Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη
  • Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 30 Μάη
  • Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
  • Follow the money
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Διεθνές παράδειγμα προς αποφυγήν η Ελλάδα στη διαχείριση των μινκ
Αγροτικά Υγεία

Διεθνές παράδειγμα προς αποφυγήν η Ελλάδα στη διαχείριση των μινκ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Δεκ 2020, 21:20

Σχολιάζοντας e-mail της σουηδικής κτηνιατρικής υπηρεσίας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), σχετικό με τη διαχείριση που κάνει η σουηδική κυβέρνηση στα εκτροφεία μινκ της χώρας, όπου βρέθηκαν μινκ και άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, και διαπιστώνοντας ότι η διαχείριση της Σουηδίας είναι ίδια μ’ αυτή που έγινε στην Ελλάδα, το ProMED* (PROgram for Monitoring Emerging Diseases), Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), παρουσιάζει την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν και προβλέπει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι και στη Σουηδία θα συμβούν τα ίδια με την Ελλάδα.

Η Σουηδία ακολούθησε την ίδια τακτική με την Ελλάδα. Στους φάρμερ της επιτράπηκε να θανατώσουν και να γδάρουν τα νεαρά ζώα, ώστε να εκμεταλλευτούν τη γούνα, και οι αρχές δηλώνουν ότι θα… επιτηρούν τα εναπομείναντα στις φάρμες ζώα αναπαραγωγής. Γι’ αυτό και το ProMED σχεδόν προεξοφλεί ότι και στη Σουηδία θα γίνει ό,τι έγινε στην Ελλάδα (και προηγουμένως στη Δανία). Μόνο που η δανική κυβέρνηση πήρε την πολιτικά και οικονομικά δύσκολη απόφαση να θανατώσει όλα τα ζώα. Δεκαεπτά εκατομμύρια μινκ, το μεγαλύτερο πληθυσμό γουνοφόρων ζώων στην Ευρώπη.

Για ποιο λόγο πήρε αυτή την απόφαση η δανική κυβέρνηση; Επειδή ο κοροναϊός SARS-CoV-2 πέρασε αρχικά από τους ανθρώπους (ιδιοκτήτες και εργάτες στις φάρμες) στα μινκ, μεταλλάχτηκε στα ζώα και άρχισε να περνά ως μεταλλαγμένο στέλεχος σε ανθρώπους: στη Δανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει καμιά σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού κατά τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο και τη διαδρομή του από χώρα σε χώρα, αλλά είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς αφορά την πρωτεΐνη της ακίδας (S) του κοροναϊού. Αν υπάρξει διάδοση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους (στέλεχος μινκ το ονομάζουν οι επιστήμονες) στην ανθρώπινη κοινότητα, θα τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς τα έτοιμα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στοχεύουν στην ακίδα του κοροναϊού και έτσι έχουν σχεδιαστεί. Κάνουν τόση φασαρία για το νέο στέλεχος που ανιχνεύτηκε στη Βρετανία, βάζοντας ένα επιστημονικό ζήτημα στην εργαλειοθήκη του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, και την ίδια στιγμή… μούγκα στη στρούγκα για την επικίνδυνη μετάλλαξη που περνά από τα μινκ στον άνθρωπο.

Αυτός είναι ο λόγος που η δανική κυβέρνηση φοβήθηκε και διέταξε να σταματήσει στην ουσία η εκτροφή μινκ όσο κυκλοφορεί ο SARS-CoV-2. Στην Ελλάδα, όμως, παρά το άγριο «κράξιμο» από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, εξακολουθούν να κρατούν το τεράστιο αυτό ζήτημα κυριολεκτικά θαμμένο, μη τυχόν και ενοχλήσουν τα μεγάλα συμφέροντα (εκτροφείς, εμπόρους, τη μοναδική βιομηχανία ζωοτροφών) στη Δυτική Μακεδονία. Γι’ αυτό και απαιτείται να δοθεί η μεγαλύτερη δημοσιότητα σ’ αυτή την υπόθεση με τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η σουηδική ενημέρωση στον ΟΙΕ

[Ενα e-mail από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Σουηδίας προς το Τμήμα Πληροφοριών του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, με ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου 2020]:

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει επιτήρησης στις φάρμες μινκ της Σουηδίας, τo Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Σουηδίας (SVA) επιβεβαίωσε 3 περαιτέρω περιστατικά μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας, στην κομητεία Μπλεκίνγκε.

Ολα τα εκτροφεία στα οποία έχουν βρεθεί κρούσματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή με το πρώτο εντοπισθέν κρούσμα, στην οποία βρίσκονται περίπου οι 20 από τις 40 φάρμες μινκ της Σουηδίας. Συνολικά στη Σουηδία, έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 13 εκτροφεία. Δεν έχει αναφερθεί αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα συνεπεία των κρουσμάτων στα εκτροφεία.

Η επιτήρηση, η οποία άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου 2020, βασίζεται στα νεκρά μινκ (στόχος είναι τα 5 μινκ ανά εβδομάδα και εκτροφείο), τα οποία δηλώνονται στο Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Σουηδίας (SVA), και περιλαμβάνει όλα τα εκτροφεία της χώρας. Στο SVA λαμβάνονται δείγματα με επίχρισμα από τη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα και αναλύονται με τη μέθοδο real time PCR. Τα θετικά δείγματα από κάθε εκτροφείο αναλύονται περαιτέρω επί τη βάσει της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.

Περιορισμοί των μετακινήσεων και αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας έχουν επιβληθεί, όχι μόνο στα εκτροφεία στα οποία έχουν βρεθεί κρούσματα, αλλά σε όλα τα εκτροφεία μινκ της Σουηδίας.

Ιδιαίτερα, η Σουηδία έλαβε προς το παρόν την απόφαση να μη θανατώσει όλα τα ζώα στα μολυσμένα εκτροφεία. Ο πληθυσμός των μινκ στην Σουηδία είναι μικρός, περίπου 600.000 ζώα, από τα οποία γύρω στο 80% (γύρω στις 480.000) είχε ή επρόκειτο να θανατωθεί για την παραγωγή γούνας, στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020. Βάσει τούτου, κρίθηκε ότι μια απόφαση για θανάτωση και άλλων ζώων, θα είχε περιορισμένη επίδραση και δεν θα επιτάχυνε τη διαδικασία μείωσης του αριθμού των ευάλωτων ζώων.

Η θανάτωση και η εκδορά των μινκ έχει σχεδόν τελειώσει και θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Μόλις ολοκληρωθεί η εκδορά, θα απομένουν μόλις 100.000 εκτρεφόμενα μινκ στα εκτροφεία της Σουηδίας. Πιθανή ενδεχόμενη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του SARS-CoV-2 στα εναπομείναντα εκτρεφόμενα μινκ θα παρακολουθείται με ορολογικά και ιολογικά δείγματα κατά τους επόμενους μήνες.

Μέσω της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, έχει ιδρυθεί ένα σύστημα παρακολούθησης που στοχεύει στην ανίχνευση ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με μινκ (ιδιοκτητών εκτροφείων μινκ και των οικογενειών τους, όπως επίσης και του προσωπικού), προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο και αντιθέτως, και να καταστεί περαιτέρω δυνατή η παρακολούθηση της πιθανής εξέλιξης του ιού, που σχετίζεται με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ. Συλλεγέντα από θετικά ανθρώπινα κρούσματα δείγματα στις μολυσμένες κοινότητες θα εξετάζονται περαιτέρω βάσει της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.

Μέχρι στιγμής, όλες οι ακολουθίες στελεχών του SARS-CoV-2 που έχουν ανιχνευθεί από μινκ και ανθρώπους στα μολυσμένα εκτροφεία, ομαδοποιούνται και ανήκουν στη γενεαλογική σειρά Β1.1.39. Καμία από τις περιγραφόμενες μεταλλάξεις των αμινοξέων στην πρωτεΐνη της ακίδας, όπως περιγράφονται στα πρόσφατα κρούσματα SARS-CoV-2 σε μινκ στη Δανία, δεν έχει εντοπιστεί προσώρας στο γονίδιο της ακίδας των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε μινκ στη Σουηδία.

Οι ως άνω πληροφορίες μεταβιβάστηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, στο πλαίσιο του Άρθρου 1.1.6. του Κώδικα Υγείας Χερσαίων Ζώων, προκειμένου να παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες, προκύπτουσες από επί τόπου παρατήρηση, ώστε να επιτρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων να έχει εναργέστερη εικόνα ως προς το ποια είδη ζώων είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση και εξ ού ενδέχεται να εμπλακούν στην επιδημιολογία της ασθένειας στους ανθρώπους (βλ. σχόλιο).

[Εκ μέρους του Επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σουηδίας και αντιπροσώπου του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, Δρ. Χάκαν Χένρικσον, Λένα Χέλκβιστ Μπιόρνεροτ, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σουηδίας].

Το επιστημονικό σχόλιο του ProMED

[Η αναφορά στο Αρθρο 1.1.6. του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, η οποία περιλαμβάνεται στην ως άνω έκθεση της Σουηδίας, σημαίνει ότι η COVID-19 στα μινκ της Σουηδίας δεν λογίζεται «αναδυόμενη ασθένεια». Το συμπέρασμα βασίζεται στη δήλωση ότι δεν έχει εντοπιστεί -κατά τον χρόνο υποβολής της έκθεσης- σε εκτροφεία μινκ στη Σουηδία, μετάδοση σε μινκ ή ανθρώπους των μεταλλάξεων των αμινοξέων στην πρωτεΐνη της ακίδας, όπως ανιχνεύτηκαν πρόσφατα στους SARS-CoV-2 στα μινκ της Δανίας, που σημαίνει ότι μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 στη Σουηδία δεν είχε αναφερθεί μετάδοση από τα μινκ στους ανθρώπους (20201218.8027113)].

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα υπέβαλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων στις 03 Δεκεμβρίου 2020 μία γραπτή αναφορά με παρεμφερή μορφή (20201208.80026360), δείχνοντας ότι δεν εντοπιζόταν η υπ’ αριθμόν Υ453F μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, ονομαζόμενη ως μετάλλαξη σχετιζόμενη με τα μινκ, κατά τη στιγμή της αναφοράς, συνεπεία δε τούτου εστάλησαν οι ως άνω πληροφορίες στο πλαίσιο του Αρθρου 1.1.6. του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων, όπως συμβαίνει με την αναφορά της Σουηδίας.

Εντούτοις, 2 εβδομάδες αργότερα, η Ελλάδα ανέφερε την ανακάλυψη της υπ’ αριθμόν Υ453F μετάλλαξης των μινκ σε 5 αλληλουχίες γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους που σχετίζονται με τα μινκ, καθώς και σε μινκ σε ένα εκ των εκτροφείων που ελέγχθησαν. Αυτό συνακόλουθα ανάγκασε την Ελλάδα να υποβάλει άμεση αναφορά σχετικά με την COVID-19 στα μινκ ως « αναδυόμενη ασθένεια», κατά το άρθρο 1.1.4 του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (20201218.8027113).

Πρόκειται η βιομηχανία μινκ της Σουηδίας να υποστεί παρόμοια εμπειρία; Τα τελικά αποτελέσματα της επιτήρησης σε εθνική κλίμακα στη Σουηδία στα εκτροφεία των μινκ και στους σχετιζόμενους ανθρώπους, ανιχνεύοντας ή αποκλείοντας μεταλλάξεις στα μινκ, αναμένονται.
Home - ProMED - ProMED1-mail (1)

ΥΓ. Δημοσίευμα για τα μινκ και τον κίνδυνο από τη μετάλλαξη της ακίδας του κοροναϊού, δημοσίευσε στις 20 Δεκέμβρη ο Ημεροδρόμος, με στοιχεία από το ρεπορτάζ του eksegersi.gr και αναφορά στην πηγή.

* Το ProMED είναι ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), το οποίο εμφανίστηκε το 1994 ως υπηρεσία (πλατφόρμα) Διαδικτύου για τον εντοπισμό ασυνήθιστων συμβάντων υγείας, που σχετίζονται με αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες και τοξίνες που προσβάλλουν ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η Διεθνής Εταιρία Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID) ιδρύθηκε το 1986 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, των ΜΚΟ και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Εχει πάνω από 80.000 μέλη σε περισσότερες από 201 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εκτύπωση 🖨
ProMED ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΜΙΝΚ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔ. Κουφοντίνας: Τιμή και δικαίωση για έναν πολιτικό κρατούμενο…
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη

Επλήγη για πρώτη φορά και η Αρκαδία (δύο εστίες μέχρι στιγμής)

Αγροτικά 30 Μάι 2026, 10:45

Για τα μάτια της Σταμάτας…

Υγεία 29 Μάι 2026, 12:22

Eξαρση γαστρεντερίτιδας στο «Αττικόν» – Πώς θα σταματήσει όταν οι ασθενείς είναι σε ράντζα και δεν έχουν ούτε τουαλέτα;

Υγεία 28 Μάι 2026, 09:19

Aμα έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» γίνεσαι και πρωταθλητής στο… άλμα εις ύψος

«Αττικό»: Τοποθέτηση τομεάρχη με παράκαμψη δεκάδων εργαζόμενων

Υγεία 27 Μάι 2026, 19:12

Με τον εμβολιασμό (στη ζούλα) των αιγοπροβάτων η Ελλάδα έγινε ενδημική χώρα για τον ιό της ευλογιάς

Αγροτικά 26 Μάι 2026, 10:21

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

Υγεία 21 Μάι 2026, 13:06
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη

Επλήγη για πρώτη φορά και η Αρκαδία (δύο εστίες μέχρι στιγμής)

30 Μάι 2026, 10:45
Καταστολή

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

30 Μάι 2026, 08:45
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

30 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

30 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

29 Μάι 2026, 20:55
Κόντρες

Follow the money

29 Μάι 2026, 20:41
Διεθνή

Times of Israel: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η σιωνιστική οντότητα

29 Μάι 2026, 14:04
Υγεία

Για τα μάτια της Σταμάτας…

29 Μάι 2026, 12:22
Διεθνή

Το Ιράν έχει κερδίσει τον πόλεμο. Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την ώρα του απολογισμού

Η ισορροπία δυνάμεων έχει μεταβληθεί και τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν θα αποδεχτούν πλέον μια περιφερειακή τάξη που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

29 Μάι 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάη

29 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κατέρρευσε το στημένο κατηγορητήριο εναντίον των συλληφθέντων στις 6 Μάρτη του 2021

28 Μάι 2026, 19:00
Η παπάρα

Eνας ακούραστος φιδέμπορας

28 Μάι 2026, 18:39
Διεθνή

«Ελεύθεροι και δυνατοί, όχι άθλιοι σκλάβοι»

28 Μάι 2026, 13:03
Καταστολή

Λαθροχειρία συνηγόρου υπεράσπισης των βασανιστών του γιου του καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

28 Μάι 2026, 11:41
Υγεία

Eξαρση γαστρεντερίτιδας στο «Αττικόν» – Πώς θα σταματήσει όταν οι ασθενείς είναι σε ράντζα και δεν έχουν ούτε τουαλέτα;

28 Μάι 2026, 09:19
Πολιτισμός

ΑΠΟΨΕ | Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ «Αγκάθια και γαρύφαλλα»

Στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα), στις 8 μμ

28 Μάι 2026, 06:19
Παιδεία

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

28 Μάι 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάη

28 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Νέα κουτουλιά του δάμαλου στα μαλακά του Κούλη

27 Μάι 2026, 23:23
Καταστολή

Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Δίκη αύριο στο ΙΑ Μονομελές (Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 12)

27 Μάι 2026, 22:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

1941: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1951: Καταστέλλεται κίνημα αξιωματικών της δεξιάς στρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ.

1969: Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

1972: 25 νεκροί και 72 τραυματίες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ από επίθεση Ιαπώνων – μελών της οργάνωσης “Στρατός Ερυθρού Αστέρα” που συνδέεται με την PLO.

1977: Συλλαμβάνεται ο εν ενεργεία ανθυπίλαρχος Γ. Διαμαντής για ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο με βουλγαρικά βιβλία στην Ασκληπιού.

2006: Ο Επαναστατικός Αγώνας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο σπίτι του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Την ανάγκη να υπάρξει μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. «Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, η βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι, με ελέγχους και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημειώνοντας όμως ότι σε μια ελεύθερη οικονομία οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ή και δεν τα βγάζει καθόλου πέρα». «Δεν λέει κανείς να μην κερδίζουν οι επιχειρήσεις, γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις πηγαίνουν μπροστά όταν έχουν κέρδος. Αλλά μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Καλά, αυτός δεν είναι που ως τώρα έχει «υπογράψει» κάμποσες «εθνικές συμφωνίες μείωσης των τιμών»; Αυτός είναι, δεν κάνετε λάθος. Μα αφού έχουν ήδη συναφθεί τέτοιες συμφωνίες, γιατί χρειάζεται και άλλη μία; Πώς αλλιώς θα κάνει ντόρο ο πολιτικός σαλταδόρος και γυρολόγος κομμάτων; Φίδια πουλούσε τις προηγούμενες φορές, φίδια πουλάει και τώρα. Κι ένας φιδέμπορας της αστικής πολιτικής δεν κουράζεται ποτέ. Πουλάει φίδια στο «λαουτζίκο» και την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους καπιταλιστές, τους στυλοβάτες της «πατρίδας»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo