είμαστε

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Επικοινωνία

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

  • Όροι χρήσης

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

     Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo