«Μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George J. Tsounis στην εκδήλωση απονομής υποτροφιών του FULBRIGHT FOUNDATION GREECE, που υποστηρίζει τις σπουδές Ελλήνων και Αμερικανών φοιτητών σε ΗΠΑ και Ελλάδα αντίστοιχα». Αυτό το κείμενο, συνοδευόμενο από ένα «μπουκέτο» τεσσάρων φωτογραφιών, ανήρτησε ο Πιερρακάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb.
Ποζάρει εμφανώς ικανοποιημένος δίπλα στον πρέσβη στην Ελλάδα των αμερικανών ιμπεριαλιστών George Tsounis, αισθανόμενος σαν το ψάρι στο νερό. Είναι ευτυχής που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της προκατόχου του Κεραμέως, όσον αφορά τη «συνεργασία» ( συγγνώμη τη διείσδυση θέλουμε να πούμε) των ΗΠΑ με τη χώρα μας και σε θέματα εκπαίδευσης.
Είναι γνωστός, άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν διαχρονικά στην Ελλάδα και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας από τις ντόπιες αστικές κυβερνήσεις. Το αμερικανικό «ενδιαφέρον» συγκεντρώνουν ιδιαίτερα τα θέματα «ασφάλειας», δηλαδή οι εξοπλισμοί, αλλά και η εκπαίδευση. Οσον αφορά στην εκπαίδευση, έντονες διαχρονικά είναι οι επεμβάσεις και πιέσεις που ασκήθηκαν και ασκούνται για την ανωτατοποίηση των αμερικανικών κολλεγίων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Το «ενδιαφέρον» αυτό για τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την έκδοση αδειών, την αναγνώριση πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, αποτυπώνεται και στα αμέτρητα τηλεγραφήματα του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Σπέκχαρντ (2009), που διέρρευσαν με τα γνωστά Wikileaks (περισσότερα στην Κόντρα, αρ. φύλ. 1023).
Με την ανάληψη του υπουργικού θώκου της Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως συνέχισε εντατικά την προσπάθεια που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Γαβρόγλου) και την επέκτεινε όχι μόνο στην αναγνώριση ως πανεπιστημίων, ουσιαστικά, των αμερικανικών κολλεγίων στην Ελλάδα, αλλά και με τις συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ και αμερικανικών πανεπιστημίων, πραγματοποιώντας επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Μητσοτάκης και Κεραμέως στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2022 υποδέχτηκαν στην Ελλάδα αντιπροσωπείες από 30 αμερικανικά πανεπιστήμια, τις οποίες ο Κούλης νωρίτερα είχε γλύψει πατόκορφα: Δίνοντας ρεσιτάλ ξενοδουλείας, δήλωσε: «Προσφέρουμε μεγάλη δυνατότητα επιλογών ως προς τις μορφές των συνεργασιών που μπορούμε να αναπτύξουμε, όπως κοινά πτυχία, μαθήματα ξένων γλωσσών, θερινούς κύκλους μαθημάτων, ερευνητικές πρωτοβουλίες. Ουσιαστικά θέλουμε εσείς να ορίσετε τους τομείς ενδιαφέροντος και εμείς να μην παρεμβαίνουμε αλλά να επιτρέψουμε στα ίδια τα πανεπιστήμια να συνάψουν συνεργασίες με δική τους πρωτοβουλία… Είμαι βέβαιος ότι όσο περισσότερο εξοικειώνεστε με την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, θα διαπιστώνετε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης ισχυρών συνεργασιών ανάμεσα σε αμερικανικά και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα».
Τη σκυτάλη τώρα πήρε ο Πιερρακάκης που ονειρεύεται εντατικοποίηση των «συνεργασιών», ειδικά μετά την κατεδάφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος διά της πλαγίας οδού, αν και τα μεγάλα και φημισμένα «μη κερδοσκοπικά», δηλαδή ιδιωτικά, αμερικανικά πανεπιστήμια αρκούνται σε «ήπιες συνεργασίες», σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω και όχι σε ίδρυση παραρτημάτων σε χώρες όπως η Ελλάδα.
ΥΓ: Το ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα δημιουργήθηκε προς το τέλος του εμφυλίου, το 1948, όταν οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές εγκαθίδρυαν την κυριαρχία τους στην Ελλάδα. Μέσω των παρεμβάσεών του στους χώρους της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, κ.λπ. στρατολογούνται ελληνικά «μυαλά» στην υπηρεσία προώθησης των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε καθηγητές/ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες και αφορούν σπουδές, διαλέξεις, επιμορφωτικά προγράμματα και έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.