Ενας τυπικός έλεγχος τον Οκτώβρη και… «τους ζυγούς λύσατε»
Αγαπημένο αντικείμενο «δημοσιογραφικής έρευνας» μέχρι τον Οκτώβριο κι εξαφανισμένο από την πιάτσα μέχρι τον Ιούνιο το ζήτημα των σχολικών κυλικείων, οι έλεγχοι στα οποία λίγο απέχουν από την ανυπαρξία, εξ αιτίας της δυσκινησίας των «αρμοδίων υπηρεσιών» και της πολιτικής αδιαφορίας.
Κάθε χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων για παραβίαση της νομοθεσίας και πώληση απαγορευμένων ειδών από τα σχολικά κυλικεία. Την ίδια ώρα, ούτε λόγος για το τοπίο στις περί τα σχολεία καντίνες, σε καταστήματα και μικροπωλητές… Οι εικόνες που συνθέτουν το ζήτημα: Κυλικεία που λειτουργούν σε ακατάλληλους έως και… τριτοκοσμικούς χώρους χωρίς οικοδομική άδεια, άναρχο και θολό τοπίο ως προς τα παρεχόμενα είδη, την υγιεινή και την ασφάλειά τους και πλήθος διαμαρτυριών για πλημμελείς ή και καθόλου ελέγχους από τις «αρμόδιες υπηρεσίες». Ενας καθιερωμένος έλεγχος στην αρχή κάθε χρονιάς και στη συνέχεια η διατροφή των μαθητών επαφίεται στον… πατριωτισμό των εμπόρων και στις αγαθές προθέσεις του κερδοσκόπου ενός, αδιαιρέτου και αγίου καπιταλισμού. Και βέβαια, το σύνηθες ενδιαφέρον φορέων και ΜΜΕ που με τον ίδιο βηματισμό ατονεί στη συνέχεια (αναζητείστε την άνοιξη δημοσιεύματα για σχολικά κυλικεία…).
Παρά την καταγγελία του τότε βουλευτή Ροδόπης του ΠαΣοΚ Γιώργου Πεταλωτή στην αρχή της περασμένης σχολικής χρονιάς, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώθηκαν. Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ερώτησή του στη βουλή γνωστοποίησε τις καταγγελίες γονέων για ακατάλληλα τρόφιμα στα κυλικεία, την ώρα που οι ίδιοι οι γονείς κατήγγειλαν τόσο τους πέριξ των σχολείων μικροπωλητές, όσο και το ότι «οι έλεγχοι γίνονται μόνο στα κυλικεία που δεν συνεργάζονται με συγκεκριμένους επαγγελματίες-προμηθευτές, οι οποίοι προμηθεύουν τα κυλικεία αυθαίρετα με προϊόντα όπως σοκολάτες, Coca Cola, ακόμα και καφέ!». Το τότε υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημείωνε στην απάντησή του πως «στα σχολικά κυλικεία διατίθενται μόνο κατάλληλα προϊόντα» και πως μόνοι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος είναι ο ΕΦΕΤ και το υπουργείο Υγείας, το οποίο στην απάντησή του παρέπεμψε τον κ. Πεταλωτή στην τοποθέτηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)…
ΕΦΕΤ: Τι να ελέγξουμε με επτά άτομα;
Τη συναρμοδιότητα του ΕΦΕΤ –μαζί με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας– επικαλέστηκε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ενώ η ίδια δήλωνε ότι όλα είναι καλά διά της αμερικάνικης παροιμίας «no news, good news»! Αφού δεν έχουμε νέα, όλα καλά… Χωρίς να περνάει από το νου της ότι η έλλειψη νέων μπορεί να οφείλεται –πολύ απλά και… ελληνικά– σε έλλειψη ελέγχων…
Το ιδιότυπο… badminton (αυτό με το φτερωτό και περίεργης πορείας μπαλάκι) μεταξύ των υπηρεσιών φέρνει στο επίκεντρο τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Την υπηρεσία με τον καταλυτικό ρόλο στα κατά καιρούς συντελούμενα διατροφικά εγκλήματα (και όχι σκάνδαλα όπως «χαριτωμένα» αποκαλούνται) και την παροιμιώδη ολιγωρία απέναντι ακόμα και στα alerts που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ενωση…
Ο ΕΦΕΤ ιδρύθηκε με τον Ν.2741/ΦΕΚ 199/28.09.1999 και σύμφωνα με τον Ν.3752/09 (ΦΕΚ 40/τΑ/04.03.09) τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διοικούμενος από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΕΦΕΤ (Κομοτηνή), απ’ όπου έκπληκτοι ακούσαμε τον γεωπόνο-στέλεχος του φορέα κ. Τσαγκαλίδη να αίρει τον εφησυχασμό που δημι- ούργησαν οι δηλώσεις περί ελέγχων από την υπηρεσία του: «Δεν έχουμε κάνει κανέναν έλεγχο ακόμη και προς το παρόν οι έλεγχοι διενεργούνται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών»! Κατόπιν τούτου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο ελέγχου των σχολικών κυλικείων από πλευράς ΕΦΕΤ, ενώ ο κ. Τσαγκαλίδης κατέληξε αιτιολογώντας: «Ο ΕΦΕΤ μπορεί να πάει παντού, πλην όμως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα με επτά άτομα που υπάρχουν για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης»!…
Κι όμως, πέρασε ένας χρόνος από τότε (25.2.2009) που οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Ζιώγας και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή με θέμα «ανησυχία προκαλεί η κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης του ΕΦΕΤ», δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την κάλυψη των οργανικών κενών με προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Δεν έχουν ιδρυθεί και στελεχωθεί ακόμη οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΕΤ σε Κομοτηνή, Μυτιλήνη και Τρίπολη, παραμένουν με ελάχιστο προσωπικό οι υπηρεσίες σε Ηράκλειο και Ιωάννινα, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση υπηρεσιών σε Κοζάνη, Κέρκυρα, Ερμούπολη και Λαμία. Δεν έχει τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΕΦΕΤ, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αναδιοργανωθούν οι υπηρεσίες του, να ενσωματωθούν διοικητικά τα εργαστήρια και να προβλεφθούν οι κατάλληλες ειδικότητες για τη λειτουργία τους»…
Μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Οσο για τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης και τα υπεσχημένα από τον προϊστάμενό της κ. Νεάρχου στοιχεία, αυτά… περιορίζονται στην επανάληψη –με λίγα περισσότερα λόγια– δήλωσής του που μας έκανε και την προηγούμενη ημέρα (σσ. υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο): «Από τους ελέγχους που έγιναν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, προέκυψε μόνο μία παράβαση από κυλικείο που βρέθηκε να διαθέτει μη προβλεπόμενα είδη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα», είπε ο κ. Νεάρχου, προσθέτοντας: «Γίνονται έλεγχοι όταν βγαίνουν τα μικτά συνεργεία, αλλά δεν προλαβαίνουμε. Μεσολάβησαν και τα καρναβάλια, ωστόσο μετά τον έλεγχο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στη συνέχεια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο ως σήμερα»…
Τέλος, συνομιλήσαμε και με τον νομάρχη Ξάνθης κ. Γεώργιο Παυλίδη, ο οποίος επανέλαβε ότι «πηγαίνουμε και ελέγχουμε όπου προλαβαίνουμε, την ώρα που ο ΕΦΕΤ έχει πάρει αρμοδιότητες σε πολλά σημεία, τις οποίες όμως δεν μπορεί να υλοποιήσει. Παρά ταύτα, προσπαθούμε». Ο κ. Παυλίδης θέτει υπόψη μας την εν συνόλω –και όχι μόνο για τα κυλικεία– προσπάθεια που έγινε το 2009, λέγοντας: «Εγιναν περί τις 1.000 δειγματοληψίες, έγιναν περί τους 1.500 ελέγχους πέραν των δειγματοληψιών, κατασχέθηκαν 65 τόνοι μη ασφαλή τρόφιμα, περί τις πενήντα περιπτώσεις εστάλησαν στον εισαγγελέα και επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα. Το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από την αγορά 65 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων αποτελεί από μόνο του ένα μήνυμα. Γίνεται πολλαπλή προσπάθεια, προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε τομέα παρά και τις δικές μας ελλείψεις σε προσωπικό και η παρουσία και υπευθυνότητα των υπηρεσιών μας κρίνεται ικανοποιητική», καταλήγει ο νομάρχης.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Θ. Μ.