«Το “Μητσοτάκης γιοκ“ το έχω ξανακούσει στο παρελθόν, το άκουσα μετά τον Εβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια. Συναντηθήκαμε με τον κύριο Erdoğan. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. (…) Εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».
Ξένισε η σιγουριά με την οποία ο Μητσοτάκης απεφάνθη, από ισπανικού εδάφους, ότι στο Αιγαίο θα υπάρξει ένα ήσυχο καλοκαίρι. Τα ίδια τα παπαγαλάκια της ελληνικής κυβέρνησης είχαν ξεσκιστεί στην κινδυνολογία για επικείμενο «θερμό επεισόδιο», το οποίο θα ερχόταν να στέψει τη ρητορική του Ερντογάν, του Μπαχτσελί, του Οκτάι. Για εμάς ήταν φανερό ότι ο Μητσοτάκης μιλούσε με σιγουριά γιατί γνώριζε κάποιο παρασκήνιο που προηγήθηκε και το οποίο κατέληξε σε… τουριστικό μορατόριουμ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Για παράδειγμα, στο χτεσινό «Βήμα της Κυριακής» διαβάζουμε (η έμφαση δική μας): «Καταλυτική φαίνεται ότι υπήρξε η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να υπάρξει, τουλάχιστον επί του πεδίου, μία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αυτό προκύπτει από τις συγκλίνουσες πληροφορίες και ενδείξεις που βρίσκονται εν γνώσει του “Βήματος“, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει να βρει μία ισορροπία μεταξύ των δύο εταίρων και συμμάχων της ώστε να αποφευχθεί μία αχρείαστη περιπλοκή, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλωστε στο παρασκήνιο διεξήχθησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πολλές και πολυεπίπεδες επαφές, σε απόλυτη συνεννόηση και με την αμερικανική πλευρά, ώστε μέσα από τον δίαυλο του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ να βρεθούν οι κατάλληλες διευθετήσεις για διασφάλιση μίας ηρεμίας».
Ο θείος Σαμ, λοιπόν, ξαναμάζεψε τα άτακτα ανίψια του και τα έβαλε… τιμωρία: «Μέχρι να περάσει το καλοκαίρι θα μιλάτε αλλά δε θα σηκωθείτε από την καρέκλα». Το πιο άτακτο από τα δύο ανίψια πήρε και μερικές… καραμέλες για δώρο, ενώ το άλλο, το μικρότερο, δε ζητάει τίποτα. Κάθεται ήσυχο, με γουρλωμένα μάτια και χαμογελώντας σαν χαζό.
Η ξενοδουλεία ως… εθνική παράδοση (1)
Στο Πήλιο στην Αργαλαστή δεν πιάσαν το Λιόντα το ληστή, όπως λέει το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου. Αλλωστε, ο Λιόντας, όπως λένε οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, «τήραε τον αγά τον ψεύτη / το γενίτσαρο τον κλέφτη», δεν είχε βιλάρα για να την κατοικεί μερικές μέρες το χρόνο και τις υπόλοιπες να τη νοικιάζει σε χοντρά πορτοφόλια και να βγάζει κέρδος. Αυτό το κάνει ο Στάνλεϊ Τζόνσον, που αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη Νοτίου Πηλίου. Μάλιστα, η αναγόρευσή του ήταν η πράξη με την οποία εγκαινιάστηκε το νέο δημαρχείο στην Αργαλαστή! Η ξενοδουλεία είναι εθνική παράδοση της ελληνικής αστικής τάξης. Μέχρι και ο τοπικός δεσπότης έσπευσε να φωτογραφιστεί με τον Στάνλεϊ Τζόνσον.
Ο οποίος Στάνλεϊ Τζόνσον μοιάζει καταπληκτικά με το γιο του. Δεν είναι μόνο το μαλλί είναι και η συμπεριφορά. Να φανταστείτε ότι πριν από πέντε χρόνια πήρε μέρος στο βρετανικό «Σαρβάιβορ» («I’m a Celebrity… Get Me Out of Here!»). 77 χρόνων άνθρωπος πήγε στη ζούγκλα με τους άλλους παίχτες, κατακτώντας τον τίτλο του γηραιότερου παίχτη στο συγκεκριμένο ριάλιτι!
Η ξενοδουλεία ως… εθνική παράδοση (1)
Κόσμος και κοσμάκης στην καθιερωμένη δεξίωση για την εθνική γιορτή των ΗΠΑ. Εσπευσαν να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στον μεγαλοταβερνιάρη-πρέσβη Τσούνις. Από Κατρούγκαλο μέχρι Μπουμπούκο και από Βορίδη μέχρι Στουρνάρα. Για να μην αδικήσουμε κανέναν, περιοριζόμαστε στη φωτογραφία ενός κυρίου, αγνώστων (σ’ εμάς) λοιπών στοιχείων, και παρακαλούμε να λείπουν τα κακεντρεχή σχόλια.
Τζάμπα μάγκας
Ρώτησαν τον Αβραμόπουλο αν το 2015 του είχε προταθεί να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και απάντησε ότι «πρόταση δεν είχε γίνει ποτέ», μόνο συζητήσεις. Αρα το συζητούσε και, προφανώς, δεν ήταν αυτός που είχε αντίρρηση. Οι συριζαίοι δεν τον επέλεξαν, προτιμώντας τον Παυλόπουλο. Μάλλον τους τον σύστησαν ως μπεσαλή δεξιό, σε αντίθεση με τον Αβραμόπουλο. Γι’ αυτό ο τελευταίος, σε μια επίδειξη τζάμπα μαγκιάς, δηλώνει σήμερα: «Αν είχε γίνει (σ.σ. πρόταση για την ΠτΔ), εγώ δεν θα συμφωνούσα ποτέ να γίνει δημοψήφισμα». Και τι θα έκανες, ρε μεγάλε; Συνταγματικό πραξικόπημα;
Φόβος
Ο Ερντογάν, σαν να ήταν συνεννοημένος με τον Μητσοτάκη, κάλεσε τους έλληνες πολίτες να μην τον ψηφίσουν, γιατί η πολιτική του οδηγεί σε περιπέτειες! Φαντάζεστε να βγει και να πει ότι με την κυβέρνηση Τσίπρα η Τουρκία συνεννοούνταν καλύτερα; Δεν μπορεί να μην τον έχουν αυτόν το φόβο στην Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό έτρεξε ο Γιάννης Αμανατίδης να δηλώσει ότι «ως ελληνικός λαός δεν δεχόμαστε από κανέναν υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε εκλογές και ποιες θα είναι οι δημοκρατικές μας επιλογές». Και ο Κατρούγκαλος (από τουρκικού εδάφους, μάλιστα) να πει πως κάθε προσπάθεια εμπλοκής της Τουρκίας στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας «πρέπει να καταδικάζεται απόλυτα από όλους και χωρίς καμία υστεροβουλία σχετική με την εσωτερική πολιτική διαμάχη» (το τελευταίο πήγαινε στη ΝΔ, όπως αντιλαμβάνεστε).
Πω, ρε, τι είπε ο άνθρωπας
Ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Οικονόμου πόσος χρόνος μένει μέχρι τις εκλογές και απάντησε με ένα απόφθεγμα που θα μείνει στην Ιστορία μαζί με τα αποφθέγματα των μεγάλων φιλόσοφων της αρχαιότητας (π.χ. με το αρχιμήδειο «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω»). Συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας, παρακαλώ: «Στη ζωή μου έχω μάθει να μη μετράω τον χρόνο, αλλά να τον χρησιμοποιώ. Δεν είναι πρώτιστης σημασίας πόσο χρόνο έχεις, αλλά τι κάνεις στην πάροδο του χρόνου».
Κόκες και τζόγος παράγουν ολέθρια αποτελέσματα. Οποιαδήποτε σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις της επικαιρότητας είναι… εντελώς συμπτωματική.