Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Αυγούστου
  • Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;
  • Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Ενα λάθος για να συγκαλύψει ένα διαρκές έγκλημα
Κόντρες

Ενα λάθος για να συγκαλύψει ένα διαρκές έγκλημα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Νοέ 2021, 14:49

Ακόμα και άνθρωποι που στηρίζουν γενικά την κυβερνητική πολιτική έπαθαν πλάκα όταν πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση θα στείλει SMS σε 450.000 ανεμβολίαστους, καλώντας τους να εμβολιαστούν. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στην κοινωνιολογία για να αντιληφθεί ότι αυτή η κίνηση θα φέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Aρκεί η κοινή λογική. Οσοι πάρουν το ηλεκτρονικό ραβασάκι θα αισθανθούν ότι τους παρακολουθεί ο «μεγάλος αδελφός», θα τα πάρουν στο κρανίο και θα πατήσουν με μανία το κουμπί «διαγραφή». Τους το είπε και ο Μόσιαλος, όσο πιο ήπια μπορούσε: «Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά μέσω των sms αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Δεν ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν μετά από βομβαρδισμό ενημέρωσης τόσο καιρό; Χρειάζονται το sms; Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει».

Αυτό το ξέρει καλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αδιαφορεί, όμως, για το αποτέλεσμα. Δεν κάνει υγειονομική πολιτική αλλά προπαγάνδα. Δεν την ενδιαφέρει να αλλάξει την εμβολιαστική πολιτική, γιατί αν το κάνει αυτό θα παραδεχτεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι μέχρι τώρα ακολουθούσε λάθος πολιτική και επομένως έχει όλες τις ευθύνες για το οικτρό ποσοστό εμβολιασμού, για τις διασωληνώσεις και τις νέες εκατόμβες νεκρών. 

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να στηρίξει την -ετοιμόρροπη πλέον- τακτική της ατομικής ευθύνης. Να περάσει την αντίληψη πως αυτή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της (μέχρι και sms έστειλε!), αλλά δεν την ακούνε αυτοί που θα έπρεπε να εμβολιαστούν και δεν μπορεί να κάνει τίποτ’ άλλο. Πίσω από το οφθαλμοφανές λάθος των sms η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει το διαρκές έγκλημα της διαχείρισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

YΓ. Αλήθεια, γιατί 450.000 ραβασάκια; Οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια. Είπαμε, προπαγάνδα, αισχρή και γελοία.

Αντίθετα συναισθήματα

Ελαμπε ολόκληρος ο συνήθως συνοφρυωμένος Ερντογάν, όταν στάθηκε δίπλα στον (ως συνήθως) ανέκφραστο Μπάιντεν για να φωτογραφιστούν μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Δεν θα μπούμε στην ουσία τού τι συζήτησαν και σε τι αποτελέσματα οδηγήθηκαν (δεν είναι της αρμοδιότητας της στήλης), αλλά από το ύφος και μόνο του Ερντογάν έγινε φανερό ότι την ήθελε πάρα πολύ αυτή τη συνάντηση. Και ήταν ανακουφισμένος. Είχε τους λόγους του, προφανώς, όπως και ο Μπάιντεν που δεν είναι «sleepy Joe», αλλά ένας ιμπεριαλιστής πολιτικός με τεράστια εμπειρία, που ήξερε πώς «να ψήσει το ψάρι» στα χείλη του Ταγίπ εφέντη.

Τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας στην Ελλάδα κατάφεραν να γίνουν και πάλι ρόμπες. Επί μια βδομάδα βομβάρδιζαν τους ακροατές και αναγνώστες τους με κραυγαλέους τίτλους και αναλύσεις του κώλου (με το συμπάθειο): «Δεν θα δει τον Ερντογάν στη Ρώμη ο Μπάιντεν, ελπίδες για συνάντηση στο Εδιμβούργο», «διεθνώς απομονωμένος ο σουλτάνος» και άλλα τέτοια. Μα πώς μπορεί να είναι απομονωμένη μια μεγάλη χώρα, όπως η Τουρκία, περιφερειακή δύναμη, μέλος του ΝΑΤΟ, με στρατηγική θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα; Η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν έγινε τελικά στη Ρώμη και τα παπαγαλάκια κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Εκτός από τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τη Μέρκελ, τον Μακρόν και τον Ντράγκι (δηλαδή με τους ηγέτες των τριών ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, εκ των οποίων ο τελευταίος τον χαρακτήριζε προ καιρού «δικτάτορα»). Ο Μητσοτάκης, απλούστατα, δεν ήταν εκεί για να συναντηθεί με κανέναν. Δεν είναι ζήτημα προσωπικής ανικανότητας του Κούλη (αυτό δεν ισχύει εν προκειμένω), αλλά ζήτημα διαφοράς ισχύος μεταξύ τουρκικού και ελληνικού καπιταλισμού. Οταν ο Ερντογάν αναφέρεται στο γαλλο-ιταλικό πυραυλικό σύστημα SAMP/T, λέγοντας ότι «η Τουρκία, η Γαλλία και η Ιταλία θα κάνουν θετικά βήματα προς αυτά τα πυραυλικά συστήματα», του Μακρόν και του Ντράγκι τους τρέχουν τα σάλια.

ΥΓ. Περιττεύει να σημειώσουμε πως όταν συναντώνται με τον Ερντογάν οι ιμπεριαλιστές ηγέτες, ο Μπάιντεν, η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Ντράγκι, ο Πούτιν, ούτε που συζητούν για το… διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Εχουν… πιο σοβαρά ζητήματα να συζητήσουν, οικονομικά και γεωπολιτικά.

Πήρε και η Ούρσουλα την πολυπόθητη χειραψία από τον Ερντογάν. Αυτή τη φορά δεν τη χαιρέτισε μουσουλμανικά (βάζοντας το δεξί χέρι στην καρδιά), αλλά διά χειραψίας, όπως χρόνια τώρα χαιρετά τη Μέρκελ. Γάτος με πέταλα ο Ταγίπ εφέντης.

Εξ όνυχος τον λέοντα

Ανατριχιάσαμε με τον τίτλο στα σημερινά «Νέα» («Η πορεία μας δεν σηκώνει άλλες ήττες») μόνο όταν είδαμε τη φωτογραφία της συγγραφέως: Εύα Καϊλή. Ναι, αυτή η δήλωση που διά χειρός οιουδήποτε άλλου και οιασδήποτε άλλης θα θεωρούνταν παπάρα, όταν έρχεται διά χειρός Καϊλή είναι σαν τα έπιπλα που πριν από δεκαετίες θεωρούνταν κορυφαία όταν κατασκευάζονταν «διά χειρός Βαράγκη».

Πρέπει να πούμε, όμως, ότι μας μπέρδεψε η Εύα (μάλλον φταίει η μέτρια διανοητική μας ικανότητα που μας εμποδίζει να προσεγγίσουμε τον μεγαλοφυή λόγο). Από τη μια γράφει ότι το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει «δύναμη εγγύησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης» και από την άλλη γράφει πως όποιος στο ΚΙΝΑΛ «ονομάζει προοδευτική διακυβέρνηση την παρέα με τον Πολάκη και τον Βαρουφάκη, ας θυμηθεί ότι οι ψηφοφόροι που θα ήθελαν να καταλήξουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται μεσάζοντες, έχουν ήδη μετακινηθεί». Τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει, α, το θυμηθήκαμε: Ανδρέα Λοβέρδο. Για ξεκάρφωμα, η Καϊλή προσθέτει πως το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Οπως ακριβώς και ο Λοβέρδος…

ΥΓ. Στο μεγαλοφυές πόνημα δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στο θάνατο της Γεννηματά. Είχε παραδοθεί στην εφημερίδα πριν από το θάνατο της προέδρου του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Και καλά, να δεχτούμε πως από την εφημερίδα δε σκέφτηκε κανείς να τη ρωτήσει αν ήθελε να προσθέσει δυο λόγια, η ίδια όμως πώς δεν το σκέφτηκε; Εξ όνυχος τον λέοντα…

Σούργελα

Oργανισμός ονόματι BCW (αγνώστων λοιπών στοιχείων) βγάζει κάποιο Influence Report, το οποίο αναφέρει τον Παπαδημούλη ανάμεσα στους «10 Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή». Πού το μάθαμε εμείς; Από τον ίδιο τον Παπαδημούλη, που έκανε την εξής δήλωση (στην προσωπική του ιστοσελίδα): «Η καταξίωση ενός Ελληνα Αριστερού, σε μια δεξιόστροφη και άκρως ανταγωνιστική ΕΕ, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Την είδηση της διάκρισής μου, που τιμά ασφαλώς και την Ελλάδα, μάλλον δεν θα την ακούσετε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Γιατί; Επειδή απλά, είμαι Συριζαίος»!

Αν ο Παπαδημούλης «τιμά την Ελλάδα» ως influencer, τι πρέπει να πούμε για την Ιωάννα Τούνη; Για να καταλάβετε για τι σούργελο μιλάμε (στον Παπαδημούλη αναφερόμαστε, όχι στην Τούνη), διαβάστε το αποθεωτικό δημοσίευμα που δημοσιεύει για τον εαυτό του στην προσωπική του ιστοσελίδα (καλού-κακού, όσοι/ες δεν έχετε γερό στομάχι «κουμπώστε» προηγουμένως κάνα primperan).

Nα ετοιμάζονται για προσκύνημα

Τα ρεπορτάζ του αστικού Τύπου είναι ομόφωνα: στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Βαρθολομαίος άνοιξε δημόσια την υπόθεση της διαδοχής του και έδωσε το δαχτυλίδι στον Ελπιδοφόρο. Είπε χαρακτηριστικά γι’ αυτόν: «Από το πατριαρχείο έχομεν πλήρη εμπιστοσύνην στο πρόσωπό του. Τον στείλαμε διά να ηγηθεί αυτής της μεγάλης επαρχίας. Τον επιλέξαμε διότι υπό τας παρούσας συνθήκας δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καταλληλότερον και καλύτερον».

Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και εθνικισταράδες στην Ελλάδα και την Κύπρο να ετοιμάζονται για προσκύνημα. Πιθανόν να μην αργήσει η ώρα της διαδοχής. Μπορεί ο Βαρθολομαίος να την κάνει όσο είναι ακόμα ζωντανός, για να μπορεί να την ελέγξει. Και τότε θα τους δούμε να σκύβουν ευλαβικά και να φιλούν το χέρι του Ελπιδοφόρου, τον οποίο μπινελίκωναν πρόσφατα, επειδή ήταν πρώτο τραπέζι πίστα στη φιέστα εγκαινίων του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Εννοείται πως ο φαναριώτης θα το απολαύσει δεόντως το προσκύνημα των υβριστών του.

Αφόρητα γελοίοι

Η αστυνομία της Ρώμης έκλεισε τους δρόμους, οι ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν στα κεραμίδια των γύρω κτιρίων, οι τουρίστες και οι ερωτευμένοι βλαστημούσαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και οι ηγέτες του G20 (κάποιοι, όπως ο Sleepy Joe, έλειπαν, αλλά δεν έχει σημασία) στήθηκαν με τον κώλο γυρισμένο στη Fontana di Trevi και πέταξαν νομίσματα κάνοντας ευχή υπέρ της… παγκόσμιας ειρήνης, της αντιμετώπισης της… κλιματικής αλλαγής κτλ. Αφόρητα γελοίοι μέσα στην αποκρουστικότητα της πολιτικής που εκπροσωπούν.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟμόφωνα «όχι» στην αποφυλάκιση δύο νεοναζιστών, 4-1 «όχι» στον Πανταζή
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 2 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

Κόντρες 30 Ιούλ 2026, 09:02

Λυπήσου τους, Dr Trump

Κόντρες 29 Ιούλ 2026, 13:15

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

Κόντρες 20 Ιούλ 2026, 19:50

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

Κόντρες 17 Ιούλ 2026, 14:11
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

Ημέρα μπύρας.

Ημέρα μνήμης ολοκαυτώματος των Roma.

Αιθιοπία: Ημέρα γαϊδουριού.

1931: Τίθεται σε άμεση εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα το μέτρο εκτοπισμού των κομμουνιστών.

1933: Στρατιωτικός νόμος στη Νικαράγουα.

1951: Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) στον δεύτερο όροφο του υπουργείου Προεδρίας και στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

1980: 85 νεκροί και διακόσιοι τραυματίες από βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια (φασιστική οργάνωση «Ενοπλες Επαναστατικές Ομάδες Κρούσης»).

1990: Εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

1998: Ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβολεί και σκοτώνει τον 26χρονο Ηλία Μέξη επειδή μπήκε αντίθετα σε δρόμο του Πειραιά και δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo