Οχι τουρισμός χωρίς τεστ και καραντίνα!

0

Ηρθε ένα νεαρό ζευγάρι από τη Γερμανία, μετέδωσε τον ιό σε φιλικό του ζευγάρι και το παιδάκι τους στη Μαγνησία. Ηρθε ένα  ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ΗΠΑ, έφτιαξε ολόκληρη αλυσίδα μετάδοσης στη Φθιώτιδα. Ναι, αλλά παραβίασαν την καραντίνα, θα μας πείτε. Αυτό δεν το ξέρουμε, μπορούμε όμως να φανταστούμε τι θα γίνει όταν δε θα υπάρχει ούτε τεστ ούτε καραντίνα. Οταν δε θα εφαρμόζεται καν το πρωτόκολλο που ισχύει σήμερα (όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης τεστάρονται, περιμένουν σε ξενοδοχείο μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και στη συνέχεια οι μεν θετικοί μπαίνουν σε 14ήμερη κατ' οίκον καραντίνα, οι δε αρνητικοί σε 7ήμερη κατ' οίκον καραντίνα).
 
Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που ο Τσιόδρας έλεγε ότι για να δεχτούμε τουρίστα θα πρέπει αυτός να έχει κάνει υποχρεωτικά τεστ. Στη συνέχεια αυτό το έκανε γαργάρα. Μετά ήρθε ο Μητσοτάκης που είπε στη Bild ότι «σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα. Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σε αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα». Το διάβασε ο Θεοχάρης κι έβαλε τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού να καταρτίσουν κατάλογο «ασφαλών χωρών», από τον οποίο απουσίαζαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, χώρες από τις οποίες έρχεται τουρισμός στην Ελλάδα.
 
Τι ήταν να το κάνει; Επεσαν να τον φάνε. Γκαφατζή τον ανέβαζαν, άσχετο τον κατέβαζαν. Του φόρτωσαν ακόμα και «βλάβη στα εθνικά συμφέροντα», διότι ο ιταλός ΥΠΕΞ Ντι Μάιο έκανε μια οργισμένη δήλωση και είπαν ότι απείλησε να μην έρθει στην Αθήνα να υπογράψει τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Δεν ξέρουμε αν υπήρξε τέτοια απειλή, όμως ο Δένδιας υποχρεώθηκε να κάνει μια μεγαλοπρεπή δήλωση, παρουσία του Ντι Μάιο, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ιταλούς τουρίστες. Ε, αν δεν υπάρχει για τους Ιταλούς, πώς θα μπορούσε να υπάρξει για Γάλλους, Βρετανούς και όποιας άλλης εθνικότητας;
 
Μετά τις αρχικές παλινωδίες (που μάλλον για εσωτερική κατανάλωση ήταν), κατέληξαν στο σχήμα των «κόκκινων» και «πράσινων» αεροδρομίων της ΕASA. Λες και ο κοροναϊός φωλιάζει στα αεροδρόμια και όχι στις κοινωνίες. Λες και ο Παριζιάνος είναι «κόκκινος» αν αναχωρήσει από το Παρίσι και «πράσινος» αν αναχωρήσει από τη Λιόν. Λες και ο Μιλανέζος είναι «κόκκινος» αν αναχωρήσει από το Μιλάνο και «πράσινος» αν αναχωρήσει από τη Ρώμη. Για να μη μιλήσουμε για τον οδικό τουρισμό (ποιος δεν ξέρει ότι στη Δυτική Ελλάδα έρχονται πολλοί Ιταλοί και Γάλλοι οδικώς ή και με σκάφη).
 
Ακόμα κι αυτός ο διαχωρισμός, όμως, στην πράξη δε σημαίνει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει φραγμός για καμιά πτήση, ακόμα και από τα λεγόμενα «κόκκινα» αεροδρόμια. Απλώς, οι επιβάτες τέτοιων πτήσεων θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα διαλέγουν μία στις τόσες πτήσεις και θα ελέγχουν κάποιους επιβάτες απ' αυτές; Οπως έγραψε η Γκερέκου, «οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής, θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους και θα ειδοποιούνται την άλλη μέρα για το αποτέλεσμα»! Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι θα γίνεται αυτό, κάποιοι απ' αυτούς θα διασπείρουν -εν αγνοία τους- τον ιό επί κάποιες μέρες. Γιατί αν κρίνουμε από τις επώνυμες διαμαρτυρίες που κάνουν ταξιδιώτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους κλείνουν σε ξενοδοχείο για τρεις και τέσσερις μέρες, μέχρι να βγει το τεστ. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα υπάρξει τουριστικό ρεύμα και όχι ελάχιστες πτήσεις όπως τώρα.
 
Η Γκερέκου έγραψε ακόμα: «8.000 δειγματοληπτικά τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου»! Σε ποιον τα πουλάνε αυτά; Τα εργαστήρια στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν ούτε 4.000 τεστ την ημέρα. Και 8.000 δείγματα την ημέρα δεν πήραν ποτέ! Ακόμα και να δεχτούμε το παραμύθι και να υποθέσουμε ότι φέτος θα έρθει το 40% των 31 εκατ. τουριστών που ήρθαν πέρυσι, δηλαδή 12 εκατ., σκεφθείτε τι θα σήμαινε 8.000 τεστ την ημέρα (που αποκλείεται να γίνουν). Ενα απειροελάχιστο ποσοστό τουριστών θα ελεγχόταν και βέβαια δε θα υπάρχει καμιά δυνατότητα ιχνηλάτησης των επαφών τους. Μιλάμε για ρωσική ρουλέτα χάριν των καπιταλιστών.
 
 
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: