Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ
  • Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός
  • Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη
  • Εξόφθαλμη σκευωρία: Εστειλαν στη φυλακή τη 46χρονη γυναίκα για τη Marfin, με τα ίδια στοιχεία που το 2022 είχαν οδηγήσει τη σε βάρος της υπόθεση στο αρχείο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ενεργειακή συμφωνία στρατηγικής σημασίας
Διεθνή

Ενεργειακή συμφωνία στρατηγικής σημασίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Ιούν 2007, 00:00
Στον ενεργειακό πόλεμο, που μαίνεται σε πολλά μέτωπα, η ρώσικη διπλωματία, μέσα στο Μάιο, πέτυχε μια σημαντική νίκη, με πολλές διαστάσεις, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται για την τριμερή συμφωνία που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στις 9 – 12 Μαΐου στο Καζακστάν και στο Τουρκμενιστάν, η οποία προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού κατά μήκος της ακτής της Κασπίας Θάλασσας, ο οποίος θα μεταφέρει τουρκμενικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του Καζακστάν και της Ρωσίας. Ο αγωγός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2009 και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.
 
Οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν ανακοίνωσαν επίσης την υπογραφή μιας συμφωνίας με το Ουζμπεκιστάν για την ανακαίνιση ολόκληρου του Σοβιετικού δικτύου αγωγών, που συνδέει την Κεντρική Ασία με τις Δυτικές αγορές μέσω Ρωσίας, ώστε να μπορεί να μεταφέρει 90 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
 
Οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία επανακάμπτει δυναμικά στην Κεντρική Ασία, ακυρώνοντας τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να μπει σφήνα στις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής και αλλάζοντας τα δεδομένα στον ενεργειακό συσχετισμό δυνάμεων. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στην εκστρατεία που διεξάγει τα τελευταία χρόνια ο Λευκός Οίκος να εξασφαλίσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας ανεξάρτητα από τη Ρωσία, με σημαντικές επιπτώσεις και στην ενεργειακή πολιτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Ο αντίκτυπος των συμφωνιών αυτών έγινε άμεσα αισθητός στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου, όπου υπήρξε έντονη διαμάχη για το ζήτημα μιας κοινής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία, ενώ η Γερμανία και η Πολωνία αντάλλασαν υπαινιγμούς. Την ίδια μέρα, ο Αμερικάνος υπουργός Ενέργειας Σάμουελ Μπόντμαν, σε σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας στο Παρίσι, είπε ότι η συμφωνία Ρωσίας, Τουρκμενιστάν και Καζακστάν για τον αγωγό φυσικού αερίου «δεν είναι καλή για την Ευρώπη».
 
Με τις δύο ενεργειακές συμφωνίες, η πρόταση του Πούτιν το 2002 για μια «συμμαχία των εξαγωγέων φυσικού αερίου», που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, αρχίζει να υλοποιείται. Το ρωσικό μονοπώλιο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω του Ενιαίου Καναλιού Εξαγωγών θα διατηρηθεί για το προβλέψιμο μέλλον και συνεπώς το φυσικό αέριο της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας θα διοχετεύεται στις αγορές υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
 
Το Τουρκμενιστάν, που έχει δυνατότητα εξαγωγής 100 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο, είναι κρίσιμος παράγοντας για την υλοποίηση της «συμμαχίας των εξαγωγέων φυσικού αερίου». Για τον ίδιο λόγο, το Τουρκμενιστάν θεωρούνταν κλειδί για την υλοποίηση του σχεδίου ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κασπία στο Νότιο Καύκασο, στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό αυτό ξεκίνησε το 1998, επί προεδρίας Κλίντον. Γι αυτό το λόγο, το «Μεγάλο Παιχνίδι» για την ενεργειακή πολιτική του Τουρκμενιστάν στη μετά – Νιγιάζοφ εποχή είχε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες το έντονο ενδιαφέρον και των δύο πλευρών. Η ανοιχτή στροφή του διαδόχου του Νιγιάζοφ προς τη Ρωσία αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία της πολιτικής Πούτιν.
 
Το δεύτερο πλήγμα ήρθε από το Καζακστάν. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπολόγιζαν να συνδεθεί το Καζακστάν, που μπορεί να εξάγει 40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, με το Τουρκμενιστάν στον προαναφερόμενο αγωγό (Κασπία – Νότιος Καύκασος – Τουρκία – Ευρώπη) για να είναι οικονομικά βιώσιμος. Μετά την υπογραφή της τριμερούς ενεργειακής συμφωνίας, με την οποία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν δεσμεύεται να μεταφέρεται μέσω Ρωσίας, το σχέδιο των ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, είναι στον αέρα. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τη Μόσχα και η κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική (απεξάρτησης από τη Ρωσία), την οποία υποστηρίζει και προωθεί ο Λευκός Οίκος, θα παραμείνει ζητούμενο. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα σχόλια του Αριέλ Κοέν από τη νεο – συντηρητική δεξαμενή σκέψης «Heritage Foundation»:
 
«Αυτοί που χαράζουν την πολιτική στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να αναπτύξουν μια τακτική που να μπορεί να αντικρούσει την επιθετική δράση της Ρωσίας, η οποία έχει στόχο να παγιώσει τον έλεγχο του Κρεμλίνου στα ενεργειακά αποθέματα της Κασπίας και στους δρόμους εξαγωγής. Αντιδρώντας στις ρωσικές κινήσεις, Αμερικάνοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκοντας να βελτιώσουν το συντονισμό της ενεργειακής πολιτικής…
 
Ομως, οι Βρυξέλες είναι διασπασμένες για το πώς να αντιμετωπίσουν την απειλητική συμπεριφορά της Ρωσίας. Η Γερμανία σέβεται πλήρως τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρωσίας και το Βερολίνο φαίνεται να μη θέλει να κάνει τίποτα που θα διαταράξει το στάτους κβο…Η Γαλλία και η Ιταλία επίσης δεν δείχνουν ενθουσιασμό να βρεθούν αντιμέτωπες με τη Μόσχα, καθώς εθνικές τους εταιρίες εμπλέκονται σε κερδοφόρες κοινές επιχειρήσεις στη Ρωσία».
 
Οχι μόνο στο ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά συνολικά η αμερικάνικη ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της Κασπίας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Την περασμένη χρονιά, ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Ενέργειας της αμερικάνικης κυβέρνησης επισκέφτηκαν την Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, και ο Καζάκος πρόεδρος Νουρουσουλτάν Ναζμπάγιεφ, με πρόσκληση Μπους, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον. Η προσπάθεια της αμερικάνικης διπλωματίας να προσεταιριστεί το καθεστώς του Καζακστάν είχε τριπλό στόχο: να πείσει το Ναζαμπάγιεφ να εξάγει μέρος του καζάκικου πετρελαίου μέσω του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ αγωγού Μπακού – Τμπιλίσι – Τσεϊχάν, να τον ενθαρρύνει να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν για να υλοποιηθεί το σχέδιο του προαναφερόμενου αγωγού φυσικού αερίου (Κασπία – Νότιος Καύκασος – Τουρκία - Ευρώπη), παρακάμπτοντας τη Ρωσία, και τέλος να τον καταφέρει να εξάγει πετρέλαιο προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Γεωργίας και της Ουκρανίας ώστε οι φιλοαμερικάνικες χώρες της λεγόμενης «νέας Ευρώπης» να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία.
 
Ομως η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική συνεργασία Καζακστάν – Ρωσίας, ο Καζάκος πρόεδρος, μετά την επίσκεψη Πούτιν στη χώρα του, δήλωσε: «το Καζακστάν είναι απόλυτα δεσμευμένο να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του, αν όχι όλο, μέσω της ρωσικής επικράτειας. Πάντα αυτό λέγαμε». Επίσης αρνήθηκε να πάρει μέρος στην ενεργειακή σύνοδο που συγκλήθηκε λίγες μέρες αργότερα στη Βαρσοβία από την πολωνική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν η Γεωργία, η Λιθουανία, η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. Αντικείμενο συζήτησης της συνόδου ήταν η δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου από την Κασπία, που θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Ομως χωρίς την ενεργή συμμετοχή του Καζακστάν, το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, παρά την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.
 
Οπως επισήμανε κορυφαίος αναλυτής του «Center for Global Energy Studies» στο Λονδίνο, μετά τις εξελίξεις αυτές, «θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε είτε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο να έρχεται από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη με αγωγούς που θα παρακάμπτουν τη Ρωσία».
 
Είναι φανερό ότι η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να μπει σφήνα ανάμεσα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τη Ρωσία έχει αποτύχει. Η οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας, η δυναμική επιστροφή της στη διεθνή σκηνή και η δυνατότητά της να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντρική Ασία συσπειρώνουν γύρω της τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής. Οπως επισημαίνουν δυτικοί διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον προφανώς υποτίμησε την απροθυμία των κρατών της Κεντρικής Ασίας να έρθουν σε αντίθεση με τον ισχυρό γείτονά τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟσμή θανάτου στο Ναχρ Αλ Μπάρεντ
Επόμενο άρθρο Στο βωμό της καταστολής ακόμα και η αστική νομιμότητα

Σχετικά Αρθρα

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 09:39

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 08:51

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

Διεθνή 5 Σεπ 2026, 08:26

Η μακρά παράδοση βομβαρδισμών γαμήλιων γλεντιών από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους

Διεθνή 4 Σεπ 2026, 11:38

Το Ισραήλ επιβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του σε 45.000 παλαιστίνιους μαθητές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Διεθνή 3 Σεπ 2026, 18:34

Kατα-κατα-καταρρέω…

Διεθνή 3 Σεπ 2026, 09:32
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

5 Σεπ 2026, 09:39
Διεθνή

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

5 Σεπ 2026, 08:51
Διεθνή

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

5 Σεπ 2026, 08:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

5 Σεπ 2026, 00:01
Καταστολή

Εξόφθαλμη σκευωρία: Εστειλαν στη φυλακή τη 46χρονη γυναίκα για τη Marfin, με τα ίδια στοιχεία που το 2022 είχαν οδηγήσει τη σε βάρος της υπόθεση στο αρχείο

4 Σεπ 2026, 20:38
Κόντρες

Μπέσα από Μητσοτάκη περίμενε;

4 Σεπ 2026, 15:48
Πολιτική

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

4 Σεπ 2026, 13:38
Διεθνή

Η μακρά παράδοση βομβαρδισμών γαμήλιων γλεντιών από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους

4 Σεπ 2026, 11:38
Πολιτική

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

4 Σεπ 2026, 10:29
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: Απαράλλαχτη η πολιτική των χιλιάδων κενών και της καταστολής με διαγραφές φοιτητών

4 Σεπ 2026, 07:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Σεπτέμβρη

4 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

3 Σεπ 2026, 21:29
Πολιτική

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

3 Σεπ 2026, 21:23
Διεθνή

Το Ισραήλ επιβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του σε 45.000 παλαιστίνιους μαθητές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

3 Σεπ 2026, 18:34
Πολιτική

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

3 Σεπ 2026, 11:40
Διεθνή

Kατα-κατα-καταρρέω…

3 Σεπ 2026, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Σεπτέμβρη

3 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ενα λουλούδι που μόλις άνοιξε τα πέταλά του τσαλαπατήθηκε από τους βαρβάρους

2 Σεπ 2026, 22:07
Εργατικά

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

2 Σεπ 2026, 21:38
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

Σουαζιλάνδη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1968).

Πακιστάν: Ημέρα άμυνας

1944: Εκτελείται από Γερμανούς η Ηρώ Κωνσταντοπούλου μαζί με 49 αγωνιστές στο σκοπευτήριο Καισαριανής.

1947: 3.000 από τους εκτοπισμένους στην Ικαρία αφήνονται ελεύθεροι.

1955: Επεισόδια Κωνσταντινούπολης (Τούρκοι κατά Ελλήνων), δύο νεκροί, εκτεταμένες καταστροφές.

1967: Δολοφονείται ο Γιάννης Χαλκίδης (ΚΚΕ) από την αστυνομία επειδή έκοψε την κολόνα παροχής ρεύματος στη ΔΕΘ, συλλαμβάνονται οι σύντροφοί του Γρ. Παντής και Φ. Χατζηγιάννης.

1972: Επίθεση της «Ομάδας Aρης» με χειροβομβίδες στο Ε’ αστυνομικό τμήμα Αθήνας.

1972: Αιχμαλωσία ισραηλινών αθλητών από τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου, επίθεση της γερμανικής αστυνομίας, νεκροί εννιά αθλητές, ένας δυτικογερμανός αστυνομικός και πέντε από τους οχτώ κομάντο της οργάνωσης.

1975: Απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού προέδρου Τζέραλντ Φορντ στο Σακραμέντο.

2002: Εμφανίζεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo