Συνεχίζεται σήμερα η δίκη (τέταρτη συνεδρίαση) στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Εφετών Ε. Τουλουπάκη.
Στην τρίτη συνεδρίαση, στις 26 Σεπτέμβρη, το δικαστήριο απέριψε την αίτηση της εισαγγελέα εφετών Γ. Τσατάνη για παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας κατά του Παπαγγελόπουλου για παράβαση καθήκοντος και την αίτηση των Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλου για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.
Για την αίτηση της Τσατάνη για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας
Ενώ ο Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος, για πιέσεις που φέρεται ότι άσκησε στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, στον πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και στην πρώην εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, μόνο η τελευταία υπέβαλε αίτηση για παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας. Προφανώς οι δύο πρώτοι εισαγγελείς εκτίμησαν ότι αυτή η αίτηση δεν θα είχε καμία τύχη.
Ο Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για πιέσεις που φέρεται ότι άσκησε στην Τσατάνη την περίοδο από 6/11/2015 έως 20/12/2015. Ομως, από τις 20/12/2015 μέχρι τις 20/12/2020 όχι μόνο δεν μήνυσε τον Παπαγγελόπουλο, αλλά και είχε δηλώσει στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να ασκήσει αγωγή εναντίον του. Από την άλλη και αν ακόμη την είχε ασκήσει μέσα στην πενταετία 2015-2020, δεν θα είχε καμία τύχη γιατί η ίδια δεν υπέστη ηθική βλάβη.
Για να δικαιολογήσει την εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησή της για παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας κατά του Παπαγγελόπουλου, η πρώην εισαγγελέας εφετών Τσατάνη ισχυρίστηκε ότι η αίτησή της δεν είναι εκπρόθεσμη, γιατί το Φλεβάρη του 2018 είχε υποβάλει αίτηση παράστασης πολιτικής αγωγής απ’ αφορμή τη βομβιστική επίθεση εναντίον της. Ο ισχυρισμός της αυτός ήταν ανυπόσταστος, καθώς την αίτηση αυτή δεν την συνέδεσε με τον Παπαγγελόπουλο.
Με αυτά τα δεδομένα, το Ειδικό Δικαστήριο δεν είχε άλλη επιλογή από το να απορρίψει την αίτηση της Τσατάνη για παράσταση προς υποστήριξη της καταγγελίας.
Για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης
Ο ισχύων νόμος 3090/2002, νόμος που φτιάχτηκε επί τούτου (24 Δεκέμβρη του 2002), για να μην μεταδοθεί τηλεοπτικά η δίκη για την υπόθεση της Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη (άρχισε το 2003), δεν αφορά υποθέσεις που εκδικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Παραθέτουμε την παράγραφο 1 του άρθρο 8:
Αρθρο 8
- Η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον (η έμφαση δική μας).
Γίνεται φανερό ότι δεν απαγορεύεται η τηλεοπτική μετάδοση των υποθέσεων που εκδικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο και αν το δικαστήριο ήθελε να ερμηνεύσει διασταλτικά τη διάταξη αυτή, όφειλε να στηριχτεί στη διαφωνία είτε του εισαγγελέα είτε κάποιου από τους διάδικους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά τη μη αποδοχή της πολιτικής αγωγής Τσατάνη, διάδικοι είναι οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή (εισαγγελέας της έδρας στο Ειδικό Δικαστήριο) συναίνεσε στο αίτημα της τηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης και δήλωσε ότι «συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επανέλαβαν για μια ακόμη φορά ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις όσον αφορά τις κάμερες που θα τοποθετηθούν στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου (θα είναι στραμμένες προς το ακροατήριο, δεν θα απαθανατίζουν τους δικαστές και εισαγγελείς και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα που θα διατάρασσαν την ομαλή διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας).
Το Ειδικό δικαστήριο όμως είχε άλλη γνώμη. Αποφάσισε, με πλειοψηφία 8 προς 5, την απόρριψη του αιτήματος για τηλεοπτική κάλυψη, παραβλέποντας τόσο ότι το άρθρο 8 του νόμου 3090/2002 δεν έχει εφαρμογή στο Ειδικό Δικαστήριο όσο και ότι οι διάδικοι και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή συναίνεσαν, διότι «συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τη μειοψηφία συγκρότησα τέσσερις δικαστές του ΣτΕ (Ρωξ. Γιαννολάτου, Παν. Τσούκας, Βαρ. Ραφτοπούλου και Β. Αραβαντινός) και μόνο η πρόεδρος Βασ. Ηλιοπούλου ανήκει στον Αρειο Πάγο.
Επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι κατηγορούμενοι θα αναφερθούν εκτενώς στο σκάνδαλο Novartis, τονίζοντας ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη απαλλάχτηκαν από κάθε κατηγορία για οργάνωση σκευωρίας, εκτιμούμε ότι γι’ αυτόν το λόγο η πλειοψηφία του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.
Μετά την πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου στις 19 Σεπτέμβρη, στο άρθρο μας με τίτλο: Ξεφτίλα του αστικού συστήματος εξουσίας – Ξεκίνησε η δίκη των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη στο Ειδικό Διακαστήριο, εκφράσαμε τη θέση μας γι’ αυτή την υπόθεση χωρίς περιστροφές και στρογγυλεύσεις. Αυτό όμως δεν θα μας οδηγήσει σε στάση σιωπής, να μην αποκαλύπτουμε τα διαδραματιζόμενα στην ακροαματική διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.