Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί
  • Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο
  • Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι
  • Σαν σήμερα 21 Μάη
  • Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές
  • Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Σεπ 2013, 00:00

♦ Κρυάδα

Σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στη διαδικτυακή έκδοση της «Κόντρας» γράφαμε: «Με κάθε επισημότητα ο Βενιζέλος ανακοίνωσε στους Πασόκους ότι η προγραμματική συμφωνία θα ανακοινωθεί από κοινού με τη ΝΔ στις φιέστες της ΔΕΘ και θα έχει τη μορφή εθνικού σχεδίου για τη σωτηρία της χώρας! Εξέλιπε και η αίσθηση του γελοίου από τους κυβερνώντες και ο Βενιζέλος φροντίζει να το επιβεβαιώνει, μολονότι έχει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Πάντως, ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι ο Σαμαράς θα δεχτεί να μοιραστεί την προβολή της ΔΕΘ με τον Μπένι».
Πέρασε και η ΔΕΘ, ο Σαμαράς έκανε την καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια, ο Βενιζέλος μίλησε μια μέρα μετά στους «παραγωγικούς φορείς», αλλά προγραμματική συμφωνία δεν ανακοινώθηκε. Για μια φορά ακόμη βιάστηκε ο Μπένι και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει με την κρυάδα που του χάρισε ο Σαμαράς.

♦ Πυθία

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον Π. Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση που έκανε απ’ αφορμή την πασοκική φιέστα της 3ης Σεπτέμβρη, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και απόψεις παλαιοπασόκων υπέρ μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιο ζύγισμα της κάθε λέξης! Σίγουρα την είχε προετοιμάσει προσεκτικά τη δήλωση. «Το σημερινό ΠΑΣΟΚ –είπε ο Σκουρλέτης– με τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται επικεφαλής, νομίζω ότι είναι πολιτικά αδιάφορο για τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα έλεγα ότι είναι και πολιτικά αφερέγγυο».

Με βάση τις λέξεις που επισημάναμε, μπορείτε να δείτε το ορθάνοιχτο παράθυρο προς… το μέλλον. Αν το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι απλά πολιτικά αδιάφορο και πολιτικά αφερέγγυο, καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει –αν χρειαστεί– και ενδιαφέρον και φερέγγυο. Ειδικά αν φύγει από τη μέση ο Βενιζέλος (μετά από μια εκλογική συντριβή, για παράδειγμα) και επανακάμψουν τα «ιστορικά στελέχη».

♦ Εφεδρείες

Και ο Γκίντερ Γκρας στον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας, υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών, βεβαίως. Με τα γνωστά φτηνιάρικα επιχειρήματα που επιστρατεύονται σ’ αυτές τις περιστάσεις. Κατά τον Γκρας, νικητής στο ντιμπέιτ ήταν ο Στάινμπρουκ (αυτό έλειπε, να έβγαζε νικήτρια τη Μέρκελ). Και γιατί ήταν νικητής ο Στάινμπρουκ; Διότι «εξέθεσε για πρώτη φορά με σαφήνεια και ακρίβεια μια αριστερή πολιτική εξόδου από την κρίση, έναντι του τακτικισμού της Μέρκελ». Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη υποφέρετε από την αφόρητη κοινοτυπία και τον καμποτινισμό της «βαριάς εφεδρείας» του SPD.

♦ Ραγιαδισμός

Η είδηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντη, όμως δεν είναι. Προσφέρει ένα ακόμη παράδειγμα του ραγιαδισμού που χαρακτηρίζει τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα έναντι της Γερμανίας. Ερχεται στην Ελλάδα μια υπουργός (Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) όχι της Γερμανίας, αλλά του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το πολύ να συναντιόταν με κάποιον υφυπουργό Οικονομικών. Ομως, η φράου Angelika Schwall-Duren συναντήθηκε με τον Στουρνάρα, σε επίπεδο αντιπροσωπειών μάλιστα. Λες και ήταν ο Σόιμπλε. Ο Στουρνάρας, μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση για να πει ότι «κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η εξέλιξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και οι γενικότερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, ενόψει και των επερχόμενων γερμανικών εκλογών». Δηλαδή, έδωσε κανονικό ραπόρτο σε μια υπουργό ενός γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου, ομόλογο του Σγουρού. Θεώρησε πρέπον, μάλιστα, να γράψει και τα εξής επιπρόσθετα, πάντα με το ίδιο ραγιάδικο ύφος: «Η υπουργός, η οποία είναι μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, που μεταφέρει τις θέσεις των κρατιδίων στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας,  εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα»!

♦ Αναλγησία

Ρωτήθηκε ο Στουρνάρας («Βήμα FM», 9.9.13) για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση του οποίου οδήγησε σε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και έδωσε την εξής εκπληκτική απάντηση: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα έφερε παραπάνω έσοδα 130 εκ. ευρώ. Είχαμε σημαντικά λιγότερα έσοδα κατά 500 εκ. από ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον ειδικό φόρο, έχει  να κάνει με τη χαμηλότερη κατανάλωση που σχετίζεται με τις καλές καιρικές συνθήκες και κυρίως με τη μείωση του εισοδήματος. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με την ελαστικότητα ως προς την τιμή. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Προσέξτε τι λέει. Χάθηκαν 500 εκατ. έσοδα από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά γι’ αυτό φταίει ο καλός καιρός (!!!) και η μείωση του εισοδήματος από την κρίση. Θεωρεί, δηλαδή, ότι ο κόσμος έτσι κι αλλιώς δε θα έβαζε πετρέλαιο, λόγω φτώχειας. Επομένως, καλά έκανε το κράτος και πήρε όσα πήρε από εκείνους που είχαν ακόμα τη δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο, παρά την αλματώδη αύξηση της τιμής του.

Η τοποθέτηση αυτή είναι, καταρχήν, κοινωνικά ανάλγητη, αφού παραδέχεται ότι υπάρχει φτώχεια και αδιαφορεί γι’ αυτό, λέγοντας –εμμέσως πλην σαφώς– ότι καλά κάνουν και παγώνουν αφού δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το χαράτσι στο πετρέλαιο, που πενταπλασιάστηκε μέσα σ’ ένα χρόνο. Είναι, όμως, και οικονομικά βλακώδης, αφού είναι βέβαιο πως χωρίς την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά θα μπορούσαν να βάλουν πετρέλαιο και δε θα κατέφευγαν σε άλλες λύσεις. Ετσι, οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ θα ήταν λιγότερες.

♦ Σκελετοί

Ποιο είναι, άραγε, το μέγα θέμα, ότι κάποιος άγνωστος προσπάθησε να εκβιάσει τηλεφωνικά (!) τον Στάινμπρουκ ή ότι αυτός και η σύζυγός του απασχολούσαν ανασφάλιστη μια μετανάστρια οικιακή βοηθό; Το δεύτερο, φυσικά, γιατί το πρώτο είναι απλά ένα προεκλογικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Αν οι Στάινμπρουκ δεν έκρυβαν σκελετό στη ντουλάπα τους, κανένας δε θα προσπαθούσε να εκβιάσει τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.

Τι απάντησε η Γκέρτρουντ Στάινμπρουκ; Οτι απασχολούσε μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες, η οποία ασφαλιζόταν μέσω του συζύγου της. Οταν αυτός έχασε τη δουλειά και την άδεια εργασίας, η Στάινμπρουκ προσφέρθηκε να ασφαλίσει την οικιακή βοηθό, όμως αυτή αρνήθηκε και η Στάινμπρουκ της είπε ότι δεν μπορούσε να την απασχολεί παράνομα. Κοντολογίς, την έδιωξε. Από πότε, όμως, ένας εργαζόμενος ασφαλίζεται μέσω του ή της συζύγου; Μόνο ασφάλιση υγείας μπορεί να έχει έτσι. Αρα, οι Στάινμπρουκ είχαν ανασφάλιστη την οικιακή βοηθό τους. Και βέβαια, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη μετά. Διότι εμείς δεν έχουμε γνωρίσει κανένα μετανάστη που να προτιμά να χάσει μια δουλειά και να γίνει παράνομος, επειδή δε γουστάρει ν’ ασφαλίζεται.

♦ Ξεδοντιασμένος λέων

Είναι καλά αυτός ο Κάμερον; Πάει στη Ρωσία για να δηλώσει ότι η Αγγλία έσωσε την Ευρώπη από το ναζισμό; Ούτε μισομεθυσμένους θαμώνες σε λονδρέζικη παμπ δεν μπορεί να πείσει με τέτοιες μπούρδες, όχι τους Ρώσους, που έχουν σε κάθε οικογένεια νεκρούς από τον αντιφασιστικό πόλεμο. Ολόκληρη η δήλωσή του, όμως, ήταν ένα τυπικό δείγμα πολιτικού εκπροσώπου του (εδώ και δεκαετίες) ξεδοντιασμένου βρετανικού λέοντα. Θαυμάστε την:

«Η Βρετανία μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, αλλά θα προκαλούσα τον καθένα να βρει χώρα με πιο περήφανη ιστορία, με μεγαλύτερη καρδιά ή μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Η Βρετανία είναι ένα νησί που έχει βοηθήσει να εξαλείψει η ευρωπαϊκή ήπειρος το φασισμό. Η Βρετανία είναι ένα νησί που βοήθησε στην κατάργηση της δουλείας, που εφηύρε τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις, συμπεριλαμβανόμενου κάθε αθλήματος που παίζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η Βρετανία είναι υπεύθυνη για τη βιομηχανική επανάσταση, την τηλεόραση, το Ιντερνετ, τους Μπιτλς και, παραδόξως, για το ποπ συγκρότημα Ουάν Νταϊρέκσιον»!

♦ Γαργάρα

Πάρτι κάνουν στο διαδίκτυο οι οπαδοί του Περισσού και διάφοροι υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ, ανασύροντας δηλώσεις που έκανε προ διετίας η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη τότε για την ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ. Η Ρ. Δούρου κατήγγειλε το καθεστώς Ασαντ για τις σφαγές εναντίον των εξεγερμένων που διαδήλωναν και σ’ αυτό κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει. Προχωρούσε και παραπέρα, όμως. Κατήγγειλε ότι «η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά σιωπά, απορροφημένη από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη». Και δεν έμενε μόνο στην καταγγελία, αλλά καλούσε και σε ανάληψη δράσης από τη «διεθνή κοινότητα», δηλαδή από τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

«ΤΩΡΑ η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», έλεγε στη δήλωσή της την 1η Αυγούστου του 2011. Και στις 19 του ίδιου μήνα: «Ο λαός της Συρίας, με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις του παρά το υψηλό φόρο αίματος που πληρώνει, εγκαλεί με τις θυσίες του τη διεθνή κοινότητα ζητώντας τα αυτονόητα: τη σκληρή καταδίκη, την απομόνωση και τον εξαναγκασμό του καθεστώτος σε ριζικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Κεντρικός μοχλός πίεσης για κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να είναι ο ΟΗΕ και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να πιέσει η ευρωπαϊκή διπλωματία, η οποία, οφείλει να βγει από το λήθαργό της και αντί να ακολουθεί κατά πόδας την Ουάσινγκτον, να αναλάβει πρωτοβουλίες μεγάλης εμβέλειας κατά του καθεστώτος, με δεδομένους τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει και τους οποίους οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα. Η πίεση αυτή, για να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να στρέφεται αποκλειστικά κατά της Δαμασκού αλλά να αφορά και στους συμμάχους της στο Σ.Α. του ΟΗΕ, κυρίως τη Μόσχα και το Πεκίνο αλλά και στις αναδυόμενες δυνάμεις, που σήμερα μετέχουν στο Σ.Α., δηλαδή την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότιο Αφρική».

Πουθενά, βέβαια, δεν μιλά για στρατιωτική δράση. Οταν, όμως, ζητάς από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ να ρίξουν τον Ασαντ, δεν τις βοηθάς ουσιαστικά σε κάθε μορφή δράσης που αυτές θα επιλέξουν για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους (και όχι τα συμφέροντα του συριακού λαού, που τον έχουν γραμμένο;). Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει γαργάρα αυτές τις δηλώσεις, παρά τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΖητούνται αντίμετρα
Επόμενο άρθρο Διαχειριστές του καπιταλισμού

Σχετικά Αρθρα

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

Κόντρες 19 Μάι 2026, 19:23

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

Κόντρες 18 Μάι 2026, 15:21

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

Κόντρες 15 Μάι 2026, 11:55

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

Κόντρες 14 Μάι 2026, 20:25

Δε βγαίνουν τα νούμερα

Κόντρες 13 Μάι 2026, 15:02

Βόλεμα των «μαύρων»

Κόντρες 11 Μάι 2026, 11:09
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

Ημέρα πολιτισμού.

1968: Συλλαμβάνονται δύο βομβιστές στην Ομόνοια που είχαν επικηρυχθεί ως “επικίνδυνοι αναρχοκομμουνισταί“.

1973: Εξαρθρώνεται η ΕΑΝ, συλλαμβάνονται δέκα άτομα, αποκαλύπτονται οπλοστάσια σε Σπάτα και Παλαιό Φάληρο.

1975: Αρχίζει στις φυλακές Στάμχαϊμ η δίκη της RAF (Γερμανία).

1988: Βόμβες στο Ι’ αστυνομικό τμήμα, στη ντίσκο «Βικτόρια και σε καφετέρια στην Αμφιάλη (ΕΛΑ).

1991: Δολοφονείται ο Ρατζίβ Γκάντι (Ινδία).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo