- Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού χρεοκόπησε. Αν όλοι οι ιδιώτες γιατροί δέχονταν να ενταχθούν σ’ αυτόν, σε κάθε ασθενή θα αναλογούσε ένα ραντεβού κάθε εφτά μήνες!
- Οι ιδιώτες γιατροί ζητούσαν «τα κέρατά τους» για να ενταχθούν στο θεσμό. Ανάμεσα ατ’ άλλα, ζητούσαν και να πληρώνουν οι ασθενείς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διά του Πλεύρη, αρνούταν να δεχτεί αυτές τις απαιτήσεις, γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει τη δωρεάν επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό σαν «τυράκι», προκειμένου να περάσει αυτόν τον αντιδραστικό θεσμό. Από τις αρχές Νοέμβρη, Πλεύρης και Μητσοτάκης υποχώρησαν στις απαιτήσεις των ιδιωτών γιατρών, όμως ακόμη δεν δημοσιοποιούν τη νέα απόφασή τους.
- Οι γιατροί της ΠΦΥ του ΕΣΥ που θα ενταχθούν σ’ αυτό το θεσμό, αν γράψουν μέχρι 1.500 ασθενείς δε θα πάρουν δεκάρα πέρα από το μισθό τους. Είναι ψέμα ο ισχυρισμός του Πλεύρη ότι θα πάρουν 800 ευρώ το μήνα επιπλέον από το μισθό τους.
- Με νέα απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δόθηκε και άλλη αναστολή, μέχρι την 1η Απρίλη του 2023, στην επιβολή προστίμων για μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό.
Με τον περιβόητο προσωπικό γιατρό, θεσμό που προβλέπεται από το νόμο 4931/2022, Μητσοτάκης και Πλεύρης επιχειρούν να αποκλείσουν την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά του χωριού και της πόλης από τα νοσοκομεία, ενώ απειλούσαν με την επιβολή προστίμων για τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας όσους και όσες δεν γράφονταν σε προσωπικό γιατρό (10% από 1.1.2022 και 20% από 1.1.2023).
Ομως, και όσοι θα γράφονταν θα αναγκάζονταν να καταβάλλουν το χαράτσι του 20%, γιατί δε θα μπορούσαν να περιμένουν για να εξεταστούν από τον προσωπικό γιατρό, όταν τους αναλογεί μια εξέταση κάθε εφτά μήνες κατά μέσο όρο. Ετσι, θα κατέφευγαν σε άλλο ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό ή σε νοσοκομείο για εξετάσεις και θεραπεία.
Στις 23 Ιούνη του 2022 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3233 Β) απόφαση του Πλεύρη, στην οποία ανάμεσα στ΄ άλλα αναφέρεται ο αριθμός των ασθενών που θα γράφει ο προσωπικός γιατρός, η εβδομαδιαία απασχόλησή του και η δέσμευσή του με υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Επικοινωνήσαμε τότε με παθολόγους του ΕΣΥ και ιδιώτες και τους ρωτήσαμε πόσο χρόνο χρειάζονται για να εξετάσουν έναν ασθενή (πραγματικά, όχι «αρπακόλλα»). Μας είπαν ότι χρειάζονται μισή ώρα για την εξέταση ενός ασθενή και ένα τέταρτο διάλειμμα μεταξύ δύο ασθενών. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι σε μια ώρα (μαζί με το διάλειμμα) ο προσωπικός γιατρός μπορεί να εξετάσει δυο ασθενείς, φτιάξαμε τον Πίνακα που δημοσιεύουμε για τρίτη φορά. Ακολουθήσαμε τα αναγραφόμενα στην απόφαση Πλεύρη για το υποχρεωτικό ωράριο απασχόλησης του προσωπικού γιατρού σε συνάρτηση με τον αριθμό των ασθενών που θα γράψει.
Οι ιδιώτες γιατροί ζητούσαν «τα κέρατά τους». Ζητούσαν να μπορούν να είναι οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, προσωπικοί γιατροί χωρίς να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, να τους καλύπτει το κράτος τα έξοδα ιατρείου και γραμματέα, να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι την επίσκεψη κ.ά.
Για μεγάλο διάστημα ο Πλεύρης απέρριπτε τα αιτήματα που προέβαλλαν τα ΔΣ των ΙΣΘ (Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας), ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ΕΕΠΕ (Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας) και ΕΛΕΓΕΙΑ (Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής). Ιδιαίτερα το αίτημά τους να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους τις επισκέψεις στον προσωπικό γιατρό, που θα ανέτρεπε όλη τη δημαγωγική βάση της κυβερνητικής μεταρρύθμισης.
Ο καιρός περνούσε και οι ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί δεν υπέβαλλαν αιτήσεις για ένταξη στον προσωπικό γιατρό με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Θεμιστοκλέους την 1η Αυγούστου του 2022 εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρέωνε τους γενικούς γιατρούς και τους παθολόγους της ΠΦΥ του ΕΣΥ να ενταχθούν υποχρεωτικά στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο 4931/2022 και από τις υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί και χωρίς να υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στο νόμο 4931/2022 για την έκδοση αποφάσεων όπως αυτή του Θεμιστοκλέους. Το αναφέρουμε για να τονίσουμε ότι η απόφαση Θεμιστοκλέους είναι παράνομη και κατά συνέπεια οι γιατροί της ΠΦΥ δεν είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουν.
Σε έγγραφο της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ αναφερόταν ρητά η εντολή του γενικού γραμματέα, ότι πρέπει υποχρεωτικά οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Το παραθέτουμε και πάλι:
prosop_giatros_1_YPEΑπό τις αρχές Σεπτέμβρη, ο Πλεύρης, πιστός στον γκεμπελισμό, λέει ψέματα για τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών, παθολόγων και γενικών, που εντάχθηκαν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, για να κρύψει το γεγονός ότι ο θεσμός χρεοκόπησε από το ξεκίνημά του. Σημειώνουμε πως ο Πλεύρης συμπεριλαμβάνει και τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς της ΠΦΥ του ΕΣΥ στις ανακοινώσεις που κάνει για τη συμμετοχή των γιατρών στονθεσμό του προσωπικού γιατρού, ανεβάζοντάς τους αυθαίρετα στους 2.000!
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στις 5 Σεπτέμβρη έλεγε: «Ξεκίνησε και στην Αθήνα ο προσωπικός γιατρός. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια εγγραφές πολιτών. Προσέξτε, εγγραφές μέσα στον Αύγουστο και 3.200 γιατροί. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες που θα αρχίσει να λειτουργεί και το σύστημα και να γίνονται οι επισκέψεις θα έχουμε ακόμα περισσότερη συμμετοχή γιατρών».
Στις 13 Οκτώβρη, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας έλεγε: «Πάνω από 4,5 εκατ. πολίτες αγκάλιασαν σε λιγότερο από τρεις μήνες τον θεσμό του Προσωπικού γιατρού. Το 50% της χώρας και σχεδόν το 65% άνω των 65 ετών που κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό γιατρό. Περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα».
Στις 27 Οκτώβρη, σε συνέντευξη στον Real FΜ, αναφερόμενος στον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που είχαν ενταχθεί στον προσωπικό γιατρό, έλεγε (με τα… ιδιότυπα ελληνικά του): «Το πρόβλημα των γιατρών για να μπουν, των ιδιωτών, ήταν περισσότερο, που αυτό λύνουμε τώρα, γιατί κοιτάξτε πάλι μπήκαν 1.300 ιδιώτες στους 4.000 που μπορούσαν να μπουν, δηλαδή έχει μπει άνω του 30%, ήταν ότι ζητούσαν να υπάρχει κι ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής».
Λειτουργώντας γκεμπελίστικα και θεωρώντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους, ο Πλεύρης ανακοίνωνε 1.200 ενταγμένους ιδιώτες γιατρούς στις 5 Σεπτέμβρη, 1.400 στις 13 Οκτώβρη και 1.300 στις 27 Οκτώβρη. Και κάθε φορά αυτοί ήταν «άνω του 30%». Σύμφωνα με τις ψευτιές του, απέμεναν να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού άλλοι 2.700 γιατροί.
Ο ίδιος, όμως, σε συνέντευξή του στο Star στις 6 Δεκέμβρη, έλεγε: «Μια προσπάθεια που κάνουμε, που έχει δουλειά ακόμα, αλλά έχει λειτουργήσει για 4.700.000 πολίτες είναι ότι πλέον πάμε σε ένα δωρεάν γιατρό, δωρεάν προσωπικό γιατρό με ραντεβού. Ακόμα θέλουμε γιατρούς. Προσπαθούμε. Είναι ο θεσμός του δωρεάν γιατρού ώστε ένας πολίτης να έχει έναν γιατρό αναφοράς. Εχουν μπει 3.400 γιατροί στο σύστημα. 4.700.000 πολίτες. Χρειαζόμαστε ακόμα γύρω στους 1.000-1.200 γιατρούς για να μπορούμε να καλύψουμε τον πληθυσμό».
Σημειώνουμε τη φράση του Πλεύρη στις 6 Δεκέμβρη ότι «πλέον πάμε σε ένα δωρεάν γιατρό, δωρεάν προσωπικό γιατρό με ραντεβού». Ελεγε ψέματα, εν πλήρη συνειδήσει, γιατί ο ίδιος, στη συνέντευξή του στον Real FΜ στις 27 Οκτώβρη είχε πει:
«Ανοίξαμε τις ειδικότητες και την άλλη εβδομάδα έχουμε συναντήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους, διότι θα αποδεχτούμε μία σειρά από προτάσεις που έχουν κάνει προκειμένου βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η προσέλευση, που έχει να κάνει κυρίως με ένα δικαίωμα που έχουν ζητήσει, εάν υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι δεν εντάσσονται με τη μορφή που πληρώνει το κράτος, αλλά έχουν δική τους ιδιωτική πελατεία που θέλουν να παραμείνει, να μπορούν να κάνουν χρήση και οι ιδιώτες.
Θεωρούμε και έχουμε με τον Μάριο τον Θεμιστοκλέους, τον Γενικό Γραμματέα, το μοντέλο που έχουμε εκπονήσει, θα μπει λοιπόν στην τρίτη φάση την προσέλκυση παραπάνω ιδιωτών και θεωρούμε ότι μέχρι τα τέλη του έτους που είναι και η πιλοτική εφαρμογή θα έχουμε περίπου 700 με 800 ακόμα γιατρούς, που θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 70%».
Στις 27 Οκτώβρη ο Πλεύρης είχε αναγγείλει ότι αρχές Νοέμβρη θα συναντηθεί με τους Ιατρικούς Συλλόγους, ότι θα αποδεχτεί μια σειρά από προτάσεις που είχαν κάνει προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η προσέλευση των γιατρών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Προτάσεις των οποίων ο βασικός πυρήνας ήταν να μην κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να βάζουν οι ασφαλισμένοι βαθιά το χέρι στην σχεδόν άδεια τσέπη τους.
Ενώ ξέρει πολύ καλά τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων και των Ενώσεων των παθολόγων και των γενικών γιατρών, ο Πλεύρης απέφυγε στις 27 Οκτώβρη και συνεχίζει να αποφεύγει μέχρι σήμερα να πει ποιες από τις προτάσεις τους έκανε ή θα κάνει δεκτές. Ούτε έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ αυτή την απόφαση. Αποφεύγει, γιατί θα ομολογούσε ότι δίνει τη χαριστική βολή στον περιβόητο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που τόσο πολύ διαφημίζει εδώ και μήνες.
Είναι τόσο αδίστακτος ο Πλεύρης που στις 6 Δεκέμβρη, σαράντα ημέρες μετά από εκείνη την τοποθέτησή του, εξακολουθεί να λέει ότι «πάμε πλέον σε ένα γιατρό δωρεάν, δωρεάν προσωπικό γιατρό με ραντεβού»!
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την 1η Δεκέμβρη, όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο-έκτρωμα της Γκάγκα (ήδη νόμος 4999/7.12.2022, ΦΕΚ 225 Α), αναφερόμενος στους παθολόγους και στους γενικούς γιατρούς της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) του ΕΣΥ, ο Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι τους δίνουν 800 ευρώ το μήνα, επιπλέον των αποδοχών τους, για να μπουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είπε συγκεκριμένα: «Εμείς λοιπόν τους γιατρούς του δημοσίου για να μπουν στον προσωπικό γιατρό τους δίνουμε 800 ευρώ το μήνα. Για να δούμε ποιος σέβεται το γιατρό του δημοσίου. Εσείς 0 εμείς 800 ευρώ το μήνα για να είναι στον προσωπικό γιατρό».
Πρώτη παρατήρηση. Λέγοντας «για να μπουν στον προσωπικό γιατρό τους δίνουμε 800 ευρώ το μήνα», ο Πλεύρης ομολογεί ότι οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί της ΠΦΥ δεν είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Αρα, η απόφαση του γενικού γραμματέα ΠΦΥ Μάριου Θεμιστοκλέους είναι παράνομη.
Δεύτερη παρατήρηση. Ο ισχυρισμός του Πλεύρη για 800 ευρώ τον μήνα επιπλέον του μισθού είναι ψευδής. Μάρτυράς μας η ΚΥΑ των Σκυλακάκη και Πλεύρη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Β) στις 16 Ιούνη του 2022. Παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις της:
Επομένως, για να πάρουν οι προσωπικοί γιατροί της ΠΦΥ 800 ευρώ το μήνα (9.600 το χρόνο), θα πρέπει, εκτός από τους 1500 ασθενείς για τους οποίους δεν παίρνουν δεκάρα παραπάνω από τις αποδοχές τους, να εγγράψουν ακόμη:
- 480 ασθενείς ηλικίας 16-49 ετών (συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ασθενών 1.980) ή
- 420 ασθενείς ηλικίας 50-69 ετών (συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ασθενών 1.920) ή
- 384 ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών (συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ασθενών 1.884) ή
- Ενα συνδυασμό από τις τρεις ηλικιακές κατηγορίες που δε θα ξεπερνά τα 500 άτομα.
Αποδείξαμε παραπάνω ότι ο Πλεύρης «μαϊμουδίζει» τους αριθμούς των γιατρών που εντάχθηκαν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Στις 14 Σεπτέμβρη του 2022 υποβάλαμε αίτηση στον ΕΟΠΥΥ και ζητήσαμε να μας απαντήσουν πόσοι ιδιώτες γιατροί, παθολόγοι και γενικοί, είχαν υπογράψει συμβάσεις με αυτόν.
ΑίτησηΘυμίζουμε ότι ο Πλεύρης στις 5 Σεπτέμβρη, σε συνέντευξή του στoν ΣΚΑΪ, είχε δηλώσει ότι δήθεν είχαν ενταχθεί στον προσωπικό γιατρό 1.200 ιδιώτες γιατροί. Μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν μας έχει απαντήσει, ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μας είχαν διαβεβαιώσει προφορικά ότι θα συμβουλευτούν τα αρχεία τους και θα μας απαντήσουν. Δεν απάντησαν γιατί στη συνέχεια κατάλαβαν πως αν απαντήσουν θα αποδειχτεί ότι ο Πλεύρης λέει ψέματα.
Στις 29 Νοέμβρη, σε συνέντευξή του στο ΜΕGΑ, αναφερόμενος στα πρόστιμα-αντικίνητρα που θα επιβάλλονταν από την 1η Οκτώβρη του 2022 και σιωπηλά είχαν ανασταλεί για την 1η Δεκέμβρη του 2022, ο Πλεύρης είπε (πάντα με τα… ιδιότυπα ελληνικά του): «Αντικίνητρα για προσωπικό γιατρό: Σήμερα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα παρατείνει, δε θα υπάρξει καμία ποινή που θα ξεκινούσε από 1η Δεκεμβρίου, γιατί η λογική των ποινών υπάρχει μόνον όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών για να μπουν όλοι στο σύστημα».
Την περασμένη Τετάρτη, 7 Δεκέμβρη, ψάξαμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να βρούμε αυτή την απόφαση του Πλεύρη. Δεν την βρήκαμε γιατί δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Την ίδια ημέρα, απευθυνθήκαμε στο γραφείο του Πλεύρη και επικοινωνήσαμε με σύμβουλό του, που μας ανέφερε ότι η απόφαση στάλθηκε στο ΦΕΚ και δεν γνωρίζει για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί. Οπως μας είπε, η επιβολή προστίμων για τη μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό παρατάθηκε μέχρι την 1η Απρίλη του 2023. Αν μέχρι το Μάρτη του 2023 δεν προκηρυχτούν οι εκλογές, θεωρούμε σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης θα δώσει εντολή στον Πλεύρη να εκδώσει απόφαση για νέα αναστολή των προστίμων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού χρεοκόπησε οριστικά.