Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
  • Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης
  • Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα
  • Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Νοέ 2006, 00:00

♦Τέλος δεν έχει η ξεφτίλα

Με τον Σιούφα και τους γαλάζιους βουλευτές της Καρδίτσας τα ‘βαλε ο αποτυχών νομάρχης Αναγνωστόπουλος (ένας από τους πολλούς πικραμένους που τώρα μυξοκλαίνε). Δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Πού αναλώθηκαν τα πολιτικά γραφεία; Στο πώς θα εκλέξουν δήμαρχο στο νομό. Και ρωτάω, αν πράγματι το κόμμα της ΝΔ έχει αυτή τη λογική και πιστεύει ότι οι νομαρχίες δεν εκφράζουν την πολιτική που έχει, τότε πιστεύω ότι είναι τσαντιρομάγαζο». Τι καταλάβατε εσείς από αυτή τη δήλωση; Οτι ο Αναγνωστόπουλος τα χώνει στο Σιούφα και τους άλλους, κατηγορώντας τους ότι στο δεύτερο γύρο ασχολήθηκαν με την εκλογή του Τέγου («κομμουνιστή» υποψήφιου δημάρχου) και τον ίδιο τον εγκατέλειψαν αβοήθητο.
Τι κατάλαβε, όμως, ο Περισσός; Οτι ο Αναγνωστόπουλος κατήγγειλε τη ΝΔ για κομπρεμί με το ΠΑΣΟΚ! Εγραψε Θεσσαλός σχολιογράφος στο «Ριζοσπάστη» (26.10.06): «Είδαμε στην Καρδίτσα τον ΣΥΝ, αλλά και δυνάμεις της ΝΔ να διοχετεύουν ψήφους προς τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στο δήμο, αλλά και στη νομαρχία. Χαρακτηριστικές απ’ αυτή την άποψη είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υποψήφιου νομάρχη της ΝΔ, Β. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε στελέχη του κόμματός του – φωτογράφισε τους υπουργούς Δ. Σιούφα και Σπ. Ταλιαδούρο και κατονόμασε τον “αντάρτη” Χρ. Παλαμιώτη και άλλους υποψήφιους δημάρχους στην περιοχή – ότι βοήθησαν τον αντίπαλό του».

Πρέπει σώνει και καλά να αποδείξουν ότι στην Καρδίτσα παίχτηκε μια μεγάλη συνωμοσία από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, για να μη βγει ο Τέγος. Λες και απευθύνονται σε ηλίθιους, που δε μπορούν να καταλάβουν ότι εκείνο που πλήρωσαν ήταν το κομπρεμί τους με τη ΝΔ και την ανοιχτή δραστηριοποίηση του Σιούφα και του Ζαγορίτη υπέρ του Τέγου.
Εννοείται πως στο «Ριζοσπάστη» δεν δημοσιεύτηκε το καρφί με το οποίο απάντησαν στελέχη της ΝΔ στη γκρίνια του Αναγνωστόπουλου: «Ξέχασε ότι στις εκλογές του 2002 εξελέγη γνωρίζοντας την άτυπη συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ για άλληλοστήριξη στον δήμο και τη νομαρχία».

♦ Το βιολί τους

Ομως, οι άνθρωποι του Περισσού συνεχίζουν το βιολί τους. Διαβάζουμε στο ίδιο φύλλο του «Ριζοσπάστη»: «Και είδαμε σε πάρα πολλούς δήμους της Αθήνας, τις ψήφους των συνδυασμών της ΝΔ να πάνε “σούμπιτοι” στους υποψηφίους του ΣΥΝ. Αλλωστε, ο ίδιος ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, το είπε ξεκάθαρα, λίγες μέρες πριν το β΄ γύρο, όταν στην ουσία κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ σε Νέα Σμύρνη, Ελληνικό, Καισαριανή, Ν.Φιλαδέλφεια και αλλού να ψηφίσουν τους υποψήφιους που υποστήριζε ο ΣΥΝ».  Και στη Νίκαια τι έκανε η ΝΔ, ρε παιδιά;

♦ Ο φόβος φυλάει τα έρμα

Είναι φανερό, ότι ο νόμος-πλαίσιο της Γιαννάκου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα μείνει στο ράφι, μέχρι να βρεθεί συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ότι μπορεί να τον περάσει αμαχητί. Μπορεί και να μη βρεθεί τέτοια συγκυρία κατά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης, ειδικά αν ο Καραμανλής επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές, σενάριο που αυτή τη στιγμή «παίζει» πολύ δυνατά. Η Γιαννάκου, όμως, επιμένει να λέει τα δικά της, νομίζοντας ότι έτσι γλιτώνει την προσωπική ξεφτίλα. «Με σιγουριά σάς λέω ότι η προσπάθειά μας αυτή θα γίνει νόμος και πιστεύω μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή «Press» της ΝΕΤ. «Εγώ ποτέ δεν είχα δεσμευτεί για τον Νοέμβριο. Ο νόμος θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος, στον οποίο έχουν κληθεί οι πάντες. Και ο διάλογος θα συνεχιστεί τόσο όσο θα χρειαστεί προκειμένου να μην ισχυριστεί κανένας ότι δεν είχε λόγο και ρόλο». Μα καλά, σε ηλίθιους νομίζεις ότι απευθύνεσαι, κυρά μου; Για ποιο διάλογο μιλάς; Το ΠΑΣΟΚ σου έδωσε χέρι βοήθειας, αποδεχόμενο το «διάλογο» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κάνατε όλες κι όλες τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις, τα είπατε μεταξύ σας για να περνάει ο καιρός κι αυτό είναι όλο. Κανένας διάλογος δε γίνεται, απλώς σου έβαλαν πάγο από το Μαξίμου και σου μήνυσαν ότι την απόφαση για το πότε θα προωθηθεί στη Βουλή ο νόμος-πλαίσιο θα την πάρουν αυτοί κι εσύ απλώς θα υπογράψεις τα σχετικά.

♦ Σαν κοινός τραμπούκος

Πριν μερικές μέρες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε σχόλιο με τίτλο «Ο κ. Αγγέλου …”αγανάκτησε” το οποίο αναφερόταν στην παρουσία «αγανακτισμένων» γονέων έξω από το υπό κατάληψη Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου, που απαιτούσε με οργίλο ύφος  να μπει τέλος στην κατάληψη και ζητούσε από τη διεύθυνση του σχολείου να αρχίσουν να παίρνουν απουσίες και να τον ενημερώσουν για το ποιοι μαθητές συμμετέχουν στην κατάληψη. Μάλιστα, ο σχολιογράφος της εφημερίδας, συμπεριφερόμενος με μεγάλη προσοχή, έβαλε όλες τις πληφορορίες που είχε με τη μορφή ερωτημάτων, καλώντας τον Αγγέλου να πάρει θέση. Ο Αγγέλου, όμως, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια σκοτεινή πολιτική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος του παρασκήνιου. Αντί να απαντήσει ο ίδιος (πολιτικό πρόσωπο είναι και οφείλει να απαντά στις αιτιάσεις του Τύπου, ειδικά σε κείνες που τον εμφανίζουν να δρα σαν κοινός τραμπούκος), έβαλε τον κακομοίρη τον διευθυντή του Πειραματικού Σχολείου να στείλει επιστολή στην εφημερίδα, στην οποία ισχυρίζεται ότι το σχόλιο «δημιούργησε κατάπληξη στη Σχολική μας Κοινότητα» (προφανώς σχολική κοινότητα είναι μόνο η αφεντομουτσουνάρα του), ότι ο ίδιος «θεωρεί ότι η Δημοκρατία θέλει τα Σχολεία ανοικτά και όχι κλειστά» και ότι οι «εντολές» που αποδίδονται στον Αγγέλου «βρίσκονται στην όντως δαιμόνια φαντασία του συντάκτη σας».

Αυτός ο δυστυχής, δουλοπρεπής υπάλληλος, που παριστάνει το δάσκαλο, δεν κατάλαβε ότι με την επιστολή του ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα για τον Αγγέλου. Οσο για τον ίδιο τον Αγγέλου, καλά θα κάνει να μην κρύβεται πίσω από δημόσιους υπάλληλους, αλλά να απαντά ο ίδιος στη δημόσια κριτική.

♦ Καυγάς ψευτών και απατεώνων

«Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε…ότι για την επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση».  Υπουργός Εργασίας, 15/12/2004. «Θα δεσμευτούμε μονομερώς… ότι δεν θα προχωρήσουμε σε άλλη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ την επόμενη δεκαετία». Υπουργός Εργασίας, 16/12/2004. «Οι εργοδότες πρέπει να φροντίσουν άμεσα να επωφεληθούν καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση ή νέα ρύθμιση. Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι προβλεπόμενες διατάξεις». Διοικητής ΙΚΑ, 20/4/2005.

Η συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου έκανε τον κόπο να μαζέψει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μετά την τελευταία ρύθμιση εργοδοτικών χρεών προς το ΙΚΑ, για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη. Καλοσύνη της κ. Χριστοφιλοπούλου, μας έβγαλε από τον κόπο να ψάξουμε εμείς, αλλά δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου,  Εύη μας. Με συχνότητα μία κάθε ενάμιση χρόνο έκανε τέτοιες ρυθμίσεις το ΠΑΣΟΚ και κάθε φορά τα στελέχη του έλεγαν ότι η ρύθμιση θα είναι η τελευταία.

♦ Μια γενναία φωνή

«Ελαβα προχθές το νέο βιβλίο του διαπρεπούς και αγαπητού συναδέλφου Γιάννη Μανωλεδάκη, με τον εύλογο τίτλο “Η απονομή της Δικαιοσύνης σε περίοδο κρίσης“. Εκεί, στις σελίδες 56 επ. ορθώνει το ανάστημά του ο Μανωλεδάκης και, δίχως περιστροφές, στηλιτεύει τη νομοθετική παρέμβαση λίγους μήνες πριν από την πρωτοβάθμια δίκη της “17 Νοέμβρη” για την αφαίρεση των κατηγορουμένων από τους φυσικούς δικαστές τους (το μικτό ορκωτό δικαστήριο), αρμόδιο από το Σύνταγμα για ανθρωποκτονίες, και την παραπομπή τους σ’ εκδικαστικά σώματα ειδικής επιλογής τακτικών δικαστών.
Στηλιτεύει ακόμη ο όρθιος δάσκαλος του Δικαίου την εισαγγελική κάλυψη και ενθάρρυνση ψευδομαρτύρων σ’ αυτές τις δίκες, καθώς και δημόσιων ένορκων καταθέσεων που ξεπερνούσαν τα όρια της γελοιότητας. Μα, προπαντός, την “αμφίβολης νομιμότητας ανάκριση του πολυτραυματία Ξηρού από αστυνομικά όργανα, με την ανοχή και την εκ των υστέρων κάλυψή τους από τα αρμόδια δικαστικά όργανα”. Και προσθέτει ο Γιάννης, στιγματίζοντας, τώρα πια, την άκριτη προθυμία αυτών των αρμόδιων δικαστικών οργάνων: “Η νομιμότητα και το κύρος της Δικαιοσύνης θα κέρδιζαν σημαντικά, αν είχαν επισημανθεί οι παρατυπίες, ενώ το αποδεικτικό υλικό θα ήταν επαρκές και χωρίς αυτές για τη στήριξη της κατηγορίας”.

Ηρθε στα χέρια μου ένα μικρό βιβλίο του Σάββα Ξηρού με τίτλο “Η Μέρα Εκείνη… – 1.560 ώρες στην εντατική – μια μαρτυρία για το δικό μας Γουαντάναμο”. Και συνειδητοποιώντας, μέσα από τη σύγχυση των σελίδων αυτού του βιβλίου, πόσο εύκολα η βάναυση εξουσία μπορεί να μεταβάλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε παρανοϊκό φυτό, ντράπηκα που κι από τα δικά μου χέρια πήραν εισιτήριο για το δικαστικό σώμα όσοι στη συνέχεια κάλυψαν αυτή τη βάναυση υποβάθμιση σε ζωώδη κατάσταση της κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος ανθρώπινης αξιοπρέπειας (Menschenwurde), ανεπίδεκτης εξαιρέσεων ακόμη και ενώπιον αυτόφορων εγκλημάτων».

Ο καθηγητής Κώστας Μπέης στην «Ελευθεροτυπία».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτο πλευρό τους
Επόμενο άρθρο ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

Κόντρες 30 Ιούλ 2026, 09:02

Λυπήσου τους, Dr Trump

Κόντρες 29 Ιούλ 2026, 13:15

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

Κόντρες 20 Ιούλ 2026, 19:50

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

Κόντρες 17 Ιούλ 2026, 14:11
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo