Κι άλλα νέα μέτρα (μας παίρνουν): όχι μόνο πέτρα, πλέον
Ο Χρυσοχοΐδης έπιασε τη 17Ν χωρίς να πέσει χαστούκι, η Αλέκα είναι σίγουρη ότι δεν θα σπάσει τζάμι (who’s next?)
Σέξτος Εμπειρικός. Σέξτα;
«Σημάδεψε και πάτα τη σκανδάλη. Σημάδεψε και ρίξε στο κεφάλι» (από γνωστό τραγούδι)
Bang! Bang! Boom! Boom!
♦ Ο κόσμος της 7ης ζέχνης.
♦ Συμμαχία Συνεχίστε τον πόλεμο (κατά του Ισραήλ).
♦ Ενα ωραίο τεμάχιο έθεσε ο Μπαγάσας στον Βάζελο.
♦ Για κάποια κορίτσια (και μια αφίσα): άλλο το κούνημα κι άλλο το κίνημα.
♦ «Η ταξική βία στην Αμερική, 1830-1930» – εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ.
♦ «Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να διαμρτυρηθούν για την ένοπλη ενέργεια του IRA» ακούσαμε σε ποικίλα δελτία ειδήσεων. Εικόνα γιοκ, όμως…
♦ «Στον “Γεγκόρ Μπουλιτσόφ”, με ιδιαίτερη ωριμότητα και ενάργεια εκφράζονται οι ιδιομορφίες της δραματουργικής νοοτροπίας του Γκόρκι, που εκδηλώνονται από το πρώτο του έργο, τους “Μικροαστούς” (1901). Και οι ιδιομορφίες αυτές συνδέονται αναμφισβήτητα με το καινούριο στάδιο που επέρχεται στην ανάπτυξη της ρωσικής κοινωνίας και που χαρακτηρίζεται από την επαναστατική αφύπνιση των μαζών και την όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών συγκρού-σεων. Ετσι, χωρίς να εγκαταλείπει τη ρεαλιστική παράδοση στην ψυχογραφία των προσώπων του, ο Γκόρκι τα αντιμετωπίζει όχι σαν ψυχολογικές περιπτώσεις αλλά σαν εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων, νοοτροπιών φιλοσοφιών που συγκρούονται άμεσα μέσα στο έργο. Αυτό το στοιχείο της σύγκρουσης σε κοινωνικό επίπεδο είναι καθοριστικό για τη δραματουργία του Γκόρκι». (Από τον πρόλογο του Αντώνη Βογιάζου στον «Γεγκόρ Μπουλιτσόφ» του Γκόρκι – Θεμέλιο 1980).
♦ «Κι όταν η πολιτική υπηρετεί συμφέροντα, τότε απαξιώνεται». Μια όμορφη (παπ)-άρια από συνέντευξη του Χρυσοχοΐδη στο περιοδικό «Κουρδιστό Πορτοκάλι».
♦ Στο ίδιο περιοδικό ο «πλούσιος και επαναστάτης αλλά όχι φτωχός και μαλάκας» Γρηγόρης Ψαριανός (βουλευτής, παρακαλώ) εκμυστηρεύεται ότι ποτέ δεν πέταξε πέτρα στη ζωή του (δηλαδή ΚΑΙ έτσι γίνεται κανείς βουλευτής;…).
♦ Πήγε, λοιπόν, ο μπάτσος να «το παίξει» μπάτσος και εκτός υπηρεσίας και βρέθηκε «εκτός του κόσμου ετούτου»…
♦ Συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας για Αφγανιστάν;
♦ Βγενόπουλος, τώρα μπενόπουλος στην Ολυμπιακή.
♦ «Οι εργάτες πρέπει να προετοιμάζονται –να προετοιμάζονται ιδεολογικά, πολιτικά, τεχνικά– για τον αγώνα των Σοβιέτ ενάντια στο κοινοβούλιο, για τη διάλυση του κοινοβουλίου από τα Σοβιέτ» Β.Ι.Λ. (Εντάξει, λέει κι άλλα παρακάτω, αλλά μιλάμε για τότε…)
♦ Ανδρα-σαλαμάνδρα, ένεπε μοι μούσα (χωρίς μούσι) πολύτροπον όστις ήλθε, μας πληροφόρησε ότι μαζεύει χρήμα για το παιδί της Κωνσταντίνας και πρότεινε να μπει η Κωνσταντίνα σε ψηφοδέλτιο για το συνέδριο του ΕΚΑ. Ετσι, ξετσίπωτα. Τί κι αν οι συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ «ωρύονταν» προηγούμενα για το βρωμιάρικο ρόλο των γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ (και εργοδοτών εδώ και χρόνια), του ΕΚΑ και άλλων αλητήριων. Καν σαν σουπιά, άφησε το μελάνι του κι έφυγε… (δίχως να χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά τη λέξη γραφειοκράτης).
♦ Στην περίπτωση της Κωνσταντίνας το ΠΑΜΕ «έλαμψε διά της απουσίας του» την Κυριακή 8-3-09.
♦ «Ομως, ως γνωστόν, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού ήταν και παραμένει η ασφαλέστερη επιλογή σε περιόδους κρίσης και πολιτικού αδιεξόδου, όπως η σημερινή». (ΤΟ ΒΗΜΑ, 6-3-09). Γι’ αυτό και οι προσανατολισμένοι στις εκλογές φέρουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη…
♦ Νάτες, ξεφύτρωσαν πάλι οι «αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις» (να προλάβουνε τις ευρωεκλογές, τουλάχιστον…).
♦ Η εξέγερση μέσα σε εισαγωγικά («εξέγερση») στον ΟΔΗΓΗΤΗ (Μάρτης ’09, σ.5). Σταθερή η γραμμή από το ’73…
♦ «Εχω πιστεύω» είπε σε δήλωση στο FLASH (12-3-09) ο Βελόπουλος (πόσους τόμους είναι το «πιστεύω» του;).
Βασίλης