Οι αναγνώστες του ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr ξέρουν καλά τι παθαίνει ο σιωναζιστικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το ρεπορτάζ μας είναι καθημερινό και πληρέστατο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Δύση, όμως, έχουν στο μυαλό τους ένα σωρό ερωτηματικά γιατί η κατευθυνόμενη προπαγάνδα παρουσιάζει μια εικόνα αντεστραμμένης αλήθειας.
Οταν η Le Monde, η ιστορική γαλλική εφημερίδα με τις σταθερά φιλοσιωνιστικές θέσεις κυκλοφορεί (χτες) με πρώτο θέμα με τίτλο: «Στη Γάζα, οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου» και υπότιτλο «Η ενέδρα στην οποία έπεσαν στρατιώτες κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπέιτ Χανούν, τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιουλίου, ανέβασε στους 450 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον θύλακα από τον Οκτώβριο του 2023», αντιλαμβάνεστε ότι κάτι έχει αλλάξει.
Μάλλον, πολλά έχουν αλλάξει. Στην ιμπεριαλιστική Δύση το έχουν πάρει απόφαση ότι οι σιωναζιστές δεν μπορούν να νικήσουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση και είναι πεπεισμένοι πλέον ότι ένας μακροχρόνιος πόλεμος φθοράς δε θα βλάψει μόνο την αγαπημένη τους σιωνιστική οντότητα, αλλά θα βλέψει τη συλλογική ιμπεριαλιστική Δύση και τα στρατηγικά συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή.
Μισούν την Παλαιστινιακή Αντίσταση, αλλά ως πραγματιστές εκτιμούν ότι σ’ αυτή τη φάση πρέπει να συμβιβαστούν μαζί της.
Γράφει η Monde:.
Η ενέδρα στην οποία έπεσαν ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα, τη νύχτα από Δευτέρα 7 Ιουλίου προς Τρίτη 8 Ιουλίου, ανέβασε στους 450 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023.
Ένα απόσπασμα του τάγματος Netzah Yehuda περιπολούσε σε μια ανοιχτή περιοχή, που είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς και τους ισραηλινούς εκσκαφείς, όχι μακριά από την κατεστραμμένη πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, θεωρητικά για να εμποδιστεί η δράση της Χαμάς.
Ωστόσο, μια μικρή ομάδα μαχητών της Χαμάς κατάφερε να διεισδύσει εκεί, πιθανότατα χρησιμοποιώντας τούνελ. Κατάφεραν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από απόσταση. Ο πρώτος από αυτούς έπληξε στρατιώτες της ομάδας. Δύο ακόμη πυροδοτήθηκαν στη συνέχεια, την ώρα που το υπόλοιπο του ισραηλινού αποσπάσματος συγκεντρωνόταν γύρω από τους τραυματίες. Από τα κοντινά ερείπια, ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ. Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν.
Αυτή η ενέδρα, πιο καλά οργανωμένη από πολλές προηγούμενες επιθέσεις, φαίνεται να αποτυπώνει τις όλο και πιο ανοικτές αμφιβολίες που διατυπώνουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι σχετικά με τον σκοπό της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα.
Ενέργειες ανταρτοπολέμου
Η περιοχή του Μπέιτ Χανούν είναι από τις πλέον πολιορκημένες από βομβαρδισμούς, επιχειρήσεις και εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού από την αρχή του πολέμου στον θύλακα, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Πολλές φορές ο στρατός έχει δηλώσει ότι οι μονάδες του ισλαμιστικού κινήματος εκεί έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, στοιχεία της Χαμάς συνεχίζουν να διεισδύουν και να πραγματοποιούν ενέργειες ανταρτοπολέμου. Από τα μέσα Μαΐου και την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών», της τελευταίας μεγάλης χερσαίας επίθεσης, 31 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Όπως επισημαίνει ο Άμος Χαρέλ, στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Haaretz, αυτές οι απώλειες συνοδεύονται από αυξανόμενα ερωτήματα στην κοινή γνώμη. Ένας φίλος ενός από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν την Τρίτη δήλωσε κατά την κηδεία του: «Ήσουν ένας γενναίος στρατιώτης σε έναν πόλεμο χωρίς σκοπό». Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε στο X: «Για το καλό των μαχητών, για το καλό των οικογενειών τους, για το καλό των ομήρων, για το καλό του Κράτους του Ισραήλ: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».
Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ένας από τους στρατιώτες του σκοτώθηκε κοντά στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θύλακα, τη στιγμή που μια μικρή ομάδα της Χαμάς προσπαθούσε να τον απαγάγει. Ο στρατιώτης χειριζόταν ένα μηχάνημα έργου. Ένας σημαντικός αριθμός ισραηλινών στρατιωτών απασχολούνται σε αυτού του είδους τις εργασίες, συμμετέχοντας σε εκτεταμένες καταστροφές με στόχο τον ανασχεδιασμό ολόκληρου του θύλακα και την αυξανόμενη κατάληψη της επιφάνειάς του.
Η ιδέα, που διατυπώθηκε στις 7 Ιουλίου από τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ, να συγκεντρωθεί όλος ο πληθυσμός της Γάζας σε αυτό που αποκάλεσε «ανθρωπιστική πόλη», την οποία θα ήθελε να χτίσει ο στρατός πάνω στα ερείπια της Ράφα (που έχει ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά), προκαλεί ωστόσο την έντονη αντίδραση μέρους των στρατιωτικών αξιωματούχων. Στο γενικό επιτελείο, οι πρώτες φωνές που αντιτάχθηκαν στη συνέχιση του πολέμου είχαν αρχίσει να ακούγονται ήδη από τις αρχές του 2024. Αυτές οι απόψεις βασίζονταν σε ένα ψυχρά τακτικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο η έκταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στις στρατιωτικές δομές της Χαμάς είχε φτάσει στο μέγιστο, ήταν αυταπάτη να καταδιώκονται μικρές μονάδες επιζώντων διασκορπισμένων στα ερείπια και όλο αυτό θα κόστιζε άσκοπους θανάτους στρατιωτών.
Η πίεση για να υποκύψει η Χαμάς
Έκτοτε, αυτή η αντίληψη έχει κερδίσει έδαφος, ιδίως μετά την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ τον Μάρτιο, έπειτα από δύο μήνες κατάπαυσης του πυρός. Στα μέσα Απριλίου, μια επιστολή υπογεγραμμένη από περισσότερους από 1.500 στρατιωτικούς από διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την πολεμική αεροπορία, εξέφραζε την αντίθεσή τους στη συνέχιση της σύγκρουσης στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» αποφασίστηκε λίγες ημέρες αργότερα από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας. Ξεκίνησε στον θύλακα στις 16 Μαΐου, ενώ αντιπροσωπείες και από τα δύο στρατόπεδα βρίσκονταν στο Κατάρ αναζητώντας διαπραγματευτική λύση στη σύγκρουση. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξήγησε ότι στόχος της ήταν να ασκήσει «σημαντική πίεση» στη Χαμάς ώστε να υποκύψει. Ο σκοπός που προβάλλεται εκ νέου από τις αρχές είναι να καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι μέσω μιας «διεύρυνσης του επιχειρησιακού ελέγχου» της Γάζας. Ο στρατός έχει δηλώσει πρόσφατα ότι ελέγχει το 80% της επιφάνειας της Γάζας.
Όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί έχουν το τελευταίο διάστημα εκφραστεί δημόσια στα μέσα ενημέρωσης για να γνωστοποιήσουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση του πολέμου. Μια νέα επιστολή με αυτό το περιεχόμενο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο. Οι έφεδροι υποστήριζαν ιδίως ότι «αυτός ο πόλεμος δεν επιτυγχάνει τους στόχους του και κυρίως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων». Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, αυτή είναι επίσης η θέση που υπερασπίστηκε ενώπιον της κυβέρνησης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, στις 29 Ιουνίου, ο οποίος εκτίμησε: «Όσο περισσότερο προχωρούμε [μέσα στη Γάζα], τόσο περισσότερο θέτουμε σε κίνδυνο τους ομήρους.»
«Υπάρχει μια εμφανής κόπωση απέναντι στον πόλεμο και αυτό αποτυπώνεται στο ότι όλο και περισσότερες φωνές μέσα στον στρατό υψώνονται για να το πουν», αναλύει ο Γιαγκίλ Λεβί, ειδικός στον ισραηλινό στρατιωτικό κόσμο, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ (στη Ρααννά) κοντά στο Τελ Αβίβ, πριν προειδοποιήσει αμέσως: «Ωστόσο, απέχουμε πολύ από το να έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη μάζα φωνών που αντιτίθενται στη συνέχιση του πολέμου, είτε μεταξύ των στρατιωτικών είτε μέσα στην κοινωνία. Αυτές οι φωνές παραμένουν μειοψηφικές».