Χαμηλά παρέμειναν οι σκληροί δείκτες (θάνατοι, νέες διασωληνώσεις, διασωληνωμένοι), όμως η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία πέφτει με πολύ αργό ρυθμό. Αυτά έχει να επιδείξει η πανδημία την εβδομάδα 8-14 Απρίλη, σύμφωνα με τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Η αργή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές, σε συνδυασμό με τα περίπου 115.000 τεστ που έγιναν και αυτή την εβδομάδα, με τη θετικότητα να αυξάνεται στο 4,3%, δείχνει πως η διασπορά του κοροναϊού είναι ακόμα μεγάλη, γεγονός που δεν επιτρέπει επανάπαυση και αμεριμνησία. Ακόμα δεν έχουμε απαλλαγεί από την πιθανότητα μιας υποτροπής, ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απαλλαγή από την πανδημία και πέρασμα του ιού SARS-CoV-2 σε ενδημική φάση.
Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που έχει κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Η εκτίμηση θετικότητας ανάλογα με το σύνολο των τεστ (114.219 την εβδομάδα 8-14/4) είναι -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- 4,3% (3,2% και την προηγούμενη εβδομάδα). Ο υψηλός αριθμός των τεστ που εξακολουθούν να ανακοινώνονται (αυτά που γίνονται είναι σίγουρα περισσότερα, χώρια τα ψευδώς αρνητικά) δείχνει ότι η διασπορά είναι ακόμα ψηλά (κανένας δεν κάνει τεστ αν δεν έχει υποψία ότι κόλλησε COVID). Η θετικότητα με βάση τα δειγματοληπτικά μοριακά τεστ είναι -πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- 3%. Πρόκειται για δείκτη χωρίς σημασία, αφού από τα σχεδόν 115.000 τεστ που έγιναν πήραν μόνο 100 και τα υπέβαλαν σε μοριακό έλεγχο. Θετικά βρέθηκαν 3.
Και εξακολουθούν να γράφουν με θράσος (η έμφαση δική μας): «Σημειώνεται ότι, οι δειγματοληψίες αυτές πραγματοποιούνται με εθελοντική προσέλευση ατόμων στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της κοινότητας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για την εκτίμηση της τάσης της θετικότητας στην κοινότητα»! Το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης εκτίμησης! Η επιστήμη της Στατιστικής αυτοκτονεί.
Τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας εξακολουθούν να μην τον αναφέρουν. Αντί για το συνολικό αριθμό των νεκρών, που εξακολουθεί να δίνει στην Ελλάδα μια ντροπιαστική (και επώδυνη για το λαό μας) πρωτιά στην Ευρώπη, κάνουν παιχνίδι προπαγάνδας με την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα». Δηλαδή, με τη διαφορά μεταξύ του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων από όλες τις αιτίες από τον αντίστοιχο αναμενόμενο αριθμό θανάτων, που βασίζεται στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Χρησιμοποιούν έναν στατιστικό υπολογισμό για να μας πουν ότι «το z-score για την Ελλάδα υποδεικνύει ότι η θνησιμότητα κυμάνθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια».
Πραγματικά δεν έχουν το θεό τους. Εχουμε ένα στάνταρ νούμερο (αριθμός θανάτων από covid-19), που αν το αναγάγουμε σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα βγαίνει θλιβερή πρωταθλήτρια, κι αυτοί κρύβουν αυτό το μέγεθος και μιλούν για την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» που δεν αναφέρεται στην πανδημία αλλά σε κάθε αιτία θανάτου!
Στο ίδιο το δελτίο τους συλλαμβάνονται σταθερά ψευδόμενοι. Γράφουν: «Ο αριθμός των θανάτων COVID-19 που καταγράφηκαν την εβδομάδα 15/2024 ήταν 4, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (11/2024-14/2024: 7)». Ομως, αν αθροίσουμε τους θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στα δελτία του τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, βρίσκουμε 25 (μέσος εβδομαδιαίος όρος 6 και όχι 7). Επομένως, τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες έκρυψαν τουλάχιστον 4 θανάτους, 1 την εβδομάδα κατά μέσο όρο (όσο πέφτει ο αριθμός των θανάτων τόσο μειώνεται και η «μαϊμουδιά» που κάνει ο ΕΟΔΥ)!
Αυτή την απατεωνιά την ξεπερνούν μ’ έναν αστερίσκο κάτω από ένα διάγραμμα, που αναφέρει ότι «πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19». Αφού καταγράφονται θάνατοι με καθυστέρηση, γιατί δεν δίνουν το συνολικό αριθμό θανάτων από την έναρξη της πανδημίας; Κρατάμε, λοιπόν, ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν που κι εμείς αναφέρουμε (αναγκαστικά, προσθέτουμε τους νέους θανάτους που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ, γιατί δεν έχουμε άλλη πηγή πληροφόρησης).
Σε ό,τι αφορά τις νέες διασωληνώσεις, μας λένε ότι τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες είχαμε μέσο εβδομαδιαίο αριθμό 2 νέων διασωληνώσεων, ενώ την εβδομάδα 8-14/4 οι νέες διασωληνώσεις ήταν 0! Από τα δικά τους στοιχεία, όμως, προκύπτει ότι την εβδομάδα 8-14 έγιναν 3 νέες διασωληνώσεις. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη όπως παλαιότερα, γιατί έχουν μειωθεί οι νέες διασωληνώσεις. Ακόμα και στο χαμηλό επίπεδο, όμως, αυτοί επιμένουν στη «μαϊμουδιά».
Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη στοιχειώδη καταγραφή των δεικτών της πανδημίας, τονίζοντας πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι εδώ και καιρό πιο αναξιόπιστα σε σχέση με το παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, την εβδομάδα 8-14/4, σύμφωνα με τα περιορισμένα και αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουμε:
- 4 νεκρούς ή 1 την ημέρα κατά μέσο όρο (έναντι 5 νεκρών ή 1 την ημέρα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα). Ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, όμως ο ΕΟΔΥ μάς έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να μπορούμε να υπολογίσουμε τον πραγματικό αριθμό των θανάτων.
- Σύνολο διασωληνωμένων 7. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινώσει 8 διασωληνωμένους. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αριθμός είναι «μαϊμουδισμένος» προς τα κάτω. Απόδειξη τα Στατιστικά της 1ης ΥΠΕ, που έχουμε παραθέσει πολλές φορές και αναφέρουν σημαντικά υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων.
- Ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πια, γιατί δεν μας δίνουν αριθμό αποσωληνωθέντων. Ξέρουμε το σύνολο των διασωληνωμένων, ξέρουμε το σύνολο των θανόντων, δεν ξέρουμε όμως το σύνολο όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι την εβδομάδα 8-14/4 είχαμε τουλάχιστον 3 νέες διασωληνώσεις (4 θανόντες μείον 1 που μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων). Μέσος όρος δεν μπορεί να βγει, γιατί διαιρώντας το 3 με το 7 βρίσκουμε 0,43. Πρέπει να προστεθεί και ο αριθμός όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ, για να έχουμε ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων, όμως αριθμό αποσωληνωθέντων δεν μας δίνουν.
- Σύνολο νεκρών από την αρχή της πανδημίας 38.522 (όπως είπαμε, ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος).
Οι μέσοι όροι του Απρίλη, σύμφωνα με τα περιορισμένα και αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν ως εξής:
- Σύνολο θανάτων τον Απρίλη: 9 (Μάρτης: 40, Φλεβάρης: 102, Γενάρης: 334, Δεκέμβρης: 247, Νοέμβρης: 187, Οκτώβρης: 236, Σεπτέμβρης: 167, Αύγουστος: 132, Ιούλης: 78, Ιούνης: 105, Μάης: 218, Απρίλης: 201, Μάρτης: 301, Φλεβάρης: 387, Γενάρης: 723, Δεκέμβρης: 652, Νοέμβρης: 604, Οκτώβρης: 594, Σεπτέμβρης: 538, Αύγουστος: 1.264, Ιούλης: 1.125, Ιούνης: 387 νεκροί).
- Μέσος ημερήσιος όρος θανάτων τον Απρίλη: 1 (Μάρτης: 1, Φλεβάρης: 4, Γενάρης: 11, Δεκέμβρης; 8, Νοέμβρης: 6, Οκτώβρης: 8, Σεπτέμβρης: 6, Αύγουστος: 4, Ιούλης: 3, Ιούνης: 4, Μάης: 7, Απρίλης: 7, Μάρτης: 10, Φλεβάρης: 14, Γενάρης: 23, Δεκέμβρης: 21, Νοέμβρης: 20, Οκτώβρης: 19, Σεπτέμβρης: 18, Αύγουστος: 41, Ιούλης: 36, Ιούνης: 13).
- Μέσος ημερήσιος όρος νέων διασωληνώσεων τον Απρίλη: πολύ κάτω του 1 (Μάρτης: 1, Φλεβάρης: 3, Γενάρης: 11, Δεκέμβρης; 8, Νοέμβρης: 6, Οκτώβρης: 8, Σεπτέμβρης: 6, Αύγουστος: 5, Ιούλης: 2, Ιούνης: 3, Μάης: 6, Απρίλης: 7, Μάρτης: 9, Φλεβάρης: 13, Γενάρης: 23, Δεκέμβρης: 22, Νοέμβρης: 21, Οκτώβρης: 20, Σεπτέμβρης: 17, Αύγουστος: 40, Ιούλης: 38, Ιούνης: 13).
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έπεσαν λίγο την εβδομάδα αναφοράς. Εφτασαν τις 9 την ημέρα κατά μέσο όρο (πρέπει να είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας). Για την εβδομάδα 8-14/4 ο ΕΟΔΥ αναφέρει 66 εισαγωγές (9 την ημέρα κατά μέσο όρο). Την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές ήταν 77 (11 την ημέρα κατά μέσο όρο). Η μείωση των εισαγωγών είναι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο, γιατί ο αριθμός των εισαγωγών είναι σημαντικός για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς αυτές οδηγούν σε βαριές νοσήσεις, διασωληνώσεις, θανάτους. Ομως και πάλι ο αριθμός τους παραμένει αριθμός πανδημίας και όχι αριθμός ενδημικού ιού, όπως π.χ. αυτός της γρίπης.
Η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα -έστω και σε τροχιά ύφεσης- και να πλήττει ηλικιωμένους και ευάλωτους. Η προστασία τους είναι δικό μας καθήκον. Από την κυβέρνηση και τους «ενσωματωμένους» λοιμωξιολόγους δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Αυτοί αδιαφορούσαν την περίοδο του φουντώματος της πανδημίας, υπάρχει περίπτωση να ενδιαφερθούν στην ύφεση; Η προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων είναι κοινωνικό καθήκον για όλες και όλους μας. Και πρέπει να δίνουμε πάντοτε ιδιαίτερο βάρος σ’ αυτή. Μια μασκούλα δεν βλάπτει ή, μάλλον, είναι απαραίτητη εκεί που πρέπει. Και τήρηση αποστάσεων από ηλικιωμένους και ευάλωτους.