Τι μάθαμε για την τελετή απονομή των Οσκαρ στην Ελλάδα, πέρα από τα βραβεία που πήρε η ταινία του Λάνθιμου; Μάθαμε για την παρουσία του σκύλου Μέσι, για την τουαλέτα της Εμα Στόουν που σκίστηκε και άλλα τέτοια άνευ σημασίας. Μεγαλύτερο μέρος στη ραδιοτηλεοπτική και κουτσομπολίστικη ειδησεογραφία κατέλαβαν τα συγχαρητήρια του Μητσοτάκη, του Κασσελάκη και των υπόλοιπων. Συγχαρητήρια για μια ταινία που, πέρα από την εθνικότητα του σκηνοθέτη, δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα και την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Ξένη παραγωγή ήταν, χολιγουντιανό το κάστινγκ, στην Ουγγαρία γυρίστηκε.
Κυρίως δεν μάθαμε για την Παλαιστίνη που είχε την πρωτοκαθεδρία της και στην πιο συντηρητική κινηματογραφική φιέστα διεθνώς. Με διαδηλωτές που ήθελαν να φτάσουν έξω από το Dolby Theater και χρειάστηκαν τα αμερικάνικα ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν, όμως η φωνή τους πέρασε από τα αμερικάνικα και τα διεθνή μίντια (όχι από τα ελληνικά).
Μπορεί οι διαδηλωτές να μην έφτασαν στο Dolby Theater και να το αποκλείσουν, έκαναν όμως αισθητή την παρουσία τους και οι μπάτσοι χρειάστηκε να επιστρατεύσουν πλάγιες διαδρομές για να περάσουν στο χώρο της φιέστας κάποια από τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου και «σελέμπριτι», ενώ και η τελετή καθυστέρησε ν’ αρχίσει.
Ο Μίκαελ Κάμνιτζερ, εγγονός γερμανοεβραίων που κατάφεραν να δραπετεύσουν και να γλιτώσουν τη σφαγή από τους ναζί, δήλωσε ότι πρόσφατα ενώθηκε με όσους υπερασπίζονται την παλαιστινιακή υπόθεση και έγινε μέλος του παραρτήματος της οργάνωσης Jewish Voice for Peace στο Λος Αντζελες. «Δεν μπορούσα να κάθομαι σήμερα στο σπίτι μου και να παρακολουθώ ένα σόου βραβεύσεων, όταν συντελείται μια γενοκτονία στο όνομα του λαού μου, ενώ έχει διαπραχτεί προηγούμενα μια άλλη γενοκτονία σε βάρος του λαού μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Εξεγέρθηκα επειδή πιστεύω ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη να εμποδίσουμε να γίνει κάτι τέτοιο σε οποιονδήποτε άλλο» συμπλήρωσε.
Η 72χρονη Σάρα Τζακόμπους, δασκάλα νέων συγγραφέων, αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχουν οι μαθητές της, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σε τροφή, νερό και είδη πρώτης ανάγκης. «Η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή» είπε. «Δύο βρίσκονται στη Ράφα, ο ένας σε μια σκηνή με την οικογένειά του και ο άλλος σε ένα δωμάτιο με 50 άτομα». Περιέγραψε τις ελλείψεις τους σε είδη πρώτης ανάγκης, για να καταλήξει: «Ομως αυτό που χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η ελευθερία».
Αρκετά μέλη της Ενωσης Ηθοποιών Κινηματογράφου και της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ραδιοτηλεοπτικών Καλλιτεχνών πήραν μέρος στη διαδήλωση. Μια 35χρονη ηθοποιός, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά της (αντιλαμβάνεστε το λόγο) είπε πως η θεία και ο θείος της έχουν βρει καταφύγιο σε μια εκκλησία στη Γάζα. «Το Χόλιγουντ είναι συνένοχο, υπάρχει μια αχαλίνωτη ρατσιστική ιδεολογία στο εσωτερικό του και δεν υπάρχει τιμωρία γι’ αυτήν» είπε. Εξήγησε ότι οι Αμερικανοπαλαιστίνιοι που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Γάζα εισέπραξαν άδικη μεταχείριση από τη βιομηχανία της διασκέδασης και ανέφερε την περίπτωση ενός φίλου της που απολύθηκε από τον μάνατζερ επειδή πόσταρε φιλο-παλαιστινιακά μηνύματα στα σόσιαλ μίντια. «Βιώνουμε τις συνέπειες της τοποθέτησής μας ενάντια στη γενοκτονία και υπέρ του ανθρωπισμού» κατέληξε.
Blocking traffic to the #Oscar calling for #CEASEFIRE_NOW #FreePalestine ✌️💗🍉🇵🇸 pic.twitter.com/4bbrWRRfE8
— Jodie Evans (@MsJodieEvans) March 10, 2024
Η Γάζα, όμως, ήταν παρούσα και στο Dolby Theater. Αρκετοί καλλιτέχνες, όπως η τραγουδίστρια Μπίλι Ειλις, η σκηνοθέτρια Αβα Ντιβερνέ, οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Λάνθιμου, Μαρκ Ράφαλο και Ράμι Γιούσεφ, ο σκηνοθέτης Μισάν Χάριμαν, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κάουθερ Μπεν Χανία (εβραίος κι αυτός), ο ηθοποιός Εζέν Λι Γιανγκ και άλλοι, βάδισαν στο κόκκινο χαλί φορώντας μια κόκκινη κονκάρδα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Ζητάμε όλοι άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε βαδίζοντας στο κόκκινο χαλί ο αμερικανο-αιγύπτιος ηθοποιός Ράμι Γιούσεφ, εκ των πρωταγωνιστών του Poor Things του Λάνθιμου. «Θέλουμε να πούμε “σταματήστε να σκοτώνετε παιδιά”, ζητάμε μόνο να υπάρξει μόνιμη δικαιοσύνη και ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό».
Ο Μάρκ Ράφαλο (ο πρωταγωνιστής στο Poor Things) ήταν ενθουσιασμένος με τη διαδήλωση που εξελισσόταν έξω. Αν και έφτασε με καθυστέρηση και βιαζόταν, δεν παρέλειψε να κάνει μια σύντομη δήλωση στο κόκκινο χαλί.
Wearing a red pin advocating for a ceasefire in #Gaza, actor Mark Ruffalo said a protest against the Israeli aggression on the Strip “shut down the Oscars” while rushing down the red carpet at the Dolby Theatre in Los Angeles, #California.
“It’s starting. We’re late. We’re late.… pic.twitter.com/UJC9hGDvAc
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) March 11, 2024
Ο Λάνθιμος, πάντως, όπως και η πρωταγωνίστριά του, δεν φορούσαν την κόκκινηα κονκάρδα. Περίμεναν βραβεύσεις (η Στόουν βραβεύτηκε για τον πρώτο γυναικείο ρόλο) και δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τα μεγάλα αφεντικά του σιωνιστικού λόμπι, που κάνουν κουμάντο στο Χόλιγουντ. Ολίγιστοι.
Οι κονκάρδες, που δεν ήταν δα και καμιά επαναστατική πράξη, ήταν τμήμα της καμπάνιας που κάνει η Artists4Ceasefire (Καλλιτέχνες Υπέρ Της Κατάπαυσης του Πυρός), η οποία έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Μπάιντεν απαιτώντας κατάπαυση του πυρός. «Πέρα από τον πόνο και τη θλίψη μας για όλους τους ανθρώπους εκεί και τους αγαπημένους τους σε όλο τον κόσμο, κινούμαστε από μια αλύγιστη θέληση υπεράσπισης του κοινού ανθρωπισμού μας. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη για όλους τους ανθρώπους – και από μια βαθιά επιθυμία να σταματήσουμε την παραπέρα αιματοχυσία», αναφέρεται στην επιστολή, που υπογράφουν πολλοί, μεταξύ των οποίων οι διάσημοι Μαρκ Ράφαλο, Κρίστεν Στιούαρτ, Μαχερσαλά Αλι, Τζένιφερ Λόπες και Αβα Ντιβερνέ.
Ας σημειωθεί πως αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη φιέστα έκαναν ένα βήμα πέρα από την κόκκινη κονκάρδα, επιλέγοντας να φορέσουν σήματα με την παλαιστινιακή σημαία.
Η κορύφωση έγινε όταν ανακοινώθηκε το πρώτο βραβείο ξένης ταινίας, για το οποίο έπαιζε επί της ουσίας χωρίς αντίπαλο η υπέροχη ταινία Ζώνη Ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ. Μια ταινία για το Αουσβιτς από ένα βρετανό σκηνοθέτη εβραϊκής καταγωγής. Ο Γκλέιζερ ανέβηκε στη σκηνή, παρέλαβε το Οσκαρ και εξαπέλυσε έναν φιλιππικό ενάντια στο σιωναζισμό:
«Ολες οι επιλογές μας έγιναν για να αντανακλούν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους με το σήμερα. Οχι για να πούμε “Κοιτάξτε τι έκαναν τότε”, αλλά [για να πούμε] “τι κάνουμε τώρα”. Η ταινία μας δείχνει που οδηγεί η απανθρωποποίηση στα χειρότερά της. Περιλαμβάνει στο πλαίσιό της τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν μας. Τώρα, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αναιρούν τον Εβραϊσμό τους και την αρπαγή του Ολοκαυτώματος από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τόσους αθώους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτώβρη στο Ισραήλ είτε της συνεχιζόμενης επίθεσης στη Γάζα, όλους θύματα αυτής της αποανθρωποποίησης – πώς θα αντισταθούμε;»
Απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα, ο Γκλέιζερ κατέληξε πως αφιερώνει το Οσκαρ στη μνήμη των Πολωνίδων που απεικονίζονται στην ταινία του (πρόσωπα της πραγματικής ζωής), οι οποίες έμπαιναν κρυφά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τη νύχτα για ν’ αφήσουν τροφή για τους κρατούμενους. Η αίθουσα με τις διασημότητες του θεάματος σείστηκε από τα χειροκροτήματα, μια ακόμα απόδειξη της ηθικής νίκης του παλαιστινιακού λαού και του πόσο ψηλά έχει (ξαν)ανέβει στο Παλαιστινιακό σε όλο τον κόσμο.
#TheZoneofInterest wins best international feature film at the 2024 #Oscars pic.twitter.com/G3xEejQakT
— The Hollywood Reporter (@THR) March 11, 2024
Ο Γκλέιζερ έγινε αμέσως ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για το διεθνές σιωνιστικό λόμπι. Επιφανείς σιωνιστές του την πέφτουν από τα σόσιαλ μίντια. Ξυδάκι…