Την Tρίτη, 5 Απρίλη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων Χαρ. Κασίμης συναντήθηκε με τεχνικό κλιμάκιο του κουαρτέτου/τρόικας με θέμα τη νομιμοποίηση της παρασκευής γιαουρτιού με τη χρησιμοποίηση και εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Η χρησιμοποίηση πρωτεΐνης γάλακτος καθίσταται απαραίτητη στην εν λόγω βιομηχανική διαδικασία, γιατί το εβαπορέ γάλα διαλύεται σε διπλάσια ποσότητα νερού. Το εβαπορέ γάλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή όχι μόνο για-ουρτιού, αλλά όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα και γάλακτος που πωλείται ως νωπό.
Η χρήση εβαπορέ και πρωτεΐνης γάλακτος στην παρασκευή νωπού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ). Οι γαλακτοβιομηχανίες, όμως, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την απαγόρευση και χρησιμοποιούν μαζικά εβαπορέ γάλα και πρωτεΐνη γάλακτος με τη σιωπηρή συγκατάθεση όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, όλων των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τον Οκτώβρη του 2015, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου συγκρότησε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη σύνταξη νομικού κειμένου (νομοσχεδίου ή ΚΥΑ) για την παρασκευή γιαουρτιού και με τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Εχει συνταχθεί νομικό κείμενο, που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη και δόθηκε στα κλιμάκια των τροϊκανών για να πουν τον τελικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορία που κυκλοφόρησε, σ’ αυτό το νομικό κείμενο προτείνεται η αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού πρωτεΐνης γάλακτος. Δεν υιοθετούμε την πληροφορία, γιατί δεν την έχουμε επιβεβαιώσει, υπογραμμίζουμε όμως ότι οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν για την παρασκευή γιαουρτιού ποσοστά πρωτεΐνης γάλακτος υψηλότερα απ’ αυτά που αναφέρει η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.
Δεν αποκλείουμε να έχουν υπάρξει παρεμβάσεις/παράπονα από τους γαλακτοβιομήχανους προς τους τροϊκανούς, οι οποίοι τα υιοθέτησαν (καταπώς το συνηθίζουν) και γι’ αυτό ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τον Χαρ. Κασίμη, που είναι ο αρμόδιος για τη «διαπραγμάτευση». Φυσικά, η συνάντηση Κασίμη-τροϊκανών κρατήθηκε μυστική για να μην ξεσηκωθούν οι κτηνοτρόφοι. Η συνάντηση όμως πραγματοποιήθηκε και η πληροφορία μας είναι απολύτως σίγουρη.
Την ίδια μέρα, έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για την παρασκευή γιαουρτιού ο Β. Αποστόλου και όχι ο Μ. Μπόλαρης, που έχει την αρμοδιότητα για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και χειρίζεται μέχρι τώρα την υπόθεση. Με την ανακοίνωσή του ο υπουργός λέει μισές αλήθειες και πολλά ψέματα.
Είναι μισή αλήθεια ότι μόνο στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι μπορεί να παρασκευάζεται γιαούρτι και με άλλα είδη γάλακτος εκτός από νωπό (δηλαδή και με εβαπορέ). Αυτό το έχει ήδη δεχτεί ο Μ. Μπόλαρης υπογράφοντας το κείμενο που έφτιαξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Είναι ψέμα ο ισχυρισμός του Αποστόλου, ότι το εβαπορέ και άλλα είδη γάλακτος, (πέρα από το νωπό) χρησιμοποιούνταν εδώ και 25 χρόνια στα «επιδόρπια γιαουρτιού». Οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι κυβερνήσεις (και η σημερινή) κάνουν τα στραβά μάτια, με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι γαλακτοβιομηχανίες, όπως π.χ. η ΦΑΓΕ. Είναι τόσο το θράσος αυτής της γαλακτοβιομηχανίας, που διαφημίζει ότι παρασκευάζει γιαούρτι και με «Γάλα Αγελάδος Συμπυκνωμένο Απαχο»!
Και βέβαια, συνιστά ένα ακόμη κυβερνητικό ψέμα ο λεονταρισμός του Αποστόλου ότι θα εντατικοποηθούν οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο Β. Αποστόλου βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και δεκατέσσερις μήνες (με μικρό διάλειμμα την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης). Οι γαλακτοβιομηχανίες παρασκευάζουν ανενόχλητα «νωπό» γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα παραβιάζοντας τον ΚΤΠ κι αυτός «σφυρίζει κλέφτικα». Αμφιβάλλει κανείς ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο; Και για να τελειώνουμε, το υπουργείο οφείλει να εκδώσει ανακοίνωση και να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους και τον ελληνικό λαό για τα αποτελέσματα της μυστικής συνάντησης του γενικού γραμματέα Κασίμη με τους τροϊκανούς.
ΥΓ. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Β. Αποστόλου: με το προσωπικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε επιδιώκει να αποστασιοποιηθεί από τον Μ. Μπόλαρη και να κρατηθεί μακριά από το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει; Ματαιοπονεί. Αυτός είναι ο υπουργός, συλλογικές είναι οι ευθύνες.