Οπως διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, παραιτήθηκαν οι σΥντονιστές διευθυντές και οι αναπληρωτές και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου (Περάματος, Αγίας Φωτεινής, Ανωγείων και Σπηλίου). Μ’ αυτόν τον τρόπο αντέδρασαν στα «εντέλλεσθε» της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτης) που διέταξε οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας να καλύπτουν βάρδιες στο ΤΕΠ της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνης!
Εχουμε γράψει και άλλη φορά για το χάλι του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο και τις καταγγελίες των γιατρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Κραυγή γιατρών: «Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται υπό αποσύνθεση»
Χρειάζονται γιατροί; Εχουμε πειθαρχικές διώξεις
Στις 2 Οκτώβρη του 2023, οι αγροτικοί, ειδικευόμενοι και μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο, δημοσίευαν την εξής ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους της περιοχής:
«Ξεκινώντας από το τμήμα υποδοχής σου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θέλουμε να γνωρίζεις ότι πλέον είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο. Επανδρώνεται κυρίως από αγροτικούς χωρίς καμία κλινική εμπειρία. Οι επιμελητές ΤΕΠ όλο και μειώνονται και ταυτόχρονα πενιχρή είναι και παρουσία ειδικευόμενων σε χειρουργική και παθολογική με αποτέλεσμα μια χούφτα γιατρών να εργάζεται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα και η πλειοψηφία αυτών είναι 24ωρες εφημερίες ΤΕΠ. Η έλλειψη επιμελητών ΤΕΠ, χειρουργικής και παθολογικής αφήνουν το ΤΕΠ εκτεθειμένο χωρίς κάλυψη και συνεπώς επωμίζονται όλο το φόρτο εργασίας αγροτικοί και ειδικευόμενοι. Πολλές φορές αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά το παθολογικό τεπ που δεν έχει εμπειρία από χειρουργικά περιστατικά.
Ένας νομός με 80.000 κόσμο δεν έχει εξωτερικό παθολογικό ιατρείο συνεπώς όλα τα περιστατικά να περνάνε από το ΤΕΠ χωρίς να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά και ακολούθως παραπέμπονται σε ιδιώτες αφού ειδικοί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Παθολόγοι και χειρουργοί, ειδικότητες πρώτης γραμμής, είναι ελάχιστοι και κάποιοι σε άδειες (μητρότητας, κυήσεως, πατρότητας). Γαστρεντερολογος υπάρχει ένας, Ογκολόγος ένας, Πνευμονολόγοι όσο για να υπολειτουργεί μια κλινική, Ουρολόγοι δύο, Δερματολόγος κανένας και Ψυχίατρος ένας . Ακόμα και οι ελάχιστες κλινικές που λειτουργούν με “επαρκή” αριθμό ιατρών δεν προσελκύουν κανένα νέο γιατρό με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτές αργά και σταδιακά στον ενταφιασμό τους. Το ΓΝΡ μετατρέπεται σε ένα κέντρο υγείας που παραπέμπει ολοένα και περισσότερα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Χειρουργεία γίνονται υποδιπλάσια από παλαιότερα με αποτέλεσμα κανένας ειδικευόμενος να μην δηλώνει το νοσοκομείο και επιπλέον ο κόσμος να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα.
Στην Παθολογική κλινική, η οποία στελεχώνει το ΤΕΠ, υπηρετούν 4 ειδικευόμενοι που τελειώνουν το μέρος εκπαίδευσής τους στην παθολογία τον Νοέμβριο και το ΤΕΠ στελεχώνεται κυρίως από αγροτικούς που οδηγούνται αναγκαστικά σε παραίτηση λόγω των επισφαλών συνθηκών εργασίας. Σε λίγους μήνες δυστυχώς δεν θα έχει απομείνει κανείς ειδικός ή ειδικευόμενος στο νοσοκομείο, όπως και ουδείς αγροτικός θα δηλώνει το νομό Ρεθύμνης. Σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε παθολογικό ΤΕΠ στον νομό. Εξι παραιτήσεις αγροτικών και ειδικευομένων είχαμε το τελευταίο εξάμηνο!
Ως ιατροί είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ με την αποδοχή του εξευτελισμού μας. Πληρώνουμε βαρύ τίμημα λογω της αδράνειάς μας με τις υπερωρίες, συχνά 32 ώρες συνεχόμενες, αναστολή αδειών, αμοιβή με κάτω των 5 ευρώ την ώρα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση και συνεπώς καταστροφή της προσωπικής μας ζωής. Όσο δίκαιη και να είναι η τιμωρία μας σε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να σώσουμε το νοσοκομείο μας και το ΕΣΥ γιατί αύριο στα χέρια ελαχίστων, εξαντλημένων μη ειδικών ιατρών για το πρόβλημα σου θα βρεθείς εσύ.
Επιβάλλεται άμεσα να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.
Αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων
Τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί
Ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας.
Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης.
Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς.
Επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ
Ειδικευόμενοι και αγροτικοί νομού Ρεθύμνου
Ένωση γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου»
Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τότε; Τίποτα απολύτως. Με εξοντωτική υπερεφημέρευση, με τοποθέτηση των αγροτικών γιατρών σε θέσεις που απαιτούν ειδικευόμενους και με μετακινήσεις γιατρών κύλησαν οι μήνες. Τα Κέντρα Υγείας οδηγήθηκαν σε κατάρρευση μαζί με το νοσοκομείο. Οι συντονιστές διευθυντές τους αρνήθηκαν να πηγαίνουν οι γιατροί και να υπερεφημερεύουν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Ακολούθησε το «εντέλλεσθε» της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, που οδήγησε τους συντονιστές διευθυντές των ΚΥ και τους αναπληρωτές τους σε ομαδική παραίτηση.
Τα όσα συμβαίνουν στο Ρέθυμνο είναι επί της ουσίας ίδια μ’ αυτά που συμβαίνουν στα δύο μεγάλα, τριτοβάθμια παιδιατρικά νοσοκομεία. Αν θέλαμε να περιγράψουμε την κατάσταση με ελάχιστες λέξεις θα λέγαμε «ανασφάλεια και κίνδυνοι για τους ασθενείς».
Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύτθερος Αδ. Γεωργιάδης επιστράτευσε τον πιο αισχρό γκεμπελισμό σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσει ως «πολιτικά υποκινούμενους» τους αναισθησιολόγους του Παίδων «Π & Α Κυριακού». Με πλήρη, δημόσια εκφρασμένη στήριξη από τον ίδιο τον Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, απειλεί υστερικά τους γιατρούς ότι «θα καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή τι θα κάνει, θα βάλει ιδιώτες αναισθησιολόγους στα χειρουργεία; Θα βρίσκει τον πρώτο τυχόντα, χωρίς εξειδίκευση στην παιδοαναισθησιολογία (όπως κάνει με γιατρούς εξειδικευμένους στην αναισθησία ενηλίκων, που μετακινεί στα Παίδων από άλλα νοσοκομεία) και θα τον βάζει στα χειρουργεία να χορηγήσει αναισθησία σε παιδιά, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας;
Και σ’ αυτό δεν πρωτοτυπεί. Ιδιώτες αναισθησιολόγους έβαλε στο Βενιζέλειο του Ηράκλειου ο προκάτοχός του, Χρυσοχοΐδης. Ενας-ένας την έκαναν, γιατί δεν είχε «κασέρι». Επίσης, οι ιδιώτες δεν εφημέρευαν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναγκαστική υπερεφημέρευση οι μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Στις 15 Μάρτη του 2024 η Τριμελής Επιτροπή γιατρών και η Ενωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο εξέδωσαν μια ανακοίνωση που ο Γεωργιάδης την έκανε γαργάρα.
«Τα απογευματινά χειρουργεία αυτές τις μέρες είναι στο πρώτο πλάνο, αλλά πίσω από τα φώτα η υπερεργασία και η σωματική και ψυχική εξάντληση οδήγησε τελικά δύο ακόμα επιμελήτριες αναισθησιολόγους του Βενιζελείου σε παραίτηση», έλεγε η ανακοίνωση. Και συνέχιζε: «Η αδιέξοδη πορεία που έχει πάρει το Αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας το τελευταίο διάστημα, με τις αναποτελεσματικές λύσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, έφερε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, που οδηγεί όλο τον χειρουργικό τομέα και όχι μόνο σε κατάρρευση.
Αντί τόσο καιρό να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που έχουν αναγκάσει δεκάδες γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και εκατοντάδες σε όλη τη χώρα στην παραίτηση, συνεχώς αυξάνεται η πίεση στο ολοένα και λιγότερο εναπομείναν προσωπικό μέχρι εξαντλήσεως του. Το Αναισθησιολογικό τμήμα, ενώ περίμενε να ενισχυθεί με τις «fast track» προσλήψεις, θα μείνει σύντομα με μία μόνο μόνιμη αναισθησιολόγο και δύο συνταξιούχους σε προσωρινή παράταση. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη φιέστα για τα απογευματινά χειρουργεία…»
Αυτές είναι οι «άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», όπως τσιρίζει ο Γεωργιάδης. Οι αγαπημένοι του ιδιώτες. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ είναι τμήμα αυτής της μεθόδευσης: να καταρρεύσει το ΕΣΥ για να παρουσιαστεί σαν φάρμακο η ιδιωτικοποίηση.