♦ Ασυμμάζευτα (1)
Την πέταξε την κουβέντα και τώρα τρέχει να τα μαζέψει. Για την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, λέμε, που αφού προανήγγειλε λίστα με μετεγγραφές-μαϊμού γόνων βουλευτών, το βάρος της οποίας δεν θα μπορούσε να σηκώσει η Βουλή, τώρα λέει πως όχι μόνο δεν έχει λίστα, αλλά και πως δεν είπε την επίμαχη φράση. Ομως, η φράση προκύπτει από το πρακτικά της Βουλής, τα οποία οι συνεργάτες της υπουργού φρόντισαν να λογοκρίνουν δεόντως.
Το θέμα έτσι κι αλλιώς υφίσταται. Και η διερεύνησή του είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται η Βουλή ή η κυβέρνηση να ξεκινήσει από τις λίστες με όλες τις μετεγγραφές που μπορούν να στείλουν τα πανεπιστήμια, για να χαθεί μέσα στις συνωνυμίες. Αρκεί κάθε βουλευτής της παρούσας και των δυο προηγούμενων Βουλών (δεν είναι ούτε 500 άτομα σύνολο) να κάνει μια δήλωση στην οποία θα αναφέρει πού σπουδάζουν (αν σπουδάζουν) τα παιδιά του και πώς βρέθηκαν εκεί που σπουδάζουν. Τα υπόλοιπα είναι εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται η έρευνα να ξεκινήσει από τις χιλιάδες μετεγγραφές που έχουν γίνει στο σύνολο των ΑΕΙ της χώρας, αλλά από τις λίγες εκατοντάδες γόνους της πολιτικής καμαρίλας. Θα το κάνουν; Αστεία λέτε;
♦ Ασυμμάζευτα (2)
Αυτή η κυβέρνηση, πάντως, έχει γενικότερο πρόβλημα με υπουργούς που πετάνε κοτρόνες και μετά δεν μπορούν να τις μαζέψουν. Δείτε τι έγινε με τον υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα. Είπε τη γνωστή παπάρα, ότι θα μας κάνει και καλό η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρέλαιου, διότι θα καίμε λιγότερο, αναγκάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον αδειάσει και στο καπάκι βγήκε (ο Δούκας) με νέα δήλωση στην οποία έδινε τη… σωστή ερμηνεία της παπάρας που είπε. Τί κατάφερε; Απλά να γελοιοποιηθεί. Δεν σου έχουν πει, ρε αγόρι μου, ότι πρώτα βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά μιλάμε; Αλλά πώς να καταλάβει από πολιτική δημαγωγία ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στη χλίδα και έχει μάθει να σκέφτεται και να μιλά σαν τραπεζίτης; Ο,τι του ‘ρχεται το λέει, χωρίς να υπολογίζει τις πολιτικές συνέπειες για το κόμμα του.
♦ Την πάτησαν
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό τηλεοπτικής εκπομπής, το 51,7% των ερωτηθέντων (η έρευνα έγινε στο λακανοπέδιο της Αττικής) θεωρεί ότι η κυβέρνηση έκανε τη δημοσιονομική απογραφή «για να δικαιολογηθεί και να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της». Κοντολογίς, η κυβέρνηση Καραμανλή την έχει πατήσει γενικώς. Και στην ΕΕ είναι έκθετη και στο εσωτερικό χάνει πολιτική επιρροή. Ο Αλογοσκούφης μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη του Καραμανλή, αλλά αποτελεί πλέον εύκολο στόχο για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Η φθορά του είναι πιο γρήγορη από οποιονδήποτε άλλο υπουργό Οικονομίας.
♦ Λήξτο πρόεδρε…
Εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί ο πρόεδρος Μήτσος. Σήμερα κάνει συνέδριο για να διαλύσει με ταρατατζούμ το ΔΗΚΚΙ (που κάποια άλλα στελέχη συνεχίζουν τη λειτουργία του). Και το περασμένο Σάββατο έφτιαξε μια φιέστα που την ονόμασε συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, μόνο και μόνο για να βγάλει λόγο και να μπορέσει να «παίξει» το όνομά του στα ΜΜΕ. Και τί είπε; Την έπεσε άγρια σε ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Μίλησε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά για το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη δεν είπε λέξη. Επιτέλους, ας πάει στο ΠΑΣΟΚ, να ησυχάσει κι αυτός να ησυχάσουμε κι εμείς.
♦ Σαφής απάντηση
Επανεμφάνιση του περιβόητου Αντώνη Αραβαντινού, του άλλοτε πανίσχυρου αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού, από τις στήλες του περιοδικού της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Τον ρωτά η δημοσιογράφος, με την ιδιότητα του προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων και απαντά με σαφήνεια: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εφαρμόζονται -όχι με ευθύνη των απλών υπαλλήλων- μέτρα που δεν προβλέπονται στο σωφρονιστικό κώδικα». Χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς κανένα σχόλιο;
♦ Γαργάρα
Οταν είχε διαρρεύσει με ευθύνη της κυβέρνησης, ότι το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2004 φτάνει το 12%, οι Πασόκοι ξεσήκωσαν θόρυβο, ισχυριζόμενοι ότι η κυβέρνηση «μαϊμουδεύει» τα στοιχεία για να φτιάξει κλίμα για την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. Τώρα που τα στοιχεία ανακοινώθηκαν επίσημα από την ΕΣΥΕ και το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2004 σκαρφάλωσε στο δυσθεώρητο 11,2% (με βάση τη μέθοδο που χρησιμοποιείται έχουμε υποεκτίμηση του πραγματικού ποσοστού ανεργίας), οι Πασόκοι έκαναν γαργάρα την είδηση και την άφησαν ασχολίαστη. Δεν τους παίρνει να κάνουν κανένα σχόλιο. Αφήνουν απλά την κυβέρνηση να εισπράττει το πολιτικό κόστος, πιστεύοντας ότι οι δικές τους ευθύνες θα ξεχαστούν.
♦ Ξαναμπερδεύτηκαν
Είχε δεν είχε ο Κωνσταντόπουλος τους μπέρδεψε πάλι εκεί στην Κουμουνδούρου. Δεν ξέρουν πια με τι να πρωτοασχοληθούν. Με τα δικά τους, δηλαδή με τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΝ, ή με την προεδρική εκλογή και την υποψηφιότητα του Κωνσταντόπουλου; Ο Αλαβάνος πέταξε ήδη την πρώτη μπηχτή, δηλώνοντας πως ο ΣΥΝ θα προστατεύσει την πορεία του προς το συνέδριο από κάθε εξωγενή προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η θεματολογία του, να εκδηλωθούν παρεμβάσεις του δικομματισμού στην πολιτική του κατεύθυνση και τη συγκρότηση της νέας ηγεσίας του! Τί ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής;
♦ Ο νόμος του μέγιστου κέρδους
Επιασαν, λέει, κύκλωμα που βάφτιζε ελληνικά αμνοερίφια, κρασί, μέλι και σταφίδα, που εισάγονταν από τρίτες χώρες. Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» θυμούνται σίγουρα πόσα τέτοια σκάνδαλα έχουμε αποκαλύψει, αλλά οι υπεύθυνοι άκουγαν τις αποκαλύψεις μας… στερεοφωνικά. Από το ένα αυτί τους έμπαιναν από το άλλο έβγαιναν. Στόχος δικός μας δεν ήταν να βελτιώσουμε τον καπιταλισμό, αλλά να δείξουμε πως στον τομέα της διακίνησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και γενικότερα στον τομέα ελέγχου των τροφίμων επικρατεί ένα απέραντο μπάχαλο. Ο νόμος του μέγιστου κέρδους καθορίζει τα πάντα. Οσο για τα κυκλώματα, κάθαρση δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί καμιά πολιτική βούληση δεν μπορεί να ακυρώσει το νόμο του μέγιστου κέρδους.
♦ Απουσία με νόημα
Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης οργανώνει αύριο Κυριακή το ΠΑΜΕ στο «Σπόρτινγκ». «Διεθνιστική αλληλεγγύη για Κούβα, Παλαιστίνη, Βιετνάμ, Β. Κορέα», γράφει η αφίσα που εκδόθηκε για να προπαγανδίσει την εκδήλωση. Εντύπωση δεν κάνουν τόσο οι παρουσίες όσο μια απουσία, που βγάζει μάτι. Γιατί απουσιάζει το Ιράκ; Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη θέση, δίπλα στη μαρτυρική Παλαιστίνη. Απλά αναρωτιόμαστε για το λόγο, δεδομένου ότι ο Περισσός γενικά δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με την αντίσταση του Ιρακινού λαού. Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται την πρώτη μέρα της διήμερης συνεδρίασης του προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που φιλοξενεί ο Περισσός, υποψιαζόμαστε πως κάποιοι από τους «συντρόφους» έχουν πρόβλημα με την αντίσταση στο Ιράκ και απαίτησαν να εξοβελιστεί κάθε αναφορά σ’ αυτή από την εκδήλωση. Ποιος ξέρει, ίσως να αισθάνονται αλληλέγγυοι μόνο προς το δωσιλογικό Κ.Κ.Ιράκ, που συμμετέχει στην κατοχική κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουϊ. Αλλά και ο Περισσός δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον εξοβελισμό της αλληλεγγύης στον Ιρακινό λαό. Διαφορετικά θα αντιδρούσε..
♦ Τυχαία;
Πριν από ένα δεκαήμερο (21.10.04), η «Αυριανή» δημοσίευσε μια επιστολή του ελβετού αρχιλογιστή των Αγγελοπουλαίων, στην οποία ο άνθρωπος αυτός (Ιωάννης Πιέρ Μπότσολο) καταγγέλλει το ζεύγος Θόδωρου-Γιάννας για πολλά και διάφορα, που έχουν να κάνουν με τους ενδοεπιχειρηματικούς καυγάδες των Αγγελοπουλαίων. Εντύπωση μας έκανε το υστερόγραφο με το οποίο κλείνει αυτή η επιστολή, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:
«Για την περίπτωση που η κυρία Γιάννα θα πίστευε ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί χρησιμοποιώντας οιεσδήποτε μεθόδους Μαφίας, παρακαλώ μάθετε ότι έχω τοποθετήσει όλα τα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σε τραπεζικές θυρίδες ασφαλείας και ότι ο πατέρας μου όπως και ένας φίλος μου κατέχουν όλες τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ ημών από τις 10 Ιανουαρίου 1995».
Τυχαία άραγε έγραψε αυτό το υστερόγραφο ο τύπος αυτός που εκπροσωπεί μεγάλο οικονομικό γραφείο; Μήπως είχε τίποτα υπόψη του; Απάντηση, βέβαια, δεν περιμένουμε, αλλά συνέβη ένας άλλος να αντιμετωπιστεί με μεθόδους μαφίας, στην Ελλάδα και όχι στην Ελβετία. Αναφερόμαστε στον Φ. Συρίγο, που είχε ανοίξει τρία μέτωπα, το ένα από τα οποία ήταν με τους Αγγελοπουλαίους. Ουδείς, βέβαια, μπορεί να αποδείξει οποιαδήποτε σχέση των τελευταίων με τη μαφιόζικη επίθεση κατά Συρίγου. Εμείς σημειώνουμε απλά το υστερόγραφο του Ελβετού, γιατί είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που λύνονται οι διαφορές μεγαλοεπιχειρηματιών με ανθρώπους που δεν έχουν την ίδια δύναμη μ’ αυτούς. Αλλωστε, το αδιέξοδο των αστυνομικών ερευνών για την επίθεση κατά Συρίγου δείχνει πως κάθε άλλο παρά χουλιγκάνια ήταν οι δράστες.