Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν
  • Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη
  • Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Η ανισότητα στην υγεία και την περίθαλψη έχει τις ρίζες της στις κοινωνικές ανισότητες, στην ταξική κοινωνία
Υγεία

Κωστής Νικηφοράκις

Η ανισότητα στην υγεία και την περίθαλψη έχει τις ρίζες της στις κοινωνικές ανισότητες, στην ταξική κοινωνία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Ιούν 2006, 00:00
Η ζωή θα είναι ένα εμπόρευμα, εάν δεν καταργηθεί το καπιταλιστικό σύστημα, εάν δεν καταργηθούν οι εμπορευματικές σχέσεις παραγωγής.

Antonio Gramsi, 1918

Η αμαρτία μας, ότι θελήσαμε πολλά
Το έγκλημά μας, πράξαμε τόσο λίγα
Ας χαρακτεί στην πέτρα από πάνω
«υπήρξαν τίμιοι, μα απόντες».

Τάσος Λειβαδίτης
 
Υγεία: Ηθική υποχρέωση. Ετσι την χαρακτηρίζει ο Αγγλος φιλόσοφος Henry Spencer, τον ΧΙΧ αιώνα. Η υγεία, όμως, «υπόκειται» στους οικονομικούς και όχι στους ηθικούς νόμους. Κανένα φωτεινό «αστέρι» του καπιταλισμού δεν κατόρθωσε να κρύψει τη σχέση φτώχεια-αρρώστεια. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η υγεία είναι προσωπική υπόθεση.
Ας μας πουν όμως πρώτα για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ DALY και εισοδήματος (DALY: προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία). Ας μας πουν για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ επενδύσεων, συστημάτων υγείας και DALY. Π.χ. η Ιαπωνία έχει DALY 74 χρόνια και κατά κεφαλή εισόδημα 3223 δολ. και η Σιέρα Λεόνε 130 δολ. και 26 χρόνια DALY. Η χρηματοδότηση είναι μια άβυσσος. Αιθιοπία 4 δολ. ΗΠΑ 4187 δολ.
 
Η παγκοσμιοποίηση και ο νεοφιλελευθερισμός είναι τα πολιτικά και ιδεολογικά όργανα της ταξικής κυριαρχίας. Τα προνόμια στο κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές, εργασιακές σχέσεις, μεταφορά δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες) και η μείωση του δημόσιου χρέους με περιοριστικές πολιτικές στο χώρο των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση) είναι ο παράδεισος του κεφαλαίου.
 
Ας μας πουν γιατί στην Ευρώπη (ΕΕ) για το 2007-2012 αναλογούν 3 ευρώ για την κοινωνική πολιτική για κάθε πολίτη. Στη Γένοβα οι G8 αποφάσισαν να δώσουν 1,2 δισ. δολ. στις χώρες με AIDS, Tbc, χολέρα και άλλες μολυσματικές αρρώστειες. Ποσό που αντιστοιχεί στο 0,01 των δαπανών για την υγεία των χωρών αυτών. Στην Ουγκάντα π.χ.,πάσχουν από AIDS 1.000.000 άνθρωποι. Για μια στοιχειώδη φαρμακευτική παρέμβαση χρειάζονται 300 εκατ. δολ., όταν οι συνολικές δαπάνες για την υγεία είναι 280.000.000 δολ.
 
Στην παγκοσμιοποίηση της μιζέριας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ας αρχίζουμε να κτίζουμε την αλληλεγγύη και την εξέγερση. Σήμερα, ζούμε τη διάλυση του wellfare. Είναι δυνατόν να βάλουμε σαν στόχο ένα νέο Wellfare; Το κοινωνικό κράτος είναι ένα οικοδόμημα οικονομικό και πολιτιστικό. Το κοινωνικό κράτος δεν ήταν μια πολυτέλεια στα χρόνια των «παχιών αγελάδων», μα το οικονομικό μοντέλο με το οποίο βγήκε από την κρίση η Ευρώπη μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κοινωνικό κράτος δίνει εδώ και πολλά χρόνια τα δικά του αποτελέσματα. Σχεδόν μηδενική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μηδενικές συντάξεις, αύξηση της κοινωνικής φτώχειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρωταγωνιστή της καθολικότητας των κοινωνικών παροχών, έχουμε σήμερα 1.000.000 παιδιά που ζουν χωρίς σταθερή κατοικία, στους δρόμους, στους σταθμούς, σε χαρτόκουτες και στα παγκάκια. Το ίδιο στη Γαλλία και στην Ιταλία, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο Βασίλειο της Ευρώπης της ανταγωνιστικότητας και των λαστιχοποιημένων εργασιακών σχέσεων.
 
Για τα υπόλοιπα, φταίνε οι ταραξίες, οι εγκληματίες, αυτοί που αρνούνται το διάλογο της σύμπλευσης πλουσίων και φτωχών, χορτάτων εγκληματιών και πεινασμένων ανέργων. Μετά, φταίει η κοινωνία για τις ψυχικές παθήσεις, τα ναρκωτικά, την περιθωριοποίηση.
 
Το «τσουνάμι» της παγκοσμιοποίησης δολοφονεί κάθε χρόνο 10.000.000 παιδιά, κάτω των 5 ετών, από την πείνα, την έλλειψη νερού και από αρρώστειες που εύκολα (βλ. εμβολιασμοί) καταπολεμούνται. 850.000.000 άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από πείνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: αρρώστειες, χαμηλό προσδόκιμο ζωής. (F.A.O. στοιχεία 2005). Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Για την αρρώστεια-πείνα ποια πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία θα βγάλει το αντίστοιχο φάρμακο; Η υγεία είναι το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να μπορούν να έχουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Γη. Από τα 850 εκατ., τα 50 περίπου ζουν στις «αναπτυγμένες» χώρες τώρα. Αύριο, ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει ο Θεός «κεφάλαιο-κράτος».
 
Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί αυτή η κατεύθυνση των πολέμων, των στρατιωτικών δαπανών, του κυνηγιού των μαγισσών στις «θρησκείες», στους «τρομοκράτες», στους «ανυπάκουους». Επίσημα, στη χώρα μας το 22% είναι στα όρια της φτώχειας. 1.500.000 παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Αν σ’ αυτούς βάλεις και το χαράτσι για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, γίνεται κατανοητό ότι η κοινωνία των 4/5 είναι πραγματικότητα.

«Κοινωνικό κράτος στα όριά του»
 
Σε όλη την Ευρώπη το ζητούμενο είναι η διάλυσή του και η επιστροφή στον κοινωνικό δαρβινισμό και «ο σώζων εαυτώ σωθήτω». Τα συστήματα κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη αντιστοιχούσαν στα οικονομικά παραγωγικά μοντέλα των Ford-Taylor. Με την παγκοσμιοποίηση γκρεμίζεται ο συμβιβασμός μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Στο βωμό της ελεύθερης αγοράς «θυσιάζονται» τα μέχρι σήμερα «πρότυπα». Η καθολικότητα του Σκανδιναβικού, του Βίσμαρκ, του Γερμανικού, που απευθύνεται σε αυτούς που έχουν εργασία (Ασφαλιστικά Ταμεία) και το Μπέβεριτζ του Αγγλοσαξωνικού, που στόχευαν να μειώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ελεύθερης αγοράς.
 
Σήμερα είναι επιταχτική ανάγκη να ξαναδούμε μερικά πράγματα, όχι στη λογική του εφικτού ή ότι για την υγεία υπάρχουν πολλές πολιτικές, αλλά ότι υπάρχει μια και μόνη ρεαλιστική πρόταση.
 
Οτι η ιατρική εμπνέεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης που προάγει την υγεία για όλους και προπάντων γι’ αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη (φτωχούς, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, άστεγους, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, άτομα εξαρτημένα από ουσίες). Η ανισότητα στην υγεία και την περίθαλψη έχει τις ρίζες της στις κοινωνικές ανισότητες, στην ΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
 
Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, φτάνουμε στην εποχή της εμπορευματοποίησης της υγείας. Ξεχνούν οι εγκέφαλοι του κράτους του κεφαλαίου ότι η υγεία δεν είναι προϊόν ανταλλάξιμο που παράγει υπεραξία, αλλά είναι προϊόν αξίας χρήσης που είναι για όφελος όλης της κοινωνίας.
Οι έννοιες της καθολικότητας και της αλληλεγγύης πάνε περίπατο. Μπαίνουμε στην εποχή της προσφοράς και της ζήτησης, της πληρωμής με το κομμάτι. Γυρίζουμε στην εποχή του Μεσαίωνα, του ατομικισμού και της λογικής του κοινωνικού Δαρβινισμού.
 
Μέσα σε αυτή τη λογική αναπτύσσονται διάφοροι άτυποι ιοί, όπως εμπορευματοποίηση και νοσοκομεία-επιχειρήσεις με πρότυπο τον ανταγωνισμό. Χέρι φιλίας-βοηθείας και ταύτισης με τους μεγαλέμπορους της υγείας (Κοντομηνάς-Λιακουνάκος) και άλλοι μικρότεροι αλλά επίδοξοι μεγαλοκλινικάρχες. Δίπλα σ’ αυτούς υπάρχουν και οι φακελλάκηδες μέσα στα Νοσοκομεία. Εχουν ήδη αρχίσει να εκποιούν την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Η πρόταση Αλογοσκούφη για τη συγχρηματοδότηση άρα και συνεκμετάλλευση νέων Νοσοκομείων δείχνει τις προθέσεις τους. Θα ακολουθήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες που θα νοικιάζουν κρεβάτια από τα Νοσοκομεία, από την άλλη όμως και το Δημόσιο θα νοικιάζει κρεβάτια από το Ιδιωτικό (ΜΕΘ), που ήδη άρχισε.
 
Εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μας κάνουν τεταρτοκοσμικούς. Ο Θατσερισμός είναι ο πρώτος διδάξας. Ακολουθούν Μάαστριχ, Λισσαβόνα, Νταβός. Ολα τα καλά παιδιά είπαν και λένε yes sir στο κεφάλαιο. Βάζουν χέρι στις χρηματοδοτήσεις για την υγεία. Η χώρα μας με το 6% των συνολικών δαπανών είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Βέβαια, έχουμε άλλες πρωτιές: καταστολή, ανεργία, εξαθλίωση, Eurovision κ.λπ.
 
Με την περικοπή των δαπανών για την υγεία οδηγούμαστε στην ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του οικογενειακού γιατρού, του γιατρού εργασίας, της προληπτικής ιατρικής, των κέντρων υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, καλά στελεχωμένων.
 
Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναπτύσσεται η ρατσιστική αντίληψη ότι η υγεία είναι εμπόδιο για τις δημόσιες δαπάνες και την ανάπτυξη του κεφαλαίου (εννοούν βέβαια για ολυμπιακούς αγώνες και υποχρεώσεις για στρατιωτικές δαπάνες στην υπηρεσία αφανισμού χωρών του πλανήτη (Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία κ.λπ.). Την «οικονομία» τους τη βαφτίζουν «νοικοκύρεμα», αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό, λιτότητα προς όφελος του κράτους και του κεφαλαίου.
 
Μέσα σ’ αυτή τη λογική είναι και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, που έχουν αναλάβει εργολαβία και με βάρδιες να εφαρμόσουν στις πλάτες των λαών οι διάφορες κυβερνήσεις. Ετσι λοιπόν, περιγράφοντας την κατάσταση διαπιστώνουμε:
 
1) Ελλιπής χρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα περίθαλψης ώστε να μην υπάρχει καμία ελπίδα για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
2) Μειωμένη χρηματοδότηση για την κάλυψη των νοσοκομείων σε εφημερίες, με αποτέλεσμα να προχωρούν οι διοικήσεις σε περικοπές των προγραμμάτων, υπονομεύοντας έτσι την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.
3) Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό που καθημερινά αυξάνονται.
4) Ειδικευόμενοι γιατροί που μπαίνουν στο σύστημα για εκπαίδευση και κανείς δε νοιάζεται αν πράγματι εκπαιδεύονται, ποιο είναι το περιεχόμενο εκπαίδευσής τους και κανείς δεν ασχολείται με την τύχη τους μετά τη λήψη ειδικότητας. Τώρα βέβαια ανοίγει ένας άλλος Γολγοθάς. Η συμφωνία της κυβέρνησης, του ΠΙΣ και του μεγαλογιατρού Ράπτη (είναι παντός καιρού), το θέμα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης με την UEMS/UNION Europea-Medica Specializzati). Οι ειδικευόμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό credits προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις ειδικότητας. Ακόμη πιο μαύρες μέρες δηλαδή.
 
Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για δικαίωμα στην υγεία και πολιτική υγείας είναι σε αντίθεση με αυτούς που τα βλέπουν σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες. Οπως είναι και σε αντίθεση μ’ αυτούς που βλέπουν τη λύση του υγειονομικού συστήματος με τους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.

Φροντίδα για την υγεία και την ασφάλεια
 
Μπορούμε να διαχωρίσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες σε τέσσερις ομάδες συστημάτων υγείας.
 
1) Γερμανία-Γαλλία-Βέλγιο-Λουξεμβούργο, που στηρίζεται βασικά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και οι προσφερόμενες παροχές έχουν να κάνουν με το εισόδημα.
2) Αγγλία-Δανία-Ιρλανδία, που η χρηματοδότηση γίνεται με τρόπο μικτό (κρατικός προϋπολογισμός-ασφάλειες) παρέχοντας με τρόπο καθολικό υπηρεσίες.
3) Ιταλία-Ισπανία-Πορτογαλία-Ελλάδα: μικτό σύστημα
4) Γερμανία: Παίρνει η κεντρική εξουσία αρμοδιότητες για γιατρούς-νοσοκομεία-ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την είχαν τα κρατίδια (τέλος 10ετίας 70).
 
Ολλανδία: (μεταρρύθμιση Dekker). Τα ασφαλιστικά ταμεία αγοράζουν υπηρεσίες.
Ιταλία: Η αποκέντρωση οργανωτική και διαχειριστική με τον Νόμο 502/92 e, 517/93) έχει ένα χαρακτήρα περιφερειακό-νομαρχιακό. Το κράτος δίνει ένα ποσό μα η περιφέρεια μπορεί να βάζει φόρους.
Σήμερα είναι σε κρίση και τα συστήματα της ελεύθερης αγοράς και εκείνα που χαρακτηρίζονται εθνικά. Γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας κατάστασης που θέλει να αναμίξει (MIX) και να συνυπάρχουν οι ιδιωτικές ασφάλειες και ο κρατικός έλεγχος. Η διαπραγμάτευση και η ποιότητα, ο περιορισμός των δαπανών και η δήθεν ισότητα. Σήμερα όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν κοινά σημεία, όπως:
 
– Ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία-γιατροί-ειδικευμένα κέντρα) που έχουν μια πλατιά αυτονομία οργανωτική και διαχειριστική και εκείνων που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες (Contee στη Σουηδία, Αutorita Distrettual στην Αγγλία, ασφαλιστικοί οργανισμοί στην Ολλανδία), που πρέπει να κινηθούν στην αγορά διαλέγοντας εκείνες τις υπηρεσίες που προσφέρονται με λιγότερο κόστος.
 
– Η εισαγωγή των πριμ παραγωγής για νοσοκομεία και γιατρούς που έχουν σαν παραμέτρους την ποσότητα και την ποιότητα.
 
Στη Σουηδία και στα άλλα σκανδιναβικά κράτη ήδη λειτουργεί η μεταρρύθμιση των Saltman Evonoffer, του ανταγωνισμού μεταξύ των δημόσιων οργανισμών. Στην Αγγλία με τη μεταρρύθμιση του 1989 (Θάτσερ) ο ανταγωνισμός είναι και μεταξύ δημοσίου και ιδωτικού (Μίλλερ το 1997). Στην Ολλανδία υπάρχουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Ο πολίτης διαλέγει και εντάσσεται σε κάποιον και ανάλογα με τη συμφωνία του προσφέρει υπηρεσίες που αγοράζει από τους providers. Στην Ιταλία η νέα μεταρρρύθμιση κινείται στο δίπολο ανταγωνιστικότητα/ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια/ιδιωτικοποίηση). Τα νοσοκομεία θα μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν με την πώληση υπηρεσιών στους πολίτες ή τα Ταμεία.
 
Η μετατροπή σε επιχείρηση των Νοσοκομείων, με αυτονομία οργάνωσης και διαχείρισης, είναι πλέον πραγματικότητα. Η δημιουργία μιας αγοράς υπηρεσιών υγείας που εμπλέκονται-Νοσοκομεία-Ταμεία-γιατροί. Τα Νοσοκομεία θα μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν με την πώληση υπηρεσιών ή στους πολίτες ή τα Ταμεία και με φόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Σε αυτές τις χώρες είναι πιο εύκολος ο περιορισμός των δαπανών μέσα από τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού.
Δανία: Η κυβέρνηση χορηγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση (Contee) μια οροφή εξόδων, επιβάλλοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών (μέσος όρος νοσηλείας το 1983 11,5 ημέρες, ενώ το 1988, 8,6 ημέρες). Υπάρχει συμμετοχή από τη μεριά του αρρώστου.
 
Ιρλανδία: Εχει μειώσει τις δαπάνες. Προσφέρει ολική και δωρεάν περίθαλψη στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα (35% του πληθυσμού). Οι άλλοι διαχειρίζονται μόνοι τους το ζήτημα της περίθαλψης.
 
Αγγλία: Εχει περιορίσει τις δαπάνες της σε βάρος όμως της ποιότητας. Εχει μειώσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια. Εχουν επιβάλει στις φαρμακευτικές εταιρίες ένα καθορισμένο ποσοστό κέρδους και υπάρχει μαύρη λίστα για μερικά φάρμακα.
 
 Το κείμενο αυτό είναι αποσπάσματα από παρέμβαση σε διημερίδα της ΟΕΝΓΕ στη Θεσαλονίκη (31/3-1/4/06).
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Κωστής Νικηφοράκις

Πέμπτη, 9.6.06
Επόμενο άρθρο

Κωστής Νικηφοράκις

Τρίτη, 13.6.06

Σχετικά Αρθρα

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

Υγεία 16 Οκτ 2025, 19:16

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

Υγεία 15 Οκτ 2025, 14:33

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

Υγεία 14 Οκτ 2025, 20:43

152 ασθενείς σε ράντζα στο «Αττικόν» σε μια εφημερία!

Υγεία 30 Σεπ 2025, 11:26

Μονάρχη στο Παίδων «Π&Α Κυριακού» προσπαθεί να εγκαταστήσει ο αυτοκράτορας της Υγείας Γεωργιάδης

Ιταμό τελεσίγραφο Γεωργιάδη στο ΔΣ του Νοσοκομείου-Ιδρύματος

Υγεία 24 Σεπ 2025, 10:04

Καιάδας για τα άτομα με αναπηρία

Υγεία 1 Σεπ 2025, 14:13
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

Μαυριτανία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1863: Ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’.

1921: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκράντζο στη διάρκεια απόπειρας πραξικοπήματος.

1977: 220 νεκροί στη διάρκεια απεργιών σε εργοστάσιο ζάχαρης του Ελ Σαλβαδόρ.

1977: Βόμβες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στο Πασαλιμάνι και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

1977: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Μάρτιν Σλάιερ (RAF).

1983: Εκτελείται  ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ στη διάρκεια αιματηρού πραξικοπήματος από φράξια του κόμματός του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Κωστής Νικηφοράκις

    17Ν
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Εφετείο 17Ν
  • Κωστής Νικηφοράκις

    ΕΛΑ
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Κωστής Νικηφοράκις

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Κωστής Νικηφοράκις

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Κωστής Νικηφοράκις

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Κωστής Νικηφοράκις

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Κωστής Νικηφοράκις

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Κωστής Νικηφοράκις

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Κωστής Νικηφοράκις

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Κωστής Νικηφοράκις

    Ποιοι είμαστε
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Κωστής Νικηφοράκις

    Επικοινωνία
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Κωστής Νικηφοράκις

    Όροι χρήσης
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Κωστής Νικηφοράκις

    Ποιοι είμαστε
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Κωστής Νικηφοράκις

    Επικοινωνία
  • Κωστής Νικηφοράκις

    Κωστής Νικηφοράκις

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo