Η αντίδραση του Φρέντι Μπελέρι, μετά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό σε φυλάκιση δύο ετών, ήταν αναμενόμενη. Μίλησε για «δίκη-παρωδία» και δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα του για λογαριασμό των συμπολιτών του (πώς λέμε «για την κακομοίρα τη μάνα μου»;), οι οποίοι θεωρούν την καταδίκη του… κίνδυνο για τις περιουσίες τους.
Δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπελέρι: «Ηταν μια δίκη-παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με “διορισμένη” δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για δικαιοσύνη και δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Εχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».
Εστειλε και από μια επιστολή στον πρέσβη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία και στον επιτετραμένο πρέσβη των ΗΠΑ, για να δηλώσει θύμα «παράνομων αστυνομικών ενεργειών, υποκινούμενων από τις δημόσιες προσβλητικές και υβριστικές επιθέσεις του Εντι Ράμα» προς το πρόσωπό του.
Η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν είδηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών εγκατέλειψε κάθε καταγγελτικό τόνο και εξέφρασε… ανησυχίες: «Η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας», γράφει η ανακοίνωση. Αμέσως μετά περιορίζει το θέμα στο… ύψος της ποινής, αναφέροντας ότι «η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος»! Στο τέλος, εκφράζει… εμπιστοσύνη στο αλβανικό δικαστικό σύστημα, δηλώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας»!
Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης άκουσε τελικά την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (άνθρωπο της «οικογένειας»), που το διπλωματικό ρεπορτάζ την έφερε εδώ και καιρό να εισηγείται να πέσουν οι τόνοι και να απαγγιστρωθεί η κυβέρνηση από την υπόθεση Μπελέρη. Για πολύ καιρό ο Μητσοτάκης παρίστανε τον νταή απέναντι στον Ράμα, διαπίστωσε όμως στην πράξη ότι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θέλουν τον Ράμα στην Αλβανία και αδιαφορούν για το ποιος θα βγει δήμαρχος σε μια αλβανική κωμόπολη. Ετσι, οι απειλές του Μητσοτάκη δεν τρόμαξαν τον Ράμα, ο οποίος οχυρώθηκε πίσω από την… ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας δημόσια πειστικά για τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές -όπως αποδείχτηκε- επιχειρήματα: «Στη φυλακή έχουν πάει πολλοί δήμαρχοι, ακόμα και από το δικό μου κόμμα. Γιατί πρέπει να γίνει εξαίρεση για τον Μπελέρι;»
Ετσι, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να παρατήσει τον Μπελέρι στην αλβανική Δικαιοσύνη, «προβλέποντας σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Τίποτα πέραν αυτού. Για να κρατήσει κάποια προσχήματα εξέφρασε «ανησυχίες για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας». Δε γίνεται, όμως, να αμφισβητείται η αντικειμενικότητα στον πρώτο βαθμό και να προσδοκάται φουλ αντικειμενικότητα στο δεύτερο βαθμό, από τον ίδιο δικαστικό μηχανισμό που μέχρι πρότινος τον κατηγορούσαν ως υποχείριο του Ράμα. Απλά, εγκαταλείπουν τον Μπελέρι με… στιλ, κρίνοντας ότι ποντάρισαν σε λάθος χαρτί και πως δεν τους συμφέρει να αναλώνουν διπλωματικό κεφάλαιο σε μια υπόθεση που ο Ράμα τους κρατάει απ’ τ’ αρ@@@ια.
Οσο για την ποινή, το μέγεθός της είναι αυτό που προδιαγράφει την έκπτωση του Μπελέρι από το δημαρχιακό αξίωμα και την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στη Χιμάρα. Αν η ποινή ήταν ένας χρόνος, ο Μπελέρι θα αποφυλακιζόταν και θα πήγαινε να ορκιστεί δήμαρχος. Με τα δύο χρόνια παραμένει στη φυλακή, σε λίγους μήνες θα γίνει και το εφετείο, θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές χωρίς να έχει ορκιστεί δήμαρχος ο εκλεγείς Μπελέρι και οι εκλογές θα επαναληφθούν. Τι θα μπορεί να πει ο Μητσοτάκης (ότ)αν το εφετείο επικυρώσει την καταδίκη; Τα ίδια; «Ας πάει ο Μπελέρι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» θα είναι η απάντηση του Ράμα.
Αδιέξοδο για τον Μητσοτάκη, καθώς ο Ράμα εμφανίζεται ως… ευλαβής έναντι της «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» και η ελληνική κυβέρνηση ως αυθάδης, που ζητά ειδική μεταχείριση για κάποιον δικό της, που ασκεί διπλωματική πίεση για να μην κάνουν οι αλβανοί δικαστές το καθήκον τους. Ο Μητσοτάκης, με τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές παγερά αδιάφορους, αισθάνθηκε ότι βαδίζει προς απόλυτο εγκλωβισμό για μια ασήμαντη υπόθεση. Γι’ αυτό και επελέγη η τακτική «την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια».
Υπάρχει και ο Σαμαράς, όμως, που δεν τους αφήνει ν’ αγιάσουν. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έσπευσε να κάνει δική του δήλωση: «Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη»! Η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Επειδή έρχονται ευρωεκλογές και η κάθε είδους Ακροδεξιά (ιδιαίτερα ο Βελόπουλος) καραδοκεί και ο Σαμαράς ρίχνει νερό στο μύλο της, ανατέθηκε στον Βορίδη να βγει σήμερα στο ΟΡΕΝ και να ξαναρχίσει τα νταϊλίκια. «Υπάρχει όντως θέμα κράτους δικαίου» στην Αλβανία και γι’ αυτό, όταν έγινε στην Ελλάδα η διαβαλκανική διάσκεψη, ο Έντι Ράμα δεν εκλήθη. «Η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία έχει παγώσει (πότε έγινε αυτό;) και η απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο στην ένταξη της Αλβανίας. Κουβέντες του αέρα από έναν ακροδεξιό που χρησιμοποιείται ως αντίβαρο σε Βελόπουλους, Νατσιούς και Κασιδιαραίους. Η επίσημη θέση είναι αυτή που διατύπωσε το ΥΠΕΞ και όχι αυτά που λέει ο κάθε Βορίδης στα πρωινάδικα.
ΥΓ. Κυκλοφορούν φήμες ότι ο Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά την περίπτωση του περιβόητου Φαήλου Κρανιδιώτη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Επειδή αυτό το φυντάνι της Ακροδεξιάς υπήρξε (το πιθανότερο είναι ακόμα) κολλητός του Σαμαρά, ίσως το «ντιλ» «γαληνέψει» τον τελευταίο και παράλληλα δημιουργήσει ένα φράγμα ανάσχεσης της διαρροής ψήφων προς Βελόπουλο. Και μη ρωτήσετε πώς θα δικαιολογηθεί μια τέτοια συνεργασία. Εχουν δικαιολογηθεί και χειρότερα.