Εμείς το γράψαμε: Οι εφοπλ(η)στές προειδοποιούν τον Μητσοτάκη. Και αμ’ έπος άμ έργον: Το πρώτο σχόλιο στη στήλη του Παπαχρήστου στα σημερινά «Νέα Σαββατοκύριακο» (οι εμφάσεις, πλην της αρχικής, δικές μας):
«Τι χώρα (είμαστε)! Γίνεται όλη αυτή η ιστορία με την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μετέφερε ρωσικό τάνκερ, στα ανοιχτά της Καρύστου. Η κατάσχεση δικαιολογείται στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αποφασίζεται δε το πετρέλαιο να σταλεί στις ΗΠΑ – άγνωστο για ποιον λόγο. Περνάνε λίγες ημέρες, και οι Ιρανοί, που δεν είναι καθόλου καλά παιδιά, κάνουν σε αντίποινα ρεσάλτο σε δύο ελληνικά τάνκερ που πλέουν στον Κόλπο, κατάσχουν το πετρέλαιο που μετέφεραν, και κρατούν σε ομηρεία τα πληρώματα των δύο καραβιών. Στην υπόθεση παρεμβαίνει μέχρι και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ωραία; Διαμαρτυρόμαστε εμείς για την πειρατεία, ψελλίζει, κατά τα γνωστά, και κάτι αυτό το φάντασμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά τα πλοία σε ομηρεία, και οι ναυτικοί κρατούμενοι, αν και δεν φταίνε σε τίποτε. Και ξαφνικά χθες μαθαίνουμε από το Ρόιτερ παρακαλώ, ότι το Εφετείο Χαλκίδας ακύρωσε την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μετέφερε το ρωσικό τάνκερ, και θα πήγαινε πακέτο στις ΗΠΑ. Το οποίο σημαίνει ότι το πετρέλαιο πρέπει να μεταφορτωθεί στο ρωσικό τάνκερ, το ρωσικό τάνκερ να πάρει δρόμο από τα μέρη μας, και εμείς να περιμένουμε με το στόμα ανοιχτό, αν οι Ιρανοί θα εκτιμήσουν την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Συγγνώμη, αλλά αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Δεν είναι δείγματα σοβαρού κράτους. Δηλαδή όταν αποφασίζουν να κατασχέσουν το ιρανικό πετρέλαιο, τι περίμεναν ότι θα έκανε ένα καθεστώς, όπως αυτό του Ιράν; Θα έβγαζε καμιά ευχαριστήρια ανακοίνωση ή θα αποθέωνε την… αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιεί τις αποφάσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας; Μα τι διάολο, χάθηκε πια ο κοινός νους;».
Περιττεύει να πούμε πως όταν ο Παπαχρήστος αναφέρεται σε «χώρα» ή σε «κράτος» εννοεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Που την αποτελειώνει με την τελευταία φράση: αναρωτιέται αν χάθηκε ο κοινός νους! Τους χαρακτηρίζει ανίκανους και πανικόβλητους, δηλαδή!
Βοήθεια από τα πέραν του ατλαντικού αφεντικά
Ο μεγαλοταβερνιάρης-πρέσβης διέκοψε για λίγο τις περιοδείες σε σουβλακερί και στα Κράβαρα, από όπου κρατάει η σκούφια του σογιού του, και φιλοξένησε στην πρεσβευτική κατοικία την τελετή απονομής των υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright (μπρρρρ!) σε έλληνες φοιτητές που θα σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Και ποια είχε καλεσμένη; Την Κεραμέως, για την οποία μίλησε με θερμά λόγια, γιατί –όπως είπε- πήρε την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσει Η Πρεσβεία μαζί με το υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υπηρεσία του αμερικάνικουυ υπουργείου τη φιλοξενία στην Αθήνα ογκώδους αποστολής κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, με στόχο να οργανωθούν συνέργειες στο πλαίσιο προγράμματος διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας. Οπως είπε, ήταν κάτι που το ήθελε προσωπικά ο Τσούνις, γι’ αυτό πραγματοποίησε ο ίδιος τετ α τετ συναντήσεις σ΄ αυτά τα πανεπιστήμια για να πείσει τους διοικούντες τους ότι πρέπει να φτιάξουν ακαδημαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα.
Ζόρια περνάει η Κεραμέως, γι’ αυτό η… ζεστή αγκαλιά ΤΗΣ Πρεσβείας μπορεί να της προσφέρει τη θαλπωρή και τη στήριξη που χρειάζεται για τη στήριξη της πολιτικής καριέρας της.
Ξεμασκάρεμα
Μενδώνη και Στυλιανίδης διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό την περασμένη Τετάρτη. Είναι, άραγε άσχετο το γεγονός ότι τέσσερις μέρες προτού διαγνωστούν θετικοί, αυτοί οι δύο έκοβαν βόλτες στην αρχαία Ολυμπία, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, συνοδευόμενοι από ένα πλήθος σφουγγοκωλάριων και λοιπών παρατρεχάμενων, χωρίς κανένας τους να φοράει μάσκα;
Τάκη, έχεις πρόβλημα
Μετά τον Μπακογιάννη, που έκραξε δημόσια τον Θεοδωρικάκο, μέχρι να τον αναγκάσει να του κλείσει ραντεβού, ραντεβού ζήτησε και το δίδυμο της Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Τζίτζι και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Καϊτεζίδης (δήμαρχος Πυλαίας), επικαλούμενοι «αύξηση της εγκληματικότητας στο νομό Θεσσαλονίκης». Τι μύγα τους τσίμπησε όλους; Καμιά μύγα. Τις ψήφους των «νοικοκυραίων» ετοιμάζονται να ξαναδιεκδικήσουν και πετάνε την ευθύνη στον Θεοδωρικάκο: «Δεν φταίμε εμείς, ο υπουργός δεν κάνει τίποτα, μολονότι του τα είπαμε». Είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια του δόγματος «νόμος και τάξη»: κάποιος πρέπει να πάρει τον μουτζούρη.
Χαλάει το αφήγημα
«Οχι. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος, αλλά δεν βλέπω πολεμική σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ πάντα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αυτό, και στη δική μου θητεία ως γενικού γραμματέα, είχαμε εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και καταφέραμε να επιλύσουμε τα προβλήματα». Ετσι απάντησε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας) Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στην ερώτηση αν «μπορεί να δούμε τις τουρκικές εντάσεις έναντι της Ελλάδας στο πεδίο» (συνέντευξη στα «Νέα»). Τους χαλάει λίγο το εθνικιστικό αφήγημα και την εργαλειοποίηση της «τουρκικής απειλής» για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού, αλλά δεκάρα δεν δίνει για κάτι τέτοια το σκανδιναβικό «γεράκι».
Mπαρουφολογία α λα γαλλικά
«Ο Μακρόν ηγείται ενός ταξικού πολέμου ενάντια στους φτωχούς. Είμαι 61 ετών, είμαι προνομιούχος, έχω μια δουλειά που αγαπώ. Αν ήμουν ταξιτζής, και μοχθούσα δέκα ώρες τη μέρα, αν ήμουν εργάτης σε εργοστάσιο, με πονούσε η πλάτη μου, θα ήταν διαφορετικά. Στη Γαλλία οι πλούσιοι ζουν δέκα έως δώδεκα χρόνια περισσότερο από τους φτωχούς. Κατά μία έννοια, κάνοντας τους φτωχούς να εργάζονται περισσότερο, το κράτος δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει τις συντάξεις τους αφού θα είχαν πεθάνει προτού συνταξιοδοτηθούν. Ο συνασπισμός του Μελανσόν έχει δίκιο που αντιτίθεται σε αυτό». Ο εμπνευστής της «δημιουργικής ασάφειας», ο άνθρωπος που –ως υπουργός Οικονομικών των Τσιπροκαμμένων- συμφώνησε στο προ-Μνημόνιο (και την έκανε όταν ο Τσίπρας υπέγραψε το Μνημόνιο), ο υπουργός που διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώνει τους διεθνείς τοκογλύγους ad infinitum (στο διηνεκές), έχει την άνεση να μπαρουφολογεί από τις στήλες της Liberation, για να στηρίξει τον Μελανσόν. Το θράσος υπήρξε πάντοτε το μεγαλύτερο (αν όχι το μοναδικό) προσόν του.