Ας τελειώνουμε γρήγορα με τη μικροπολιτική-προεκλογική πλευρά της υπόθεσης. Ο νεοδημοκράτης Πνευματικός έπαθε Κατρούγκαλο και ανάγκασε το κόμμα του και τον αρχηγό του να τρέχουν.
Ο Τσίπρας ανέβηκε στα κεραμίδια κι άρχισε να νιαουρίζει για το «κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ». Λογικό. Το ίδιο δεν έκανε ο Μητσοτάκης μετά τον Κατρούγκαλο;
Ο Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον Μαρινάκη να βάλει τον Πνευματικό να ανασκευάσει. Αυτός το έκανε (με άθλιο τρόπο, αλλά έτσι γίνονται οι υποκριτικές ανασκευές). Ομως -φευ!- η ανασκευή πήγε κατευθείαν στον κουβά. Ακόμα και τα φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν με τίποτα την υπόθεση. Βλέπετε, ήταν τόσο σαφής στην ωμότητά της η ιατρική… αγόρευση Πνευματικού που η «ανασκευή» φάνταζε ακόμα πιο προκλητική. Στον κουβά πήγε και η φιέστα που πήγε να στήσει ο Μητσοτάκης στον «Αγιο Σάββα».
Ετσι σήκωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης το τηλέφωνο και είπε στον Πνευματικό να τα μαζέψει και να φύγει, δηλώνοντας πως ακόμα κι αν κερδίσει την έδρα στην Εύβοια θα παραιτηθεί και θα την παραδώσει στον επόμενο. Ο Πνευματικός πειθάρχησε. Αυτός που την Πέμπτη έλεγε ότι είχε «μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου» με τον παγκόσμιου διαμετρήματος καθηγητή της Ιατρικής Δρα Αρη Πορτοσάλτε, από την οποία «παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν», την Παρασκευή έκανε γαργάρα τη διαστρέβλωση, μίλησε για λεγόμενα που «δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας», ζήτησε «ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά» και δήλωσε ότι «αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα».
Και ο Μητσοτάκης έκανε… βαρυσήμαντη δήλωση: «Ενα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ»! Yπάρχει κανένας που να τον πίστεψε; Δεν νομίζουμε.
Θα του κοστίσει αυτό εκλογικά και πόσο; Δεν το ξέρουμε και δεν μας αρέσει να κάνουμε σενάρια. Οι ψηφοφόροι έχουν καταπιεί πολλά. Ψηφίζοντας Μητσοτάκη και ΝΔ δεν σημαίνει πως αποδέχτηκαν την πολιτική τους. Το φόβο τους εξέφρασαν. Ο ίδιος φόβος μπορεί να τους κάνει να το καταπιούν και αυτό. Με πίκρα και εν πλήρη συνειδήσει ότι τα χειρότερα στην Υγεία έρχονται. Μένουν και δυόμισι εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, θα φροντίσει και το μιντιακό σύστημα να φύγει εντελώς το θέμα από την επικαιρότητα, μπορεί να πάει και αυτό στη ζυγαριά με το έγκλημα στα Τέμπη, με τους 37.000 νεκρούς από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, με τα αισχρά φιλανθρωπικά φιλοδωρήματα την ώρα που η ακρίβεια και οι εξωφρενικοί έμμεσοι φόροι εξανεμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα.
Πάμε τώρα στην πραγματικότητα. Στο παρελθόν, το παρόν, το μέλλον.
Ο Πνευματικός έκανε το σφάλμα να πει αυτά που γίνονται και δεν λέγονται. Είναι ένας ωμός αστός τεχνοκράτης, για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή περικλείεται από τις μπάρες μιας cost-benefit analysis, μιας ανάλυσης κόστους-οφέλους. Πώς την πάτησε έτσι και έφτασε να εξωτερικεύσει αυτά που πρέπει να κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό; Φταίνε οι κακές παρέες μάλλον. Οταν κάθεσαι δίπλα στον Πορτοσάλτε σού βγαίνει ό,τι χειρότερο έχεις μέσα σου (όταν είσαι του ίδιου φυράματος, φυσικά). Αισθάνεσαι μια ακατανίκητη έλξη να διαγωνιστείς μαζί του στα… αθλήματα της κοινωνικής διαστροφής και του μισανθρωπισμού.
Ομως τι διαφορετικό είπε ο Πνευματικός από τον Γεραπετρίτη ή τον Σκέρτσο; Τι χειρότερο ανακοίνωσε σε σχέση με τη ρότα στην οποία έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ;
Ο Γεραπετρίτης δεν είχε πει πως όσες περισσότερες ΜΕΘ έχουμε τόσο περισσότεροι ασθενείς θα πεθάνουν; Ο Σκέρτσος δεν είπε πως οι περισσότερες ΜΕΘ είναι περιττή πολυτέλεια, γιατί η πανδημία του κοροναϊού θα περάσει κάποια στιγμή και δεν πρέπει να πετάξουμε λεφτά στο βρόντο;
Τι έγινε στις κορυφώσεις των πανδημικών κυμάτων; Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών διασωληνώνονταν και αφήνονταν να καταλήξουν σε έναν κοινό θάλαμο, χωρίς τη φροντίδα που εξασφαλίζει μια οργανωμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το σύστημα «τράβηξε τη γραμμή», όπως λέει ο Πνευματικός: τόσες ΜΕΘ θα έχουμε – όσοι δε χωράνε σ’ αυτές ας πεθάνουν ήσυχα και να μην μας απασχολούν.
Αισθανόμασταν επώδυνη μοναξιά τότε, όντες οι μόνοι που καταγγέλλαμε ότι η πλειοψηφία των ασθενών πεθαίνει σε συνθήκες εγκατάλειψης, εκτός ΜΕΘ. Ακόμα και τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών αντέδρασαν με ανακλαστικά… Ραν-Ταν-Πλαν. Τα έχουμε γράψει αναλυτικά όλ’ αυτά και μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα ΥΓΕΙΑ του ιστότοπου.
‘Η, όπως το είπε ο ακροδεξιός Γεωργιάδης, δεν υπάρχουν λεφτά για τη βελτίωση του ΕΣΥ. Οταν μαζευτούν λεφτά, θα το βελτιώσουμε. Το ίδιο ψευδοεπιχείρημα που λένε μονίμως όταν οι εργάτες ζητούν αυξήσεις μισθών: πρώτα πρέπει να παραγάγουμε πλούτο και μετά να δούμε πώς θα τον μοιράσουμε.
Βέβαια, οι καπιταλιστές, ντόπιοι και ξένοι παίρνουν κάτι ξεγυρισμένα πακέτα με κρατικό χρήμα, μέσω των διάφορων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάπτυξης κτλ.). Αυτοί, όμως, είναι οι στυλοβάτες του έθνους. Πρέπει να ενισχυθούν για να επενδύσουν, γιατί αν δεν επενδύσουν αυτοί θα πεινάσουμε.
Μπάτσους προσλαμβάνουν συνέχεια, κατά χιλιάδες, ενώ γιατρούς και νοσηλευτές με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι κενές οργανικές θέσεις να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Οι μπάτσοι, όμως, χρειάζονται για την ασφάλεια. Δηλαδή, για να δέρνουν τον κόσμο στις διαδηλώσεις (και όχι μόνο), να σπρώχνουν κάνα ναρκωτικό, να προσφέρουν «προστασία» σε μαγαζιά κτλ. κτλ. Ασφάλεια σημαίνει να βλέπεις παντού μπάτσους και όχι να υπάρχουν γιατροί και νοσοκομειακές μονάδες για να σε περιθάλψουν, να μην πεθαίνεις στην καρότσα κάποιου αγροτικού φορτηγού επειδή δεν υπάρχει ασθενοφόρο για να σε διακομίσει με ασφάλεια στο νοσοκομείο.
Καμαρώνουν για τις γαλλικές φρεγάτες και τα μαχητικά «Ραφάλ», ετοιμάζονται ν’ αγοράσουν και κορβέτες, πήραν έγκριση για ν’ αγοράσουν και μαχητικά F-35, ελικόπτερα, αμφίβια τεθωρακισμένα, βαριά και ελαφριά άρματα μάχης κτλ. κτλ. Για την πατρίδα, ρε γαμώτο…
Οπου πατρίδα δεν είναι οι άνθρωποι του μόχθου. Αυτοί παράγουν τα πάντα, από τα χέρια τους έχει βγει ό,τι υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο, με τον ιδρώτα τους ζουν την πολιτική παρασιτική ζωή τους οι καπιταλιστικές φαμίλιες και ο εσμός που τις περιβάλλει, αλλά όταν έρχεται η ώρα της ανάγκης, υψώνεται ένα STOP. «Θα μετρήσουμε το κόστος σε σχέση με το όφελος. Αν είσαι καρκινοπαθής τελευταίου σταδίου, συγγνώμη αλλά δεν μπορούμε ν’ ασχοληθούμε άλλο μαζί σου. Δεν μπορούμε να πετάξουμε λεφτά για να ζήσεις μερικούς μήνες παραπάνω ή για να σου απαλύνουμε τους πόνους. Αμα έχεις λεφτά, πήγαινε σε κάποιο ιδιωτικό. Εμάς πάντως μην μας ξαναενοχλήσεις».
Ετσι περιέγραψε τα πράγματα ο Πνευματικός. Οι υπόλοιποι δεν θα τα πουν έτσι, θα τα πουν κομψά, θα τα καμουφλάρουν κάτω από έννοιες όπως «Οικονομικά της Υγείας», θα τ’ αφήσουν απλά να συμβούν, χωρίς να τους δώσουν θεωρητική διάσταση.
Και για να κλείσουμε: ένα σύστημα Υγείας ανθρώπινο δεν πρόκειται να υπάρξει μέσα στον καπιταλισμό. Για να υπάρξει πρέπει να περάσουμε στον κομμουνισμό, μέσω επαναστατικής ανατροπής.
Ενα σύστημα Υγείας στοιχειωδώς ανθρώπινο μπορούμε να το κατακτήσουμε και μέσα στον καπιταλισμό. Κανένας όμως δεν πρόκειται να μας το χαρίσει. Θα πρέπει να το διεκδικήσουμε αγωνιστικά. Κι αν θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει τίποτα το ουσιαστικό σ’ αυτήν την κατεύθυνση.