Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν
  • Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο
  • Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο
  • Σαν σήμερα 28 Ιούλη
  • Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 
  • Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Νοέ 2016, 00:00

Περασμένα, ξεχασμένα

Παπαδημούλης, Αλαβάνος, Γλέζος, Ζαχαρέας, Κωνσταντόπουλος, Λυκούδης, Κουβέλης, Κουναλάκης, Αλφιέρη. Πιασμένοι αλα μπρατσέτα στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του τότε Συνασπισμού, διαδηλώνουν για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα. Από τότε έχουν περάσει 17 χρόνια (19 Νοέμβρη του 1999 έγινε η διαδήλωση). Τα περισσότερα από τα τότε πρωτοκλασάτα στελέχη του Συνασπισμού έχουν μετακινηθεί ακόμα πιο δεξιά. Ο τότε γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ, όμως, σήμερα είναι πρωθυπουργός. Και επί της ουσίας έχει μετακινηθεί πιο δεξιά απ' όλους τους υπόλοιπους. Είναι αυτός που μιλά στο ανασχηματισμένο υπουργικό συμβούλιο και λέει: «Θεωρώ πράγματι ένα ξεχωριστό και ιστορικό θα έλεγα από κάθε άποψη γεγονός, η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Προέδρου Ομπάμα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της 8ετούς θητείας του».

Γαϊδούρια

Λίγη ώρα μετά τα όσα είπε ο Φίλης για το λόγο που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης (σε ελεύθερη απόδοση: ο Ιερώνυμος και ο Καμμένος εκτέλεσαν συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου και ο Τσίπρας πάτησε τη σκανδάλη), ο νεοϋφυπουργοποιηθείς Ν. Σαντορινιός, άνθρωπος που ως βουλευτής περνούσε πειθήνια τη γραμμή του Μαξίμου στα ΜΜΕ, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό για να υποστηρίξει ότι ο Φίλης έκανε ένα εξαιρετικό έργο ως υπουργός Παιδείας, αυτό όμως αφορούσε κυρίως την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τώρα που ήρθε η ώρα να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε υπουργός ο Γαβρόγλου που ως πανεπιστημιακός τα ξέρει αυτά τα θέματα!

Οχι, δεν υποστήριξε προσωπική άποψη. Γραμμή είχε να τα πει αυτά. Αν δεν είχε γραμμή, μπορούσε εύκολα ν' αποφύγει να απαντήσει, με την καθιερωμένη σ' αυτές τις περιπτώσεις δήλωση: «ο σχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και δε θα ήθελα εγώ να σχολιάσω τις αποφάσεις του».

Πολιτικό ζήτημα

Ο Αντώνης Κοτσακάς ορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ κι αμέσως φούντωσαν τα δημοσιεύματα για τη σχέση του με τον φυλακισμένο Τσοχατζόπουλο. Ετσι, διά του κιτρινισμού, επιδιώκεται να παρακαμφθεί το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα που εγείρεται. Που δεν είναι οι σχέσεις του Κοτσακά με τον Τσοχατζόπουλο (δεν είναι ο μόνος άλλωστε), αλλά το γεγονός ότι ο Κοτσακάς υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος των πολιτικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση αυτή, λοιπόν, χάραζε πολιτική, ασκούσε πολιτική και φυσικά γνώριζε για τα πάντα. Και για το πώς παίρνονταν οι αποφάσεις, ποιων καπιταλιστών τα συμφέροντα εξυπηρετούνταν στη μια ή την άλλη περίπτωση, αλλά και για τις κομπίνες και τις λαμογιές. Ηταν -για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται- πρόσωπο της διαπλοκής και όχι κάτι έξω και πέρα απ' αυτή. Αυτά τα προσόντα του εκτιμήθηκαν, προφανώς, και τοποθετήθηκε υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός δεν έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, αλλά την παραμονή της κλίκας στην εξουσία όσο γίνεται περισσότερο και τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι της εξουσίας όταν χάσει τις εκλογές. Οπως και να το κάνουμε, σ' αυτά έχει πείρα ο Κοτσακάς.

Κακό σπειρί

Για μια ακόμα φορά ο Βενιζέλος απέδειξε ότι είναι και θα παραμείνει κακό σπειρί στον ποπό της Φώφης (το ότι τα έχει ξανασπάσει με τον άλλοτε κολλητό του Λοβέρδο δεν αποτελεί είδηση). Εκεί που το ΠΑΣΟΚ, με τον Λοβέρδο μάλιστα σαν πρώτο βιολί στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσπάθησε να διαχωριστεί από τη ΝΔ και να δείξει ότι δεν είναι συμπλήρωμα του Κούλη (όπως είχε φανεί στην περίπτωση του εκλογικού νόμου), βγήκε ο Βενιζέλος και διαφώνησε ανοιχτά με την υπερψήφιση των τροπολογιών που ουσιαστικά κατήργησαν το νόμο Παππά. Και βέβαια, δεν έκρυψε τις αγάπες του. Οπως είπε, στις εκλογές προτιμά να κερδίσει «ο δικός μας χώρος, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη» (πράγμα αδύνατο, φυσικά), αλλά αν είναι να κερδίσει μια παράταξη που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη Δικαιοσύνη (ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή), προτιμά να κερδίσει μια «άλλη παράταξη που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση» (η ΝΔ).

Στη στρατηγική του διμέτωπου που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, χτυπώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία μ' όποιο κόμμα κερδίσει την επόμενη φορά, ο Βενιζέλος αντιπαραθέτει τη στρατηγική της συμπόρευσης με τη ΝΔ, που θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε αξεσουάρ του Κούλη και θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσει ψηφοφόρους που ενδεχομένως ξαναγύριζαν στο ΠΑΣΟΚ. Και δε θα διστάσει ακόμα και να φύγει από το ΠΑΣΟΚ και να συνεργαστεί με τη ΝΔ, σαν «ανεξάρτητος», αν πάρει υπόσχεση για αξιοποίησή του από την κυβέρνηση Κούλη.

Ναρκισσισμός

Οι γάλλοι πολιτικοί ειδικεύονται στη συγγραφή βιβλίων. Τα οποία κυκλοφορούν συνήθως όταν θέλουν να στηρίξουν κάποια πολιτική πρωτοβουλία τους. Δεν ξέρουμε αν ο πρώην υπουργός του Ολάντ και νυν επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί έχει σκοπό να θέσει υποψηφιότητα στις προκριματικές των σοσιαλδημοκρατών για το προεδρικό χρίσμα, όμως αυτά που γράφει για τον Μπαρουφάκη δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Δε διστάζει, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι ο Τσίπρας σκόπιμα έβαλε τον Μπαρουφάκη υπουργό Οικονομικών, για να μπαχαλέψει τις διαδικασίες στην ευρωζώνη.

Αυτές οι απόψεις στην Ευρώπη δε λειτουργούν θετικά ούτε για τον Τσίπρα ούτε για τον Μπαρουφάκη. Στην Ελλάδα, όμως, ο Μπαρουφάκης δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία για μια ακόμα δήλωση αυτοδικαίωσης. Ο Τσίπρας μόνο κατάπιε αμάσητη την προσβολή του Μοσκοβισί. Αναγκαστικά, αφού αυτός υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.

Εργαλείο

Η «Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος» επανασυστήθηκε με τη μορφή σωματείου και το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησε την πρώτη πανηγυρική της συνεδρίαση. Με κεντρικά πρόσωπα τη Ζ. Κωνσταντοπούλου και τη Σ. Σακοράφα, φιλοδοξεί ν' αποτελέσει εργαλείο της «Πλεύσης Ελευθερίας» για την είσοδό της στη Βουλή. Οπως είπε η Σακοράφα στην ομιλία της «ο φυσικός χώρος της Επιτροπής είναι η Βουλή των Ελλήνων», «ως αντίπαλον δέος θα συνεχίσει στη σημερινή της μορφή, αλλά ως δικαίωση θα ξαναβρεθεί στη Βουλή». Το κόμμα της Κωνσταντοπούλου, βέβαια, βρίσκεται δημοσκοπικά στο «μπαίνει – δεν μπαίνει» στη Βουλή και θα χρειαστεί γερές ενέσεις δημοσιότητας από τα αστικά ΜΜΕ για να τα καταφέρει να μπει. Κι άμα μπει, δε θα είναι πλειοψηφία για να επανασυστήσει την εν λόγω Επιτροπή ως επιτροπή της Βουλής. Οταν έχεις ένα εργαλείο, όμως, αναγκαστικά θα το παινέψεις, έστω κι αν πλέον είναι ελάχιστα χρήσιμο.

Φελλός

Ο περιβόητος Σλάβοϊ Ζίζεκ δεν άντεξε την έλλειψη δημοσιότητας και σκέφτηκε πως αν ταχθεί υπέρ του Τραμπ θα κερδίσει το «πεντάλεπτο» που δικαιούται. Δήλωσε, λοιπόν, ότι «τρέμει» μεν τον Τραμπ, αλλά «η Χίλαρι είναι ο πραγματικός κίνδυνος». Ελπίζει να νικήσει ο Τραμπ, γιατί θα ταράξει το «μεγάλο δίκτυο άγραφων κανόνων για το πώς λειτουργεί η πολιτική και η συναίνεση» και επειδή «οι ΗΠΑ δεν είναι δικτατορικό κράτος και δεν θα εγκαταστήσει το φασισμό», αν νικήσει ο Τραμπ «Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί θα πρέπει να επιστρέψουν στα βασικά, να επανεξετάσουν τους εαυτούς τους και ίσως κάποια πράγματα να συμβούν».

Το ζήτημα δεν είναι τι παπάρα είπε πάλι αυτός ο φελλός. Το ζήτημα είναι πως πριν από μερικά χρόνια μας τον παρουσίαζαν σαν την αφρόκρεμα της σύγχρονης μαρξιστικής σκέψης και τον έφερναν να δώσει διαλέξεις στην Αθήνα, στις οποίες συνωστίζονταν σε βαθμό ασφυξίας. Και δεν ήταν οι συριζαίοι (αυτοί τον ανακάλυψαν αργότερα), αλλά κάποιοι που παριστάνουν τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Ο Μπαλτάς έφαγε κλοτσιά από τον μαθητή του Τσίπρα (στράφι πήγε η… μαρξιστική ανάλυση στη Βουλή για το πώς το ξεπούλημα του Ελληνικού αποτελεί αναγκαίο σταθμό στο δρόμο για το… σοσιαλιστικό μετασχηματισμό) και φεύγοντας τα έχωσε στον Δούρο (αδερφό της περιφερειάρχη και δεξί χέρι του Λούκου, τον οποίο κάποια στιγμή φιλοδόξησε να αντικαταστήσει), αλλά και στον προκάτοχό του Ξυδάκη, που υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στο Συγκρότημα Αλαφούζου. Η νέα υπουργός Κονιόρδου, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί διοικητικά ούτε ως θιασάρχισσα, μπορεί να είναι εξπέρ στο «pranic healing», έναν μεταφυσικού τύπου τσαρλατανισμό, όμως με το «καλημέρα» βρέθηκε αντιμέτωπη με την απειλή παραίτησης του διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Β. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος επιστρατεύτηκε μετά την αποπομπή Λούκου και το φιάσκο Φαμπρ, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί στο θέατρο με την Κονιόρδου. Ο Θεοδωρόπουλος απειλεί να παραιτηθεί γιατί το ΔΣ του Φεστιβάλ δεν είναι συνεργάσιμο και, όπως λέει, τον υπονομεύει.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Και οι συριζαίοι του καλλιτεχνικού στερεώματος έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν στη διάθεσή τους λίγα λεφτά και όχι απεριόριστο χρόνο. Μαθημένοι στα ξεκατινιάσματα, θα χτυπηθούν μέχρις εσχάτων για το μοίρασμα της μικρής (ελέω Μνημονίου) πίτας.

Ασήμαντος

Ποιανού η αποπομπή από το κυβερνητικό σχήμα δε σχολιάστηκε καθόλου, από εχθρούς και φίλους; Του πολύπλαγκτου Τρύφωνα Αλεξιάδη. Οπως ήρθε, έτσι έφυγε. Ενας δευτεροκλασάτος συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο των εφοριακών βρέθηκε ξαφνικά αναπληρωτής υπουργός και νόμισε πως έπιασε τον πάπα απ' τα… βαρίδια. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοδιάψευσης. Εβγαινε σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, πέταγε μια παπάρα, έκανε μια εξαγγελία, και μετά από μερικές ώρες (αφού του είχαν τραβήξει το αυτί ο Τσακαλώτος ή ο Χουλιαράκης), έκανε διορθωτική δήλωση! Μονίμως… διαστρεβλώνονταν τα λεγόμενά του. Η πλάκα είναι πως είχε και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Οπως διέρρευσε, δεν περίμενε ότι θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, διότι είχε πιάσει και είχε υπερβεί το στόχο στα έσοδα (σπουδαίο κατόρθωμα να μαζεύεις τα χαράτσια από τον κοσμάκη). Δεν αντελήφθη ο δυστυχής, ότι ο παλαιάς κοπής λαϊκισμός και ο φτηνιάρικος συνδικαλιστικός λόγος δεν αποτελούν εισιτήριο παραμονής σ' ένα πόστο όπως το υπουργείο Οικονομικών. Ο Τσακαλώτος ποτέ δεν τον χώνεψε, σπουδαίες κομματικές πλάτες δεν είχε, πολιτικό «μπριγιάν» δεν αποτελούσε με τίποτα (με το ζόρι θα μπορούσε να σταθεί πρωί Κυριακής σε καφενείο του Παγκρατίου), οπότε ο Τσίπρας δεν είχε κανένα δίλημμα. Τον έδιω-ξε και διόρισε στη θέση του την Παπανάτσιου (ως υφυπουργό, για να λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό), που προέρχεται από τον ίδιο κλάδο, αλλά είναι βουλευτίνα και φίλη του Τσακαλώτου.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΙδια και χειρότερη μνημονιακή πολιτική
Επόμενο άρθρο Συστημικός… αντισυστημισμός

Σχετικά Αρθρα

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

Κόντρες 20 Ιούλ 2026, 19:50

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

Κόντρες 17 Ιούλ 2026, 14:11

Φράξια με το φελλό

Κόντρες 16 Ιούλ 2026, 13:39

Μαρινακίες

Κόντρες 15 Ιούλ 2026, 14:25
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Ιλιά Ερενμπουργκ: Μια ιστορία του αυτοκινήτου

26 Ιούλ 2026, 10:50
Αθλητισμός

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

26 Ιούλ 2026, 09:59
Παιδεία

Βάσεις εισαγωγής 2026: 25.926 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

32.910 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

26 Ιούλ 2026, 08:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούλη

26 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

24 Ιούλ 2026, 19:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

Ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Περού: Ημέρα ανεξαρτησίας (1824).

1904: Σοσιαλιστές επαναστάτες εκτελούν τον υπουργό Εσωτερικών Βένζελ Φον Πλέβε, σύμβολο της τσαρικής καταπίεσης.

1914: Σκανδαλώδης αθώωση της συζύγου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας για τη δολοφονία του εκδότη της “Figaro” Γκαστόν Καλμέτ.

1937: Βομβιστική απόπειρα του IRA κατά του Βρετανού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ σε επίσκεψή του στο Μπέλφαστ.

1975: Αρχίζει η δίκη της χούντας.

2005: Ο IRA ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία μετά από 36 χρόνια δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo