Πατούλης κερνάει, Πατούλης πίνει (εις υγείαν των κορόιδων)

0

Στις 12 του Μάη, ο Πατούλης, με τη ντούμπλεξ ιδιότητα, του περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και ο Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ έστησαν στο Ζάππειο μια αισχρή φιέστα-σόου, για να παρουσιάσουν τις «8 από τις συνολικά 15 Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους Ιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους)», το προσωπικό των οποίων «θα επισκέπτεται με τις αναγκαίες προφυλάξεις τα ύποπτα περιστατικά για νόσο Covid-19 και θα προβαίνει σε λήψη δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος».

Τους «περιποιηθήκαμε» την επομένη μ’ ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο Γκεμπελίστικες φιέστες που τους ξεβρακώνουν. Tρεις μήνες από τότε, αποκαλύφθηκε με αδιάσειστο τρόπο, ότι η γκεμπελίστικη φιέστα ήταν ταυτόχρονα και η βιτρίνα ενός σκανδάλου.

Ολα έγιναν εν κρυπτώ και παραβύστω, με διαδικασίες που δεν ενέκρινε η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας, όταν η διοίκηση Πατούλη κατέθεσε –εκ των υστέρων- σχέδιο επέκτασης του «προγράμματος» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος.

Το αρχικό κόστος του «προγράμματος» ήταν 199.006,16 ευρώ και μετά την επέκταση εκτινάχτηκε στα 489.224,48 ευρώ. Οπως αποκαλύφθηκε, μάλιστα, οι 8 ΚΟΕΣ, που υποτίθεται ότι θα γίνονταν 15, μειώθηκαν σε 5! Στο καινούργιο αυξημένο κόστος, όμως, περιλαμβάνεται και κονδύλι 41.529,88 ευρώ, το οποίο αφορά την αρχική σύμβαση. Συγκεκριμένα, αφορά «φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις που δεν είχαν συνυπολογιστεί στην αρχική σύμβαση»!
Για σκεφτείτε το λίγο: έφτιαξαν μια σύμβαση που περιλαμβάνει κάλυψη της αμοιβής προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών-οδηγών), όχι όμως και κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών! Το ξέχασαν; Οχι βέβαια. Οσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τη νομοθεσία για τις συμβάσεις που συνάπτουν φορείς του Δημοσίου, δε δυσκολεύτηκαν να βρουν την εξήγηση στο μαγικό αριθμό 199.006,16. Ενα χιλιάρικο λιγότερο από τις 200.000 ευρώ, που είναι το όριο μετά το οποίο απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για ν’ αποφύγουν αυτόν τον έλεγχο (γιατί άραγε;), έφτιαξαν μια σύμβαση στις 199.000 ευρώ και «ξέχασαν» να περιλάβουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Το είχαν σχεδιάσει ότι θα παρατείνουν τη σύμβαση και θα περιλάβουν στην παράταση τις ασφαλιστικές εισφορές της πρώτης φάσης!

Σαν να μην τρέχει τίποτα, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Αθανάσιος Βαθιώτης, παραδέχτηκε ότι σκόπιμα έβαλαν τη σύμβαση στα 199.000 ευρώ, για να μη γίνει προσυμβατικός έλεγχος από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνέδριου! Μπορείτε να ακούσετε τη σχετική συζήτηση στο https://www.youtube.com/watch?time_continue=1954&v=g-_BAv1qFQM&feature=emb_logo, από το 8:53:47 μέχρι το 9:40:06 (μιλάμε για σπαρταριστή διαδικασία).

Οι συριζαίοι τους άσκησαν κριτική, φυσικά, και ο Βαθιώτης δήλωσε ότι αυτό το έκαναν μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών! Για τέτοιο κυνισμό μιλάμε. Φυσικά, όλοι ξέρουμε πώς γίνονται αυτά τα πράγματα. Πηγαίνει το πολιτικό στέλεχος στον «δικό του» υπηρεσιακό παράγοντα και τον ρωτάει: πώς θα κάνουμε μια σύμβαση χωρίς να περάσει από έλεγχο; Ο υπηρεσιακός του απαντάει: θα τη βάλετε στο όριο των 200.000 ευρώ και δε θα περάσει από έλεγχο. Κι άμα το ποσό δε φτάνει για να καλυφθούν όλες οι δαπάνες, μην ανησυχείτε. Αφού η σύμβαση θα παραταθεί, μαζί με τη δαπάνη της παράτασης θα βάλουμε και ό,τι περίσσεψε από την πρώτη φάση!

Εννοείτε πως δε χρειάζεται πάντοτε να ρίξει την ιδέα ο υπηρεσιακός παράγοντας και να παρασύρει ως βιβλικός «όφις» τον «αθώο» πολιτικό παράγοντα. Αυτά τα κολπάκια τα ξέρουν καλά τα πολιτικά στελέχη, τα οποία δίνουν τη σχετική εντολή σε πρόθυμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η τοποθέτηση του Βαθιώτη, όμως, πέρα από τον κυνισμό της και την πολιτική αγυρτεία που αποκαλύπτει, εγείρει και ποινικά ζητήματα: κοτζάμ αντιπεριφερειάρχης παραδέχεται ότι έφτιαξε μαϊμού σύμβαση για να αποφύγει τον προσυμβατικό έλεγχο που προβλέπει ο νόμος. Εισαγγελείς δεν υπάρχουν για να παρέμβουν; ‘Η η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» είναι επιλεκτικά τυφλή; Ρητορικά είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, τα ερωτήματα.

Ο Πατούλης, αφού άφησε τον Βαθιώτη να εκτεθεί, χωρίς να παρέμβει για να τον υπερασπιστεί, έκλεισε τη συζήτηση με μια παραληρηματική ομιλία, στην οποία προσπάθησε να ωραιοποιήσει το έργο των ΚΟΕΣ (παρουσίασε οχτώ διμελή συνεργεία σαν… σωτήρες της χώρας, αλλά δεν εξήγησε γιατί τα οχτώ γίνονται πέντε, αφού επιτελούν… μοναδικό έργο), χωρίς να πει κουβέντα για την ταμπακιέρα: για τη μαϊμού σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος.

Ο Πατούλης ως περιφερειάρχης συμβλήθηκε με τον εαυτό του ως πρόεδρο του ΙΣΑ για να φτιάξει ένα μηχανισμό προσωπικής του προβολής (το σόου με τον Αρκουμανέα στο Ζάππειο δεν ήταν το μοναδικό, σόου έστησαν ακόμα και για τη λήψη επιχρισμάτων από το προσωπικό του ΙΣΑ, 35 άτομα). Η Περιφέρεια του Πατούλη έβαλε τα λεφτά (σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ!) και ο ΙΣΑ του Πατούλη έφτιαξε τα συνεργεία, ενώ το έργο τους δεν το ήλεγχε κανένας, εκτός από μια Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τις επισκέψεις που έκαναν αυτά τα συνεργεία, για τα δείγματα που πήραν κτλ. Πατούλης κερνάει, Πατούλης πίνει (εις υγείαν των κορόιδων) και λογαριασμό δε δίνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: