Ο αφανισμός μέσω της πείνας που οι σιωναζιστές επιχειρούν να επιβάλλουν στον παλαιστινιακό λαό έχει φτάσει πλέον στα πρωτοσέλιδα του δυτικού κόσμου. Το κύμα της αλληλεγγύης και της διεθνούς κατακραυγής όλο και μεγαλώνει, όσο κι αν οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις-συνένοχοι προσπαθούν με λύσσα να το καταστείλουν.
Ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Καμάλ Αλτζαφάρι, που με τις ταινίες του δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στον σιωναζισμό και την επιβεβλημένη λήθη για τα δεινά του λαού του (δείτε: Μια ταινία Φιντάι), αναδημοσίευσε ένα ποστ στο τουίτερ με ένα σκίτσο του Σαλίμ Ασί. Πέρα από την αγανάκτηση και τη φρίκη για τα δεινά των Παλαιστίνιων, ο Αλτζαφάρι καλεί όσους αντιτίθενται στη γενοκτονία να δράσουν, και να μην περιμένουν τη σωτηρία από τους διεθνείς νόμους και τις διαπραγματεύσεις. Στο δρόμο που χαράζει ο παλαιστινιακός λαός, η υπόθεση θα κερδηθεί αν οι λαοί πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Η γενοκτονία στη Γάζα έχει προχωρήσει σε νέο επίπεδο. Η γενοκτονική διάθεση της αποικιοκρατικής δύναμης θέλει να εγκατασταθεί στο παλαιστινιακό σώμα και να το εξαναγκάσει να καταρρεύσει. Η προσταγή του διεθνούς αποικιοκρατικού δόγματος είναι σαφής: οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πρέπει να καταναλώσουν τους εαυτούς τους. Πρέπει να αυτοκαταστραφούν. Το να ζεις ακόμη μια μέρα στη Γάζα σημαίνει να παλεύεις ενάντια στο βάρος όλου του κόσμου. Δεν είναι επιβίωση. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Αλλά εδώ, συνεχίζουμε να περιμένουμε τους διεθνείς νόμους, τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία. Αν είχαμε κατανοήσει μονάχα ότι πρέπει να ανακατευθύνουμε τους αγώνες μας.
Το κείμενο σε μορφή γκράφιτι στο σκίτσο λέει κάτι σαν «Ω, σκατένιε κόσμε, η Γάζα πεθαίνει από την πείνα».
***
Η αγγλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Κέιτ Νας προχώρησε σε μια ηχηρή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασταλτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Ανέβηκε στη σκηνή του Splendour Festival στο Νότιγχαμ φορώντας ένα φόρεμα το οποίο έγραφε «Free Gaza», σήκωσε και μια παλαιστινιακή σημαία και κάλεσε την αστυνομία και την κυβέρνηση να πάει να τη συλλάβει και να την ανακρίνει για… εγκωμιασμό της τρομοκρατίας.
Σήμερα κάνω μια διαμαρτυρία. Αυτό το φόρεμα που φοράω είναι η διαμαρτυρία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ μιας καλλιτέχνιδας που λέγεται Τία Ο’Ντόνελ και εμού. Και είναι μια άμεση απάντηση σε ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο Κεντ. Ο Γκάρντιαν ανέφερε πως μια γυναίκα στο Κεντ, που ονομάζεται Λόρα Μέρτον, ανακρίθηκε από την αστυνομία, διότι πληρούσε όπως είπαν, δύο από τις δέκα υποψίες που χρειάζεται η αστυνομία για να ανακρίνει κάποιον για διασυνδέσεις με μια πρόσφατα απαγορευμένη τρομοκρατική ομάδα.
Εκείνη ήταν μόνη της. Είχε μια ταμπέλα που έγραφε «Λευτεριά στη Γάζα, το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», και κρατούσε μια παλαιστινιακή σημαία, την οποία έχω εδώ. Εχω κι εγώ μια παλαιστινιακή σημαία πάνω στη σκηνή, και θα πω αυτή τη στιγμή: το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία. Και το πίσω μέρος του φορέματός μου λέει «Λευτεριά στη Γάζα». Ετσι, σύμφωνα με την αστυνομία του Κεντ, μόλις τώρα κι εγώ συμπλήρωσα δύο από τις δέκα υποψίες για διασύνδεση με μια τρομοκρατική ομάδα.
Εχω μπερδευτεί. Ο Νταν Τζάρβις, ο υπουργός Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε και παραθέτω: «Η απαγόρευση της Palestine Action δεν θα θίξει το δικαίωμα του λαού στη διαμαρτυρία. Οσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν ή να εκφράσουν υποστήριξη στην Παλαιστίνη, πάντοτε μπορούσαν και συνεχίζουν να μπορούν να το κάνουν». Αλλά είναι αλήθεια αυτό; Η ερώτησή μου προς τον Νταν είναι: έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε ή να εκφράσουμε τη στήριξή μας στον παλαιστινιακό λαό στη Βρετανία ή δεν το έχουμε; Γιατί δεν βλέπω πώς οι πράξεις της Λόρα Μέρτον ή οι δικές μου, θα μπορούσαν ποτέ να συσχετιστούν με την τρομοκρατία. Και αν πρέπει να ξέρει η αστυνομία, η πρόθεσή μου και της Τία είναι να δείξουμε την υποστήριξή μας προς τον παλαιστινιακό λαό και την οργή μας για αυτό που τους συμβαίνει.
Η πρόθεσή μας είναι να τονίσουμε πως η αστυνομία στη Βρετανία έχει τώρα το δικαίωμα να σταματάει εμάς, όλους μας, ως πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, από το να διαμαρτυρηθούμε και να εκφράσουμε υποστήριξη για τον παλαιστινιακό λαό, παρά τα όσα είπε ο Νταν Τζάρβις. Και η πρόθεσή μας είναι να υπερασπιστούμε αυτό το δικαίωμα στη διαμαρτυρία έτσι κι αλλιώς. Και η τελευταία μας πρόθεση είναι να ρωτήσουμε τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, εκπρόσωπο του λαού της Βρετανίας: ποια είναι η δική σου πρόθεση σε αυτή τη χώρα σήμερα; Σταματήστε τη γενοκτονία. Και αν η αστυνομία θέλει να μου μιλήσει, θα είμαι στο καμαρίνι μου, και ο υπεύθυνος της περιοδείας μου έχει πάσο για τα παρασκήνια για εσάς.