Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
  • O μεγαλύτερος τίτλος τιμής
  • Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους
  • ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
  • Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια
  • Σαν σήμερα 22 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα πλήξει η αστική παραφιλολογία
Πολιτική

Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα πλήξει η αστική παραφιλολογία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Νοέ 2024, 14:56

Τι χαρά ήταν αυτή του Φάμελλου έξω από την Κουμουνδούρου; Δεν ήταν μόνο η συνεχής επανάληψης της λέξης «χαρά» και των παραγώγων της, ήταν και το πρόσωπό του που έλαμπε σαν να εκλέχτηκε μόλις πρωθυπουργός. Δεν νομίζουμε πως ήταν προσποιητή η χαρά. Ολοι αισθάνονταν ανακουφισμένοι. Ο σκέτος έφτιαξε δικό του κόμμα, ο Πολάκης ικανοποιήθηκε με το 43+% και αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο, ο Τσίπρας πήγε και ψήφισε, τι άλλο να ζητήσουν σ’ αυτή τη φάση;

Στην πραγματικότητα, η χτεσινή διαδικασία ήταν η συνέχεια του… πολιτικού πολιτισμού που έδειξαν στο ντιμπέι(τ). Μπροστά στις κάμερες ήταν φανερό πως όλοι τους επεδίωκαν το «πάμε να ψηφίσουμε, να τελειώνουμε». Στόχος τους ήταν να ξεφορτωθούν τον Κασσελάκη. Από τη στιγμή που το κατάφεραν, αδιαφορώντας για καταστατικά και άλλες τέτοιες… λεπτομέρειες, ήταν σαφές πως όλοι ήθελαν έναν πρόεδρο ενωτικό και τέτοιος ήταν ο Φάμελλος και όχι ο Πολάκης.

Ο Πολάκης ήθελε μόνο να καταγράψει εσωκομματική δύναμη, για να μην του λένε οι άλλοι πώς «θα τα λέει». Από τη στιγμή που το πέτυχε, δεν είχε καμιά όρεξη να πάει σε δεύτερο γύρο, όπου μπορεί και να κέρδιζε, δεδομένοι ότι οι δικοί του ψηφοφόροι είναι πιο «σκληροπυρηνικοί» και μπορεί να έδειχναν μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Φάμελλου. Με τη δήλωσή του χτες το βράδυ ξεκαθάρισε πως έχει τον μισό ΣΥΡΙΖΑ και πως θα συνεχίσει να λέει όσα έλεγε ως τώρα, για να τα κάνει πλειοψηφικά μέσα στο κόμμα του.

Δε θα σχολιάσουμε, βέβαια, τους ελάχιστα πάνω από 70.000 που παρουσίασαν ως ψηφίσαντες. Εχουμε ξαναγράψει ότι σ’ αυτές τις διαδικασίες οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι και βγάζουν ό,τι αποτέλεσμα θέλουν. Τους 70.000 είχαν βάλει (άτυπα) ως στόχο και τους… έπιασαν. Αν ανακοίνωναν τους διπλάσιους, όσους είχαν ανακοινώσει πως ψήφισαν στην εκλογή του Κασσελάκη το 2023, δεν θα τους πίστευε κανένας. Αρκέστηκαν, λοιπόν, στο… πτωχό πλην έντιμο 70.000, παρουσιάζοντάς το σαν μεγάλη δική τους επιτυχία και ταυτόχρονα σαν  αποτυχία εκείνων που οργάνωναν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν έλειψαν και οι γραφικότητες, όπως εκείνοι οι πέντε όλοι κι όλοι νεολαίοι που συνόδευσαν τον Φάμελλο από το προσωπικό του γραφείο στην Κουμουνδούρου, φωνάζοντας: «Μέχρι το Μαξίμου ακούστε το καλά, δε θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά»! ‘Η η επινίκια φωτογραφία, με τον Παππά, τον αρχιμανδρίτη, να σπεύδει και να «παλουκώνεται» δίπλα στον Φάμελλο, μη τυχόν και τον καλύψει ο ψηλός Πολάκης. Χωρίς να έχει καμιά ιδιότητα, πέραν αυτής του προσωρινού προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου τον τοποθέτησε ο Κασσελάκης, «αποκεφαλίζοντας» τον Φάμελλο! Για ποιο ακριβώς λόγο καμάρωνε δεν μπορεί να σκεφτεί ο… κοινός νους, όμως ποτέ ο κοινός νους δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος της διανόησης του αρχιμανδρίτη της συριζοκαμαρίλας.

Μια μέρα πριν τις συριζοεκλογές, ο Κασσελάκης έστηνε την αμερικανιά του στο θέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη. Ψόφια πράγματα. Ενα μάτσο σούργελα να φωνάζουν… «νάτος ο πρωθυπουργός»! Και οι λογογράφοι να προσπαθούν να παρουσιάσουν τον… σκέτο σαν βαθύ γνώστη της ελληνικής ιστορίας, γράφοντάς του ατάκες όπως: «Η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη, το βενιζελικό κίνημα, οι αγωνιστές της εξορίας, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μανώλης Γλέζος, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η γενιά του Πολυτεχνείου, το πρώτο κοινωνικό κράτος και η εθνική συμφιλίωση το 1981, το πρώτο μαζικό αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015. Ολα αυτά αποτελούν τη δική μας συλλογική μνήμη». Ας τον ρωτήσει κάποιος στην επόμενη συνέντευξή του τι ήταν «η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη» κι αν δεν απαντήσει «η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ», να μας τρυπήσετε τη μύτη που λέει ο λόγος.

Αυτή τη στιγμή το μόρφωμα Κασσελάκη (ΚΙΔΗ) έχει πέντε βουλευτές (Τζάκρη, Χρηστίδου, Πούλου, Αυλωνίτης, Μάλαμα). Ο Πέτρος Παππάς ήταν στο Λονδίνο γιατί βρίσκεται ακόμα σε… «πολιτική περισυλλογή» (το ερώτημα είναι: έχει κάνει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ ή ακόμα το παλεύει;). Αντε να φύγει και ο Σαρακιώτης και να γίνουν έξι. Να βάλουμε και τον Γαβρήλο; Φτάνουμε τους εφτά. Μένει ο ναυαρχούκος. Αυτός μπορεί να μην άκουσε αλλά είδε τον Τσίπρα να πηγαίνει και να ψηφίζει για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, Ο Τσίπρας στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ο ναυαρχούκος ή μένει ή φεύγει, παραδίδοντας πρώτα την έδρα επικράτειας, για την οποία δεν κόπιασε κυνηγώντας το σταυρό, αλλά την πήρε δώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έδρα του κόμματος που προέκυψε από το πανελλαδικό ποσοστό του.

Τον έχουμε ικανό να υποστεί το ξεφτιλίκι να μην παραδώσει την έδρα, αν πράγματι πιστεύει ότι το ΚΙΔΗ δε θα καταλήξει ΚΗΔΕΙΑ. Αν με τη δική του έδρα οι σκέτοι φτάσουν τους οχτώ, έχουν ελπίδες να στήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Υπάρχει το δίδυμο γιου και μάνας που έφυγαν από το κόμμα της καρδούλας, που «παζαρεύεται» για ένταξη. Ολα όμως προϋποθέτουν ότι θα φύγουν τρεις ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (Σαρακιώτης, Γαβρήλος, ναυαρχούκος). Και δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα φύγουν. Δε θα ήταν λογικό να έχουν ήδη φύγει και να είναι στη φιέστα ίδρυσης του σκέτου ΚΙΔΗ;

Θεωρητικά, τώρα, υπάρχουν τρία μορφώματα που θα διεκδικήσουν τις ψήφους που έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΔΗ, ΝΕΑΡ. Ποιος λέει, όμως, ότι τα τρία μορφώματα είναι «ισότιμα» και -κυρίως- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ±20% για να το μοιραστούν; Οι της ΝΕΑΡ δεν κατάφεραν να πιάσουν 3% στις ευρωεκλογές. Το ΚΙΔΗ θα είναι ένα σούργελο.  Απορεί κανείς πόσο μπορεί να συνεχίσει έτσι. Μια, δυο, τρεις, στο τέλος τα βαριέται τα καραγκιοζιλίκια ο ψηφοφόρος. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στις συνθήκες νέας πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού. Εδώ έγινε αρχηγός κόμματος εξουσίας ο Καμμένος και μπήκε στη Βουλή ο Λεβέντης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έμειναν οι παλιοί, οι… σοβαροί συριζαίοι, που πήραν και την κομματική περιουσία. Με το ίδιο πρόσωπο προς τα έξω και με ένα πολιτικό brand name εντελώς σκουριασμένο. Το ξέρουν κι αυτοί πως χωρίς συμμαχίες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αντε να μπουν άνετα στη Βουλή την πρώτη φορά. Την επόμενη θα ψάχνονται. Ο Τσίπρας περιμένει να τον φωνάξουν σαν Κιγκινάτο, οι φαμελογεροβασίληδες περιμένουν να τους κάνει νόημα, αλλά στο μεταξύ «ξεπετάχτηκε» το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ που εκμεταλλεύτηκε το χρόνο που οι συριζαίοι ξεκατινιάζονταν με τον Κασσελάκη και κέρδισε πόντους στο μυαλό των «μεγάλων αφεντικών» του τόπου. Πώς να εμφανιστεί, λοιπόν, ο Τσίπρας και τι να πει; «Μόνοι σας δεν μπορείτε, μαζευτείτε γύρω μου να με ξανακάνετε πρωθυπουργό»;

Αυτό δεν υπάρχει ως δυνατότητα σήμερα. Θα πρέπει να αποτύχει ο Ανδρουλάκης για να έχει ελπίδες ο Τσίπρας. Και δεν νομίζουμε πως ο Ανδρουλάκης θα παραδεχτεί ότι απέτυχε μέσω των γκάλοπ (που κι αυτά μια χαρά τον πάνε, γιατί έτσι κανονίζουν τ’ αφεντικά), αλλά θα περιμένει τις πρώτες του εκλογές. Αυτές μπορούν ν’ αλλάξουν το πολιτικό τοπίο.

Κοντολογίς, δεν πρόκειται να πλήξουμε. ‘Η μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται να πλήξουν οι παπαρολόγοι των αστικών μίντια που φέρουν τον βαρύγδουπο τίτλο του «πολιτικού αναλυτή». Θα παίρνουν τα καμώματα των αρχηγίσκων του αστικού πολιτικού φάσματος, θα τα διανθίζουν με «πληροφορίες» και «ρεπορτάζ» (που συνήθως προκύπτουν από συζητήσεις καφενείου στον άξονα Κολωνάκι-Βουλή) και θα σκαρώνουν σενάρια προς λαϊκή κατανάλωση.

Θα επαναλάβουμε αυτά που γράψαμε πριν από μερικές μέρες, όταν ο Μητσοτάκης διέγραφε τον Σαμαρά (αλλάξτε μόνοι σας τα ονόματα και στη θέση των δεξιών βάλτε συριζαίους και πασόκους):

Ορεξη να ‘χουμε να διαβάζουμε σενάρια τις επόμενες μέρες. Μπορεί ο Μητσοτάκης να «πονάει», όμως το σύστημα κερδισμένο βγαίνει απ’ αυτή την αναμπουμπούλα. Μια χαρά κοινωνικό αναισθητικό είναι ο ντόρος γύρω από τα πολιτικάντικα παιχνίδια, κάθε φορά που το αστικό πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται, λίγο ή πολύ. Θυμηθείτε την περίοδο των Μνημονίων.

Ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να διαχειριστεί πολιτικά το πρώτο Μνημόνιο, που πήγε στο Καστελλόριζο για να το ανακοινώσει (τρομάρα του). Τον υποχρέωσαν να παραμερίσει και έβαλαν τον τραπεζίτη Παπαδήμο επικεφαλής τροκομματικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ). Ο Σαμαράς, που είχε κάνει «γαργάρα» τα δήθεν αντιμνημονιακά «Ζάππεια», φοβούμενος πως η ΝΔ θα βρεθεί εξαϋλωμένη, απαίτησε να γίνουν εκλογές μετά από λίγους μήνες και αφού είχε ψηφιστεί απ’ όλους τους το δεύτερο Μνημόνιο. Εγιναν δύο εκλογές, Μάη και Ιούνη του 2012. Μετά τη δεύτερη εκλογή, σχηματίστηκε νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), από την οποία κάποια στιγμή αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, χωρίς η κυβέρνηση να κλονιστεί.

Εκλογές ξαναέγιναν τον Γενάρη του 2015, όχι γιατί έπεσε η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, αλλά λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας και ο στενός πυρήνας των συριζαίων είχαν έτοιμη τη νέα συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ του Καμμένου. Ψήφισαν με τη βοήθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το τρίτο Μνημόνιο και τους πρώτους εφαρμοστικούς νόμους του, έκαναν αιφνιδιαστικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015 (ούτε χρόνος δεν είχε περάσει από τις προηγούμενες) και ξανακυβέρνησαν ανενόχλητα μέχρι τον Ιούλη του 2019, όταν νίκησε η ΝΔ του Μητσοτάκη.

Τόσες πιρουέτες, τόσες κωλοτούμπες, τόσοι «αταίριαστοι» συνεταιρισμοί, αλλά μια χαρά εφαρμόστηκε η μνημονιακή πολιτική. Ο,τι και να γίνει από τώρα και μετά, είτε πάει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης είτε όχι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, το σύστημα θα βρει λύση διακυβέρνησης. Καμιά λύση δεν έδωσαν ποτέ οι κάλπες, γιατί να δώσουν τώρα; Οι οπαδοί του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» λένε καμιά κουβέντα για την ακρίβεια («πουλάει» το θέμα, αφού «πονάει» ο λαός), αλλά τα μεγάλα θέματα γι’ αυτούς είναι οι συνομιλίες με την Τουρκία, τα χαμόγελα του Μητσοτάκη με τον Ράμα και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Κάνουν απλά πολιτική σπέκουλα σε βάρος του Μητσοτάκη, χωρίς να αγγίζουν τα ιερά και τα όσια του συστήματος. Πρώτος και καλύτερος ο Σαμαράς.

Μόνο ο «δρόμος» μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η ψήφος δεν έχει καμιά αξία, οι ταξικοί αγώνες μπορούν να φέρουν κατακτήσεις, όταν προβάλλουν ταξικές διεκδικήσεις και δεν είναι απλά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τις οποίες κερδοσκοπούν πολιτικά δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης.

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ δίωξη κατά Μαρινάκη συντομεύει τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 26 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36

Στο πλευρό του Βασίλη Γραβάνη – Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι καθήκον αδιαπραγμάτευτο

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 19:31

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

Πολιτική 16 Ιούλ 2026, 19:59

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

Πολιτική 15 Ιούλ 2026, 13:07

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

22 Ιούλ 2026, 19:16
Κόντρες

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

22 Ιούλ 2026, 14:10
Παιδεία

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

22 Ιούλ 2026, 13:08
Παιδεία

ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

22 Ιούλ 2026, 11:50
Αθλητισμός

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

22 Ιούλ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

22 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

21 Ιούλ 2026, 21:15
Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»

Για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγγκλημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των σιωναζιστών

21 Ιούλ 2026, 18:37
Ιστορία

Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»

21 Ιούλ 2026, 17:53
Παιδεία

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

21 Ιούλ 2026, 17:33
Η παπάρα

Και Ρόδρι ο Κούλης

21 Ιούλ 2026, 12:53
Υγεία

Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για τη ντροπολογία με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

21 Ιούλ 2026, 12:06
Διεθνή

Χεζμπολά: Αξιος συνεχιστής του Γιάχια Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια

21 Ιούλ 2026, 10:24
Αθλητισμός

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

21 Ιούλ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Ιούλη

21 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

20 Ιούλ 2026, 19:50
Διεθνή

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εκλέχτηκε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

20 Ιούλ 2026, 17:53
Υγεία

Τα Ιουλιανά του Γεωργιάδη

20 Ιούλ 2026, 13:28
Διεθνή

Το Παλαιστινιακό διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

20 Ιούλ 2026, 11:54
Διεθνή

Το Ιράν παγίδευσε τις ΗΠΑ με την ταχεία απάντησή του στην αμερικανική επίθεση, λέει άραβας αναλυτής

20 Ιούλ 2026, 11:18
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

Πολωνία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944).

1916: Βόμβα στο Σαν Φρανσίσκο στη διάρκεια παρέλασης, δέκα νεκροί και σαράντα τραυματίες (συλλαμβάνονται και καταδικάζονται οι αναρχικοί Τομ Μούνεϊ και Γουόρεν Μπίλινγκς αλλά μετά από είκοσι χρόνια αποκαθίστανται).

1938: Το Ράιχ εκδίδει νέες ταυτότητες για τους Εβραίους.

1943: Διαδήλωση 300.000 Αθηναίων με αίτημα να φύγουν οι βούλγαροι φασίστες από τη Θεσσαλονίκη, νεκρές η Παναγιώτα Σταθοπούλου (πολτοποιήθηκε από γερμανικό τανκ), Κούλα Λίλη και άλλοι 29 πολίτες, διακόσιοι τραυματίες, πεντακόσιοι φυλακίστηκαν.

1946: Βομβιστική επίθεση της σιωνιστικής οργάνωσης «Ιργκούν» κατά του ξενοδοχείου «King David» στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε την έδρα της βρετανικής πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης, ενενήντα νεκροί.

1964: Βίαιες συγκρούσεις στο Λαύριο μεταξύ απεργών της κλωστοϋφαντουργίας «Καρέλα» και χωροφυλάκων με δεκάδες τραυματίες απεργούς.

1981: Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάζεται σε ισόβια για την απόπειρα κατά του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’.

1996: Δολοφονείται ο Χριστόφορος Μαρίνος στο πλοίο «Πήγασος».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo