…της ανάγκης τα παράπονα…
(για μια κατάσταση που δεν -φαίνεται να -αλλάζει)
Οντροοπ!
- Εννοείται πως ΚΑΙ τα “καλέσματα της ΚΝΕ προς μαθητές και φοιτητές” (Ριζοσπάστης, 6-12-2023) δεν αναφέρουν πουθενά τη θέση του ΑΚΕΛ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων…
- Εσοδα από φόρους το εντεκάμηνο του 2023=56,197 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 605 εκατομμύρια ευρώ.
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι, Νοέμβρης 2023=1.028.123=αύξηση κατά 127.826 άτομα απ’ τον Οκτώβρη του 2023…
- «Η θεληματική τύφλωση όπου φέρνει τούτη η στάση, μπορεί να φανεί στις παρατηρήσεις που έκαμε ο Toutain πάνου στο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας στην Ιλιάδα: “Εδώ έχουμε μιά τέλεια εικόνα συλλογικής ιδιοκτησίας, λέει ο Esmein. Πραγματικά πρέπει να είναι κανείς δούλος μιας προκατάληψης για να ερμηνέψει τη σκηνή μ’ αυτό τον τρόπο. Αντίθετα, μου φαίνεται πως η στάση των δυο γειτόνων επιμαρτυρεί την ύπαρξη της ατομικής ιδιοκτησίας και το πείσμα του καθενός τους καθώς πολεμά για το μερτικό του”. Αυτό είναι όλο κι όλο -κανένα επιχείρημα, καμμιά απόκριση στα επιχειρήματα του Esmein. Ποιος είναι ο δούλος; Κι αυτή η ανυποστήριχτη άρνηση συνδυάζεται με μια καταγγελία της συγκριτικής μεθόδου: “Επειδή σε κάμποσους πρωτόγονους λαούς η ιδιοχτησία του εδάφους στάθηκε συλλογική, δε σημαίνει πως το ίδιο το σύστημα θα υπήρχε ομοιόμορφα σ’ όλους τους πρωτόγονους λαούς. Εκείνοι που βγάζουν αυτό το συμπέρασμα ξεχνούν πως ο χαραχτήρας της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος απ΄τη φύση του εδάφους και του κλίματος… Οπως και να έχει, μια μέθοδος που θα ’βγαζε πάνου σ’ ένα τέτοιο ζήτημα συμπεράσματα από μια χώρα για μιαν άλλη, είναι, κατά τη γνώμη μου, πέρα για πέρα επικίνδυνη”. Η ξεχωριστή μορφή της κατοχής της γης καθορίζεται στην κάθε περίπτωση, όχι μονάχα από το έδαφος και το κλίμα, μα από ολάκερο το σύμπλεγμα των φυσικών και κοινωνικών όρων. Αυτή είναι η πρόταση,που ο Toutain αρνιέται να την αντιμετωπίσει». Τζωρτζ Τόμσον, ”Η αρχαία ελληνική κοινωνία – Το προϊστορικό Αιγαίο”, σ.σ. 201-211.
- «Το 1995 τιμάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, μαζί με άλλου 25 ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 1997 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ. Το 2001 του απονέμεται το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας, και το 2002 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας». – ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ – ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ – ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ*ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ*ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2014.
- Η πατρίς ευγνωμονούσα…
- ‘Η όταν τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα.
Βασίλης