Ο Αλεξάντερ Πέιν πήγε μια βόλτα μέχρι το προξενείο της Βοστώνης και ορκίστηκε έλληνας πολίτης. Δεν έχει σημασία που δεν ξέρει λέξη ελληνικά και που το όνομά του δε θυμίζει ελληνική καταγωγή. Οι παππούδες του ήταν έλληνες μετανάστες στην Αμερική, οπότε θεωρείται Ελληνας. Το ίδιο και ο Νικ Κασαβέτης, γιος του σπουδαίου Τζον Κασαβέτη και της επίσης σπουδαίας Τζίνα Ρόουλαντς. Ο Αλεξάντερ Πέιν έχει παντρευτεί με Ελληνίδα, την οποία γνώρισε σε ένα ταξίδι του στο Αίγιο, ενώ ο Νικ Κασαβέτης λέει πως σκέφτεται να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα (αν του το επιτρέψει η δουλειά του στην κινηματογραφική βιομηχανία, θα συμπληρώναμε εμείς).
Αντίθετα από τους διάσημους πέραν του Ατλαντικού, ο φίλος μας ο Φεστίμ (που το άλλαξε σε Γιώργος, ξέρετε γιατί…), μετά από 33 χρόνια σκληρής δουλειάς στην Ελλάδα και με τα παιδιά του να έχουν προλάβει να πάρουν ελληνική ιθαγένεια, τους λίγους μήνες που λειτούργησε ο νόμος Ραγκούση, ετοιμάζεται εντατικά να δώσει για δεύτερη φορά εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση. Την πρώτη φορά τον έκοψαν, γιατί δεν ήξερε τις διαφορές βενιζελικών και βασιλικών τις δυο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Τον φίλο του τον Μαρεγκλέν τον έκοψαν γιατί δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει στη φωτογραφία την Οδό των Λεόντων στη Δήλο (ευτυχώς που δεν τον ρώτησαν τι σημαίνει το όνομά του, γιατί θα έπρεπε να τους εξηγήσει ότι συντίθεται από τα αρχικά των λέξεων Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν, οπότε ο κάθε Μαρεγκλέν θα κοβόταν a priori).
Ο Φεστίμ ξέρει να μιλάει καλά ελληνικά (από το ρο και το σίγμα καταλαβαίνεις ότι είναι Αλβανός, άντε και από το μπέρδεμα των άρθρων που κάνει καμιά φορά), διαβάζει εύκολα και μόνο στο γράψιμο δυσκολεύεται κάπως. Ξέρει πολύ καλά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Καλύτερα από πολλούς Ελληνες, διότι είναι πολιτικό ον και παρακολουθεί τα πάντα. Από αρχαία ελληνική Ιστορία ξέρει τα βασικά, ό,τι έμαθε στο σχολείο στο Κιουτέτι Στάλιν (Πόλη Στάλιν). Αλλά δεν μπορεί να ξέρει κάθε λεπτομέρεια για την ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Μπορεί να σου πει για τους παρτιζάνους της Αντίστασης, γιατί αυτά τα μάθαιναν στο σχολείο στην Αλβανία, αλλά όχι για τις διαφορές του Βενιζέλου με τον Κωνσταντίνο.
Μπορεί, λοιπόν, να κοπεί και τη δεύτερη φορά ο Φεστίμ. Και να μείνει με μια άδεια παραμονής, όπως τόσες δεκαετίες τώρα. Σε λίγα χρόνια θα πάρει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, αλλά ελληνική ιθαγένεια μπορεί να μην πάρει. Ο Φεστίμ θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα επισκέπτεται την Αλβανία μόνο σε περιόδους διακοπών. Την ιθαγένεια τη θέλει για ουσιαστικούς λόγους και όχι «τιμής ένεκεν», όπως τη θέλουν ο Πέιν, ο Κασαβέτης, η Βαρντάλος και άλλα «πατριωτάκια από το Αμέρικα». Δεν έχει όμως «ελληνικό αίμα». Κι απότι ξέρει από τους παππούδες του, το σόι του δεν είχε συγγένεια με τους Μποτσαραίους, τους Τζαβελαίους, τους Κουντουριώτηδες, τη Μπουμπουλίνα και άλλους αρβανίτες οπλαρχηγούς του ’21, οπότε… τζίφος κι από εκεί.
Το «δίκαιο του αίματος», επικυρωμένο με μια ανατριχιαστική απόφαση του ΣτΕ, η οποία στη συνέχεια πέρασε στη νομοθεσία, στερεί την ελληνική ιθαγένεια από μετανάστες που ζουν επί δεκαετίες στην Ελλάδα, όπου ήρθαν πολύ νέοι και τώρα είναι με άσπρα μαλλιά και μετρούν χρόνια για τη σύνταξη, ενώ την προσφέρει σε αλλοδαπούς που έχουν κάποια μακρινή καταγωγή από την Ελλάδα, αλλά πέραν αυτής τίποτ’ άλλο.
Δηλαδή να μην πάρουν ελληνική ιθαγένεια ο Πέιν, ο Κασαβέτης, η Βαρντάλος; Ας την πάρουν, εφόσον το επιθυμούν και εφόσον έχουν δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά πρώτα να την πάρουν οι χιλιάδες Φεστίμ, Μαρεγκλέν, Αλί, Σομίρ, Μουσταφά, που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία. Οχι να τους περνούν από εξετάσεις στις οποίες θα αποτύγχανε η πλειοψηφία των Ελλήνων.
Στις ΗΠΑ μοιράζουν ιθαγένειες, όχι μόνο σε διάσημους, αλλά σε όποιον δηλώνει ελληνικής καταγωγής, μέσω μιας απλούστατης διαδικασίας. Γράφουν τα σημερινά «Νέα»: «Οπως επισημαίνει ο Νάσος Μπαλέρμπας (σ.σ. γενικός γραμματέας Ιθαγένειας), αρκεί να γίνει πιστοποίηση της ελληνικής καταγωγής και να υπάρξει θετική εισήγηση του προξένου μετά από συνέντευξη με τον αιτούντα για να πάρει κάποιος την ιθαγένεια. “Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σαφώς πολύ μικρότερης κλίμακας μικρογραφία της διαδικασίας που ακολουθείται για την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας. “Πιο συγκεκριμένα, η συνέντευξη των 30-40 λεπτών είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτή η σχέση των υποψηφίων με την Ελλάδα, εάν μιλούν την ελληνική γλώσσα, εάν είναι χριστιανοί – ορθόδοξοι ή και σε κάποιες περιπτώσεις καθολικοί – κι εάν μετέχουν σε σημαντικό βαθμό σε ομογενειακές οργανώσεις και συλλόγους. Τους γίνονται, για παράδειγμα, ερωτήσεις για το πολίτευμα της χώρας, τη γεωγραφία της, τα ήθη και έθιμα“ συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας».
Αν κρίνουμε από τους διάσημους που προαναφέραμε, που σίγουρα δεν γνωρίζουν ελληνικά, αρκεί μια συστατική επιστολή από «ομογενειακή οργάνωση» για να περάσει ο υποψήφιος τη συνέντευξη με τον πρόξενο. Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει. Και θυμηθείτε πως αυτοί θα ψηφίσουν κιόλας…
ΥΓ. Αλήθεια, οι άθεοι κόβονται από τον πρόξενο; Ετσι φαίνεται.