Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Παραπέρα αύξηση της θνητότητας της CoviD-19

0

Ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του δείκτη θνητότητας της CoviD-19 έχει σταθεροποιηθεί από τις αρχές Δεκέμβρη στο 2,2% (2,1% χωρίς την Ιταλία), στην Ελλάδα εξακολούθησε να ανεβαίνει και πλέον έχει σταθεροποιηθεί στο 3,7%.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins, τα οποία διανέμει στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας το Επιτελικό Γραφείο της 1ης ΥΠΕ. Η κυβερνητική προπαγάνδα, βέβαια, βοηθούμενη από τα παπαγαλάκια της «λίστας Πέτσα», εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η χώρα μας «τα έχει πάει πολύ καλά σε σχέση με άλλες χώρες». Οταν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα, τότο το χειρότερο για τα στοιχεία.

Χαρακτηριστική είναι και η γραφική παράσταση που δείχνει την πορεία των κρουσμάτων (μπλε γραμμή) και των θανάτων (κόκκινη γραμμή) ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι την 1η Φλεβάρη.

Τέλος, από το πλήθος των πινάκων και των γραφημάτων επιλέγουμε ένα γράφημα που δείχνει με παραστατικό τρόπο την ημερήσια εξέλιξη των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να αναφερθούμε στο έγκλημα του τουρισμού.

Βλέπουμε το χαμηλό αριθμό στην πρώτη φάση της πανδημίας (Μάρτης-Απρίλης του 2020), ένδειξη του ότι η αρχική διασπορά στη χώρα μας ήταν πολύ χαμηλή (επειδή δεν είχε απευθείας πτήσεις με την Ουχάν, ούτε την τεράστια κίνηση που έχουν τα αεροδρόμια των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης). Βλέπουμε το μηδενισμό σχεδόν των κρουσμάτων Μάη-Ιούνη και το φούντωμα από τα τέλη Ιούλη, όταν πλέον τα σύνορα έχουν ανοίξει διάπλατα στον τουρισμό και επέρχονται οι πρώτες συνέπειες. Το φούντωμα συνεχίζεται Αύγουστο-Σεπτέμβρη (κατά… παράδοξο τρόπο, αφού πρόκειται για μήνες υψηλών θερμοκρασιών), ογκώνεται τον Οκτώβρη και εκρήγνυται τον Νοέμβρη.

Το γράφημα αποκαλύπτει την ψευτιά και την υποκρισία των κυβερνητικών στελεχών και των «ενσωματωμένων» επιστημόνων, που ισχυρίζονται με αθώο ύφος ότι δε φταίει ο τουρισμός, διότι το «μπαμ» έγινε τον Νοέμβρη που η τουριστική σεζόν είχε ολοκληρωθεί. Για να φτάσουμε στο «μπαμ», όμως, δηλαδή στην εκθετική αύξηση της διάδοσης, χρειάζεται να προηγηθεί η διάδοση σε χαμηλότερο βαθμό, η οποία βαθμιαία επεκτείνεται και κάποια στιγμή -όταν πλέον έχει χαθεί κάθε έλεγχος- περνά στην εκθετική αύξηση. Η «ωρίμανση» έγινε Ιούλη-Αύγουστο-Σεπτέμβρη (τότε ο εξωτερικός τουρισμός ήταν το μοναδικό νέο στοιχείο που προστέθηκε στην επιδημιολογική εξίσωση) και η αναπόφευκτη έκρηξη τον Οκτώβρη-Νοέμβρη. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό και εξακολουθεί να είναι δραματικό. Αρκεί να δούμε ότι τα κρούσματα τον Γενάρη είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του Σεπτέμβρη. Ο βαρύς χειμώνας βρίσκει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που την βρήκε η δροσιά του φθινόπωρου.

Για να αγανακτήσετε (και όχι να ευθυμήσετε) πάρτε και έναν Κούλη με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Ηταν 13 του Ιούνη και έστελνε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ελεγε σε συνέντευξή του σε επιλεγμένους δημοσιογράφους ξένων Μέσων (που έκαναν ένα ωραιότατο τριήμερο διακοπών με έξοδα του ελληνικού κράτους):

«Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Σήμερα το μήνυμά μου είναι απλό, ελάτε στην Ελλάδα, πείτε στους φίλους σας, στους αναγνώστες σας, στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοιξει κι ότι είναι καλοδεχούμενοι. Εάν φτάνετε από συγκεκριμένα διεθνή αεροδρόμια είστε υποχρεωμένοι να υποβληθείτε σε τεστ τις επόμενες εβδομάδες. Ομως, από την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται μόνο δειγματοληπτικά σε τεστ».

Ηρθαν λίγοι. Για τα λεφτά που άφησαν αυτοί οι λίγοι (όχι στους εργάτες, αλλά στους επιχειρηματίες του τουρισμού και των μεταφορών) ο ελληνικός λαός πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει βαρύτατο τίμημα.

Κοινοποίηση: