Με το Συγκρότημα Φιλιππάκη ασχολείται το in.gr του Συγκροτήματος Μαρινάκη. Αντιγράφουμε:
«Σε περίοπτη θέση στη μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου εντοπίζονται οι εκδοτικές επιχειρήσεις του Γιάννη Φιλιππάκη που εκδίδουν μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Δημοκρατία, Espresso και Εστία. Πρόκειται για την εταιρεία Δημοκρατικός Tύπος, η οποία εμφανίζει οφειλές 4,402 εκατ. ευρώ και την ΕΣΤΙΑ Επενδυτική Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με οφειλές 2,013 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία των εταιρειών αυτών, που φεσώνουν το Δημόσιο με καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, συνδεδεμένη με την επιχειρηματική διαδρομή του Γιάννη Φιλιππάκη είναι δαιδαλώδης και σε πολλά σημεία σκοτεινή. Απορροφήσεις εταιρειών, αμφίβολης νομιμότητας και σκοπιμότητας μεταβιβάσεις τίτλων από υπόδικους για εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο, χρέη προς εργαζόμενους, ακάλυπτες επιταγές προς συνεργάτες και πιστωτές, υπαγωγή σε ευνοϊκές ρυθμίσεις με αμφισβητούμενα για την ορθότητά τους οικονομικά στοιχεία είναι μερικοί από τους κρίσιμους σταθμούς στην επιχειρηματική διαδρομή του Γιάννη Φιλιππάκη. Διαδρομή που ακριβώς επειδή σχετίζεται με μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλει να μην έχει σκοτεινές εσοχές και οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να την ελέγχουν.
Πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν για την απορρόφηση της χρεωμένης εκδοτικής επιχείρησης Δημοκρατικός Τύπος από την Εστία Επενδυτική ΜΜΕ ΑΕ, και την υπαγωγή της τελευταίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για διακανονισμό των οφελών της, παρά το γεγονός ότι βάσει των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν δεν πληρούνταν τα κριτήρια. Μελανό σημείο παραμένει και η μεταβίβαση στον Γιάννη Φιλιππάκη του τίτλου της Espresso από τον υπόδικο, για την εμπλοκή του σε ένα από τα πιο δυσώδη σκάνδαλα στην ιστορία των media, Πέτρο Κυριακίδη. Η εφημερίδα «Espresso» ανήκε στις ΝΕΠ Εκδόσεις του Κυριακίδη, επιχείρηση που είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας για συμμετοχή σε κακουργήματα που έχουν σχέση με το σκάνδαλο της Proton Bank.
Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν μιλήσει επωνύμως για ύποπτες μεθοδεύσεις και συναλλαγές κατηγορώντας ευθέως τον Γιάννη Φιλιππάκη, που ωστόσο φαίνεται να βρίσκει πάντα σανίδες σωτηρίες και επί το λαϊκότερο «γερές πλάτες» να στηριχτεί. Φήμες που επιμένουν θέλουν οι γαλάζιες φτερούγες που προστατεύουν τον κ. Φιλιππάκη να ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Και επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται ακόμη και αν αναμειχθεί με σκάνδαλο υποκλοπών, ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης φαίνεται ότι κατάφερε να εξασφαλίζει κάλυψη και «συγχωροχάρτι» στον Φιλιππάκη ακόμη και μετά τις προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό και στην σύζυγο του».
Δεν ξέρουμε αν ο Φιλιππάκης είχε «πλάτες» στον εκπεσόντα Γρηγόρη Δημητριάδη. Ξέρουμε, όμως, ότι το Συγκρότημα Φιλιππάκη χτύπαγε συνεχώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δηλαδή, ο Δημητριάδης έβαλε να χτυπούν την κυβέρνηση του θείου του, στην οποία ο ίδιος ήταν άτυπος αναπληρωτής πρωθυπουργός; Ολα γίνονται, βέβαια στον θαυμαστό κόσμο των αστών. Ο Μαρινάκης, πάντως, από ένα σημείο και μετά βρισκόταν σε σύγκρουση με τον Δημητριάδη. Για… λόγους αρχών, να υποθέσουμε;
Πολύ χειρότερο από όπιο του λαού
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την υπαίθρια λειτουργία του πάπα στην Πορτογαλία. Ο Ιησουΐτης Φραγκίσκος, αυτός που κάρφωσε στη χούντα του Βιδέλα συναδέλφους του που ακολουθούσαν τη «θεολογία της απελευθέρωσης», έφτιαξε μια ομιλία-κόπια του I have a dream (Εχω ένα όνειρο) του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, παρουσιάζοντας σαν δικό του «το όνειρο της ειρήνης, το όνειρο νέων ανθρώπων να προσεύχονται για την ειρήνη, να ζουν εν ειρήνη και να οικοδομούν ένα ειρηνικό μέλλον». Κατά την άφιξή του στην Πορτογαλία ζήτησε την καθιερωμένη «συγγνώμη» για το όργιο των βιασμών και των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών, που επί δεκαετίες διέπραττε η Καθολική Εκκλησία (και) στην Πορτογαλία. Τον περασμένο Φλεβάρη δημοσιεύτηκε έκθεση σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας από την Καθολική Εκκλησία στη χώρα από το 1950 και μετά. Το 1,5 εκατομμύριο που μαζεύτηκε για να προσευχηθεί με τον Φραγκίσκο το έκανε γαργάρα και αυτό.
Αποδιοπομπαίος τράγος
Η δημοσιογραφική ομάδα Data Journalists αποκάλυψε ότι «ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας, ένα 24ωρο πριν η φωτιά αρχίσει να απειλεί για τα καλά την 111 Πτέρυγα Μάχης, είχε κάνει επιθεώρηση και δεν βρήκε κάτι που να χρειάζεται διόρθωση»! Τότε γιατί ξήλωσαν μόνο τον διοικητή της αεροπορικής βάσης στη Νέα Αγχίαλο και όχι και τον ανώτερό του που έκανε επιθεώρηση και τα βρήκε όλα μια χαρά; Η απάντηση είναι απλή: έπρεπε να βρεθεί κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος. Και βρέθηκε ο ιεραρχικά κατώτερος και ενδεχομένως με όχι τόσο γερές «πλάτες».
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει «την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού στον αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, στον αρχηγό ΤΑ Γεώργιο Φασούλα και -αυτονοήτως- τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο»! Οπως γράφουν οι Data Journalists, «ο Α/ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, αλλά και ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Γεώργιος Φασούλας έχουν “περάσει” ως διοικητές από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Συνεπώς, τη γνωρίζουν πολύ καλά». Απλά, λέμε εμείς, δεν έκατσε η «στραβή» στη βάρδια τους αλλά στη βάρδια του διαδόχου τους.
Το πόρισμα μιλάει για «πλημμελή καθαρισμό σε ό,τι αφορά τα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου» και για «πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών που δεν ήταν αρκετή να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς». Ο Φασούλας, πρώην διοικητής της 111 ΠΜ, που ξέρει καλά την αεροπορική βάση, δεν πρόσεξε τίποτα στην επιθεώρηση που έκανε; Τι να προσέξει; Ιδια ήταν η κατάσταση και επί της δικής του διοίκησης, αλλά ήταν τυχερός και δεν του έκατσε η «στραβή».
Ολα για το θέαμα
Ο Μασκ του twitter (και όχι μόνο) και ο Ζούκεμπεργκ του facebook προτίθενται, λέει, να λύσουν τις επιχειρηματικές διαφορές τους στο… ρινγκ. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει τελικά ο πυγμαχικός αγώνας, που τον έχουν αποδεχτεί και οι δύο, ξέρουμε όμως σίγουρα πως δε θα λύσουν τις επιχειρηματικές τους διαφορές με μπουνιές και κλωτσιές. Περαιτέρω δημοσιότητα αναζητούν, βάζοντας τους εαυτούς τους ως πρωταγωνιστές του θεάματος.