Σήμερα στη Γαλλία έχει ντιμπέι, όπως έλεγε ο μακαρίτης Νίκος Αλέφαντος. Την προηγούμενη φορά, η Λεπέν είχε πάθει κοκομπλόκο και ο Μακρόν την έκανε με τα κρεμμυδάκια. Το παραδέχεται και η ίδια, ομολογώντας ότι ήταν «η μεγαλύτερη αποτυχία» της πολιτικής της καριέρας. Αυτή τη φορά πήρε τα μέτρα της. Πρώτο, το επιτελείο της απαίτησε να είναι ελάχιστα τα πλάνα που θα δείχνουν τις αντιδράσεις του ενός υποψήφιου όταν θα μιλάει ο άλλος (το 2017 η Λεπέν ήταν τόσο εκνευρισμένη που μόρφαζε και χειορονομούσε συνεχώς, όταν μιλούσε ο Μακρόν). Δεύτερο, ακύρωσε για δυο μέρες το πρόγραμμα περιοδειών της και αποσύρθηκε σε ένα από τα εξοχικά της για προπόνηση από τους συμβούλους της. Αντίθετα, ο… άντρακλας Μακρόν κανόνισε να προεδρεύσει σήμερα του υπουργικού συμβουλίου. «Πρέπει να προεδρεύει, ώστε να προστατεύει και να αποφασίζει. Δεν μπορεί να πάει σε μια δευτερεύουσα κατοικία για να μάθει απ’ έξω τα μαθήματά του», σχολίασε ειρωνικά συνεργάτης του στη «Le Monde».
Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν να αυξάνει συνεχώς τη διαφορά από τη Λεπέν. Χτες, το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria, εμφάνισε τον Μακρόν να έχει διαφορά 13 μονάδων (56,5%-43,5%)! Προς τι τότε ο… αντιφασιστικός συναγερμός; Υποψιαζόμαστε ότι περισσότερο έχει να κάνει με τη στήριξη του Μακρόν ως προέδρου, παρά με τη νίκη της δημοκρατίας κατά του φασισμού. Περιμένουμε, να δούμε σε τι ποσοστό θα κινηθεί η μη-ψήφος (αποχή) όσων δε θα «φάνε» τον πολιτικό εκβιασμό.
Ονειρεύεται πρωθυπουργία
Τι σας λέγαμε για τις κολεγιές που έχει στο μυαλό του ο Μελανσόν; Το ξεφούρνισε χθες. Ζήτησε από τους ψηφοφόρους να δώσουν στους υποψήφιους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, ώστε ο ίδιος να εκλεγεί πρωθυπουργός! «Εγώ δεν θέλω να πάρει η κυρία Λεπέν τη χώρα και δεν θέλω να κρατήσει την εξουσία ο κύριος Μακρόν και πρέπει να λύσω αυτή την αντίφαση. Και τη λύνω κατά έναν τρόπο, λέγοντας: υπάρχει ένας τρίτος γύρος» (σ.σ. οι βουλευτικές εκλογές) δήλωσε στο BFM TV. Κι αν δεν πάρει την πρώτη θέση; Μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός σε συνεργασία με το «Σε πορεία» του Μακρόν. Ετσι δεν είναι;
Kρυπτόμενος δοξάζεσαι για λίγο
Το έχετε προσέξει ότι ο Ανδρουλάκης εξακολουθεί να κρύβεται; «Εδοξάσθη κρυπτόμενος» έλεγε γι’ αυτόν ο ΓΑΠ, τότε που μονομαχούσαν για την προεδρία του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Οταν λέμε ότι κρύβεται, αναφερόμαστε στη μπουρδολογία «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» που επαναλαμβάνει συνεχώς, χωρίς να λέει ποια είναι η γραμμή του κόμματός του. Απ’ αυτή την άποψη, θυμίζει ολοένα και περισσότερο τη Φώφη. Λέει, λέει, λέει, χωρίς να λέει τίποτα. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν μπορεί να τον πάει μακριά.
Απώλεια ψυχραιμίας
Ο Σκουρλέτης απειλεί τον Λακόπουλο με αγωγή ή μήνυση ή και τα δύο. Για ποιο λόγο; Επειδή ο Λακόπουλος τον πέρασε «γενεές δεκατέσσερις» για τη συμπεριφορά του στο συνέδριο. Επειδή τον αποκάλεσε «αποτυχημένο, μοιραίο, τώρα και προβοκάτορα». Με σχοινοτενή ανάρτησή του στο facebook, ο Σκουρλέτης δεν περιορίστηκε μόνο στα αυτοδοξαστικά για τη συνεισφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε και υστερόγραφο: «Οσον αφορά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Λακόπουλου, ήδη έχω ενημερώσει τη δικηγόρο μου για να πράξει τα δέοντα».
Είσαι πολιτικός και μηνύεις δημοσιογράφο επειδή σε πλακώνει στα πολιτικά μπινελίκια; Εχασες. Και νομικά και πολιτικά. Νομικά, γιατί υπάρχουν αποφάσεις που θεωρούν ότι ακόμη και το «καραγκιόζης» είναι θεμιτός χαρακτηρισμός όταν απευθύνεται σε πολιτικό. Πολιτικά, γιατί αποδεικνύεις ότι έχασες εντελώς την ψυχραιμία σου. Αν ο Σκουρλέτης αισθανόταν πολιτικά δυνατός, απλώς θα διασκέδαζε με τον Λακόπουλο. Επειδή αισθάνεται αδύναμος και χρεώνει τον Λακόπουλο στον Τσίπρα (χωρίς να τολμά να το πει), καταφεύγει στα δικαστήρια, ζητώντας απ’ αυτά να λύσουν μια εσωκομματική πολιτική διαφορά. Συμπέρασμα: είναι ήδη «τελειωμένος».
Εθνικός στρατός με μισθοφόρους;
Δεν χρειάζεται να σας πούμε τι θα γινόταν αν ο ουκρανικός στρατός έπιανε αιχμαλώτους σύριους μαχητές που πολεμούσαν με το ρωσικό στρατό. Επί μια βδομάδα θα βλέπαμε και θα ξαναβλέπαμε τα σχετικά βίντεο. Τώρα που ο ρωσικός στρατός έπιασε αιχμάλωτους στη Μαριούπολη δύο βρετανούς πεζοναύτες και τους διαπόμπευσε με βίντεο στα οποία, εκτός των άλλων, ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή τους, μούγκα στη στρούγκα. Μια σύντομη αναφορά στην είδηση, ενίοτε και καναδυό πλάνα των αιχμάλωτων βρετανών και… πάμε γι’ άλλα.
Καλά, δε χρειάζεται να πούμε ότι πρόκειται για μισθοφόρους, που δηλώνουν εθελοντές για ν’ αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες. Ο ένας (ο 28χρονος Αϊντεν Ασλιν) πολεμούσε… πάντα εθελοντικά στη Συρία, ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Από εκεί βρέθηκε… πάντα εθελοντικά στην Ουκρανία το 2018. Ο άλλος (ο 48χρονος Σον Πίνερ) μετακόμισε μαζί με τη σύζυγό του στο Ντονμπάς πριν από τέσσερα χρόνια. Το 2018 κι αυτός. Προφανώς βρήκε… μαγευτική μια περιοχή στην οποία μαινόταν συγκρούσεις από το 2014 και επέλεξε να μετακομίσει εκεί! Οπως λέει στο βίντεο που δημοσίευσαν οι Ρώσοι, «πολεμούσα στη Μαριούπολη για πέντε με έξι εβδομάδες και τώρα βρίσκομαι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ»!
Είναι πολλοί οι μισθοφόροι στον ουκρανικό στρατό, ιδιαίτερα στο μέτωπο του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ. Το ότι οι δύο αιχμάλωτοι βρίσκονταν στην περιοχή από το 2018 δείχνει ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι μάζεψε ό,τι μισθοφόρους μπόρεσε να βρει και τους ενσωμάτωσε στα τάγματα Αζόφ, ώστε να τα εκπαιδεύσουν και να τα κάνουν αξιόμαχα. Αξιόμαχα στην άσκηση τρομοκρατίας στη ρωσόφονη/ρωσική πλειοψηφία αυτών των περιοχών. Περιττεύει να θυμίσουμε ότι το χαρακτηριστικό του μισθοφόρου είναι η φονικότητά του, η αδιαφορία του για κάθε ανθρώπινη ζωή.