«Σε απάντηση στην επίθεση κατά του Λιβάνου, η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ πρέπει να διακοπεί αμέσως και να πραγματοποιηθεί αποφασιστικό πλήγμα για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις. Οι Λιβανέζοι έχουν κάνει θυσίες για εμάς και δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους ούτε για μια στιγμή.
Είτε κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, είτε καμία κατάπαυση του πυρός».
Ενημερωμένη στρατιωτική πηγή ασφάλειαςδήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι, μετά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός από τον ισραηλινό στρατό κατά του Λιβάνου και της Ισλαμικής Αντίστασης της χώρας, το Ιράν προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αποτρεπτική επιχείρηση εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων:
Μετά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ κατά του Λιβάνου και της Χεζμπολά, το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης σχεδίων για την πραγματοποίηση αποτρεπτικών επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στο «Ισραήλ».
Στην Τεχεράνη ενισχύεται η άποψη πως η συνέχιση των επιθέσεων, παρά την ύπαρξη συμφωνίας γιαόλα τα μέτωπα, υποδηλώνει πως είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αδυνατούν να ελέγξουν τον Νετανιάχου είτε έχει δοθεί ελευθερία δράσης στο Ισραήλ από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
Το Κεντρικό Στρατηγείο Χατάμ αλ-Ανμπίγια του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το μέτωπο της Αντίστασης στον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Υεμένη και το Ιράκ. Το στρατηγείο δήλωσε ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες εταίρο σε οποιαδήποτε επίθεση ή παραβίαση διαπραχτεί από την «ισραηλινή» οντότητα εναντίον του Ιράν και των συμφερόντων του.
Το πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι το Ιράν κλείνει μέχρι νεωτέρας το Στενό του Ορμούζ, πουείχε ανοίξει μερικώς για περίπου 10 λεπτά σήμερα το πρωί, λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο.
Αρκετά πλοία έχουν λάβει μηνύματα, που φέρεται να προέρχονται από το ιρανικό ναυτικό, στα οποία αναφέρεται ότι το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό γι’ αυτά, σύμφωνα με πηγές της ναυτιλίας που μίλησαν στο Reuters.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως το Ιράν ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ μόνο αν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και προσθέτει πως ίσως ανακρούσει πρύμναν στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ.
Από την άμεση και σκληρή διπλωματική αντίδραση του Ιράν γίνεται φανερό ποιος έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο και καθορίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η σφαλιάρα του Τραμπ θα πέσει άγρια στο σβέρκο του Νετανιάχου που θ’ αναγκαστεί να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο (και όταν υπάρξει οριστική συμφωνία να αποσύρει και τα στρατεύματα που έχει προωθήσει σε μια περιοχή του νοτίου Λιβάνου).
Δεν είναι τυχαίο ότι χτες οι σιωναζιστές πραγματοποίησαν ρεκόρ βομβαρδισμών σε κατοικίες και υποδομές σε όλο το κομμάτι του Λιβάνου από τη Βηρυτό μέχρι τα σύνορα με τη σιωνιστική οντότητα. Μιλάμε για πραγματικά εκδικητικό αμόκ, καθώς ήξεραν ότι θ’ αναγκαστούν να σταματήσουν.
Ο Νετανιάχου ήξερε καλά ότι όλη η αντιπολίτευση θα του την πέσει από τα δεξιά, κατηγορώντας τον για αποτυχία, γι’ αυτό και έβαλε το Γραφείο του να γράψει ότι η συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ δεν αφορά τον Λίβανο.
Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ:
Το Ισραήλ υποστηρίζει την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναστείλει τα πλήγματα κατά του Ιράν για δύο εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα ανοίξει άμεσα το Στενό και θα σταματήσει όλες τις επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής.
Το Ισραήλ υποστηρίζει επίσης την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποτελεί πλέον πυρηνική, πυραυλική και τρομοκρατική απειλή για την Αμερική, το Ισραήλ, τους Αραβες γείτονες του Ιράν και τον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει το Ισραήλ ότι δεσμεύονται να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, οι οποίοι είναι κοινοί για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ, στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Η διάρκειας δύο εβδομάδων κατάπαυση του πυρός δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο.
Πρόκειται για ένα ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η μόνη αλήθεια που λέει είναι ότι το Ισραήλ υποστηρίζει ό,τι αποφάσισε ο Τραμπ.