Κοινή Υπουργική Απόφαση των Ε. Τσακαλώτου και Μ. Μπόλαρη καταργεί το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) και νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού. Η συγκεκριμένη διάταξη του ΚΤΠ επέτρεπε τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος και απαγόρευε την προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος. Ομως, όπως έχουμε αποκαλύψει, εδώ και χρόνια οι γαλακτοβιομηχανίες παράγουν γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (ακόμα και γάλα που το βαφτίζουν «νωπό») χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος, το οποίο εισάγουν. Επειδή, δε, το εβαπορέ γάλα αραιώνεται με ικανή ποσότητα νερού, καθίσταται αναγκαία και η προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος (από τα υπολείμματα τυρόγαλου) προκειμένου να παραχθεί γιαούρτι. Αυτή την παράνομη πρακτική, μπροστά στην οποία οι πολιτικές ηγεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκαναν τα στραβά μάτια, έρχεται να νομιμοποιήσει η ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη.
Το σχέδιο της ΚΥΑ συνέταξαν υπηρεσιακοί παράγοντες ομάδας εργασίας που συγκρότησε με απόφασή του ο Β. Αποστόλου, για να συντάξει τα νομικά κείμενα που προβλέπονται ως προαπαιτούμενα από την περιβόητη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Από την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ την ΚΥΑ θα υπογράψει (αν δεν την υπέγραψε ήδη) ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Μπόλαρης, ενώ η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ανατέθηκε στον γενικό γραμματέα Χαρ. Κασίμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και κρατιούνται σκόπιμα στο σκοτάδι.
Την περασμένη Τρίτη, με δημοσίευμά μας στην ιστοσελίδα της «Κόντρας» (αναδημοσιεύεται παρακάτω) αποκαλύψαμε ότι την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού γραμματέα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Στέλεχος του υπουργείου, που λαβαίνει γνώση αυτών των συναντήσεων μας επιβεβαίωσε την πραγματοποίησή της, ενώ σε ερώτησή μας αν αυτή θα δημοσιοποιηθεί μας απάντησε ότι οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων με τα τεχνικά κλιμάκια δεν ανακοινώνονται. Ο γενικός γραμματέας, βέβαια, δεν είναι υπηρεσιακός παράγοντας, αλλά μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η συνάντησή του με τους τροϊκανούς δεν ανακοινώθηκε για να μην «ερεθίσουν» τους κτηνοτρόφους που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους ηγέτες τους να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των κτηνοτρόφων αυτή την περίοδο περιορίζονται σε συνεντεύξεις Τύπου και στην επίδοση εγγράφων, που αποκαλύπτουν ότι οι Τσιπροκαμμένοι μεθοδεύουν την καταστροφή του ελληνικού γιαουρτιού.
Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, ζητήσαμε από τη γραμματεία του Χαρ. Κασίμη το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης συνάντηση μαζί του την ίδια μέρα. Οταν αργότερα τηλεφωνήσαμε για να μάθουμε για το ραντεβού που ζητήσαμε, από τη γραμματεία μας απάντησαν ότι ο γενικός έφυγε από το υπουργείο γιατί είναι εδώ οι κοινοτικοί! Το απόγευμα της επομένης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας ο γενικός γραμματέας και όταν τον ρωτήσαμε τι προέκυψε από τη συνάντησή του με τα τεχνικά κλιμάκια, μας απάντησε ότι δεν έγινε καμία συνάντηση. Φυσικά, ήταν ενήμερος για το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα μας. Του απαντήσαμε ότι δεν μας πείθει μ’ αυτή την προφορική διάψευση. Μέχρι τώρα, μολονότι υπήρξε το δημοσίευμά μας, επίσημη διάψευση δεν έχει γίνει. Φαίνεται, πάντως, ότι υπάρχει… χάσμα επικοινωνίας της πολιτικής ηγεσίας με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και δεν εξασφαλίζεται πάντα η ταυτότητα των απαντήσεων.
Στο σχέδιο της ΚΥΑ για το γιαούρτι, γράφουν ανοιχτά πλέον ότι στην παρασκευή γιαουρτιού θα χρησιμοποιείται γάλα, γενικά, και όχι νωπό γάλα. Επικαλούνται τον Κανονισμό 1308/2013, ενώ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Β. Αποστόλου (και όχι του Μ. Μπόλαρη) επικαλούνται την Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, γράφοντας: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥΠΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις: Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ… Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαϊου 2016» (η επισήμανση δική μας). Το Δελτίο Τύπου το σχολιάζουμε σε διπλανή στήλη.
Ο Β. Αποστόλου ισχυρίστηκε στις 5 Απρίλη, ότι οι «διαπραγματεύσεις» με τους τροϊκανούς συνεχίζονται, ενώ ο Χαρ. Κασίμης στις 6 Απρίλη, στην τηλεφωνική μας συνομιλία, άφησε να εννοηθεί ότι η «διαπραγμάτευση» ολοκληρώθηκε (προφανώς για να φανεί πειστικός στη διάψευση της συνάντησης). Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε πανικό μετά την αποκάλυψή μας ότι οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παράνομα, σε μαζική κλίμακα, εβαπορέ γάλα και πρωτεΐνη γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.