«Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων μας δόθηκαν σήμερα και αφορούν τον έλεγχο δειγμάτων συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης και γάλακτος βρεφικής ηλικίας σε σκόνη. Από αυτά προκύπτει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό αφού τα προϊόντα αποδεικνύονται ασφαλή».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) με Δελτίο Τύπου στις 11 Νοέμβρη, αναφερόμενος στο νέο διατροφικό σκάνδαλο με την ανακάλυψη ολλανδικών κτηνοτροφικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα διοξίνης. Ολοι, λοιπόν, μπορούμε να καταναλώνουμε ήσυχοι τα συγκεκριμένα προϊόντα, διότι ο ΕΦΕΤ λειτουργεί σαν φύλακας άγγελός μας. Μπορούμε να ταϊζουμε άνετα ακόμα και τα βρέφη. Ουδείς λόγος ανησυχίας.
Είναι έτσι; Ας θέσουμε μερικά ερωτήματα και ας δούμε τις απαντήσεις.
Πότε άρχισε ο ΕΦΕΤ να κάνει ελέγχους; «Από το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, που ενημερώθηκε μέσω του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης της ΕΕ», μας πληροφορεί το ίδιο Δελτίο Τύπου. Ας δεχτούμε ότι ξεκίνησε απόγευμα (αλήθεια, έχει stand by απογευματινή βάρδια;), γιατί η ουσία δεν βρίσκεται στη μισή μέρα. Πότε, όμως, δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Στις 3 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ολόκληρους μήνες πριν, και η ολλανδική κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμιά ειδοποίηση. Γιατί, λοιπόν, ο ΕΦΕΤ δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό, ότι, ξέρετε, επί τρεις μήνες κοιμόμασταν όλοι τον ύπνο του δικαίου και καταναλώναμε κρέας και γάλα που ενδεχομένως ήταν μολυσμένο με διοξίνη;
Στις 3 Αυγούστου εντόπισαν το πρόβλημα οι ολλανδικές αρχές. Τότε, όμως, προέκυψε; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι είναι έτσι, όταν έχουμε ως δεδομένο ότι οι Ολλανδοί το έκρυψαν μέχρι να ξεφορτωθούν όλες τις παρτίδες γάλακτος και κρέατος που είχαν ήδη παραχθεί; Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό; Να πει, δηλαδή, ότι, ξέρετε, δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα.
Πώς έκανε τους ελέγχους στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ; Είχε στοιχεία για τις παρτίδες που είχαν εισαχθεί στο διάστημα 3 Αυγούστου – 2 Νοέμβρη και ήξερε σε ποια ακριβώς παρτίδα ανήκει το κάθε δείγμα που πήρε για έλεγχο μετά τις 2 Νοέμβρη; Ηταν οι παρτίδες διακριτές στις αποθήκες των εισαγωγέων, των χοντρεμπόρων, των ενδιάμεσων εμπόρων, των λιανοπωλητών; Θα μας απαντήσει ποτέ σ’ αυτό το ερώτημα; Οχι, βέβαια, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι οι παρτίδες ανακατεύονται και κανείς δεν μπορεί να βρει άκρη. Παίρνουν απλά κάποια τυχαία δείγματα κι αυτό είναι όλο. Δεν έχουν καν τη λίστα με τις 140 φάρμες που η ολλανδική κυβέρνηση έβαλε σε καραντίνα.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί και χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ζωοτροφή, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση διοξινών σε δύο ολλανδικές φάρμες», καταλήγει το ίδιο Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ. Η συγκεκριμένη ζωοτροφή ήταν υποπροϊόντα από εργοστάσια επεξεργασίας πατάτας, που μολύνθηκαν με διοξίνη, επειδή άλλαξε η μέθοδος διαλογής της πατάτας και χρησιμοποιήθηκε άργιλος μολυσμένη με διοξίνη. Εμείς δεν έχουμε τη διάθεση να διαψεύσουμε τον ΕΦΕΤ σ’ αυτό, μολονότι δεν αποδεχόμαστε καμιά από τις διαβεβαιώσεις που δίνει. Ψάχνουμε και θα δούμε αν εισάγονται ή όχι τέτοιες ζωοτροφές. Ομως δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο στη συγκεκριμένη ζωοτροφή ούτε γενικά στις ζωοτροφές το πρόβλημα. Είναι και στα προϊόντα που παράγονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, αν η μολυσμένη άργιλος χρησιμοποιήθηκε μόνο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο επεξεργασίας πατάτας ή και σε άλλα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για διατροφή του ανθρώπου ή για ζωοοτροφές (όχι μόνο από πατάτες). Κανείς δεν ξέρει αν μολύνθηκε μόνο η πατατόφλουδα και όχι και η ψύχα της πατάτας.
Ιδού πώς έκλεινε η Γενική Διεύθυνση Προστασίας της Υγείας και του Καταναλωτή της Κομισιόν στο σημείωμα άμεσης προειδοποίησης που εξέδωσε στις 2.11.2004:
«Ερώτηση προς τη Γερμανία:
Οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας παρακαλούνται να μας εφοδιάσουν άμεσα με τα στοιχεία για τη διανομή της μολυσμένης αργίλου σε άλλες βιομηχανίες επεξεργασίας πατάτας στην Ολλανδία και στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ (και ενδεχομένως σε τρίτες χώρες). Είναι πιθανό παρόμοια προβλήματα να έχουν δημιουργηθεί και αλλού. Είναι επίσης σημαντικό να προμηθευτούμε με τα στοιχεία διανομής της μολυσμένης αργίλου σε άλλες εταιρίες επεξεργασίας τροφίμων και βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών».
Δηλαδή, οι ίδιες οι υπηρεσίες της ΕΕ είχαν μεσάνυχτα και ψάχνονταν όχι μόνο για τις βιομηχανίες επεξεργασίας πατάτας που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν τη μολυσμένη άργιλο, αλλά και για άλλες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών. Φοβούνταν, δηλαδή, ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και άλλες ζωοτροφές (όχι μόνο υποπροϊόντα πατάτας), αλλά και τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Ο ΕΦΕΤ όλα αυτά τα κάνει γαργάρα. Αφήνει τον ελληνικό λαό σε πλήρη άγνοια. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά διαβεβαιώνει ότι έκανε ελέγχους και τα βρήκε όλα εντάξει. Γιατί αυτή η συμπεριφορά; Η απάντηση νομίζουμε ότι είναι απλή. Ο ΕΦΕΤ κάθε άλλο παρά φύλακας-άγγελος της υγείας του ελληνικού λαού είναι. Είναι ένας μηχανισμός προστασίας των καπιταλιστών και συγκάλυψης του συνεχούς διατροφικού σκανδάλου. Ανίκανος έτσι κι αλλιώς να λειτουργήσει ως ελεγκτικός μηχανισμός, έστω και στοιχειωδώς, έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο της παραπλάνησης του ελληνικού λαού, για να καταναλώνει αυτός ανυποψίαστος τη σαβούρα, τη σαπίλα και τον «καρκίνο» που του πουλούν οι εγκληματίες καπιταλιστές.