Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εντι Ράμα στο Βίλνιους, όμως στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού (primeminister.gr) δεν υπάρχει ούτε τυπική αναφορά στη συνάντηση. Ετσι, δεν υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συνάντησης. Ούτε δηλώσεις έγιναν, καθώς αυτές οι συναντήσεις είναι εκτός πρωτοκόλλου.
Ωστόσο, «κυβερνητικές πηγές» έσπευσαν να διοχετεύσουν στα παπαγαλάκια πως ο Μητσοτάκης «έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα του Φρέντι Μπελέρι». Οτι «ζήτησε να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Αλβανία», που «αποτελεί ένα εκ των κριτηρίων για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ».
Τότε γιατί δεν τα έγραψαν αυτά στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, ώστε να είναι καταγεγραμμένα ως επίσημες κυβερνητικές θέσεις; Γιατί απλούστατα, το ζήτημα Μπελέρι δεν τέθηκε με τέτοιο τρόπο από τον Μητσοτάκη. Προφανώς κάτι ανέφερε και εξίσου προφανώς ο Ράμα του απάντησε ότι αυτό δεν είναι ζήτημα της αλβανικής κυβέρνησης αλλά της… ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε καμιά κίνηση προς τα επίσημα όργανα της ΕΕ, εγείροντας ζήτημα «κράτους δικαίου» και ζητώντας να μπλοκαριστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατέφυγαν στον Μάνφρεντ Βέμπερ που κανόνισε να κατατεθεί τροπολογία του ΕΛΚ, που εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος».
Ούτε είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Μπελέρι αναγνωρίζει πλήρως τη δικαιοδοσία των αλβανικών δικαστικών αρχών και προσφεύγει σ’ αυτές ζητώντας την αποφυλάκισή του. Οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί η αλβανική κυβέρνηση, αφού η Δικαιοσύνη (υποτίθεται ότι) είναι ανεξάρτητη.
Η τροπολογία του ΕΛΚ τόνιζε ότι η προφυλάκιση του Μπελέρι «συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές». Ομως, στη Χειμάρρα δεν υπάρχει ελληνική εθνική μειονότητα, οπότε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να σταθούν, είναι ανυπόστατοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά
Ο Μητσοτάκης συναντιέται με τον Ράμα, επίσημα όμως δεν εγείρει ζήτημα Μπελέρι. Ανεπίσημα, το επιτελείο του διαρρέει διάφορα στα παπαγαλάκια, για να τονώσει το ακροδεξιό εθνικιστικό αίσθημα. Αλλωστε, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν τόσα στο κεφάλι τους για ν’ ασχοληθούν μ’ έναν βλαχοδήμαρχο που οι αρχές του αλβανικού κράτους κατηγορούν ότι αγόραζε ψήφους.